You are here

Mitől romlik el a FI-relé?

79 posts / 0 new
Last post
gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok!
Vasárnapi elmélkedésnek szánom a kérdést, ugyanis véleményem szerint amilyen drága egy új készülék olyan gyorsan elromlik(nem old le még a próba gombra sem). Mitől romlik/mi romlik el benne? A tekercseken kívül csak mechanika van benne és nem a mechanika szokott elromlani. Van olyan érzékeny mechanika is amire erősebben ráfújva kiold a relé de elektromosan nem!Továbbá, hogyan lehet kiváltani elektronikus áramkörrel, ami szerintem üzembiztosabb is? Esetleg kapcsolási rajz ilyenről ha van valakinek légyszi küldje el.Köszi és további jó pihenést kívánok mindenkinek!

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Ma elromlott nekem egy :)

Csak ez nem akasztható be, leold állandóan. Eltört benne egy műanyag darab, így kuka. Cserébe szétszedtem, mellékelve kép, hogy ne az otthonit szedjétek szét :)

A kis narancs színű maga a rögzítő mechanika, meg egy kis tekercs. Nem látszik, van a narancs alatt kis panelke, rajta 4 SMD dióda, így kap tápot a kioldó relé. Hót primitív :)

File csatolás: 

0

morgo
morgo picture

Hát ez még nekem is primitív... Pedig elég sok FI relét láttam belülről, lévén jó pár évig az ózdi GECI-ben (General Electric Consumer & Industrial) hasonló szemetet szereltem össze, de ez nem ismerős, a logó viszont igen. Ha valami eltört benne, ne csodálkozz, az említett cégnél szó szerint szemétből kell aranyat varázsolni. Gyakran előfordult az is, hogy negyedéves zárás előzményeként, raktáron lévő alkatrész hiányában is össze kellett szerelni, csak meglegyen a "darabszám".

0

isoram
isoram picture

Sziasztok! A Fí relé három okból romlik el:
1. Mert beüzemeled, és használatban van.
2. Mert áll a raktárban.
3. Összetöröd véletlenül vagy direkt mert mindíg akkor kapcsol le amikor a csaj elkezd vetkőzni a TV-ben

Bocsánat az idétlenségért, de kijött belőlem

1

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

"3. Összetöröd véletlenül vagy direkt mert mindíg akkor kapcsol le amikor a csaj elkezd vetkőzni a TV-ben "
Vagy hasonló okból megtapossák...
Éppen ezért sok helyre kiírják, hogy "FIre lépni tilos!" :D

Üdv: Laci

0

isoram
isoram picture

Szia! Ez jó!!! Éppen ezért sok helyre kiírják, hogy "FIre lépni tilos!"

0

Ajozsi
Ajozsi picture

Sziasztok !
Tudom lassan lerágott csont,de :
Adott kb. 40 db számítógép+40 db monitor (callcenter). Közös Fi-relé kb. 15 kismegszakító. Véletlenszerűen a FI-relé leold (3 hetente) és magával visz néhány kismegszakítót. Ilyenkor a visszakapcsolási kísérlet további kismegszakító leoldásokat eredményez.Amint sikerül a FI-relét visszakapcsolni, a kismegszakítók is felkapcsolhatóak. És indul a 3 hetes "időzítés".
Hogyan lehetne kiszűrni a hibás gépeket ? Sajnos a leoldott kismegszakítók sem mindig ugyanazok !
Üdv. Józsi

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
A számítógép és monitor tápok a FELV érintésvédelmi kategóriába tartoznak, ami annyit jelent, hogy bár törpefeszültséget szolgáltató eszközök, de a védővezető potenciálja a törpefeszültségű kimeneten megjelenik. Ezen tápoknak jellegzetessége, hogy a védővezető felé a N és L vezetők felől a EMI zavarszűrés miatt, X2-es kondikat kötnek, melyeknek jósága idővel csökken vagy gyárilag már csökkent és amiatt megnő a védővezető felé folyó áram, esetleg a táp silány kialakítása miatt, a hálózat felé visszajutó nagyfrekis rész egy része hajt át rajta áramot. Nagy mennyiségű ilyen eszköz, 30mA-es ÁVK-val üzemeltetve gyakori leoldást okozhat, különösen ha már az ÁVK gyári specifikációit sem tartják be és jellemzően jóval kisebb a kioldó árama, mint a megadott. Tapasztalataim szerint igen nagy a szórás, de egy minőségi A -típusú ÁVK-t nem ártana használni, mert a Kínában gyártottak legjava, már akár 10mA-nál is képes leoldani.
Annyi bizonyos, hogy valamelyik vagy több táp is a ludas, amit cserélni vagy javítani kellene, de ettől függetlenül célszerű az ilyen kiterjedésű számítógép hálózatot részekre bontani külön ÁVK-val, hogy az üzembiztonság nagyobb legyen.
A hibás gépeket csak méréssel lehetne kiszűrni, meg egy kis szerencsével, de legelébb egy minőségi ÁVK-val próbálkoznék.
Az is lényeges, hogy a cserélt tápok nem feltétlenül lesznek teljesen rossznak nyilvánítva, mert egy lakásban, ahol max. 2-4 üzemel belőle, még tökéletesen fogja tenni a dolgát, akár egy gyengébb ÁVK-val is, de a nagyüzemi felhasználáskor már elbukik.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Ajozsi
Ajozsi picture

Szia ! Köszi,szépen összefoglaltad. Sajnos ez egy kb. 300 gépes rendszer része és érdekes módon csak ennél az elosztónál fordul elő. Tudom ,szívás ,de a gépenkénti mérés szinte lehetetlen. Talán az élet segít (tovább romlik a szigetelés ).
Köszi : Józsi

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Az ID:275108-hoz.
"Eltört benne egy műanyag darab, így kuka." A volt kollégámmal beszéltünk a programozott amortizációról.
Ő azt mondta a témáról, hogy a fia vegyészmérnök, és elmondta, hogy a műanyagokat hónapra be tudják állítani, hogy mikor porladjanak el.
Most persze elkezdhetném, hogy mit hagyunk hátra az unokáinknak, elhasznált energiát, egyszer el fog fogyni az olaj, kirabolt bányákat, összedisznózott Földet, és légkört, azért, hogy néhány puhosnak nem elég ezerszer annyi, de nem mondanék ilyet.
Azért csak mondtam.
Bocsi!

