You are here

Monitor Audio Bronz BRW-10 suberősítő tápvezérlő panelen mi leledzik?

7 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki's picture

Üdv Mindenki!
Hozzám került a fent nevezett subláda azzal, hogy se nem villog, se nem berreg. Rövid vizsgálódás után arra következtetésre jutottam, hogy a feszültségszint választó kapcsolót valszeg 120 V-os állásban hagyva kapcsolták be, így a biztosíték kiégett, ami a kapcsolóüzemű (de lehet akár sima rezonáns) táp hibájára utalhat. Pákával indítva minden rendben lévőnek tűnik (zárlatmentes), de a két 220μF/200V-os primer puffer egyikén 250 V-ot mérek, míg a másikon 0 V van. Ez arra utal, hogy nincs vezérlés. A szekunder oldalról nincs semmilyen szabályozás visszavezetve a primerkörbe.
A szekunder oldalon nem találtam zárlatos alkatrészt, ezért próbára ±20 V (puffrek értéke 4700μF/35V) kettős segédtáppal indítva jelenleg minden jónak tűnik. ...a D-osztályú végfokra még nem kötöttem terhelést.
A powerboard-on van egy kis panel, ami ki van öntve valami üvegkeménységű fekete mocsokkal, ami alatt lehet többek között a vezérlő IC-is, mert a powerboard-on nincs semmi. A board szinte minden része össze van kenve fekete gumi szerű és egyéb ragacsos anyaggal, a csavarok a szokásos zöld műgyantával a rezgésmentesítés miatt. Próbáltam a csavarokat oldani, de sajnos még nem engednek.
Mielőtt nekiállnék szétbarmolni, valakinek van ötlete arra, hogy a tápvezérlő panel alkatrészeihez hogyan tudnék majdan hozzáférni, illetve hol találhatok hozzá rajzot (a fórum keresője sajnos nem segített)?
Köszi a segítséget!

Comments
Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Ha 110V-ra volt kapcsolva a kapcsoló, akkor nem csoda, hogy kiégett a biztosíték, hisz a két puffer párhuzamosan kapcsolódik és nem csak a bekapcsolási áram nő meg, hanem a kondi feszültsége is meghaladja a névleges értéket. 230V-os állásba a két puffer soba van kapcsolva és mindkettőnek fél tápra (kb 150V) kellene feltöltődnie. Ha az egyiken 0V van a másikon 250V akkor a 0V-os zárlatos. Persze jó lenne egy rajz hozzá, mert léteznek olyan megoldások is amikor a trafót hídba kötik és ott a két kondi közös pontjára van kapcsolva a trafó primer tekercsének egyik vége. Viszont ha ilyen, akkor a két kapcsoló tranzisztor egyike átvezet.

A feketével kiöntött panelt acetonba áztatva lehet megtisztítani, viszont előfordulhat, hogy az alkatrész feliratokat is leoldja (a diódákról le szokta).

Üdv.

1

Vote up!

You voted ‘up’

nyaki
nyaki's picture

Üdv!
Az első lehetőséget kizárnám, mert ha az egyik kondi zárlatos lenne, akkor nagy eséllyel kb. 325V-ra töltődne fel a másik.
A második lehetőség tűnik reálisnak, mert a két oldalas panel forrasztási oldalán látható rajzolatból ez tűnik ki és valóban, a 0 V-os kondihoz tartozó kapcsolóelem 60-70 Ω-ot mutat minden irányban, de mivel a vezérlőpanelhez kapcsolódik, ezért kétségeim támadtak ez irányban és megtéveszt az, hogy az új biztit már nem veri ki, amit a páka viselkedése is igazolt előtte.
Szerinted a vezérlőpanel túl élhet egy ilyet?
Köszi az értékes infót!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Persze, hogy túlélheti. Ha tranzisztor a kapcsoló elem, akkor rendszerint CE zárlat keletkezik, de ha átvezet a CB is akkor rákerülhet a puffer feszültség a meghajtásra és kárt okoz. Ha FET van benne, akkor 99,9%-ban csak DS zárlat keletkezik és a G-en nem jut vissza a feszültség a meghajtásra és nem károsodik. Ezt csak úgy tudod kideríteni ha kicseréled. Érdemes mindkettőt cserélni, mert ha az egyik átvezet és a másik "rányit" akkor az is károsodhat.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

nyaki
nyaki's picture

A rossznak tűnő tranzisztor átvezet GS (CE) irányban. DS (CE) irányban 67 Ω, míg GS (BE) irányban csupán 6,5 Ω. A hozzá tartozó kondin is 67 Ω-ot mérek.
Köszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Ez nem valami biztató. Van olyan FET amelyik rendelkezik GS ellenállással. Nézd meg az adatlapját. Ha a két FET egyforma és a másiknál nincs GS ellenállás akkor egyértelmű. Viszont ha mázlid van és az a FET zárlatos amelyik a föld felé kapcsolja a trafót akkor esélyes, hogy megúszta a meghajtás.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

nyaki
nyaki's picture

Rendben.
Köszi a segítséget.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content