You are here

A mikrokontroller kiválasztásának kérdése.... [MEGOLDVA]

43 posts / 0 new
Last post
Lengyel József
Lengyel József picture

Sziasztok !

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok ,hogy olyan alkalmazásban ahol a baleset veszély fenn állhat gondolom nem Flash memóriás mikrokontrollert alkalmaznak. Van-e olyan mikrokontroller ,hozzá való fejlesztő rendszerrel együtt amely még "emberi áron van" ?

Maga a mikrokontroller feladatában semmi különleges nincsen viszont nagyon fontos ,hogy az adott berendezést megbízhatóan üzemeltesse. Azért írom ezt mert amikor erőműves voltam ,magán vállalkozó cégek hoztak az erőműben különböző berendezéseket amelyek PIC mikrokontrolleresek voltak . Ezek a berendezések hullotak mint a legyek !

----Ha megköveznek ,ha nem maga---- a PIC mikrokontrollernek meg van a maga nyűgje és nem a legjobb az olcsó mikrokontroller választékából szerintem.

Úgy szintén a legnagyobb tisztelettel vagyok a magán vállalkozókkal szemben,nem állt szándékomban megkérdőjelezni mások remek szakértelmét !És nem akartam megsérteni a PIC mikrokontroller felhasználókat sem ! Csak a volt munkahelyemen tapasztaltakat írtam le . Például az erőműben voltak gázmotoros generátorok , a PIC-es "maszek" berendezések a gáz szivárgás esetén riasztást küldtek volna a megfelelő helyre. Sajnos volt üzemzavar de a cucc semmit nem csinált . Hoztak egy másikat . Az is be döglött(biztos nem bírta a gáz szagát :-))) ) ,aztán lett egy profi cucc erre a feladatra . Ezek az események kb 12 évesek .

Tehát az szeretném megkérdezni van-e más fajta mikrokontroller mint a PIC vagy ATMEL ? (felépítésben különböznek ,működésben is de szegről végről "egy kutyák ezek"...)

Előre is nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget !

Üdv : Lengyel József

Comments
Lengyel József
Lengyel József picture

Sziasztok !

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítségét ami a mikrokontroller kiválasztásával kapcsolatos. Minden javaslat számomra értékes ,és ezek alapján a jövőben választom ki a mikrokontrollert -- figyelemben véve -- az általatok nyujtott segítséget javaslatokat ,szempontokat .

Annyi biztos ,hogy a Microchip cég dokumentációi PIC típusonként --páratlanul-- jól meg van csinálva . Az alapján szépen lehet dolgozni.

Említettem olyan fejlesztő rendszereket mint "Keil Compiler C51 " vagy az ST Thomson mikrokontrollerek esetén az " ST Visual Development" ,ajánlom ( csak így szerényen :-) ) a figyelmetekben .

Mindent nagyon köszönök !

Üdv : Lengyel József

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Szia!

Én az autóipar oldaláról tudok pár infót adni a témához.
De előbb szögezzük le, hogy nem tudjuk, hogy azok az eszközök hogyan hibásodtak meg.
Szoftveresen (pl. programfutás közben (akár Timing probléma miatt) átíródott valami regiszter, eeprom tartalom, ami az áramkör helyes működéséhez szükséges paramétert tartalmaz), (ilyen probléma háztartási gép vezérléseknél is előfordul pl. áramszünet esetén), hardveresen, visszaállíthatóan (pl. reset, áramtalanítás, stb) vagy véglegesen?
Ha véglegesen, akkor konkrétan mi ment tönkre bennük, és az mire vezethető vissza?

Szóval ennyi infóból azért nem lehet egyértelműen a PIC-re fogni a dolgot.

