You are here

Mit jelent, és hogy lehet kijavítani: "fájlrendszerhiba"?

66 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Egyáltalán nem vagyok otthon a számítógépkezelésben, ezért a segítségeteket kérném: 
Eddig még jó volt, ma már egyetlen képet (régit és újat) sem tudok megnyitni, mindig ezt írja ki: "fájlrendszerhiba (-2147219196)".
Valamelyik nap frissítés miatt újra kellett indítanom a gépet, lehet, hogy ezért van?
Köszönettel:
Attila

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

0

braunv
braunv picture

Sziasztok! Részemről megoldva ! A  WINDOWS 10 képnézegetővel nem ment viszont a FireFox  -al gond nélkül ! Nekem úgy  tűnt hogy  hogy egy frissítés  után jelent meg ez a probléma  ! Viszont hozzáértők véleményét kérném , hogy ez így esetleg  a jelent majd későbbiekben  majd valami gondot ! Sziasztok !

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Szerintem nem fog gondot jelenteni. Én a helyedben feltennék egy külső képnéző-szerkesztő programot, (pl. ACDSee) és beállítanám, hogy az legyen az alapértelmezett program a mostani helyett a képekhez. (Gyakorlatilag ugyanezt csináltam a szóban forgó gépnél is.)

0

szuts
szuts picture

Szerintem nagyon elkanyarodtunk a kérdező problémájától, és ha nem is hitvitába, de - érzelmekkel is fűtött, -  posztokkal próbálgatjuk az igazunkat alátámasztani.
Szerintem térjünk a tárgyra. :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem ahhoz kellene nyitni egy új topikot :)

0

Mr._V.
Mr._V. picture

https://elektrotanya.com/comment/532851#comment-532851
Itt a végén a kérdező kérdésére elsőként kapott választ a vita mellett, de azóta nincs újabb fejlemény, hogy lefuttatta-e, és mi lett az eredmény, tehát vagy már nem érdekli, vagy megoldotta azzal, vagy feladta.
Amíg arra nincs válasz, hogy működik-e a chkdsk javítás után, addig hova ötletelnénk tovább?

1

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz, és szervusztok!Nagyon sok hozzászólást kaptam. Olyat is, amit talán meg tudtam volna oldani, meg olyat is, amivel esélyem sem lett volna boldogulni, mivel -mint említettem - nem vagyok járatos a számítógépek lelkivilágában. Ezért elfogadtam az egyik kolléga felajánlását,, aki felkínálta, hogy rendbe teszi a gépemet pár nap múlva. Ezért nem jelentkeztem, megvártam az eredményt.
Nos: ma délután találkoztunk, és teljes körűen megoldotta a problémát, sőt többet is.

HÁLÁS KÖSZÖNET NEKI!

Ne kérdezzétek, hogy hogyan, mert ahogy magyarázta, már elvesztem, csak  nagy vonalakban értettem. Viszont nagyon sok hasznos tippet elmondott, és hasznos dolgokat is föltett a gépemre, valamint a nagy káoszban is helyre tett fájlokat, egyebeket.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítő szándékát, és a jó tanácsokat! Különösen Mr V-nek, aki célratörően, lényegre tapintva írta a hozzászólását.
Üdvözlettel:
Attila

0

braunv
braunv picture

Sziasztok ! Szia ! Nálam is ugyan ez a hibajelenség ! Esetleg aki megoldotta  a problémát nem osztaná meg a megoldást , itt a tanyán ! Üdv!

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Ugyanilyen a hibajelenség? Ezt kifejtenéd, hogy nálad pontosan mi? 

Attilának tele volt a gépe szeméttel, két Windows is volt a gépen, rengeteget kellett menteni, hogy ne vesszen el sok régi kép, video, dokumentum, stb.

Feltelepítettem a Kerish Doctor-t, és több, mint 10000 klf. hibát javított ki a gépén, és rengeteget törölt is. 

Bizonyos képeket nem tudott megnyitni, ez volt az egyik konkrét hiba. A kb. 200 Gb-os mentésekkel már elég sok idő elment, ezért ennek az okozójával már nem volt kedvem foglalkozni. (nem volt kedvem a Windowst javítgatni, és már újra telepíteni sem). 

Egy egyszerű megoldást választottam: feltelepítettem egy ACDSee-t, és ez a probléma is megoldva, a gép szépen üzemelt utána, minden kép hiba nélkül megnyílik, lehet szerkeszteni, vágni, stb..

formasu

1

braunv
braunv picture

Szia ! "fájlrendszerhiba (-2147219196)". ez az üzenet jött amikor képeket megakartam nézni,  de a kép kis méretben  megjelent , ugyanakkor a rövid videókat és az MP3  -at gond nélkül  játszotta ! Másik eszközön a fájlt gond nélkül  meglehetett nyitni ! SSD  meghajtón  vannak ! Üdv!

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

rengeteget kellett menteni, hogy ne vesszen el sok régi kép, video, dokumentum, stb.

Ez alapvető, azt minden felhasználónak tudnia kellene, hogy egyik HDD-t vagy SSD-t vagy tetszőleges adattárolót sem úgy árulják, hogy soha nem romlik el.

Feltelepítettem a Kerish Doctor-t, és több, mint 10000 klf. hibát javított ki a gépén, és rengeteget törölt is.

Mi az a "klf. hiba"? Mi az a"rengeteg", amit törölt? Miért kellett "csodaszer", miért nem volt elég az az eszközkészlet, amit maga az oprendszer nyújt?

Bizonyos képeket nem tudott megnyitni, ez volt az egyik konkrét hiba. A kb. 200 Gb-os mentésekkel már elég sok idő elment, ezért ennek az okozójával már nem volt kedvem foglalkozni. (nem volt kedvem a Windowst javítgatni, és már újra telepíteni sem). 

Tehát a konkrét hibát nem javítottad meg.

Egy egyszerű megoldást választottam: feltelepítettem egy ACDSee-t, és ez a probléma is megoldva, a gép szépen üzemelt utána, minden kép hiba nélkül megnyílik, lehet szerkeszteni, vágni, stb..

