You are here

Millenium MN9606-V3336 DVD lejátszó nem kapcsolható be (kijelző nem világít)

26 posts / 0 new
Last post
mokusbajusz
mokusbajusz picture

Sziasztok!

Egyik nap a kijelzőről eltűnt a standby állapotban kijelzett OFF felirat és a készüléket nem lehet bekapcsolni, se az előlapi gombokra, se a távvezérlőre nem reagál.
Végigolvastam az oldalon a sok hasonló témájú topikot és azt gyanítottam, hogy az én készülékem is táphibás lehet. A panelre eljut a hálózati feszültség és a biztosíték mindkét lábán is mérhető. Sajnos nem találtam kapcsolási rajzot vagy szervizleírást, bár őszintén szólva lehet, hogy az sem segített volna, mindenesetre nem méregettem tovább, mert úgysem tudtam volna megállapítani, hogy az érték amit mérek az jó-e.

Ha jól tudom gyakori hiba az elkók tönkremenetele, pláne ha a készülék állandóan be van dugva a hálózatba és ezáltal a táp is folyamatosan megy. Ezért első körben megnéztem az elkókat. Púpos egyik sem volt, de némelyiknek a tövénél a nyákon sötétbarnás, majdnem fekete, megszilárdult foltokat találtam (az egyik feltöltött képen a jobb alsó sarokban látható nagy elkó mellett 11 óránál látszik). Gondoltam meg is van a hiba, és kicseréltem mindegyiket (ha egy tönkrement, akkor valószínűleg nemsokára a többi is tönkre fog). Sajnos a gyógymód egyelőre nem jött be, továbbra is halott a készülék.

Tudom, hogy nem feltétlenül éri meg ezzel foglalkozni, de bosszant a dolog és kihívásnak is érzem, emellett utálok kidobni egyébként javítható dolgokat, ezért kérem a hozzáértőket, hogy segítsenek.
Mi legyen a következő lépés? Gondolom méregetni kellene, de hol és mit illetve mekkora értékeket kellene várni? Ki kell-e forrasztani minden mért alkatrésznek legalább az egyik lábát?
Vagy kezdjem el szisztematikusan kicserélni az alkatrészeket? Melyikkel kezdjem? Ez eléggé amatőrnek hangzik, de működhet.
Vagy hagyjam az egészet, mentsek ki belőle, amit akarok és dobjam ki?

Előre is köszönöm annak, aki rám szánja az idejét!

mokusbajusz

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia !
Remélem ha nem is dolgoztál a szakmában ez idáig de ragadt rád annyi a Kandón hogy a táp primer oldalát kellő tisztelettel "babrálod" bekapcsolt állapotban! Ez az áramköri rész NINCS galvanikusan elválasztva a hálózattól, a panel sarkán két kivágással is elkülönül a biztonságosan érinthető résztől.
További jó munkát! Laci

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Igen, annyi ragadt rám.

Köszönöm mindenkinek a tippeket, holnap rámérek a javasolt dolgokra.
A belinkelt panel nagyon hasonlít az enyémre.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!r
Először is t.guru által javasolt szekunder oldali csatin mérd meg, hogy van-e fesz. Ha nincs a trafó szekunderén mérj váltó feszt. Ha az sincs a primer körben lehet a hiba nagy valószínűséggel. A diódákat ellenőrizni Ohm- mérővel, nem szakadt-e valamelyik.A kis kondit is cserélted? Annak kapacitásvesztése miatt sem indul el a táp. Az ellenállásokat is mérd meg!A primer oldalon a nagy elkón mérj feszültséget. A kondi hibája esetén sem egy a táp!
(kapacitást mérd meg)Vigyázz hálózati feszültség. Életveszélyes! Leválasztó trafó!
Ha minden passzív alkatrész jó, a trafó sem szakadt vagy nincs forrasztási hiba valószínü az ic cserélendő.
Sok sikert!
Üdv.

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Nincs leválasztó trafóm. Olvastam itt a fórumon róla és gondolkodóba estem, hogy csinálnék egyet. Az az ötlet tetszik, amikor 2 egyforma trafót szembefordítva kötnek össze. Egy ilyen összeállításnál mire kell odafigyelni? Milyen trafókkal érdemes nekifogni? Lemezmagos, toroid? Milyen az optimális "áttétel": 240v-12V-12V-240V? Hogyan kell méretezni, ha adott, hogy mekkora teljesítményfelvételű eszközt akarok rácsatlakoztatni? Van erről valami kezdőnek való leírás?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A semminél bármi jobb és segít megőrizni a jó kondíciót. :)
Nyilván ennek az összeállításnak át kell tudni vinnie a vizsgált/javított berendezés teljesítmény szükségletét.
Ebben az érték tekintetében eléggé nagy szélsőségek lehetségesek. Jelen készüléknél akár két 20VA-es is megteszi de egy ma már nem ritka többszáz wattos erősítő SMPS táppal akár 1KVA-es trafókat is igényelhet ha teljes teljesítménytartományában üzemeltetnéd.
A két trafó méretükkel egyenes arányban egyre jobb hatásfokkal bír ezért a nagyobbaknál a leválasztott oldalon közel a hálózati oldal feszültségét mérheted. Általános célra 100-300VA tartományba eső trafók megfelelnek ha ezt az utat választod. De ez csak akkor célszerű ha otthon van a két trafó s nem meg kell venni mert ez esetben nyilván olcsóbb a direkte erre a célra készített transzformátorok beszerzése.
Laci

0

zsugori
zsugori picture
***

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Ez a panel nagyon hasonlít az enyémre! Jól látom, hogy 8 Euró az ára? Valószínűleg ez lenne a legcélravezetőbb megoldás. Lehet, hogy paranoiás vagyok, de nem merem megrendelni arról az oldalról. Van velük tapasztalatod?