De általánosan nézve az általad felvetett problémát, hogy hogyan fejlesszünk egy biztonságkritikus rendszert, két részre kell szedni.
A hardvert is és a szoftvert is ilyen követelményeknek megfelelően kell tervezni és készíteni.
De mielőtt még nekiállnánk a konkrét tervezési lépéseknek egyet vissza kell lépnünk és az egész rendszert kell megvizsgálnunk un. funkcionális biztonsági kritériumok szerint.
A funkcionális biztonság kérdésköre ipari vezérléseknél manapság igen fontos.
Számtalan szabvány foglalkozik ezzel.

https://de.wikipedia.org/wiki/Funktionale_Sicherheit

Ezen követelményrendszer teljesítéséhez valószínűleg olyan hardver és szoftver elemeket kell beépítenünk a vezérlésbe, miket elsőre nem terveztünk volna.

Magyar nyelvű, a témába vágó szakirodalmat talán ezeket tudnám javasolni:

http://moodle.autolab.uni-pannon.hu/Mecha_tananyag/autoipari_beagyazott_...

http://moodle.autolab.uni-pannon.hu/Mecha_tananyag/biztonsagkritikus_ren...

http://moodle.autolab.uni-pannon.hu/Mecha_tananyag/szoftverfejlesztesi_f...

De hogy rátérjünk az alkalmazható mikrokontrollerekre is.

Tény, hogy a PIC-eknek korábban nem sikerült betörnie sem az autóiparba, sem ipari vezérlésekbe, de a Microchip az utóbbi években komoly lépéseket tett ennek érdekében.
Gépjármű vezérlésekben eddig nem nagyon találkozhattunk Microchip feliratokkal, hacsak nem egy vezérlőegység kiegészítő áramköreként, de hamarosan ez változni fog, sőt, a ma gyártott autóknál ez már jelen van.

A Flash kérdése: Ma szinte minden autóipari vezérlőegységben flash alapú mikrokontroller dolgozik, mert követelmény a szoftver utólagos frissíthetősége.
Igen, még a légzsák vezérlő is, sőt egyéb más biztonságkritikus rendszerelem is.
A manipuláció elleni védelemre (márkától függő) valamilyen szoftveres megoldást használnak, ami többé kevésbé sikeres.
Szóval nem ezen múlik a rendszer stabilitása.

Járművekben igen nagy sikereket értek el a Renesas (korábban NEC) mikrokontrollerek.
Egy mai jármű vezérlőinek minimum a felében ilyen kontroller dolgozik.

https://www.renesas.com/en-eu/products/microcontrollers-microprocessors/...

Egyébként gyártanak már erre a célra két magos mikrokontrollereket is, ahol a két mag
akár párhuzamosan, akár egymástól függetlenül is tud működni.
Párhuzamos módban redundánsan működik az egész.
Ez ki van hegyezve a legszigorúbb FUSI (funkcionális biztonság) követelmények teljesítésére is.

http://www.nxp.com/products/microcontrollers-and-processors/power-archit...?

Itt egy video a FUSI-ról:

http://www.nxp.com/video/safeassure-functional-safety-solutions-program:...

De ez már a másik véglet.
Ilyet valószínűleg senki nem áll neki otthon, hobbiból programozni, tekintve a fejlesztő rendszer árát.
Illetve a licencdíjas, előre megírt különböző SW modulok költségei miatt.
Merthogy ilyen is van ma már, sőt a járműves vezérlőegységeknél már követelmény a beszállítókra nézve, hogy ne ők írjanak meg mindent nulláról, hanem a előre elkészített, sokszorosan tesztelt és bevált modulokkal dolgozzanak, ami szintén növeli a biztonságot.
De ez már egy másik történet.

Ha valakit érdekel, akkor:

https://www.autosar.org/

Üdv!
Kaszi

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,Kaszi !

Köszönöm szépen a magyarázatot ,a csatolmányokat is . Maga a környezet ahova kerülne a mikrokontroller nyilván úgy lenne kialakítva ,hogy lenne benne "plusz" biztonsági rész is ami arra szolgálna ,ha esetleg a mikrokontroller program futása "leállna" akkor ezek a biztonsági elemek "beavatkoznak" és akkor sem állna elő olyan helyzet ami problémát okozna.