Ez a probléma megkerülése. Nem hülyeség, de azért nem egészen az, amit tenni kellett volna, hogy az eredetileg használt alkalmazás is menjen.
Itt volt pár hozzászólás, ami a konkrét hiba megoldásáról szólt, de valamiért azok elvesztek a sok más között.
 

0

formasu
formasu picture
*

rreennaarrdd

"Ez a probléma megkerülése. Nem hülyeség, de azért nem egészen az, amit tenni kellett volna, hogy az eredetileg használt alkalmazás is menjen."

Lásd Bálint tegnapi hozzászólását, Windows hiba volt! Nehéz lett volna azon a gépen ezt a hibát megkeresni...

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

Windows hiba volt!

Ez neked újdonság volt? :D A Windows tele van hibákkal, tkp. egy bughalmaz, aki régóta használja, az pontosan tudja. A rendszergazdák rémálma, hogy a patch-keddek alkalmával ismét történik valami megmagyarázhatatlan, ami után nekik elég sok dolguk lesz azzal, hogy működőképessé tegyék a lebetegedett gépeket.
(Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a többi operációs rendszer hibátlan, mindegyiken van mit javítani, de azért a pálmát a Microsoft viszi el a Windowsaival, az tuti.)
Találsz itt a hozzászólások között olyant, ami pont arról szólt, hogy a Windows egyik frissítése okozta a problémát, de azt is megtalálhatod, ahol leírják, hogy hogyan kell orvosolni, ennek ellenére nálad nem ezt az irányt választottátok, de ezt már írtam, csak neked már akkor sem tetszett, nyilván most sem fog.
Egy tanács, amit nem muszáj megfogadni: ne a HVG-t tekintsétek a fő információforrásnak informatikai vonalon, vannak messze hitelesebb és értelmesebb helyek a neten.
Egyébként ezeket kellett volna elolvasnotok és értelmeznetek, nem a HVG IT-s cikkeit:
https://www.winhelponline.com/blog/photos-store-apps-file-system-error-2...
https://answers.microsoft.com/hu-hu/windows/forum/all/f%C3%A1jlrendszerh...
(Ezeket már linkeltem ebben a fórumtémában 15 napja, 2024. január 24-én 18:50-kor, "kicsivel" a HVG cikke előtt.)
 

1

formasu
formasu picture
*

rreennaarrdd

Köszönöm, nagyon hasznos hozzászólás volt részedről! 

Van olyan is, hogy az "alapvető" dolgokat esetleg a tulaj nem ismeri. Először a mentéseket kellett megcsinálni, hogy ne vesszenek el sok éves dolgok a gépről. Ez már eddig is elég sok időt (pár órát!)  vett igénybe. 

Nem részleteztem, de több, mint 10000 kis- és nagyobb hibát, szemetet talált a Kerish Doctor. A gép évek óta nem volt karbantartva. Ez így sokkal gyorsabb volt, mint egyenként keresgélni a hibákat, szemeteket a gépen. Ez neked miért jelent gondot? Ezt a programot ezért is találták ki!

Attila nem szerette volna itt hagyni a gépet, szerette volna, ha a képeit meg tudja nézni, és nem hibát ír ki helyette. Főleg ezért, a szemetek letakarításáért és a mentésekért hozta el a gépet! Az, hogy a probléma megkerülésével oldottam meg a feladatot, az neked miért jelent gondot? Szeretsz hibákat keresni?

(Nem szakszerű? És akkor mi van? A gép hibátlanul működik, csak a képeket most már egy külső program nyitja meg!) Az eredeti képnéző alkalmazás valami miatt sérült. Mennyivel lennénk előbb, ha a Windows képnézője is hibátlanul menne? Ami most helyette működik, az sokkal többet tud annál! 

A sok éves szakmai tapasztalatoddal te biztosan inkább (sok órát, esetleg akár napokat) sok időt fordítottál volna arra, hogy az eredeti hibát próbáld megkeresni, esetleg megjavítani, ha sikerül. Ha nem sikerül, csak a Windows újra telepítésével oldanád meg?...

Abba bele gondoltál, amikor leírtad a kritikáidat, hogy mi lenne újra telepítés után? Esetleg a nyomtatók, telefonok, és egyéb külső programok hogyan működnének majd? Hogyan segítenél ebben a tulajnak?  /esetleg úgy, hogy keressen valakit, mert Ő maga ezt nem tudja megoldani?/ 

Elmennél a tulajhoz azokat is feltelepíteni, mondjuk 30 km-re? Hogyan, és mennyi idő alatt segítenél egy tulajnak, aki kedvelt oldalaira is csak a "régi" gép segítségével tud belépni? Még a jelszavak ismerete, holléte, esetleges újra beimportálása a böngészőbe is gondot jelentene, mert a számítógépet csak munkaeszköznek tekinti? 

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
 Hadd szóljak hozzá pár szóval, tudatlanul a fenti és alábbi beszélgetésekhez:
Mint említettem, egyáltalán nem vagyok otthon a számítástechnikában, tényleg csak arra hsználom, hogy levelezgessek, a hiradástechnikával kapcsolatos dolgokról kommunikáljunk (eddig sok sikerrel, eredményesen, köszönettel azoknak, akik segítettek), valamint a sportegyesületem dolgait intézzem. Ez kitölti minden időmet, a szabadidőmet is. Többre nem telik az időmből 74 évesen. A sok-sok hozzászólások felét sem értettem, a tanácsok nagy részét nem bírtam követni, mivel ezen a téren laikus vagyok.
Egyetlen ember ajánlotta fel a segítségét úgy, hogy majd Ő rendbe teszi a gépemet. Hálás köszönet NEKI! Természetesen azoknak is, akik próbáltak segíteni, és nem az Ő hibájuk, hogy nem tudtam mit kezdeni a hozzászólásaikkal. 
Szóval: Formasu kolléga a tettek mezejére lépett, és használhatóvá tette a gépemet, segítve a szakmai munkámat, és az egyesület tevékenységét is.Ráadásul gyorsan, szinte azonnal, amiért külön hálás vagyok Neki!
Üdvözlettel mindenkinek:
Attila
 

2

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

Sok-sok ideig használtam Windowst, illetve még most is kell használnom, de már csak módjával, ha nagyon muszáj. Régen rengeteget telepítettem másoknak, nagyon sokszor javítottam felborult Windowsokat, meguntam az egészet, a registry-ben való turkálás egy idő után már nagyon fárasztó. Ma is előfordul még, hogy kell csinálnom ezt-azt, de inkább olyan rendszert használok, ami sokkal átgondoltabb, és nem bántam meg az áttérést (és más sem bánta meg, akiket "áttérítettem").