0

Thunder86
Thunder86 picture

Sziasztok,
akadt egy olyan problémám, hogy este gépeztem, és leoldott a fi relé.
körülményekről annyit, h 3 éve amikor beköltöztünk, teljes átkábelezés volt, 16 megszakító lett beépítve (majdnem mindennek külön van biztije), és egy fi relé is, ami 40A 30ma 2 pólus AC.
jelen pillanatban, ha minden biztosítékot lenyomok, fi relét felnyomom, akkor fent marad.
Amikor elkezdem felnyomkodni a biztiket, 2 esetben old le. Amikor a hűtőt akarom felkapcsolni akkor egyből, vagy amikor a nappalit, ahol van a gépem.
először azt hittem a PC tápom a hibás, de addig kapcsolgattam, hogy 2x bekapcsolt a gép, tehát a tápom sztem jó.
Kérdésem az lenne, hogy tönkremehet e a fi relé ilyen módon, hogy nem bírja a terhelést (nem több sztem 1 kwnál)?
vagy kihathat e a nappaliban levő egy esetlegesen rossz eszköz lekapcsolt biztosítéknál a felkapcsolandó hűtőre?

frissítésnek annyit, hogy most itt írom a hozzászólást a laptopon, nincs semmi felkapcsolva, és megint leverte, pc táp áramtalanítva, hűtő bizti lekapcsolva...
még annyi hogy vettem ma egy LG monitort, és az is be volt dugva a konnektorba, ez külsőtápos és földelt.
ezt most kihúztam. lehet hogy ez a gond? kihúztam, most a pc bekapcsol, de a hűtő továbbra is leveri ha fel akarom kapcsolni...

várom válaszotok
üdv
Gábor

0

Thunder86
Thunder86 picture

Update!

reggel elmentem venni egy másik Fi relét, olvasgattam, és már "A" vettem, 40A, 30mA.
ugyanazt produkálta. Közben a hűtőt kipróbáltam hosszabbítóval, a folyosó konnektorából, és hibátlanul megy. Tehát a hűtő is jó.
viszont még mindig leverte mindkettő a relét.
Mindent kihúztam ami létezik mindenhonnan, és ua a jelenség...
Végül sikerült megoldani, azaz eddig megy minden:

A PC tápcsatiját és a hűtő csatiját is fordítva dugtam be, és most megy minden!

Elképzelésem sincsen arról, hogy mi történhetett, hiszen 3 évig így ment minden, fennakadás nélkül.
Az új relét megtartom, hiszen már A-s, így jobban "tolerálja" a háztartási felhasználást, bár az ára elég húzós volt...

Szerintetek mi történhetett?

0

Thunder86
Thunder86 picture

Sziasztok, ismét update!

Azt hiszem rájöttem mitől old le a fi relém random időben, azaz megvan merre szökik az áram!
Vettem egy TV-t, és a digis koax kábel földjén mehet el az áram!
Ha ki van húzva a koax akkor megy minden, ha be van dugva akkor random leveri a fi-t, ha a tv a PCvel (ez már földelt csatis) HDMI kábelen össze van dugva akkor pedig még a hűtőt sem lehet bekapcsolni, egyből leveri!

Az lehet a baj sztem, hogy az én földem nem ua a föld mint amit a digis doboz kap kint, mivel nem jön be külön földkábel a panellakásba. Az én földem a 0-ból van leválasztva, de nem vagyok benne biztos, h szakszerűen.

Kérdésem az, hogy a föld a fi relé bemenő vagy elmenő 0-jába kell hogy kötve legyen?
Tehát a villanyóra felől vagy a lakás felőli oldalába?
jelenleg a lakás oldalon van.
Vagy össze kell kötnöm mindenképp valahogy a kinti földdel a földet, és nem pedig a 0ból leválasztani? (ez lenne a legjobb csak a legnehezebben kivitelezhető is)

várom válaszotok :)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Tehát a villanyóra felől vagy a lakás felőli oldalába?
jelenleg a lakás oldalon van."

Ezzel meg is válaszoltad a kérdést. Ezért old le az RCD. Viszont szomorú, hogy a téma teljes kitárgyalása alatt nem jöttél rá erre, pedig számtalan rajz és működési leírás került szóba. Tiszteltetem, aki így kötötte be. Annyit értett az elektrotechnikához, mint hajdú a harangöntéshez. A témában javaslom elolvasásra a nulla és a nullázó vezeték közötti különbséget taglaló topikot. Továbbá a későbbiekben ne a földelő vezeték kifejezést használd, hiszen nálad sem az, hanem nullázó illetve gyűjtőnéven érintésvédelmi vezető meghatározást.

Üdv! Kalex

1

Thunder86
Thunder86 picture

Oksa, köszi szépen hogy leírtad!
Bocs h nem jöttem rá eddig, nem ez a szakirányom, magam részéről hatalmas teljesítménynek veszem h egyáltalán rájöttem, építő jellegű kritikának veszem.. :)
"Szakemberrel" csináltattam, nem gondoltam hogy pont Ő rontotta el...
Köszi még egyszer a hozzászólásokat/megerősítést.
üdv

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
A Koaxot minden további nélkül leválaszthatod kondikkal. Aztán már ott nem is szökhet el a delej.