Én ezt a mikrokontrolleres dolgot ,hogy melyik ,hová "jó" a következő képen látom : tegyük fel ,hogy javítanom kellene egy panelt amelyen tönkre ment egy tranzisztor. Az asztalomon van egy BC182 tranzisztor például. Ez a tranzisztort beépíthetem a panelra --adott esetben-- "de sajnos nem mindenhová" . Csak arra akartam ki térni ,hogy a "megfelelő mikrokontrollert " a megfelelő alkalmazásban. Biztos vagyok benne,hogy van ahol a Microchip PIC mikrokontroller családjából egyik tagja remek választás ,de lehet ,hogy egy másik környezetben(alkalmazásban) egy másik mikrokontroller jobban " meg állja a helyét" .

Még egyszer nagyon szépen köszönök mindent a csatolmányokat ,a magyarázatot is ! Mindenképp segít abban ,hogy mi lenne a legjobb megoldás !

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy vezérlő, ha a paramétereket (I/O szám stb) tudja, akkor csak azért, mert PIC, még nem lesz alkalmatlan, csak megfelelően kell kezelni. A TTL OC-k után sokan nem értették, miért nem szabad tapogatni a CMOS IC-ket, aztán a technika fejlődésével már kevésbé érzékenyek. Ha nem engedem a külső hatást az IC-hez, nem fog tönkremenni.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Jaca !

Azt borítékolhatom ,hogy azon leszünk ,hogy a külső hatás ne kerüljön a vezérlőre !!Teljesen Független !! a gyártótól .

Üdv : Lengyel József

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Ha nem titok, áruld már el mi lesz ez az áramkör ?

Üdv.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Azza !

Egy cukrászdában lenne használva egy jég kása készítő gépben . Az ügyfél kintről hozta a gépet. Nyáron akarják majd beüzemelni.Vannak rajta ezek a mindenféle színű jégkásás tartályok. Ehhez kellene.

Üdv : Lengyel József

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Akkor nagyon nem kell túlgondolni....
Készítesz egy relative szürt tápot, az I/O-kat galvanikusan leválasztod, SSR-t használsz, és ami fontos, DGND-t meg az AGND-t ne kösd össze.
Igy bármelyik PIC működni fog probléma nélkül egy jegesben.

Üdv.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,Azza !

Legyen igazad ! Köszönöm szépen a tippet !

Üdv : Lengyel József

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Sziasztok !

Ami az NXP mikrokontrollerek fejlesztő rendzser egyikét illeti a neve : "Keil Compiler C51 " a uVision terméke .Magát a projektet megírhatjuk akár "C" nyelvben akár "asm-ben" :Ezt ismerem ez egy elég komoly fejlesztő rendszer . Messze nem akkora mint az MPLAB-X .

Ami az ST Thomson mikrokontrollereket illeti az egyik fejlesztő rendszer :"ST Visual Development" névre hallgat . Saját programégető szoftvere is van . Tehát ez a fejlesztő rendszer ebből a "szoftver párosból" áll .Magát a szoftverünket megírhatjuk akár "C" nyelvben akár "asm-ben" .

A Motorolának viszont nem találtam "épp kéz láb" olyan fejlesztő rendszert amely Windows 7 operációs rendszeren futna . Van ugyan az "Cosmo C" ez svájci gyártmány de a Help-el a Win 7 "nem tud mit kezdeni" . Vannak még de nagyon régiek ,és Win 7-re nem találtam...

Gondoltam megosztom veletek mire jutottam a mikrokontroller és fejlesztő rendszerrel kapcsolatosan.

Még egy gondolat : hogy ha alkalmazátok a PROTEUS VSM 8.4 SP0-át vigyázatok vele mert sok a "hiba" benne ! Például egy jól működő PIC16F627-es szoftver hibásan szimulálta. természetesen a beállításokat ellenőrztem . Az Interneten meg lehet olvasni arrol ,hogy sok benne a hibás *.DLL ("szimulálható-alkatrész") . Velem kibabrált nem egyszer ...

Üdv : Lengyel József

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

"PROTEUS VSM 8.4 SP0-át vigyázatok vele mert sok a "hiba" benne !"
Igen, de hangsúlyosan csak ez a verzió, a 7.x verzió jól működik.

