You are here

Mitől megy tönkre egy ellenállás?

16 posts / 0 new
Last post
Szolnoki Tibor
Szolnoki Tibor picture

Sziasztok

Nyilván tudok jópár kézenfekvő okot, hogy egy ellenállás tönkremenjen.

De a következőre nem találtam magyarázatot.
Adott egy LG direct-drive mosógép, aminek tipik halála, hogy a forgást érzékelő alkatrész pár év alatt tönkremegy. Nem nagy truváj cserélni, nem is drága egy valami. Sok cideót láttam, ez az alkatrész mintha szándékosan rosszra lenne megcsinálva. Általában cserélik, de van aki javítja, mint ahogy én is tettem.

Szóval csak szétszedetem:
A műanyag házikóban egy kis kisujjnyi NYÁK, amin van egy csati a vezérlő felé, 2 db Hall szenzor és mindegyikhez 2-2 db ellenállás (1206 SMD) és 1 kondi. Majd az egész házikó egy puha gumi szerű anyaggal kiöntve. Mag a aház pedig a motor állórészére van felpattintva. Ennyi...

Maga az cucc a csatin DC 12-25V-ot kap, terhelés nélkül kb 10mA fogyazstással. Ezeket csak azért írom, hogy itt nem nagy feszültségekről és áramokról van szó. A a kis háromlábú (GND-Vcc-Out) Hall érzékelők kimenete pedig két párhuzamosan kötött 680 ohmos ellenálláson keresztül vannak kivezetve a csatira. Ennyi az egsész.

Már a párhuzamosan kötött ellenállások is gyanúsak, mert mintha az az érzésem lenne, hogy az LG készült arra hogy az ellenállatok megdöglenek. Így ha még csak egy halálozik el a párosból, a másik még menni fog. (Maga az ellenállások értéke, és úgy az eredőjük sem lehet kritikus, mivel teljesen bináris a kimenet 0 vagy Vcc).

A 2-2 ellenállásból 3 már szakadásban volt. Nem volt semmi szemmel látható jel rajtuk. Égés, feketedés. Még a felirat is szép hófehér volt, nem olyan mint ami sokat izzadt volna. De ugyan mitől is füstölnének el? Ha a teljes 15V rajtuk esene (valami rövid zár miatt), az is max 0,33W. Jójó, ez túl van 0,25W-on, de ez még sztem nem égetne el egy ilyen ellenállást. De amúgy is biztos hogy sosem lesz rövidzár a túlvégen, ami egy fix bemenet. Szóval ez csak elméleti eszemfuttatás.

Na de akkor mi a fenétől mehet tönkre 4 ellenállásból 3? És a hogy az LG javításio videókat elnézem, ez valami rákfenéje ezeknek, mert aki javítja, ezeket cserélgetik.
Értem én hogy rászkódik az állórész (amire fel van fogatva), meg ugrál, meg minden. De nehogy már egy porcelán rétegen megszakadjon a fémréteg :D :D :D :D

Ja a 4 ellenállás ki lett cserélve, mosógép újra működik.

Van valakinek valami elmélete? Nem bírók azóta aludni. :D :D :D

Ui:
https://youtu.be/uPe9nHbf6Go?t=120
Nekem is pont az abban a sarokban lévő két ellenállás szakadt meg, illetve a másik szenzorhoz tartozóból már az egyik megadta magát.

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Simán törik a kerámia. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nálam ökölszabály a 10-szeres túlméretezés teljesítményre.

0

Szolnoki Tibor
Szolnoki Tibor picture

Persze... 

De itt az ellenállás egy bemeneten végződik, szerintem 1-2 mA ha folyik kersztül rajta. Sajnos nem mértem meg. 

A rövdzárat csak worst-case írtam. 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Nincs ebben semmi érthetetlen, csak szabad szemmel nem látod.
Ami egy EOS hiba esetén látható/nyilvánvaló-égés, feketedés, lakkréteg leégése, az egy mikrorepedés esetén nem.
Ha mikroszkóp alá tennéd az ellenállást, szerintem hamar észrevennéd az alumina hordozó hajszálrepedését, vagy a plating hibáit.
De a lakkréteg alatt is lehetnek érdekes dolgok, megszakadhat az ellenállás vékonyfilm rétege úgy is, hogy nem okoz szemmel látható hibát, de ha a lakkot eltávolítod, vagy röntgenvizsgálatot végzel, látható a szakadt ellenálláspálya.
Nedves környezetben, vibráció hatására fokozottan jelentkeznek ezek a hibák, és akkor még nem is említettük a forrasztási hibákat...