0

Thunder86
Thunder86 picture

Ezt sajnos nem tudom hogyan kell csinálni, de gondolkodtam, és így semmi értelme a fi relének, mert ha pl a 0 megszakadna akkor a föld is ugyanoda menne, és nem szökne az áram, szóval rosszul van bekötve a rendszerem :O ?!?!?!

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Rosszul van bekötve.
Kalex ezt nálam sokkal jobban elmagyarázza, magyarázta.
Keress egy megbízható villanyszerelőt és javíttasd ki a rendszert!

A koaxot meg kettő darab megfelelő feszültségtűrésű kondenzátorral (2 vagy több kilovoltos) (persze megbízható legyen, na a mindig tönkremenő "philips nagyfeszültségű" kondiját válaszd!) és megfelelő értékű (10 nanos már jó kell legyen még a vissziránynak is) leválaszthatod. Egyet a árnyékolásnak és egyet a belső vezetőnek.
Ha az árnyékolást, kettőbe, háromba fonod, akkor nyugodtan használhatsz több kondit is, ártani nem árt.
Kép!
De létezik gyári is.

Kondik: http://www.hqelektronika.hu/search.php?q=10+nf&CRFSelect=normal&maxRows=...

0

Thunder86
Thunder86 picture

Köszi szépen hogy leírtad, ha szükséges lesz, csinálni fogok egyet :)
üdv

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Thunder86!
Az ilyen esetekre szoktuk mondani, hogy jobb, ha hívsz egy villanyszerelőt (na nem a kocsmából egy felesért !!! ).
Hidd el, az tudni fogja, hogy mi a nyűg nálad!
Üdv Tibi.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Valami átvezet.
Mérd le szigetelés mérővel..
Vagyis ne, mert el is szállhat.
Vagyis de, mert fő a biztonság.
Te döntesz!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A téma már volt terítéken. Itt olvashatsz a probléma okáról és megoldásáról. Link A hűtőd biztos, hogy hibás.

Üdv! Kalex

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Thunde86 !
A választ te magad adtad meg !!
Ha a hűtőt bedugod rögtön leveri !
Tehát a hűtőd hibás !
Nagy valószínűséggel a kompresszor motorja.
A motor tekercse olajban "úszik" és a legkisebb szigetelési hiba már ezt okozza!
Egyébként egyszerű hiba keresés mindent kihúzgálni és egyesével , vissza !
Ahol old a reklé az a készülék "beteg".
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"hűtőt bedugod"...de legyen letekerve nullára(min.) a hőfokszabályozója...

Üdv: uniman

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Esetleg le is lehet tesztelni azt a relét. Mint írta 30 mA.
Vagyis szabályozhatóan 0-50 mA-ig kell előállítani hibaáramot.
Persze szigorúan csak a rendszer tesztelésére és szigorúan "megérinthetetlen szerkezettel" szakember által kell végrehajtani.
Szinte biztos, hogy van erre gyári szerkezet. A villan szerelő kollégák majd referálnak róla.

Megkérdeztem gugglit: http://hu.rs-online.com/web/p/villanyszereles-ellenorzok/7226931/

(220 volt AC. 30 mA áram az ~ 7.4 kohm. Vagyis egy 10 kilós potméter egy soros 3 - 5 kohm-s ellenálással pont jó erre a célra.)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem kell ahhoz bonyolult felszerelés. 230Vx30mA=6,9W Tehát egy 5W-os jelzőizzó már le kell, hogy oldja az RCD-t. (Az izzó hidegellenállása kisebb!) Persze ettől nem tudod meg, hogy milyen típusú, és érzékeny-e az egyenáramú összetevőkre.

Üdv! Kalex

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Mivel sosem foglalkoztam a villanyszereléssel ennyire behatóan ezért csak elméleti síkon gondolkodtam. De van hozzá gyári készülék. Mivel itt biztonságtechnikai dolgokról van szó, nyilván gyári hiteles műszerrel lehet csak mérni.
De ebben a konkrét esetben hibafelderítésre össze lehet egy ilyen potméteres dolgot is dobni. Persze ez nem adhat 100%-ban egzakt eredményt, de nem is az a cél. Csak az, hogy kiderüljön, hogy a FI relé hibás-e vagy igaza van és azért old le, mert valami meghibásodott. Ez eldönthető a potméteres cuccal is.

0

mefi01
mefi01 picture

Milyen 3 fázisú Fi relét ajánlotok nagy háztartásba 6, 10 és 16Amperes főmegszakítók mögé, ahol betonkeverő szinte mindig megy illetve alkalmanként egy több KW -os háromfázisú ventillátor.

Egy hozzáértő ismerősöm 300mA -est mondott, mert hogy a kisebbet állandóan leverné, de én ezt picit sokallom.
Köszönöm a segítséget.
Üdv!

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Hát...Esélyes, hogy a 30mA-est le fogja verni a betonmixer meg az egyéb nagy ipari gépek.
Esetleg raksz a bejövő oldalra a fogymérő után egy 300-ast, és ezután kettéválasztod a rendszert, a műhely, stb. megy innen, a lakás felé meg beraksz még egy 30mA-est.

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Sziasztok!
Levázoltam a Fi relét, nagyon egyszerű és okos készülék. Vajon miért old le? Rossz bekötés hálózatkiépítés, vagy gyári hibás, zárlatos fogyasztók (szivárgó áramok a védőföld felé) zárlat. A nulla közösítése dug aljban...
A rajztól eltérő bekötés esetén leold. Szerintem a 30mA az éppen még jó érték, akin átmegy, azt rövid időre megrázza az áram de le is old a FI relé. (tapasztalat) Milyen lehet akin 400mA folyik át? Az már olyan mintha nem is lenne ez a szerkezet emberélet szempontjából. Még ipari gépek esetében sem.
Zoli

File csatolás: 

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Pici hiba van a rajzodban!
A teszt gomb az ellenálláson keresztül kiadja a fázist a nulla vezetőre, miután leoldott a relé. A teszt gomb másik vezetékét a leoldás elé kellene rajzolni vagy ott is kellene egy megszakító érintkezőnek lenni.