Nincs semmi baj azzal, hogy segítettél, segíteni jó, a tulaj örül, és ez a lényeg. Ugyanakkor szomorú, hogy van a problémára dokumentált megoldás, és mégsem az lett az irány. Nem lett volna szükség újratelepítésre, csak azt kellett volna végigcsinálni, amit leírtak. Biztosan igazad van abban, hogy az ACDSee többet tud a Windows beépített képnézegetőjénél, de akkor mehetnénk tovább is, használhatnál nyílt forrású alkalmazást is, ott van pl. a nomacs. Rengeteg dologra van már nyílt forrású alkalmazás, nem kell megállni a képnézegetőnél/képszerkesztőnél.

Amennyiben mégsem segít a csodaszer, az újratelepítést akkor is el lehet kerülni, ha annak idején a felhúzott rendszerről készül mentés. Windows esetén ez indokolt lehet, mert ott tényleg macerás egy csomó dolgot feltenni, főleg, ha sok program származik a "torrentboltból". Viszonylag rövid idő alatt meg lehet oldani a mentést, a rendszer visszahozása mentésből pedig csak percekig tart. Sokan nem is tudnak erről a lehetőségről, pedig rettentően hasznos. Ha nincs ilyen mentés, és összedől a Windows, akkor derülnek ki azok, amikről írtál, akkor rohadt sok időt el lehet tölteni a felhasználói tudatlanságból és/vagy lustaságból eredő problémák megoldásával, akár az adatmentéstől a jelszavak felkutatásáig. Meglepődtél, amikor ez fogadott? :) Tudod, hány ilyet láttam már? :)

Az ilyen-olyan doktorszoftverekkel az a baj, hogy nem tudod, mi kerül fel a gépedre, amikor telepíted, nem tudod, később milyen problémákat okoz, ráadásul célszerű elkerülni a lemezre írást addig, amíg nem ismered a rendszerlemez állapotát. Jobb a meglévő eszköztárat használni, mivel tkp. a csodadoktorok is gyakran azokat hívják meg. Ha ezeket a gyári toolokat nem akarod használni valamiért, akkor még mindig jobb bootolni egy olyan pendrive-ról, amin minden szükséges tool/csodaszer megtalálható, mert akkor nem írsz feleslegesen egy olyan lemezre, aminek az állapotát nem ismered.

Végül annyit azért megemlítenék, hogy ez egy szakma, nem érthet hozzá mindenki, sőt, annyiféle területe van már az informatikának, hogy csak egyes részeihez lehet jól érteni, igazán meg gyakran csak egyhez, és a többit csak érintőlegesen ismeri az ember, a kevésbé ismert területeken nem megy csuklóból a dolog.

1

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Legközelebbre:
Énnálam az elsô dolog hogy azonnal kikapcsolom az automatikus frissitést, ha minden jó minek a frissités, hogy aztán napokig szenvedhess hogy visszaragd a régit?

PS. pl. Igy szokták a TV-ket is tönkretenni, csak ott több pénz bukik az uj alaplapért.

0

Onionshed
Onionshed picture

Jah . A gonosz Microsoft rengeteg programozót fizet ,hogy elrontsák a jó windowsodat, a hetest is elrontották ,hogy kijöjjenek a szar 10-el aztán a még szarabb 11-el. Vannak elrontott frissítések, tagadhatatlan de a fejlődés nem a win7 irányába mutat, Ha nem lenne ennyire lepusztult a magyar géppark meg az általános igénytelenség (sajnos) akkor lehetne látni hogy az 5-éves hardverek sem működnek régi oprendszeren.

1

Jaca
Jaca picture
****

Mi a szart ad többet a win 11 a win7-nél? Csilivilibb? három kattintással kevesebb kell? Még hülyébbek is tudják használni? A júzerek 75%-a ellenne egy olyan géppel, amin csak egy böngésző fut. Ja, és eljutottunk oda, hogy nincs hangrögzítő ezen a foson, amivel a sztereo keverő hangját egy gombnyomással fel lehet venni. Még a paintot is elb.szták, húzol egy vonalat, és a következőt nem tudod a végétől meghúzni, ha nem kattintasz mellé előtte. 

2

Onionshed
Onionshed picture

Ha lennének modernebb hardvereid nem kérdeznél ,painthez meg hangrögzítöhöz persze nem kell. Az alaplapok nagy részéhez már lassan win10 driver sincs.

0

Jaca
Jaca picture
****

Mit értesz modernebb hardvereken? Ami miatt egy hétköznapi felhasználó ki tudja élvezni a win11-et? Monitor? 20-22 colban felesleg a 4K. Egér? Eddig is elment USB2.0-án vagy BT-n, abból nem lehet többet kihozni. Billentyűzet szintén. 5.1-es hangot a régi is tudott. Nyomtató. Na ja. HP DJ4000, eldöcög a régi driverrel. Mit tudnék kihozni többet egy nyomtatóból? Pl tintát. Ehhez 3-500Ft egy patron. Néztem egy újat, annyi egy patronkészlet, mint a nyomtató. De legalább kezeli a win11. 
Milyen hardvert kellene használnom, hogy élvezzem a win11-et?

1

Onionshed
Onionshed picture

Ne húz fel magad. Sima alaplapra pl amibe tudsz normális ssd-t tenni. Ha adatot szeretnél mozgatni. Csinálok egy videót vágni, netán játszani vagy 3d tervezni, ezek nem extra dolgok. A többiben igazad van. Én szerettem a win 7-et, de kimegy a divatbol mint a bőgatya. Ilyen a világ.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

 "de kimegy a divatbol mint a bőgatya." Na ezzel vitatkoznék... Olyan bőgatyákat látok fiatalokon, hogy nem hiszek a szememnek!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

0

Jaca
Jaca picture
****

Akkor lehet, hogy közvetlenül el tudjuk érni megint a paralell portot? 