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
ezt csak ezért tettem fel
mert a rajza ugyan az lehet
de én nem tudom letölteni
http://remont-aud.net/dump/dvd/mystery/mystery_mdv_831_v01l06_shassi_mai...

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zsugori!
Ott csak a "прошивка" tölthető le...
Üdv.:Uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
City-nek lehet igaza, de aktuàlisnak èrzem a kèrdèst is: az elkokbol kiszivàrgott trutyit (savas jellegü/maro hatàsu elektrolit) ugye alaposan letakaritottad a nyàkrol, ill. a maradèkot jol le is mostad, majd a furatgalvànokat-vezetèkeket, melyeket esetleg megmart/kàrositott, folytonossàgra is àtmèrted?
Eredmènyest, Kari

0

city217
city217 picture

Szia.
A négy dióda alatt az a nyolc lábú IC-t cseréld /nem jól látom, mert nagyítottam de a típust se sikerült leolvasnom/.
Üdv.

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Ez van ráírva:

DM311
YK32

Ha minden igaz, akkor ez valami kapcsolóüzemű táphoz való IC.

0

city217
city217 picture

Szia.
Jól gondolod.
https://www.google.hu/search?q=dm311+datasheet&client=firefox-b&dcr=0&so...
..és még nem is drága.
https://hqelektronika.hu/termekek/?keres=DM311&skat=
Tuti az a hibás, de az adatlapja szerint meg is győződhetsz róla.
Üdv.

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Arra gondolsz, hogy az adatlapon megadott értékeket kellene mérnem, és ha attól eltérőt mérek, akkor az IC hibás?

0

city217
city217 picture

Szia.
Arra gondolok hogy majd jön valaki és elmagyarázza, mert én csinálni jobban tudom és türelmem sincs. Ilyen kérdés láttán meg pláne. :)
Megközelítőleg igen annyi, a VCC-nek 8V környékén kell lenni, a 10uF kondit cseréld.
De az egész táprész kijön 600 forintból, mindent cserélj oszt jó lesz.
Sok sikert.
Üdv.

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Azért csak vetted a fáradtságot és válaszoltál! :-)
Köszönöm a türelmedet!

0

city217
city217 picture

Szívesen segítek csak haladjunk. :)
Mérd az ellenállásokat diódákat /azt a kettőt/, és ha jók akkor IC csere.
K.

0

t.guru
t.guru picture

Szia!

Ha jól látom a csatlakozóknál rá van szitázva a mérendő érték ezt azért meg kellene méregetni és a rajz majd utána kell.

Üdv.: Laci

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Nem mérendő értékek, hanem ezek vannak odaírva:

Load+
Load-
TRIN
GND
TROUT

A többi csatlakozónál is csak az adott jelek funkciója van feliratozva.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt egy millenium táp, hasonlít rá?

Bálint

File csatolás: 

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Szia!

Nem hasonlít rá.
Megpróbáltam kisilabizálni a kapcsolást, mellékelten feltöltöttem. Nem tudom, hogy mennyire pontos, vagy hogy van-e benne valami oltári nagy hiba.

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Lényegében ugyan az, érdemi eltérés nincs, leszámítva hogy nem fejezted be teljesen a primer oldal visszarajzolását.
Amit hiányolok a rajzodról: az 1-es trafókivezetésnek jelölt pont az azonos a többi testponttal. Az optocsatoló szabadon lógó kivezetését be kellene kötni az IC-hez. De Te látod hogy ez hogyan történik a Te paneleden. Az eddig lerajzolt rész elvileg korrekt csupán a 27Kohm kérdéses hogy jól van e rajzolva.
Laci

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Az egy smd alkatrész és 273 van ráírva. Ebből gondoltam, hogy 27k, de más, ilyen IC köré épített kapcsolásoknál én is más értékeket láttam.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Jól mondja Laci. Az optocsatoló rajzodon bal alsó lába nincs rákötve az IC 3-as lábára?

Üdv: Jácint

0

mokusbajusz
mokusbajusz picture

Lehet, hogy rá van kötve, de nem tudom lekövetni a nyákon. Egy viában végződik a nyák alsó oldalán, ami az IC alatt van, de hogy az onnan hova megy tovább, azt sajnos a nagy "népsűrűség" miatt nem látom. Így is csak egy zseblámpa segítségével tudtam bizonyos vezetékeket végigkövetni.

szerk: Mellesleg tényleg hasonlít rá! Első blikkre nem tűnt fel, hogy ez a táp teljes kapcsolása és nem csak az általam lerajzolt primer köré.

0

Sponsored links