You are here

migatronic focus stick 120E hegesztö inverter, 2mp után lezár a "védelem"

5 posts / 0 new
Last post
cseteferenc
cseteferenc picture

Tisztelt tanya-társak!
 
Ez a készülék félhidas megoldásu, két  IGBT és két pufferkondi,középleágazással. Van egy harmadik IGBT,amelyik a graetz pozitivjárol egy toroid-tekercsen keresztül, gyakorlatilag lesöntöli az egyik kapcsolo IGBT-t, igy a bemenö rész rövidzárba kerül.
 Egy unokatestvéremé, igy muszáj a végére járjak. Drotok voltak a szekunder-kori diodák,az egyik IGBT es ez a "védelmi " IGBT. Csere után a keszulék életre kel,de a lagyinditás után,2 mp-re lezár a szoban forgo tranzisztor. Ha ezt kiveszem, vagy felemelem  a toroid tekercs egyik agat,mukodik, megjelenik a kimeno feszko, kb 66V. A hővedélem a diodák (3 db,) hutobordái kozott elhelyezett klixonnal van, ez jol mukodik, ha felveszem a nyakrol, tulmelegedést mutat, ha be van forrasztva, rendben van.
 Már mindent leméregettem én is és egy nagytapasztalatu barátom is, de minden rendben latszik. Sehol semmi rajzot nem találok, még hasonlot sem, ha valaki ebben tudna segiteni, hálás lennék.
  Tisztelettel Feri

U.I: a többi képet holnap, mert le kell butitsam, hogy fel tudjam tölteni

Comments
slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Az a 3. IGBT az nem "védelem", hanem PFC. 
A graetz után a +310V-ot a pfc áramkör felspanolja  szerintem kb 390-400V-ra, és arról működik normálisan az inverter.
Azért van a két sorba kötött puffer.
Szerintem a pfc áramkör nem működik, kinyit és ugymarad.
Mennyi a gép Uo feszültsége? Nyilván nem 66V, hanem több. Ez akkor van, ha nem megy a pfc.

Még egy lehetőség, hogy az egyik puffer kondi hibás. ( ha lekapcsolás után gyorsan rámérsz a pufferekre, látszik, hogy mennyi a még meglévő feszültség bennük. Közel egyformának kell lenni, a lényegesen kicsi feszültségű kondi a hibás. )

Laci

1

cseteferenc
cseteferenc picture

Szia !

 Köszönöm, töltésfeszültséget nem mértem, kapacitásra, mérve egyformának tünnek..Meg fogom mérni,de azért egy rajz jól jönne.

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Rajz biztos hogy nem lesz.
A pufferokon ha kb. 155V-ot mérsz, akkor nem megy a Pfc, ha megy, akkor kb. 200V-ot, mindkettőn.
Ha jól értelmezem, a pfc  Igbt kivételével a gép beindul, és folyamatosan megy , ekkor van 66V a kimeneten, és akár hegeszteni is lehet vele.  Ha menne a pfc, akkor az Uo az 95V lenne. ( a relé behúz? )
Ha így van, a pfc nem működik jól, ha már kizárható valamelyik puffer hibája.

Kövesd vissza a pfc igbt G lábát, hogy az előtte lévő alkatrészek közül nem sérült-e valami, mivel az igbt is pusztult. Ott csak pár alkatrész lesz a meghajtó IC-ig.

Laci

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Szia!
Már azzal sokat segitettél,hogy megirtad, mire szolgál az adott tranyó.Pár invertert már javitottam muszájból, de még aktiv PFC-ssel nem találkoztam.Még csak ezután jutok oda,hogy ujra elö vegyem . hegeszteni nem probáltam vele igy, csak egy 150W-os izzón keresztűl ellenöriztem, különben a kábelek sincsenek nálam.
  Tisztelettel Feri

0