0

szuts
szuts picture

A párhuzamos port idejét múlt. úgy, mint a 8" és a 12" Floppy, az MFM winchester, a joystick, ...
Van ami már nem jön vissza, mert van jobb. Olyan ez mint a fiatalság. :)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! És meg is érkeztünk a tanya céljához. A tartóssághoz, az eldobás helyett javításhoz.

Azért valamit kidobni, mert a windóz nem támogat már egy portot, egy illesztés típust... Mert adott esetben a nyomtatónak, scannernek semmi baja. Az eprom égetőnek sem. Csak.. hopp... A világ másik felén értéktelen. Nekem meg épp jó volt 15 éve, meg most is. Nyilván egy mfm hdd nem összevethető akár egy színes laser nyomtatóval, vagy pl egy scanneres hp nyomtató, másoló kombóval, amibe 2500ft a toner.. csak a win nem kezeli.. mert... Ok igazából nincs rá. Vegyé újat...

Hát.. a linux meg kezel. 3 kattintással. Nem azért mert tudomány kell hozzá, csak mert nem vették ki direkt. 

Ez viszont nem hitbeli vita, hanem tény.
 

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Na azt azért nem hinném. ;)

0

szuts
szuts picture

Úgy tudom, hogy a Win 10-nél csak késleltetni lehet a frissítéseket, max. 1 hónapig.
A számítógép frissítésének nem csak működésbeli, hanem biztonsági javításai is vannak. Ezeket szerintem jó, ha naprakészen tartjuk, ugyanis nagyon sok hekker csoport figyeli, hogy miket javít a Microsoft, és akkor jönnek rá olyan kiskapukra, amiket kihasználva, be tudnak jutni a rendszeredbe.
Fizethetsz vírusírtót is, de az évi 10-12 eFt. Szerintem olcsóbb a frissítés. :)
 

0

vacisa
vacisa picture

Ki lehet kapcsolni teljesen korrektül  a frissítéseket.

Most mondom neked, nincs olyan hekker a világon aki arra szánna időt, hogy a szuts pc-jét próbálná meg feltörni, erre egy sec időt szánni.
Persze ha nem nálad van a twitter,fészbúk, pentagon...amerikai kormány szervere.
Két családi fénykép, meg egy vhs-ről másolt ndk pornó nem hoz lázba hekkert.

.

1

imrus101
imrus101 picture

Ki lehet kapcsolni a frissítéseket, ezt használják is vállalati környezetben. Nálunk a cégnél havonta frissül a win, miután letesztelték az IT-s kollégák, hogy semmi fontosat nem ront el a frissítés. Kivéve persze a kritikus sebezhetőségek javításai, azok 1-2 nap alatt lejönnek.

Nem a szuts, vacisa vagy imrus101 PC-jét próbálják meg konkrétan feltörni, hanem bármilyen PC-t. Nem célzottan, hanem mindenkire rámennek. A PC, mint erőforrás hozza lázba a hekkert. Ha bent van sok gépen, akkor tud kriptobányászni, túlterheléses támadást indítani, milliószámra spam-et küldeni, stb.

0

vacisa
vacisa picture

laugh Sokan ebből élnek, és mennek világ körüli útra hogy a mezei user azt gondolja ő célpont.
Az elmúlt 20 évben még egy kósza port scannel sem találkoztam a gépemen, hál isten nem rám, hanem rátok vadásznak laugh
xp - W7 - W10.. egy árva percre sem volt bekapcsolva frissítés, meg nem is lesz egészen addig amíg minden fut amit használni akarok.
Ha nem fut valami, akkor megkeresem mi hiányzik, az felmegy és folyt köv.. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem csak a tűzfalon átjutó támadástól kell félni. Van tűzfal a Windows-ban és van a routeredben is. Sokkal inkább veszélyes a weboldalakon előforduló js kód, az idegen pendrive, emailen vagy Facebookon érkezett link, és még számtalan az egyszerű felhasználó gyanútlanságát kihasználó támadás.
Ezen kívül vannak még a jelen pillanatban még ismeretlen sebezhetőségek az oprendszerben és a telepített programokban. Ha nem lennének, soha többet nem adnának ki hibajavításokat. Nézegesd a CVS adatbázist. Persze aki ipari vezérlésre használja és semmi másra, nem csatlakozik a világhálóra de még a gyár belső hálózatára sem, arra nem vonatkozik. Csak akkor pendrive-ot se dugjon be az USB portba. Sem CD-t az olvasóba.

0

vacisa
vacisa picture

A fészbúkon és társain érkező linkekre való önfeledt kattogtatás, bankkárty kódok önkéntes megadása... ezekre akár napi 24 órában is frissitgetheted a windózodat.
Hülyeség ellen nincs orvosság !

Ha nem lennének, soha többet nem adnának ki hibajavításokat. 

Olyan nem lesz akkor sem ha nem lenne, mert milliárd dolláros üzlet wink

0

szuts
szuts picture

Az, hogy hogyan látod el a géped védelmét, tényleg a Te ügyed.
Nekem voltak olyan ügyfeleim - kis cégek is - akik teljes adatvesztést éltek át egy crypotvírus miatt. A gyerekeiről, unokáiról minden képe odalett.
Vagy az a kisvállalkozás, amelyik teljes könyvelése veszett oda, szintén a crypto miatt.
Hogy fellengzősen mondjam: az üyfeleimet nem hagyhatom abban a tudatban, hogy jó az, ha nem tesznek meg mindent, hogy elkerüljenek egy ilyen élményt. Egyben megsúgom: Nem voltam, világkörüli úton, és nem is tervezhetek ilyet.

Volt rálátásom rendszergazdaként, hogy 2 percenként próbálták cégünk postafiókjait feltörni, egymás után sorban. Mindet. És folyamatosan jött a támadás szinte 2 percenkét.