Tóni
 

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia 

De mondok mást. Már emlegettem, hogy a gyerek minden szirszart gyűjt, ami számítógép, régi tv játék, konzol, commodore, stb... 

Múlt héten hazakukázott egy xbox360 slim-et, hogy nem indul, 12 piros led villogás, majd kikapcs. Googi. 10 másodperc, eredmény: túlmelegedés miatt nem indul. Ok. De mé? Tök hideg. Most dugtam be... Aztán megtaláltam egy smd 0ohm-ot sorban az ntc-vel, ami kOhm-ra nyúlt. Kapott másikat. Megy. De hogy a francba szakad/nyúlik meg egy 0Ohm, így... Áram ott nincs semmi.. mégis.. nincs ragacs. Nincs rázkódás. Nincs extrém meleg, vagy hideg sem. Ez corona alaplapos, nem hőkályha, mint a régiek.

Hülye voltam, mert nem néztem mikroszpók alatt, örültem, hogy gyorsan össze lehetett rakni.. de...
..
..
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

0 ohmos ellenállás az fusible azaz biztosíték szokott lenni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Inkább opciós ellenállás, vagy ha márképpen nem tudták vinni  fóliát, akkor azzal ugranak át egy vezető sávot. Van, hogy tápoknál induktivitás helyett teszik be, és a drágább változatba kerül ferrit, vagy induktivitás. Viszont túláramnál tényleg gyenge láncszem szokott lenni. 

3

TonyStark
TonyStark picture
***

Nem. A 0 ohmos ellenállás akár SMD, akár THT, "jumper" pozíciót tölt be.
Példa:

https://fscdn.rohm.com/en/products/databook/datasheet/passive/resistor/c...

A "fuse resistor" ellenállást alkalmazzák primer/és/vagy szekunder "biztosíték" pozícióba.És ennek van is valamennyi ellenállása, pár ohm-tól akár 100 ohm-ig is.De itt is általában a hirtelen megemelkedett áramfelvétel "eldolgozása" az elsődleges cél.(Lásd mosógép vezérlőpanelek LNK/TNY tápjai...)
 

4

lcsaszar
lcsaszar picture
*

OK, köszi.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Sok helyen használják opciós alkatrészként a 0 ohm-os ellenállásokat, 
Csak pár példa:
-Eltérő ültetéseknél átkötésként
-Címzéseknél
-Tipusjelöléshez (BMW mániája smiley)
-tracek áthidalásához, stb

Fuse pozicióban sosem, elég ha megnézed az előző hozzászólásomban az adatlap értékeit:

egy általánosan használt 1206-os 0 ohm-ra 38A névleges áramot ad meg, ennyit a gyenge láncszemről, a vezetősáv előbb elégne....

File csatolás: 

1

morgo
morgo picture

Ez a táblázat csak speciális, nagy áramú jumperekre igaz.
Standard jumperek esetén csak a töredéke.
 

File csatolás: 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Épp ezért mondtam hogy nem használhatók fuse pozícióban...nem arra valók.

2

Jaca
Jaca picture
****

Tapasztalatból írtam, 16 A-nél szarrá ég a 1206-os 0 ohm. Gyakran kell úgy zárlatot keresnem, hogy azt kell figyelnem, hol langyosodik a panel. 

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! De ez a rated current ez az állandó, megengedett lehet?  Vagy a maximum, akár tüske? Mert egy pwm tápban tápágban simán lehet ilyen tüsi. Nem is kell nagy táp hozzá. Persze az is egy nagy marha, aki táp ágba tesz sorba ilyen helyre.. de bármi lehet..

Viszont az xbox esetemben egy ntc láb megy a cpu fele... Itt mi az oka a megnyúlásnak... És nem pech volt, tele a jutyub a hibával ..

​​​​​

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Elég sokféle hibát mutatnak az smd ellenállások, mindenre Én sem tudok magyarázatot.
Sajnos nálam is vannak fehér foltok, és hiányos a szaktudásom.
Szerintem a Te általad tapasztalt hibára korrekt választ csak az alkatrész gyártója tudna adni 
anyagvizsgálat után.
 
Tóni

1

Sponsored links