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Szia!
Igazad van, valóban kicsit figyelmetlen voltam, ki is javítottam! De a működési elvet akartam igazából vázolni, hogy ha ennek alapján megérti valaki, akkor válasz kaphat a fő kérdésre is: mitől romlik el.
Kezdjük: zárjuk ki a rossz bekötéseket: pl.: megcserélik egyik vezetőt, fázis rákötve a a fázis _be kapocsra a nulla bekötve a nulla_ki kapocsra. Ahogy fogyasztó kerül rá, már le is oldott. Zárjuk ki a rosszul megszerelt villamos hálózatot(valahol az objektumban közösítik a nullát a védővezetékkel, vagy a nullát egy valamilyen földelő szondára kötik. Zárjuk ki a megduplázott rosszul alkalmazott FI relék használatát. Pl: lehet többet is bekötni, de akkor szigorúan csak az ahhoz tartózó fázist-nullát lehet a fogyasztóra kötni. Azt nem lehet, hogy az egyik FI relén keresztül átmegy a fázis a másikon meg a nulla. (Találkoztam ilyennel nem egy esetben. Vagy összekeverte a vezetékeket figyelmetlenségből, vagy "értett hozzá" és színre színt kötött.) A biztosítékoknak nem sok köze van ahhoz, hogy leoldjon a FI relé, azok a túláram miatt oldanak le. A működésük is teljesen más. Megjegyzem, van olyan FI relé is, amelyikben van olyan szerkezet mint a kismegszakítókban. Ez a fajta lekapcsol akkor is ha az áramerősség meghaladja a beállított küszöbértéket. A normál FI relékre ráírt pl.: 40A azt jelenti, hogy annál nagyobb áram nem folyhat át rajta mert a pár menetes tekercsek huzal keresztmetszete nem engedi meg, de lehet hogy a vasmagnak, (ami általában ferritgyűrű) is van ehhez köze. De ettől még nem old le 40A fölött sem, túlmelegszik (leég). Talán leold akkor ha ezek miatt kibillen az "egyensúlyból". Mitől romlik még el? És milyen módon romlik el? Mindig leold vagy soha sem old le? -Nos ez nem mind egy! Megváltózik a vasmag anyagszerkezete túlterhelés miatt keletkezett hőmérséklettől, esetleg megszakad a kioldó szerkezet tekercse (ez nem valószínű)? Ha a teszt gomb nem oldja le (mert eloxidálódott az érintkezője, megszakadt "megnyúlt" az ellenállás) attól még működhet normálisan. Volt a kezemben ilyen, igaz nem építettem be. Összefoglalva: ha nem gyári hibás, nem terhelték túl akkor csak is a nem megfelelő bekötés vagy típus kiválasztása(A,B... itt gondolok olyanokra amik zavar védettek a hálózaton fellépő egyéb elektromos impulzusokra) alkalmazása miatt old le. Én mint gyakorlati ember, így gondolom.
Üdv.Zoli

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Mint látható, a készülékeken feltüntetett rajz a kívánalmadnak megfelelően helyes.

És egy másik kapcsolási rajz:

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Ide írom... bocsi ...

Az én Fi relém utálja a nagy energiatakarékos égőket ( 80W -os típus ).
2 felkapcsolásból egyszer mindig leold.
A kisebbek is néha bezavarják, de ott 100 esetből egyszer fordul elő, hogy repül.
Azt viszont észrevettem, hogy ha a műhelyben használom a nagy égőt, akkor már nem veri le a Fi-t.
Gondolom azért mert +20m vezeték és az asztalban lévő öklömnyi zavarszűrő azért csak csillapít valamit.

Ti tapasztaltatok ilyet ?!

Üdv: Dénes István

0

mefi01
mefi01 picture

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a felvilágosítást!

Holnap nekiállok és remélem hamar meg lesz a bűnös.

Üdv!

0

gbenyov
gbenyov picture

Halihóóóó,
mielőtt bárki, bármiről véleményt mond, ezt "tanulja" meg, azután "nyilatkozzon".
Nagyon értelmes leírás:
http://www.dola.hu/fi_rele.htm

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

robit64
robit64 picture

Szia, sziasztok!
Tesztelési módszer elektromosan elég egyszerűen megoldható, (hivatalosan hurok ellenállásmérővel, régen ezzel , http://www.commed.hu/eve-univerzal2.html ma pedig vannak a metrel, stb. műszerek) .
A feszültség mérő műszered egyik sarkát ráteszed a fázisra, másakat pedig valahol távolabb beszúrod a földbe, mihelyt bele szúrod már oldania kell. A műszert (feszültségmérő) legnagyobb méréshatárba állítva, használd, hogy minél nagyobb legyen a hurok ellenállása a hiba áramnak, azaz minél kissebb áramfollyon az áramkörön. Ha az éve relé jó akkor a földhöz érintéskor megszólal, amelyek már lustulnak azok pár másodpercet bírnak, de második próbánál már általában legtöbbje egyből megszólal. A lustákat már tényleg érdemes hurokellenállás mérővel kimérni. (ha kéznél van egy metrel akkor természetesen egyből azzal kell mérni)
Üdv...