0

vacisa
vacisa picture

Amit mondtam azt most összemosod egy cég rendszerével, annak biztonsági kockázatával.
Én nyilván mint kiderült abból amit írtam, egy mezei user gépéről beszéltem.
De hagyjuk is, mert más véleményen vagyunk, plusz még bele is szövövődnek dolgok.

0

szuts
szuts picture

Az általad leírt frissítés kikapcsolását a Pro verzióban tudod megtenni -  sejtem, hogy kell hozzá egy csoportházirend, és egy Active Directory. 
https://answers.microsoft.com/hu-hu/windows/forum/all/funkci%C3%B3friss%...
a nem bussiness kategóriás gépeket home po. rendszerrel kapod.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Az a jobbik helyzet. A rosszabbik, ha mondjuk pedofil tartalmak terjesztésére használják. Tudtod nélkül. Eladva a tört gép erőforrásait a beteg agyúaknak. Aztán lehet majd magyarázkodni a bíróságon. Sok sikert hozzá. Vagy bármilyen illegális pénzmozgásokhoz. Észre sem veszi az átlag user.

Ez nem rémlátás, hanem a kemény valóság. Idehaza. Is. Óriási üzlet ez... Tojnak a családi képidre (leszámítva a mindenféle titkosítós tömörítős vackokat) Nekik egy publikus IP cím kell, ami nem köthető senkihez a körülből... Ez is kincs ám.

Szóval minden windóz frissítés utállatom ellenére, átlag usernek tanács: csak óvatosan.

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A microfosnak ez a frissítés, foltozgatás a mániája.. és nincs normális lehetőség arra, hogy ne.. helyesebben van, de akkor meg használhatatlan is lesz egy idő múlva. 

Azt kellene felfogni nekik, hogy a vas az az enyém. Nem az ő tulajdonuk. Milyen jogon tesznek vele akkor, és úgy valamit, ahogy teszik.

Gyereknek van xbox one. Ugyan ez. Pofa nélkül kérdés, vagy kihagyási opció nélkül játék indításkor nekiesik frissíteni. Közli, hogy 72GB frissül. Digi1000 mellett órák. És semmit se tudsz tenni ellene. De ha legalább jönne a csövön az adat de nem jön...

Nekem már sehol nincs windóz, csak win7, a programozó ketyerékhez. Pont ezért. 

Melóban a win11 marhaságai miatt szívnak mindig. Linux megy, nem erőszakos. Kb 15-20 éve egyszer sem omlott össze alattam. Egyik gépen sem. Asszony gyerek alatt sem. Pedig wine alól megy rajta sok win cucc.

Ez nem hitbeli vita, mindenki azt hasznàl, amit akar/tud/szeret. Csak a tények tények.

Ha a gép az enyém, jogom van eldönteni mikor mit tesz... 

És nagyon sok ilyen szívásról lehet olvasni... Soksok pénzért...
 

1

szuts
szuts picture

Igen, részben igazad van.
De bizony-bizony a Linux frissítéseket is szerencsés feltenni, na nem akarsz kellemetlen meglepetéseket - ha felmész egy Linux listára tele van problémás ügyek megoldásával. Az sem olyan, hogy feltelepítem, és már az életben nem kell hozzányúlni. Illetve a Linux-nak is vannak verzióváltásai, amik pontosan a minőségi, hardver és biztonsági javítást/követést jelent.
Ha megnézed az okostelefonodat, az is - ma már a tudtodon kívül - frissítgeti a prograokat, és nagyon ajánlott a rendszerfrissítéseket is végrehajtani. Szintén a fenti okokból.
Nálunk a szerverek Linux alapúak voltak, de nem mondom, hogy a rendszergazdájuk csak ült, és lógatta a lábát egész nap. :)
Még valami: A Windows-t, amikor kifizeted a boltban nem lesz a tulajdonod, csak használati jogot kapsz. A vashoz, meg nem nyúl az op. rendszer. :)
Na, persze én is azt mondom, hogy mindenki használjon olyan rendszert, amit szeretne...
 

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Igen abban igazad vanb, hogy ha valaki vesz egy windows rendszert, akkor csak a használati jogot veszed meg.  De az nem igaz, hogy a vashoz nem nyúl. Amikor megveszel valamit, tudod, hogy az a valami micsoda és mekkora hardver szükséglet kell hozzá. Adott a vásárlás pillanatában egy adott tárhely ahova felteszed.  Ezt veszed meg. De utána meg a te saját tárhelyedet fogja a windows a saját akarata szerint az ő érdekében lecsökkenteni, használni.
Tibi

0

szuts
szuts picture

Ezt a mondatodat kifejtenéd: "De utána meg a te saját tárhelyedet fogja a windows a saját akarata szerint az ő érdekében lecsökkenteni, használni."?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem én írtam, de értem a problémáját...
Mint a Chrome böngésző frissítései. Annó céges gépen valaki bekapcsolta, hogy frissüljön neki a Chrome és aztán 1,5 év után több GB telepítőfájl volt a C meghajtón és ezért panaszkodott a rendszer, mivel elfogyott a tárhely.
A Win esetében az alap Win verziófüggő, de vegyük mondjuk 8-15GB-ra. Amint felpakol egy frissítést, pl. commulative, az már 300-500MB csak a telepítő, amit egyrészt megtart, hogy eltávolítható legyen, másrészt kicsomagol és biztonsági okokból elrakja az eredeti fájlokat, majd bemásolja a nagyobbakat. Tehát az említett 500MB ott marad a telepítők között (törölhető), aztán a windows\winsxs könyvtárba is bepakolja, ami nálam W7 esetében frissítések nélkül is 6GB, kicsomagolja a helyére (Windows\system32), készít visszaállítási pontot, stb.
Tehát 1 frissítés akár 1GB tárhelyet is megeszik.
Nálam a C:\ fix, minden temp, cache át van irányítva ramdrive-ra, így 1-2GB üres tárhelyem van csak ott. Minden adat pedig egy másik partíción van, hogy rendszertől független maradjon. Ha ebből az 1-2GB-ból fogy, azt egyből észreveszem. Ha valami automatán frissülne (Firefox, stb.) már az is feltűnik... nem hogy egy Win.