Üdv.

0

zka67
zka67 picture

Szia, én csak annyit fűznék hozzá, hogy Atmel procikkal volt sok gondom (a PIC-et kihagytam az életemből). Egyszerűen nem bírták a kívülről érkező impulzusokat, mint pl. egy egyszerű sorompóban, amiben mágneskapcsoló volt. A proci kb.3m-re volt a sorompótól, független táppal, relével leválasztva és mégis. A megoldás az volt, hogy a proci tetejére tettem egy nyáklapot, és azt a földre kötöttem.

De azóta már ARM procikkal dolgozok és azokkal egyáltalán nincsenek ilyen gondok. Pl. az ST-től az STM32F103C8T6 elég olcsó, az STM32F407VET6 pedig már szinte minden igényt kielégít, vagy az NXP-től az LPC1114/302 és az LPC1768-ast szoktam még használni.

A Watchdog használata nálam alapvető egy vezérlésnél, de az Atmel prociknál az sem segített, képes volt az is elszállni. Az ST procikban pedig van kétfajta Watchdog is, az egyik a Windowed Watchdog, ami megköveteli, hogy adott címtartományból legyen frissítve a Watchdog, különben reseteli az áramkört.

Üdv.
Zoli

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,zka67 !

Köszönöm szépen ,hogy megosztottad a tapasztalataidat . Én még kezdőnek számítok a mikrokontrolleres világban , "nyíttott szemekkel" figyelek mindenre . Maga a mikrokontrolleres technika az igazán jó soha nem volt olcsó és nem is lesz az ,annyi biztos. Mivel a mai világ sajnos nem, az önzetlenségről szól ,tisztelet a kivételért ! ,ezzel kapcsolatosan annyit ,hogy vásárolhatunk itt ott olcsó mikrokontrollereket . De "olcsó húsnak híg a leve"...

A lényeg ,hogy nekem az a meglátásom ,hogy elektromosan telített zavarokkal van az adott projekt amivel az ügyfél megbíz ,ha csak lehet tájékozodóm ,hogy melyik lenne az optimális megoldás.

Köszönöm szépen javaslatot ami az ST (Thomson ) ,NXP,ARM mikrokontrollereket illeti. Számtalan dokumentációban a Microchip mérnőkei felhívják a kedves felhasználók figyelmét arra ,hogy a flash verziójú mikrokontrollerek fejlesztési célokra való . És nem "sorozat gyártásra" . Komoly cégek sem ATMEL-t sem PIC-et nem fognak beépíteni sem mikrohullámú sütőben ,sem mosógépben , mert pontosan tudják ,a PIC és az ATMEL villamos képességeinek határait... Ami engem illet az ügyfél számára mindenképp az OTP verzió mikrokontroller lesz annyi biztos. A PIC arra volt ,és ma is jó ,hogy az embernek legyen némi fogalma mi is az a mikrokontroller....

Nagyon szépen köszönöm a mikrokontroller típus javaslatot, utána nézek !

Üdv : Lengyel József

0

morgo
morgo picture

Szia!
A WIN7 már nem támogatja alapból a HLP kiterjesztést. Viszont ezt egy aprócska program telepítéséval lehet orvosolni. Ajánlom figyelmedbe a Microsoft ezen oldalát: Windows súgóprogram (WinHlp32.exe) a Windows 7 rendszerhez

Üdv: morgo

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia morgo !

Köszönöm szépen a program javaslatot ! Le töltöttem ezt amit javasoltál ( a Te javaslatodra) !

Csak zárójelben : vannak furcsa "dolgai" a Microsoft cégnek ! Billi bácsi mindig ki talál valamit ... :-)))

Üdv : Lengyel József

0

agressiv
agressiv picture
*

álam még egyPIC sem döglött meg, pedig meglehetősen zéles körben használom őket. Inkább rossz volt az óramkör és amiatt döglöttek.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,agressziv !