(Utólag szerkesztve: egy 300miliamperes nem biztos hogy le fog oldani, a módszerrel, ha a hibaáram csak 300miliamper alatt lesz pár miliamperral, ezért logikus hogy méréshatárt váltasz stb. . )

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

" egy 300miliamperes nem biztos hogy le fog oldani, a módszerrel,"
Feszültségmérés módban még a 10 mA-as sem! Számolj egy kicsit.

Üdv! Kalex

0

robit64
robit64 picture

próbáld ki.És olyan műszert válasz, ami ezt tudja.
(pl vannak hangot adó műszerek, beípített hangszóró ellenállása elég a 10miliamperes leoldására is. aki nem hiszi járjon utána.)

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Én sem ezt érteni mit akar neki lenni.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Nekem meg van hangot adó gumikacsám és egy nem okj elektromos kezelőim középfeszültségre.

De ekkora sületlenséget csak nyers állapotomban tudok mondani...

Gumikacsa! Hi!
http://www.youtube.com/watch?v=EnJEeHND_lQ

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"próbáld ki.És olyan műszert válasz, ami ezt tudja."
Ez aztán a precíz megfogalmazás. Úgy látom, az elmélet nem az erősséged. Mond neked valamit a "Műszer bemenő ellenállása" kifejezés?
A beépített hangszórónak mi köze a feszültség méréshez? Egy kicsit lehetnél gondosabb.

Üdv! Kalex

1

robit64
robit64 picture

http://www.villbek.hu/data/vi/shop_products/9-4-2-2012-evi-VDE--termekko...
Az áramszolgáltatóknál (elmü-émász) csak olyan műszer használható amelyik hangjelzést is ad, (tehát akkor az áramszolgáltatók vak villanyszerelőket alkalmaznak, ezt a lent szólóknak írom). Előírás a két jelzés, az optikai és a hang jelzés.
a fenti linken található a FAM (feszültség alatti munkavégzés, gyengébbek kedvéért) szerszám készlet melyben ilyen feszültség kémlelő is található.
Ad hang jelzést, sípol és látható jelzést is ad, ne agy isten vak vagy süket az illető valamelyiket észre veszi.
( azért kell a hang jelzés mert ők sötétben is dolgoznak, ezért kell a beépített hangszóró, ha hallja akkor van feszültség, nem lehet elnézni)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Az ilyen hangot adó műszer, bot, stb nálunk csak "feszültség fürkész" szlengben "volt kotró" volt. Csak detektálásra használtuk, mert igen pontatlanul mért.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

gbenyov
gbenyov picture


Hello, ide tartozik a "vak villanyszerelőhöz", egy kis történet.

A címe (lehetne): A vak és süket, sötét pincében is dolgozó villanyszerelő mester
Éppen 50 évvel ezelőtt dolgoztam nyáron villanyszerelőként a budapesti Parlamentben.
A épületben (1885-óta építették) akkor a villamos hálózat a következő feszültségű hálózatokat tartalmazta, kegyes összevisszaságú "rendben", hiszen az elektromos rendszerek folyamatosan épültek egymásra, mint a Galapagos szigeteken a guánó:
110 V egyfázis
110/190 háromfázis
220 V egyfázis
220/380 háromfázis

Namármost, az akkor öreg mester a mutató- és a hüvelykujját használta mindig "érintő" feszültség meghatározóként, hogy éppen ott, ahol dolgoznunk kellett, éppen melyik hálózat volt jelen.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

ityvity
ityvity picture

Szia , és előtte az idős szaki megnyálazta vagy meg torolté az úját?
Különben csöves tv korszakban kiszálló szerelő voltam és azoknál 50% volt az esély , hogy fázis legyen a sasszén és nem is volt azzal gond még hozzá nem értem az antennához és mindig tapogatással néztem meg hogy épen hol van a fázis . Fázis kereső csavarhúzót meg nem használtam ugyan 2 napig sem tartott mert ha véletlen működő tv közelébe került már világított , de többet 220-ra be nem gyújtott.
Különben volt azért meglepetés : Egyszer egy új építésű házban mikor hozzá értem sasszéhoz el ment a villany és akkor még nem voltak elterjedve annyira a Fi relék azt nem tudtam most mi történt , de ettől "megrázóbb élmény" volt eg másik alkalom mikor óvatlanul hozzá értem a radiátorhoz és így teszteltem a fázist.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Nem hiszem, hogy neki lenne ilyen műszere :P
Megj: "mert ők sötétben is dolgoznak" - sötétben tapizzák a derótot ? oda se mennék dógozni ....

Üdv: Dénes István

0

robit64
robit64 picture

Szia!
Ja majd ha nem lesz nálad energi a drótba vasárnap délután decemberben 16 órakor, majd szólj be a hiba bejelentőre, oszt majd csak megcsinálja valaki hétfőn délelőtt világosba. A másikat meg el sem olvastam.
Tisztelettel.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Figyelj, tudom, milyen az oszlopon az élet, okés ?!
Nem lenéztem őket. De attól még én nem dolgoznék ott ...
Öngyilkos szakma, de nem az áram miatt, hanem mert hamarabb leeshet, odafagyhat, stb.

PS: Ellenben van pár nagyon jól élő is közöttük, aki semmit nem csinál, csak felmarja a zsetont.

Üdv: Dénes István

1

kolya61
kolya61 picture

Szia Kalex !
Aki "elektrikus, villamos gépek javítása"-val foglakozik , csak jobban tudja ... , vagy nem , de az biztos !

Üdv! Miki.

