You are here

Mobil aksi váratlan gyors merülés és 3-4x gyorsabb töltődés a megszokotthoz képest (de csak néhány havonta 1x)

9 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Máshol már említettem, hogy 6A aksival rendelkező készülékem van, ami átlag 2-3 napot bír 3 év után közepesen aktív használat mellett.
Az a problémám vele, hogy olykor bekattan és 5mp-enként esik az aksi %-a. Ma pl. reggel szedtem le a töltőről, kb. 5 órán keresztül webrádiót hallgattam rajta és össz jó 2 órát világított a kijelző. Így du. 4-re durván 60-70%-ra esett az aksi és ott meg is állt. 7-kor viszont elkezdtem egy híradót nézni rajta (25 perces), kb. 15 percig jutottam és jött a figyelmeztetés, hogy az aksi lemerül. A videót leállítottam, a böngészőből kiléptem, (hibernáltam is, tehát valóban ki is lépett), ennek ellenére tovább merült. 8%-nál kapcsoltam le a kijelzőt, majd 5 percen belül már ki is kapcsolt.
Az aksi grafikonon látszik az elvágólagos esés és a gyors töltődés (mellékletben).

Ez eddig 3-4x fordult elő összesen az utóbbi 1-1,5 évben. (Előtte nem.) A legutóbbi esetben vakuval fotóztam sorozatot (kb. fél éve) és akkor esett 40%-ról rohamosan, de már fotózás után, a képek visszanézése közben hasonló sebességgel.

5db 1,5 órás filmet (1,5-2GB/film) lehet rajta megnézni közepes fényerővel egy töltéssel, tehát ez a 25 perc durván max 8-10%-ot, de rossz térerő esetén is max 15%-ot vihetett volna el, nem 50% felett.

Nincs semmi google termék a készüléken (tehát a services, áruház, stb. nem dolgozhat a háttérben), semmi nem frissülhet (hiszen nincs honnan... apk-ból telepítve minden), semminek nincs engedélye a GPS-hez, Greenfy-vel van hibernálva az, ami nem kell fusson a háttérben (böngésző, elhagyott programok), tehát mindig ugyanazok futnak. Hálózat is felügyelt, így nem minden program fér hozzá, de azok is reklámblokkolón keresztül (a kémcímeket szűrve, így fel-le töltések (analytics) blokkolva). Van rajta vírusirtó is, de csak eseti, tehát az sem fut állandóan.
Ezek fényében programra nem gyanakodnék, hiszen ha el is indul valami a háttérben, 5 percen belül ki lesz lőve.

3-4 rátöltés után mindig hagyom lemerülni 15-20%-ig legalább a következő töltés előtt, tehát "elkalibrálódás" sem okozhatja a hibát.
Az aksi öregedése sem, hiszen akkor minden egyes alkalommal így viselkedne, hogy pl. 50% alatt gyorsan merülne, de ez néhány havonta 1x fordult eddig elő.

Fogyasztásra a wifi-t írja legnagyobb mértékben (mindig be van kapcsolva), kicsit kevesebb a mobilhálózat (gondolom mert ritkábban kommunikál az adótoronnyal). Az ébrenlét és a kijelző ideje közel azonos, ami a 60-70%-os töltöttségnek felel meg nagyjából. Programok közül az OS 3%, a rendszer 2%, minden más ezek alatt van, tehát nem indult el semmi eszerint a leállás előtt.

Jelenleg durván 1 perc / 1% sebességgel tölt, ami elég gyorsnak tűnik, hiszen 4-6 órás a normál töltési ideje. Ez fakadhat abból is, hogy még mindig 40% körül lehetett, amikor kikapcsolt (elkalibrálódás), de fakadhat a rossz aksiból is... de hát nem rossz, mert nem állandóan csinálja ezt!!! Egy aksi pedig vagy mindig rossz vagy mindig jó.

Hard reset nem megoldás, mert ez egy belakott rendszer, 2 nap lenne mindent újratelepíteni, beállítani. Backup van ugyan havi szinten, de ha nem állandó a hiba, nem szempont az újratelepítés sem.
Ha számít, a készülék heti 1x van újraindítva.

KÉREM CSAK OLYAN SZÓLJON HOZZÁ, AKI MÁR TALÁLKOZOTT EZZEL A HIBÁVAL ÉS RÁJÖTT MI OKOZTA ! ! !

Találgatni én is tudok, így köszönöm, de olyan hozzászólásokat ha lehet, MELLŐZZÜK!

Köszönöm!

Comments
Onionshed
Onionshed picture

Hi.
Rossz minőségü akkumulátor. A monolit felépítésü nagy kapacitásu cellák viselkednek így. nagykapacitásu powerbankok ugyan így viselkednek ha nem korrektül gyártották őket.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!
Li-on akkus MP3 lejátszónál találkoztam hasonló hibajelenséggel. Én is bizonytalan voltam, hogy akku-e, vagy töltő áramkör. Nem volt belevaló akkum, csak minihelikopter levedlett akksija.
Azonnal másképp viselkedett vele, ott már egyértelmű volt, hogy az egy elhasználódott akku.
Abban igazad van, hogy következetesen kellene jönnie hibajelenségnek, de a félvezetők nagyon furmányosan tudnak viselkedni körülmények megváltozásának hatására. És az akkuban (elvileg) ott van a védelmi áramkör.

Gábor

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha arra számítasz, hogy valaki elsőre eltalálja akkor sokáig kell várnod.