Lehet ,hogy igazad van . A "maszek" külcéges panelon ezt a mikrokontrollert láttuk , ott kellet lennünk amíg a külcégesek felszerelik a technikát .Aztán jöhettek pár nap múlva hibát keresni .Jöttek először ,másodszor ,harmadszor már az akkori erőmű mérnöki gárdája szó szerint ott volt ezeknek az embereknek a hátuk mögött .Nem lettem volna akkor a börűkben....

Üdv : Lengyel József

0

proba
proba picture

Ha a külső környezet jól ki van építve akkor nem (voltak) olyan rosszak a PIC-ek sem. Több helyen van, évek óta működik folyamatosan, nincs vele gond. Lehet a neves gyártó termékét megnézted volna, abban is PIC volt, csak rendesen megírt programmal, normális áramellátással, korrekt (zavar...) védelemmel a külvilág felé. Ha mindezt betartod, a szerkezeted többszörösébe is kerülhet, de talán az első villámtalálatig működik.
Más kérdés ha OTP-s kontrollert választasz, mi a garancia rá, hogy egy kósza bit átállítódjon.Ez ugyan úgy működésképtelenné teheti az egészet. A programozás is ezt csinálja adott biteket beállít, másokat változatlanul hagy. Az újra írhatatlanság nem azt jelenti , hogy többet nem írható, hanem csak azt, az egyszer beírt bit ( és nem byte) nem törölhető, de továbbiak hozzá írhatók, így akár egy egészen más parancs is keletkezhet. Így abszolút biztonságot ilyen szempontból csak a maszk programozottak nyújthatnak talán.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,proba !

Nagyon szépen köszönöm ,a magyarázatot . biztos,hogy az a készülék normálisan volt megcsinálva ("Scnneider") nem láthattuk a belsejét . A külső cég szakemberei felszerelték annó .

Ami a lényeg ebben talán az ,hogy magáról az OTP verzióról is van egy "kép",hogy hogyan is van ez .

Még egyszer nagyon szépen köszönöm a magyarázatot ,felvilágosítást !

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Autók biztonsági rendszereiben (pl légzsák) két mikrokontroller fut egyszerre. Hogy mit csinálnak egymással, nem tudom, de ellátják egymás felügyeletét, szükség esetén az egyik átveszi a másiktól a feladatot.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,Jaca !

Gondolom azok a mikrokontrollerek biztos ,hogy nem flash kivítelű azért ,hogy ne lehessen piszkálni a szoftverét . Mivel ha az autó ezen részegységét babráják amit említettél baleset veszélyes lehet ,a légzsák nem látja el a funkcióját ahogy azt gondolták a tervezők ,a folytatást pedig tudod...

De nem láttam egyetlen PIC mikrokontrollert "OTP" verziót ,ha van ilyen a Microchipnek (de gyanítom ,hogy igen) a hétköznapi háztartási gépekben sem .Miért nem ?

Üdv : Józsi

0

Sandor100
Sandor100 picture

Sziasztok:

Az autókban ha jól tudom MOTOROLA alapú IC-ket használnak. A biztonsági öv motoros feszítőjében pl. MC912XET256BMAA-t.
Ez a chip flash alapú. Én a problémát abban látom, hogy a mikrokontroller-ek egyre kisebb árammal üzemelnek. Emiatt érzékenyek az elektromos zajokra. Kényes a nyák topológiára. Az ipari zaj különösen veszélyes rájuk. Régen mikor a digitális rendszerek amperes fogyasztással működtek megbízhatóbbak voltak.

Üdv:

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia, Sandor100 !

Annak idején amikor erőműves voltam , láttam ,hogy sokat szenvedtek a kűlcég-esek a "PIC" alapú automatikákkal. Egész pontosan : PIC16F877A volt abban a bizonyos berendezésben. Nem messze tőle ,frekvencia váltok ,a 10 KV- kapocsfeszültségű generátor . ! Csak zárójelben ! :->( Annyit még ,hogy jártam a "Protecta" kft-nél és az ottani mérnökök az automatikákat nem bízták PIC-re...), Infineon mikrokontrollereket használtak, helyette.
Igazából az lenne a lényeg ,hogy a kiválasztott mikrokontrollerem kevésbé legyen érzékeny az elektromos zavarokra .