File csatolás: 

0

huzitibi
huzitibi picture

Sziasztok !
Lehet, hogy ROBIT barátunknak van egy jól bevált, régi, deprez-műszeres, analóg, fapados, stb. kéziműszere, aminek ugye jóval kisebb a belső ellenállása, mint a mai moderneké, ráadásul a beépített hangszóró egy olyan feszültségcsengető (akusztikus próbalámpa vak villanyszerelőknek ?) lehet, ami a tápenergiát a mérendő feszültségből nyeri*. A kettő együtt már fogyaszthat 10...30 mA-t. Szerintem akkor már inkább egy megfelelően méretezett ellenállás(sor) használata célravezetőbb és pontosabb eredményt ad.
* Még nem találkoztam ilyennel, de ez nem lehetetlen. Azért egy közeli fénykép a műszerről nem lenne rossz, már csak okulásképp.
üdv.
Tibi

0

robit64
robit64 picture

Üdv mindenkinek.
A legegyszerűbb módszer évé relé ellenőrzésre a következő műszer.
másik tényleg van és most tessék nevetni ez még minden évé relén kiváltotta a hiba áramot.
fénykép prezentálva. De modernebb kivitelben is van, mindgyárt utána nézek hol lehet kapni akinek kell beszerezheti.
Eyszerű évé relé, fi relé ellenőrzéséről volt szó, arról nem tehetek hogy ti csak a digitális kütyüket ismeritek már.

Sziasztok keresem a műszert.

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv robit64
Sose gondoltam volna,hogy valaha még látom ezt a csodát(bakelitköltemény):-) Évekig volt rábízva az életem,és sok kollégáé!
400v ig szuper volt! De ha leesett,akkor egyből ellenőrizni kellett az izzókat,mert meglepikből is élenjárt:-)
Manapság a Fluke és az Uni-t gyárt hasonló kialakítású,de fényévekkel többet tudó műszereket.
És a témához visszatérve:Ahogy még mi tanultuk: FI-relé= Fluxuskésleltetésű relé.(rövid idejű időzítésre kialakított rézperselyes tekercsű időrelé)már nem emlékszek,de valamelyik villanyszerelő tankönyv még képet is mutat róla!!! (kerestem a neten,de itt már csak a félremagyarázott dolgok vannak)
Amiről pedig a téma van: ÉRINTÉSVÉDELMI relé.
Köszi a képet!! Jól esett látni!!
Molnitron

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Szia Molnitron!
"És a témához visszatérve:Ahogy még mi tanultuk: FI-relé= Fluxuskésleltetésű relé.(rövid idejű időzítésre kialakított rézperselyes tekercsű időrelé)már nem emlékszek,de valamelyik villanyszerelő tankönyv még képet is mutat róla!!! (kerestem a neten,de itt már csak a félremagyarázott dolgok vannak)
Amiről pedig a téma van: ÉRINTÉSVÉDELMI relé."

A "FI" relé a német nevéből származtatott rövidítés, amelyben az F a német Fehler (magyarul: hiba) és az I nagybetű az SI mértékegységrendszer szerint az áram egyezményes jele. A hivatalos leírásokban egyre inkább az életvédelmi relé kifejezést használják, utalva ezzel az eszköz tényleges feladatára.
A FI relé (ismert még: érintésvédelmi relé, ÉV-relé és életvédelmi relé, illetve ÁVK – áram-védőkapcsoló – néven is; angolul: Residual-current device, németül Fehlerstromschutzschalter) Wikipédia
Az általad ismert FI relé valami más lehet. :)
Üdv. Zoli

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A magyarázatod korrekt, de ez nem zárja ki, hogy Molnitronnak is igaza van. A klasszikus FI relé valóban ejtéskésleltetésű időrelé volt. Akkoriban még a feszültségvédő kapcsolás volt divatban. Az áramvédőkapcsolók csak imitt-amott voltak.

Üdv! Kalex

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Szia!
Köszi, hogy mondod, mert már rémlik egy olyan szerkezet amit Molnitron említett, mintha régen láttam is volna olyat, csak nem voltam tisztában a nevével. Most pótolom be azokat, amiket akkor tanítottak amikor éppen lógtam a suliból. Ezt csak halkan mondom... :)
Üdv! Zoli

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Zoli!
Néhai szakoktatóm nekem úgy mondta, hogy a FI relé az áram védő kapcsoló és az NDK gyártmányúra van ez írva így. Az időrelé az FIR és vigyázzunk amikor mondjuk, mert összetéveszthető. Sosem láttam még ilyet. Az ÉV relé az a feszültség védő kapcsoló, ami már akkor sem volt szabványos érintésvédelmi mód amikor oskolába jártam. Minden esetre egy Anyuéknál még föl van szerelve, de már hosszú ideje üzemen kívül van. Majd ha ott járok csinálok róla képet és fölrakom.
Üdv: Zoli

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Nekem UNI-T teszterem van , tobb modelt gyartanak:

http://www.tipa.eu/cz/zkousecka-uni-t-ut15c/d-85185/

http://www.tipa.eu/cz/zkousecka-uni-t-ut15b/d-85184/
UDV.:LACI

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv TAKLACO
Igen ilyesmire gondoltam!!
Egyik kollégának hasonlója van,csak annak a "fekete" tapintócsúcs markolatán van két gomb,amivel kimondottan ÉV relé teszterként lehet használni!
Én ilyet használok:
http://www.cuthbertsonlaird.co.uk/Detail.asp?ProdID=543
Már 4 éve lassan,és hál' istennek tökéletesen műxik!! Ráadásul vízálló.
Ezek a műszerek zseniálisak,mert "hülyeségbiztosak" Mert az kizárt dolog,hogy mérek,és "hopp nem kapcsoltam át,remélem megúszta"
További kellemes hétvégét!
Molnitron

0

robit64
robit64 picture

Üdv..
Tökéletes, mindegyik,
én a bakelitbe glimlámpát tettem, az kibírt pár esést, van lent egy csodám az kreppeg, és villog feszültség alatt, ha lesz rá időm lefotózom, bár működésközben az igazi, először majd el ejtettem mert megijesztet a hangja, meg enyhén rázkódik a kezedbe, made in USSR.
sziasztok.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Hihihiihhhiii!