1. Takarítsd meg az akku érintkezőit.
2. Cserélj akkut.
3. Gyári állapot visszaállítása.
4. Szoftver frissítés.
5. Energy management (de ezt csak márkaszervizben tudják elvégezni).
   - Ha az energy management hibára fut akkor alkatrész hiba van.
6. ADC readings (de ezt csak márkaszervizben tudják elvégezni). Ebből lehet következtetni az alkatrészhibára.
7. Alkatrész csere vagy ha nem engedélyezett akkor alaplap csere.

A szervizben az alábbi sorrendben végzik: 4-3-1-(akkuteszt, szükség esetén akku csere)-5-6-7.

Üdv.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

1. Az akku forrasztott, nem érintkezős.
2. Az aksi jó, hiszen ezt durván fél évente hozza elő.
3. Már részleteztem, hogy nem lehetséges.
4. Nincs rá újabb szoftver és ha eddig jó volt, egyik napról a másikra mitől lenne ez "frissítendő"?
5. Kínai készülék, magyar márkaszervize nincs (Conquest).
6. Lásd 5. pont.
7. Lásd 5. pont.

Sorrend:
4. Nem adtak ki rá frissítést. 5.1-essel jött ki, ahhoz volt fél évre rá egy 10MB-os javítócsomag és ezzel be is fejezték.
3. A gyári állapot nem függ attól, hogy FÉL ÉVENTE 1X történik vele ilyen.
1. Mint írtam, forrasztott akku, tehát nincs mit takarítani, ráadásul vízálló készülék, így korrodálás sem történt.
5-6-7. Ha állandó lenne, érthető, de alkalmi jelleggel egy szerviz sem tudna fél évig tesztelgetni... addig mit használnék?

Szóval várom tovább az ilyenbe belefutott ember(ek) válaszait, mert nem véletlenül írtam, hogy felesleges a találgatás, hiszen minden találatodra volt alátámasztott ellenérvem, ráadásul a 2-3 pontot ELEVE kizártam szintén indoklással, mégis felhozod.

Tudod nálam egy PC sincs fél évente újratelepítve. 4-6 éves mai napig működő és használt rendszereim vannak, így a telefonomat sem telepítgetem, frissítgetem össze-vissza. Ami rendszer működik, nem nyúlok bele.

Szóval ha kérhetem, NE A SABLONSZÖVEGGEL JÖJJÖN SENKI ! ! ! (frissítés, stb. amit itt a pontokban lehetett olvasni)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia! (csak mer így illik)

1. Az akku forrasztott, nem érintkezős.

Mivel a szabályzattal ellentétben sem típust sem fotót nem adtál meg ezt rajtad kívül senki sem tudhatja.

2. Az aksi jó, hiszen ezt durván fél évente hozza elő.

Ebből nem következik, hogy az aksi jó. Több ezer hasonló jelenséggel találkoztam, ahol az akku volt a rossz, és néha még a 24 órás Cadex akkuteszt sem volt meggyőző.

3. Már részleteztem, hogy nem lehetséges.

Lehetséges csak nem akarod megcsinálni. Az nem ugyan az. Ez nem ok hanem kifogás. Viszont ha ez okozza a hibát, akkor csinálhatsz bármit soha sem lesz jó.

4. Nincs rá újabb szoftver és ha eddig jó volt, egyik napról a másikra mitől lenne ez "frissítendő"?

Én nem azt írtam, hogy újabb verziójú szoftver kell rá hanem azt, hogy olyan amelyik biztosan jó. A kettő nem ugyan az. Azért frissítendő, mert a szoftver sérülékeny és a hibák 30%-nak a forrása.

5. Kínai készülék, magyar márkaszervize nincs (Conquest).

Ez sem derült ki a kérdésedből. Mellesleg attól, hogy kínai még lehet hazai szervize, lásd Xiaomi. De akár van akár nincs, az nem változtat a szerviz protokolon. Akkor oda kell vinni ahol a szerviz van (feltéve ha megéri, ha nem akkor marad a gányolás aztán a kuka).

Szóval várom tovább az ilyenbe belefutott ember(ek) válaszait, mert nem véletlenül írtam, hogy felesleges a találgatás, hiszen minden találatodra volt alátámasztott ellenérvem, ráadásul a 2-3 pontot ELEVE kizártam szintén indoklással, mégis felhozod.

Az elmúl 20 évben kb. 170.000 Nokia és MS telefont javítottam profin felszerelt gyári márkaszervizben és több mint 50.000 ilyen problémát sikerrel orvosoltam. Úgyhogy mellőzd kérlek a nagyképű üvöltözést!
Mellesleg, ha ilyen okos vagy ezzel az erővel kérdezned sem kellene. Ha minden lehetséges lehetőséget élből kizársz és elutasítasz, akkor marad Gyurcsók valamelyik utódja. Ő majd kézrátétellel megoldja.

 

10

Guest
Guest picture

Ez a beszéd! yes

2

guriga
guriga picture

Nem sablon szöveg, irigylem a problémádat és hogy ilyen hihetetlen dolgokat kitalálsz. Ültél és figyelted a töltést és a fogyást? Mondtam kezdj bele egy könyvbe, a scifi állna hozzád a legközelebb.
A lemerülést nem tudod mérni mert függ a a hálózatra való kapcsolódás és a különböző pittyegéstől, gondolom a töltést se kikapcsolt állapotban csinálod.

3

AzzA
AzzA picture
*

Ha mindenről is tudod, hogy mi nem a baja, de nem tudod mi a baja, akkor azt az a huncut napszél okozza. Ennyi, az ellen nem véd.

6

Sponsored links