Szóval arra célzott, hogy mondjuk 32-64GB-os SSD-je van a gépben, mert neki az elég bőven, de a win "saját akaratából" ezt napról napra csökkenti és ha nem csinál semmit, fél év alatt elfogy a tárhelye úgy, hogy semmit nem telepített, nem töltött le, csak békésen böngészget és kártyázik a gépen.

1

szuts
szuts picture

Köszönöm. Erre nem gondoltam, mert már ritkán találkozom olyan géppel is amiben kevesebb, mint 128GB lenne. Mindenki igyekszik a régi gépeinek háttértárját cserélni, ezért lehet ez.
Gondolom ez a Rendszer > Tárterület > Ideiglenes fájlok (Win10) 4-6 kattintással törölhető.
És ezért nem használ valaki Windows-t ?! :)

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem, ezért nem frissítgeti a rendszert, a böngészőt, használ még mindig 2007-es office-t, stb. stb. stb.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nyilván linux esetén mennek fel nálma is a frissítések. De akkor, amikor én engedem. És vannak alkalmazások, ahol nem megengedhető, hogy az op rendszer döntse el, mikor mit...

Nálam az összes egy syslogra dolgozik, évek alatt összeheptákoltam pár scriptet, ami időnként legreppeli a "lényeget", meg ha gond van, jön is a mail..

Amit mondtam, nem azt mondom, hogy a win rossz, csak azt, hogy a linux jobban kontrollálható. Van akinek ez, van akinek az. 

De tök mindegy, linux, vagy win. Egy op rendszer nem döntheti el, hogy mit csinál a gép . Asszony akkor rágott be, amikor a win10, vagy 11? Egy frissítés után nekiesett biost is frissíteni. (Nem tudom, mi az oka, nem tudom az előzményeket sem, csak azt, hogy a dell munkalapon ott virított, hogy el lett flashelve a lap, win frissítés során..

Na ezt azért nem kéne.. asszony nem hülye, biztos nem frissít direkt ilyet.. 

Nyilván linuxhoz minimálisan érteni kell az első telepítésnél..  nem annyira kész, mint a win. De cserébe rugalmas. És már messze nem az van, mint régen, hogy saját kernelt kellett fordítani, és még 28.8k modemmel próbáltam helpet keresni bbs-en ;)

egy ubuntu felrakása next, next, ok. módon is megy, ha minden default.. lesz desktop, meg grafikus "áruház" mindenre. 

Én csak azt mondom, hogy akinek böngészni, jutyubozni, meg dolgozatokat írni kell, az fontolja meg..

Játszani nem jó, meg nyilván a specifikus hw cuccok sem mindig mennek. Bár.. használtam már winxp-re írt cnc gép service software-t soros porttal, wine alól. És elsőre gond nélkül indult. Xp alatt meg tökölni kellett, mert még az se volt mindegy, mi fut a hattérben. Vannak csodák.

De érdemes nyitott szemmel járni. Gobdoltad volna, hogy az androidból mi lesz? ;)

Pedig régen még os/2 warp telepítőt megvettem, vagy 50-60 1.44-es floppy lemezen... Aztán meg is feneklett.. pedig ott volt első multitasking, elsőként lehetett nézni 5 videót is 5 ablakban ;)

 

2

szuts
szuts picture

Az a gond a Linux-szal, hogy szinte szakember kell hozzá, és nincs a szomszéban Pistike, aki átjön segíteni, ha valami baj van. Lényegében, ha megveszel egy gépet a Média xxxx-ban, hazaviszed, és minden különösebb számítógépes ismeret nélkül - a magyar nyelv ismeretében - mindennapi használatra üzemképessé tudod tenni a gépedet. Minden másra ott van Pistike :) Na ez nem mondható el a Linuxról.
A kötelező frissítéseknek az a magyarázata, hogy a Microsoftnak van egy hibabejelentő felülete, aholy fél/egész szakemberek (próbálkoznak) foglalkozni a hibával. Nagyon sok olyan hibabejelentés jött, amit már a régebbi javító pakkokkal már megoldottak, de a nem töltöte le a kliens. Ezt a méregdrága mérnökidőt próbálta optimalizálni a Microsoft azzal, hogy kivette a frissítések feletti rendelkezési jogot az ügyfél kezéből.

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

Az a gond a Linux-szal, hogy szinte szakember kell hozzá

A Linuxszal nincs gond, szakember meg mindenhez kell. Windowshoz is. Nem attól lesz valaki szakember, mert már kétszer át tudta állítani a háttérképet, meg feltett öt alkalmazást.

ha megveszel egy gépet a Média xxxx-ban, hazaviszed, és minden különösebb számítógépes ismeret nélkül - a magyar nyelv ismeretében - mindennapi használatra üzemképessé tudod tenni a gépedet. Minden másra ott van Pistike :) Na ez nem mondható el a Linuxról.

Ez valóban nem mondható el a Linuxról, mert egy mai Linux disztribúció már telepítés után azonnal üzemképes, nem kell rá utólag telepíteni pl. "AkármilyenOffice"-t, minden szokásos feladatra azonnal elérhető egy normálisan működő alkalmazás. Csomagtárolóból telepítesz, ha kell mégis valami a "gyári" alkalmazásokon kívül, és ott nincs olyan, hogy még ezt meg még azt tedd fel hozzá, mert különben nem megy, ugyanis ott függőségkezelés van alapból, egy alkalmazás telepítése esetén automatikusan felmegy hozzá minden szükséges kiegészítő, programkönyvtár stb.

Linuxot egyszerűbb telepíteni, mint Windowst. Ez nem vicc, ez tény. Amennyiben összeraksz egy gépet, esetleg veszel egy notebookot oprendszer nélkül, 5-10 perc múlva ott lehet a gépeden egy Linux disztribúció, amivel semmit nem kell tenned utólag, ha csak irodai alkalmazásokra, böngészésre, zenehallgatásra, filmnézésre, levelezésre akarod használni. Játszani szeretnél Linux alatt? Már azzal sincs gond. Nyilván nem végtelen a választható játékok száma, de van bőven, pl. https://store.steampowered.com/linux

Persze használhatsz olyan Linux disztrót, ami kevésbé barátságos, amihez tényleg érteni kell (pl. LFS, Gentoo, Arch), de miért tennéd, ha kezdő vagy? Használhatsz FreeBSD-t, OpenBSD-t vagy AkármilyenBSD-t is, de az sem kezdőknek való, szóval azzal se próbálkozzon az, aki eddig még csak Windowst látott, és azt is a szomszéd Pistike telepítette.