"Akusztikus próbalámpa vak villanyszerelőknek?"

Elképzelem....

http://www.youtube.com/watch?v=C7lE6mXN2tA

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

mefi01
mefi01 picture

Sziasztok! Nem biztos, hogy jó helyre írok, de remélem kapok rá választ. :)

A helyzet az, hogy nemrég bekrepált a háromfázisú Fi relénk. Összevissza lekapcsolt, így hát nem tudtunk vele mit kezdeni, ki kellett kötni.
Szétszedtem, az érintkezői meg voltak kormosodva.. rendesen megpucoltam az összeset, csili-vili volt minden, meg aztán a boldogság, hogy nem kell 10ezret költeni.. Hát persze!! Ugyanúgy lement magától, volt amikor még fel se lehetett kapcsolni.

A mai nap apám berakott egy-egy ÁVK-t fázisonként és azt tapasztalta, hogy a 3ból 2 folyamatosan lemegy. Sajnos nem tudtam jelen lenni az eseményen, így többet én sem tudok mondani a dologról.

Mi lehet ennek az oka? Hol kezdjem a hibakeresést?
Amint kapok egy kis infót, rögtön belekezdek a "debuggolásba", hiszen érintésvédelem nélkül nem maradhat a lakás.

Minden segítséget előre is köszönök.
Üdv!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Az is lehet, hogy igazuk van a reléknek! Mérd át a hálózatot és a készülékeke!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

ityvity
ityvity picture

Szia , Ezek szerin nem is a relében van a baj . Valahol szivárog a villany , de ha már két fázison is , akkor lehet valami három fázisú fogyasztó. Engem egyszer egy fix bekötésű tűzhely vezettet meg . Nem volt nagy baja csak a meleg hatására hosszú évek alatt kicsit vezetővé (szenesé)vált a bekötő vezeték.Rövidebbre vágva és új kötés azt jó lett .

0

mefi01
mefi01 picture

Köszönöm a gyors válaszokat. Azthiszem holnap neki is állok és kézbe veszem az ügyet. Najó, a fázist kihagynám :)

Hogy mérjem ki a készülékeket? Ilyen áram-szivárgás-mérést még nem csináltam.

Üdv.

0

61karcsi
61karcsi picture

Karcsi Szia!
Ha 3 fázisú Fi helyett 3 Db 1 fázisút teszel be az nem ugyan az, mert a nulla ágon folyhat vissza áram a másik Fi-n, és mivel a Fi egy "buta jószág" ami azt nézi, hogy a bemenő áram egyezik-e a kimenővel és hibát talált akkor leold.
De azon is gondolkodj el volt-e valami átalakítás új kötés a hálózaton, készülék csere, kaptál-e valahonnan valamit ami esetleg okozhat szivárgó áramot.
Én inkább "beáldoznám" azt a 10 ezret egy új Fi-re.
Ha az összes elmenő kismegszakítót lekapcsolod akkor a Fi-nek fent kell maradni, ekkor próba lámpával keresztbe (felső oldali fázis, és alsó oldali nulla) ellenőrizheted a relét mert ekkor le kell oldania.
Ettől alattomosabb hiba amit a Fi csinál nem igen van.
Sok sikert a kereséshez.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A fogyasztókat (már amelyik bírja) szigetelés vizsgálóval. Amelyik meg nem az általában ugyis kettős szigetelésű.
De a hálózatot is teszteld, mérd. Pl.: ampermérővel!

De, hogy értsd! Húzzál ki mindent! Az elmenőbe köss egy ampermérőt! Ha nincs fogyasztás, akkor a hálózat jó. Ha van fogyasztás, akkor szökik valahol az amper. No akkor szakaszolj!

Ha jó a hálózat, akkor egyenként dugj vissza mindent, de kikapcsolt állapotban! Nézd az áramot. Elvileg így le kell buknia a bűnösnek. A fixen bekötött dolgokkal megfog gyűlni a csavarhúzód! Hi!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Tudomásom szerint, a legtöbb hibás ÁVK-t a különbségi trafó okozza azzal, hogy a hálózaton megjelenő lüktető egyenáram a vasmagban maradandó remanenciát okoz és emiatt elmászik a munkapontja, azaz hatástalanná, süketté válik. Erre találták ki az ún. "A" típusú ÁVK-kat, amelyek nem csak váltakozóáramra, de már lüktető egyenáramnál is hatásosak maradnak. Ezeknek minősége magasan felülmúlja a sima "AC" típusokat, így nyilván az áruk is borsosabb, ennek ellenére mindenkinek ezt ajánlom, ha biztosra akar menni.
A minőségi különbségek azért itt is megtalálhatóak és az élettartamot is jelentősen befolyásolják.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Sziasztok!
Talán ez a rajz segít a kedves érdeklődőnek.
Üdv: Zoli

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Szétszeded és megtudod. Viszont azután, már nem használhatod fel az eredeti funkciója szerint, mivel ez egy biztonsági berendezés.

Üdv! Kalex

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Gyimi!
Ha a mechanika is jó, és a tekercs is, akkor már csak a mágnes maradt. :p
Nagyon optimista vagy ha azt hiszed, hogy az elektronikus nem tud elromlani.
Akkor miről szólna a Tanya???!!! :hmmm:
Üdv Tibi.

0

User
User picture

Szevasztok!
Szerintem a bele épített külömbségi áramot létrehozó ellenállás forrasztása elenged, vagy egyszerűen az ellenállás elfelejt ellenállás lenni (KINAI).
Bármelyik esetben a tesztgomb hatástalan.
Ezért hozz létre magadtól külömbségi áramot az ÉV relének, és teszteld le úgy.
Üdv.