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Fém doboz, minden lábára 5V-os szupresszor, és optikai leválasztás. Ha nem lehetne megvédeni egy áramkört a külső zavaroktól, akkor sok rádióállomás nem működne. Persze az is kérdés, az ottani áramköröket mennyire ESD védett helyen rakták össze.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ha kényes a hely, akkor az I/O vonalakat le kell választani optocsatolóval. Lehet olyan DIP16-os tokokat kapni, amiben 4 is van. Ha kell, az analógot is le lehet választani egy duál optocsatolóval.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,Jaca !

Köszönöm szépen a javaslatot !

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha jól tudom, a 16C sorozat OTP-s, több helyen is találkoztam vele. Olcsóbb.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Jaca !

Köszi szépen Jaca ,lehetne akár ez is egy megoldás ! Nevezetesen alkalmazni valamilyen "OTP"-s PIC-et persze ,ha már a szoftverrel gond nincsen .

Üdv : Józsi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ajánlom még az UV-s EPROMOT (pl27C64), örök élet. Jó, kell mellé egy 8080-as is, vagy egy 6800. Viszont van olyan epromom, ami pinkompatibilis a 27C128-al (ha jól emlékszem), de elektromosan törölhető. Fejlesztésre ideális, aztán ha már hibátlan, mehet az ablakos epromba, avgy akár az ablaktalanba.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Jaca!

Egy ,picit egyszerűbb technika érdekel .De köszi szépen ezt is !! Ennyi erővel a vezérlő a jó öreg Mark II számítógép is lehetne -:))))

Üdv: Józsi

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Ha a PIC jó "környezetben van" akkor stabil bármeddig.
Pic érzékenyebb a táp zavarokra mint az AVR, de egy áramkört a funkciójának megfelelően kell kialakítani.
Ha a pic lábára rákötsz egy relét és azt szikráztatod amitől meghülyül, az nem a pic hibája.
Ez persze csak egy példa volt, a hibák 98%-ban nem a kontrollerrel függ össze, hanem az áramkör felépítésén.

Üdv.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Azza !

A mikrokontroller olyan környezetben üzemelne ahol könnyen előfordulhat szikrázás. Normál esetben nyilván nem de meghibásodás esetén igen .

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet ! Jó tudni ,hogy melyik mikrokontroller ,mennyire "stabil (ha lehet ilyet mondani)" elektromosan "zajjal" telített környezetben.

Köszönöm szépen mégegyszer a segítségedet !

Üdv : Lengyel József

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Ha táp felől zajos és egyéb elektromos zaj is van akkor ne pic legyen a kontroller hanem AVR.
Különben sokat lehet "szívni" vele.
Persze mindenre van megoldás, max drágább az alkatrész.

Üdv.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia.Azza ! Ez megint egy fontos információ és persze az összes tőbbi is . Köszönöm szépen a javaslatot (az AVR) !

Üdv : Lengyel József

0

imrus101
imrus101 picture

Szia!
A flash memóriás mikrokontrollerek is alkalmazhatók minden probléma nélkül. Az áramkör védelmét persze meg kell oldani, de ez a nem mikrokontrolleres esetben is igaz. A programot kell úgy kialakítani, hogy a váratlan helyzeteket is jól kezelje le. Pl. ha valami ok folytán beragad egy állapotba a program, lecsökken a táp, váratlan reset, stb. Az autók vezérlőegységében levő mikrokontrollerek sem különböznek felépítésben igazán a sima társaiktól. PIC van például a bizonyos DSC riasztóközpontokban, ahova telefonvonal csatlakozik, hosszú vezetékekkel az érzékelők, stb. és megbízhatóak. A PIC régebbi típusait én sem kedveltem, az újakkal nincs tapasztalat. Olyat kell használni, aminek a nyűgjeit, trükkjeit ismeri az ember.
imrus101

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia imrus101,!