0

Onionshed
Onionshed picture

Az oculust fel sem ismeri, a 3d scanerek nagy részét sem (ubuntu). Sony fülesemet nem kezeli. Panasonic kamerámat nem vezérli. Ezeket a windows pár kattintással megoldja.Netezni meg irodai munkára biztos jó (bár a nyomtatókkal is kínlódik)

1

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

Ezek egyike sem a Linux hibája. Ha az eszközök gyártói nem írnak drivert Linuxra, nem adják ki az eszközök dokumentációit, akkor a Linux világ nem sokat tehet, esetenként segíthet ugyan a reverse engineering, de csak egy bizonyos bonyolultsági fokig járható az az út.

Ezeket a windows pár kattintással megoldja.

Ezeket bármelyik oprendszer megoldaná, ha tudná, hogy milyen módon szólítsa meg, kezelje az eszközt. A Windowsnak odaadják a zárt drivert, a Macnek is, de a Linuxnak nem, mert abban nem látnak elég zsíros üzletet.

Amúgy ellenpéldák is vannak, pl. a nyomtatók terén biztosan, de egyes lapolvasóknál is, mert van pár régi dolog, amit már meg sem tud szagolni a Windows 10 és 11, ami persze nem a Windows hibája, egyszerűen nincs hozzá driver, mert a régi eszközök kezelését már nem támogatják a gyártók (de sok eszköz esetén a Linux meg igen).

Ugyanakkor pl. egy csomó USB-RS232 adapter csont nélkül, azonnal feléled Linux alatt, mert a kezelésükhöz szükséges "tudás" benne van a kernelben, a Windowsok esetén meg sok esetben driver kell a mutatványhoz, amit le kell töltened.

Szóval lehet szemellenzővel nézni a dolgot, csak nem érdemes. Nincs driver X eszközhöz? Akkor szar az oprendszer? A BSD-khez még kevesebb driver áll rendelkezésre, viszont maga az oprendszer nagyon stabil, pl. egy csomó FreeBSD alapú NAS fut a világban megállás nélkül, probléma nélkül, hibátlanul.

0

Onionshed
Onionshed picture

Nem mondtam ,hogy szar a rendszer. Évente adok esélyt neki de valami sose megy. Teljesen mindegy ki hibája a ,felhasználónak az kell ,hogy működjön. Amíg ez nem lesz így ,nem fogják használni.Szerintem te nézed szemellenzővel.Jóval stabilabb mint a windows beágyazott rendszereken az igaz, bár érdemes kipróbálni az arm windows-t , nekem az is meglepően stabilan teljesít.Én örülnék neki ha olyan lenne az asztali linux mint a windows, de sajnos nem olyan.De most már szét offoltam a topikot.Befejeztem

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

Teljesen mindegy ki hibája a ,felhasználónak az kell ,hogy működjön.

Igen, ez így van. Ami nekem kell, arra azt választom, amire számomra az a legjobb, és ez nem a Windows. Ha szükségem van néha Windowsra, azt megoldom VM-ből.

Szerintem te nézed szemellenzővel.

Nagyon sokáig használtam Windowst, de más egyebet is. DOS-t sok éven át, OS/2-t is, a melóhelyen még ma is szükség van Windowsra, így van tapasztalatom ezzel is, azzal is. Kb. 15 éve Linux megy a gépeimen, de nem azért, mert az a menő, vagy attól én leszek menő, hanem mert az vált be. Sokkal nyugodtabb azzal az ember, mert az azt csinálja, amit szeretnék, nem azt, amit a készítője erőltet rám.

2

Mr._V.
Mr._V. picture

Az OS2-t én egy Chip magazin mellékleteként vettem (CD). Nekem a Win2K ült sok évig minden gépen, amíg már böngészőket nem lehetett telepíteni rá, mert lejártak a biztonsági kulcsok. Most W7-et használok lassan 10 éve.
Máshol már többször kifejtettem, hogy meddig indult egy CD-s W2k3: 30mp és meddig indult ugyanaz közel 2Gb frissítési csomag után: 90mp. És ez csak az indulás. Több RAM is fogyott, így bár céges szerverről volt szó, maradt a CD-s tiszta változat és egy Avira vírusirtó.

Jelen W7 rendszeremen nincs frissítés, nincs vírusirtó, nincs tűzfal (még a beépített se). Semmi gondom a rendszerrel és nem próbálja senki feltörni.

Félrevezetés az, hogy a gépedet törik fel. Értelmetlen és időigényes. A legtöbb ember maga tölti le a vírust egy böngésző plugin (pl. kereső, letöltő) vagy egy "elvileg" patch-elt, crack-elt programot szed le a kereső első találataiból.
Ha tudja az ember mit honnan töltsön le, megvannak a megbízható forrásai, akkor nem kerül vírus a gépére.
Nekem egy taskmanager is jelzi, ha bármi automatikus indításba jegyzi be magát, így 1 gombnyomásra ki tudom törölni, sőt a TEMP mappám RAMDrive-on van, így minden újraindításnál üres, azaz ha onnan indulna is valami, nem tud, mert már nincs meg.
1-2 havonta elég egy offline víruskeresést végezni (AviraCMD), ami ingyenes, de alapos. Nem nagyon szokott találni semmit, csak amiről én is tudok (keygen, stb.).

Mindemellett a HOSTS fájlban letiltható az összes Winupdate webcím, tehát el sem éri a frissítési csatornákat.
Router szinten is megoldható ez HOSTS fájl segítségével, vagy reklámblokkolóval egy OpenWRT rendszerű routerben.