0

gyimi1
gyimi1 picture

Oké Fiúkák.
Ez kb. a tízedik relé amit szétszedek és mindegyiknek ugyanaz a baja.Többféle típust és többféle gyártmányt teszteltem, tehát nem egyedi a dolog és nem típushiba.Nem old le!Próbáltam bele kisebb ellenállást és annál sem old le, ergo nem az ellenállás megy tönkre, hanem valami más!A forrasztások is jók.De mi? A tekercs? Azok is jók ohmra/forrasztásra és nem old le! Amint írtam a mechanika érzékeny megpöckölöm az oldalát és leold, tehát nem itt van a kutya elásva. Aki nem hiszi el annak küldök belőle.Van olyan közöttük ami 2 (kettő) hónap alatt gallyra ment.12000 ft az ára (echte Siemens). Beépítésnél még jó (én kötöttem be) és kettő hónap múlva nem működik! Mondtam nekik, hogy havonta ellenőrizzék a teszt gombbal!Ezért kellene elektronikus megoldású!Danke!

0

Balint80
Balint80 picture

Szia Gyimi1!

Köszönettel elfogadom, mégpedig azért, mert egyrészt azok nincsenek valójában tönkremenve, másrészt pedig én már hat éve nem vettem ilyen márkás FI reléket, mióta van XBS 3500Ft.ért, amelyek tökéletesen működnek egytől egyik, mindenféle ipari és lakossági körülmények között is, előtte pedig merlin gerint tettem mindenhova, abból sem ment tönkre még egy sem, csak 3X ennyibe kerültek!
Ezeket a mai FI reléket sehogyan sem tudod tönkre tenni, következésképpen nem is ez a hiba oka!
Az általad tapasztalt hibát egy ritka jelenség okozza a védett hálózati szakaszon, a nulla vezető bizonyos mértékű ellenállással kapcsolódik földelt ponthoz, általában a FI relétől távol, és ilyen esetben volt, hogy 2kW-nyi terhelésig sem oldott le a relé, miközben a nullát relé előttről, fázisát pedig relé után adtuk a próba terhelésnek, volt olyan társasházi esetünk is, amikor nem csak a kapualjban volt kialakítva PEN (NEFH) hanem egyes vill. szerelők az FKA táblák korában, lusták voltak eltávolítani a gyárilag betett összekötő vezetéket, így az egész épületben földhurok áram terhelte a földelő vezetékeket, ugyanezt a hibajelenséget okozta, egy radiátorhoz hozzáérő számítógépház, amely számítógép a nulla vezeték felől kissé szivárgott a burkolata felé, kihúzva működött a relé gombnyomásra, fordítva bedugva pedig le is verte!
Tehát! Kösd ki a fent lévő relé mindkét elmenő szálát, nyomd meg a teszt gombot, és az garantáltan működni fog! Ha így van, akkor keresd meg a védett hálózaton a szivárgást!
Mint írod, mikor felszerelsz helyette egy újat, akkor az működik, majd később már nem, tedd azt, hogy lekapcsolod a mérőt, majd vársz annyi időt, amennyi idő alatt ki szoktad cserélni a rossznak véltet, de ne tegyél semmit, csak annyi időre áramtalanítsd, majd visszakapcsolás után minden bizonnyal működni fog a rossznak vélt, miközben ki sem cserélted!
Ha ezt tapasztalod, akkor mindenképp a nulla szivárog föld felé kis mértékben!
A fentiek kipróbálása után, különösen a kikötött kimeneti szálak esetén tapasztaltakról várom a fejleményeket!
Kár, hogy csak a tizedik ilyen manővert követően írtad le a problémát, már a második esetet követően kérhettél volna tanácsot, sok pénzt megspóroltál volna!

Üdv.:Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Azért a leírtakat gondold át még egyszer, és rajzold is le. Valami nagyon nem gömbölyű a magyarázatodban. Remélem nem akad sok követőd!
Az XBS-t a Merlin-Gerinnel összevetni, olyan, mint a Trabit a a Mercivel.

Üdv! Kalex

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

A tekercs induktivitását hasonlítottad már össze jó tekerccsel?
Esetleg egy egyszerú oszcillátorban megrezgetve nem derül ki menetzárlat? (Sortrafó ellenőrző itt a tanyán volt egy kéttranzisztoros kapcsolás.Hátha erről is 'mondana' valamit!)

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Gyimi1!
Nékem annak idején azt mondták, hogy az NDK áramvédő kapcsolók mechanikájának élettartama kb 2000 azaz kétezer kapcsolás. Nem tudom ez igaz, vagy sem, de azok még most is működnek. Az eredeti kérdésre kérdés: esetleg létezik-e még MEEI?
Egyébként mit használnak róla, valami különleges berendezést, úgy értve ami zavarokat küld vissza a hálózatra, esetleg netán turpisság is van dologban? Már azért mert láttam egy két furcsa dolgot!
"Az áramvédő kapcsolót azért szereljük föl mert olcsóbb, mint egy temetés!" Már gazdasági szempontból. (Ezt kb. 20 éve áramszolgáltató vezetője mondta és nem volt hajlandó e nélkül átvenni lakóházat.)
Üdv: Zoli

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
"..esetleg netán turpisság is van dologban? " Lehet, hogy "orias remanenciaval<" talalkoztal, esetleg valami böszme magnessel probaljak lassitani a mellette levö villanyorat?
Kari

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Hello!
"Ez kb. a tízedik relé amit szétszedek és mindegyiknek ugyanaz a baja."

Akkor most mi van? Ha szétszedted akkor már csak kielemezted a hiba okát, nem? Akkor írd már meg mit találtál bennük, amitől elromlanak. Ne kímélj minket!

0

Sponsored links