köszönöm szépen a javaslatodat ! Olyan mikrokontrollere gondoltam ,amelynek van Flash memoriája is ,ROM memoriája is . Ennek az lenne a lényege ,hogy amíg a program ki nem forrja magát addig a flash-ben tároltatnám . Amint rá lehetne mondani az "Ament" a programra akkor az ROM memóriában kerülne . Nem tudom ,hogy ez megoldható . Lehet ,hogy tévedek de a ST-Thomson-nak van ilyen mikrokontrollere? --Erre gondoltam eredetileg---

Amit említettél ,amit tapasztaltál azt mindenképp figyelemben veszem , és akkor ha más nem akkor egy PIC lesz mégis...

Még egyszer nagyon szépen köszönöm a javaslatodat !

Üdv : Lengyel József

0

imrus101
imrus101 picture

Szia!
Én idáig csak olyan kontrollerrel találkoztam, amiben vagy flash volt vagy ROM. Olyannal, amiben mindkettő volt, még nem. Úgy értem persze, hogy ugyanannak a kontrollernek van két változata, amikben csak a memória típusa eltérő. Régebben főleg azért használtak ROM-os kontrollert, mert sokkal olcsóbb volt, mint a flash. Most már a flash is nagyon megbízható. Van olyan gyártó, akinek nincs is ROM-os kontrollere, csak flash-es. Az ST mikrokontrollerek is jók, sok helyen használják őket, de az Atmel is ilyen. Ha nem bízol a flash-ben, akkor a program elején lehet egy ellenőrzést csinálni, ami kiolvassa az egész programmemóriát és számol egy ellenőrző összeget. Ha ez eltér attól, aminek lennie kéne, akkor megsérült a memóriatartalom.
imrus101

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,imrus101 !

Köszönöm szépen a magyarázatot. Mindig tanul az ember ! Azért is gondoltam ,hogy megkérdezem tapasztaltabb szakemberektől például Tőled is , kinek mi a tapasztalata , a mikrokontrolleres technika alakalmazása során .

Nagyon szépen köszönö mégegyszer !

Üdv : Lengyel József

0

ty
ty picture

Néhány eszköz már átfutott a kezemen, de flash sérüléssel még nem találkoztam.
PIC mikrokontroller esetén bármely jellegű meghibásodásának nagyságrendekkel nagyobb a valószínűsége, mint a flash tartalom spontán megváltozásának.

Üdv, ty

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,ty !

Köszönöm szépen ,hogy megosztottad a tapasztaltakat ! Én autodidakta módon kezdtem el foglalkozni ezzel a dologgal ,és szívesen figyelek arra is ami a a Te személyes tapasztalatod és persze másokét is is ezzel technikával kapcsolatosan . Mint írtam még mindig van mit tanulnom ezzel a technikával kapcsolatosan.

Üdv : Lengyel József

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Nem vagyok mikrokontroller-szakértő, de az általad leírt probléma nem is erről szól. Ez egy rendszer-elméleti kérdéskör. Az hogy néha a PIC-ekkel is gond lehet - nos - az teljesen mellékes. A berendezésnek lehetett gyenge minőségű tápja, rossz nyomtatott áramköre, kidolgozatlan szenzora, stb.

Ha nagy megbízhatóságot akarunk elérni, akkor többszörös ellenőrzést vezetünk be a "szűk keresztmetszeteknél", vagy ha ez lehetetlen, akkor megtöbbszörözzük a komplex folyamatot végző egységet és csak az azonos eredményeket produkáló döntéshozatali modulokat vesszük jónak. Ha egy egység hibázik akkor hibaüzenetet ad az ellenőrzés, de még nincs folyamatleállítás. (Ez pl. egy repülőgépnél fontos szempont.)

Könnyű matematikailag is belátni, hogy így olcsó alkatrészekkel könnyen el lehet érni bármilyen értelmes mértékű biztonsági követelmény teljesítését.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Transzduktor !

Köszönöm ,szépen a segítségedet !

Akkor majd oda figyelünk a biztonsági kiegészítőkre amennyire csak lehet .

Üdv : Lengyel józsef

0

Sponsored links