Most épp egy W11-es gép is lóg a netemen, ami furcsa módon alvó állapotában is böngészett, sőt értesítést is adott, ha levél érkezett. Már az sem lóg és mind a Defender, mind az Update része ki van teljesen lőve, le van tiltva. Oké, nem 2 perces feladat, de még W11 alól is ki lehet húzni a frissítési lehetőségeket és a legtöbb nem eltávolítható frissítést is sikerült eltávolítani róla. Igaz, hogy "Áruház" sem megy update nélkül, de hát minden megszerezhető alternatív forrásból, illetve egyszer kell telepíteni egy gépre mindent és utána csak használni.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a frissítések kb. olyanok, mint egy defektes kerék. Itt is egy folt, ott is egy folt, majd egy "Commulative" frissítéssel újrafutózzák a kereket, de még mindig foltos... aztán tovább foltozzák és a végén a kerék már csak foltokból áll, sokkal nehezebb, más a keménysége, stb.
Mítosz az, hogy magánemberek gépeire pályáznak a hackerek, de a jónép beveszi a dumát és mivel már az új rendszerek annyira le vannak butítva, hogy kb. semmihez nem kell értenie a felhasználónak, elhisz mindent, amit a gép ír, ajánl.

Régen én is bevettem és magától frissültek a böngészők is, aztán elvesztek az előzmények, vagy nem működtek pluginek egy hibás frissítés miatt. Most 2-4 éves böngészőkkel elvagyok és minden oldal bejön, amerre böngészek. A reklámblokkoló meg eleve kiszűri a vírusos/kém oldalakat függetlenül a böngészőtől.

De lényegében a kérdező kérdésére nem érkezett még válasz, mert elkalandozott mindenki, így leírom:

Sérült a fájlrendszer írás közben vagy nem tudott valamit felírni, vagy bejegyezni a megfelelő helyre.
Futtass egy parancssort:
CMD

ezután írd be ezt:

chkdsk c: /f /x

Itt panaszkodni fog, hogy használatban van, ezért akarod-e a következő indításra ütemezni... IGEN.

Ha az említett fájlok más meghajtón vannak (D, E, stb.), akkor értelemszerűen a chkdsk d: ...

Amennyiben HDD-ről van szó, akkor javasolt a /r kapcsolót is beírni a sorba, ez a rossz szektorokat is kikeresi és bejelöli rosszként, ha valóban az. Nagy HDD esetében (1T) akár fél nap is lehet ezzel az ellenőrzés, tehát előbb az első megoldást javaslom, ezt csak akkor, ha továbbra is fennáll a hiba.

3

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Üdv!

Gondolom már megoldódott a probléma, de a Windows Update teljes tiltására egy egyszerűbb út is létezik, kevesebb mint 1 perc.

Rendszergazdaként futtatod a cmd-t, majd alábbiakat kiadod:

reg export hklm\system\currentcontrolset\services\wuauserv windows_update_mentes.reg
rd /s /q %windir%\softwaredistribution\download
net stop wuauserv
sc config wuauserv start= disabled
sc delete wuauserv

Így nem kell a hosts fájlt sem babrálni, csak simán kiiktatod a Windows Update szolgáltatást még a registryből is, így az semmilyen módon nem kapcsolható vissza (első paranccsal azért nem árt menteni a kulcsát ha mégis visszakapcsolnád).

Ha a szolgáltatás eleve nem tud elindulni, az update szervereket sem fogja keresni a Windows. Ez Windows 11-nél is működik.

0

szuts
szuts picture

És ez a módszeredet vissza is lehet vonni, ha akarom telepíteni mégis a frissítéseket?

0

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Igen, írtam is hogy azért kell a mentés az első paranccsal!
Visszatölteni az elmentett kulcsot így lehet (rendszergazdaként futtatva a parancssort (akkor a system32 lesz a munkakönyvtár, ahova le is lett mentve, én legalábbis oda szoktam):

reg import windows_update_mentes.reg

Ezt egy jóképű batch fájlba is beírhatod, hogy csak kattintani kelljen...
Másik módszer hogy kikeresed kézileg a kiexportált .reg fájlt és megnyitod. Rákérdez hogy tényleg szeretnéd-e összefésülni a registryvel, erre te kattintasz az Igenre.

Egy adott registry kulcsról amúgy is érdemes mentést csinálni, ha valami komolyabb módosítást akarsz benne kieszközölni.

Ja és a visszatöltés után indítsd újra a rendszert!

0

szuts
szuts picture

Köszönöm. :)

1

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Igazán nincs mit... :)

0

formasu
formasu picture
*

- Bocs, nem ide akartam...

0

szuts
szuts picture

Igen, éppen erről beszéltem az előzőekben: 
A Te gépe(i)d beállításai nem egy laikus felhasználói állapot. Szakember vagy, egy csomó mindennek utána olvastál, telepítettél, felügyeled. 
Ugye ezt nem várhatjuk el Marika nénitől, de még az épületlakatos Lacitól sem. Nekik készült a Windows Home. :)
 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz!
Érdekes és lehet, megoldás is lesz a leírásod alapján. Várom egy barátomat, aki nálam sokkal jobban ért a szgéphez, és elolvastatom vele, amit írtál. Remélem, sikerül a javítás...
Köszönettel:
Attila

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Hello
Ha hdd szektor hiba van ezért nem talál meg egy fájlt, akkor a hirens bot 9.0 vagy alattit letöltöd kiírod cd ,arról bootols megkeresed rajta a HDD regenerátort 1.0 azt hiszem. Valami orosz ember készítette.
Ez kijavítja ,kell neki jó pár óra,bajt nem csinál akkor sem ha nem ez a baj.
A visszaállítást egy korábbi időpontra amikor még jó volt a gép nem javaslom,nekem is volt hasonló csak word nem működött,visszaállítottam ,onnantól egy csomó dolog nem nyílt meg.
Mivel nem tudni milyen gépről van szó,feltételeztem hogy HDD-s
 

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

0

tomirevesz
tomirevesz picture

Szia.
Milyen operációs rendszer, milyen programmal akarod megnyitni a képeket? Lehet a program vagy társítás hiba.

https://answers.microsoft.com/hu-hu/windows/forum/all/f%C3%A1jlrendszerh...

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

Szerintem Windows 10-et futtat, és a Fényképek (Microsoft Photos) alkalmazást használja (használná).

0

Sponsored links