You are here

Mono fej aszimmetrikusan vesz fel - MIÉRT?????

42 posts / 0 new
Last post
PushyG
PushyG picture

Üdvözletem minden Hozzáértőnek!

Van egy projektem, amivel olyan magnót akarok építeni, amivel tuti beállító kazettákat tudok gyártani.
A magnó egy Technics RS-B555, ami DD motoros, tehát a szalagsebesség és annak ingadozása miatt ideális.
Kétfejes, és megbízható.
Kicseréltem a fejet (sztereo) egy mono fejre. Ohmilag közel azonos. Csak a bal csatornát kötöttem be.

Két gondom van. Lehet összefügg.

Az egyik, hogy az ohm szám ellenére brutális kimeneti jelszintet produkál, annak ellenére, hogy a playback gain teljesen le van véve.
Még így is egy 0dB (Technics)-es tesztkazettával 700mV feletti RMS-t produkál a vonal kimeneten. A kijelző +6dB-ig tér ki.

Ez a kisebbik gond.

A nagyobbik, hogy amikor felveszek vele, akkor a felvételt visszajátszva egy sztereó dekkel, a kijelző szerint is és a vonalkimenetet mérve is aszimmetrikus, méghozzá jelentősen.
Mondjuk 350mV/520mV RMS szinten. De a kijelző is ezt a mértékű különbséget mutatja a két csatorna között dB-ben.

Gyanúba kevertem a fej pozíciót, de tükör kazettával ellenőrizve, szépen fut a fej felett a szalag, tökéletesen a villák között, nem gyűrődik/hullámosodik.

Van valakinek ötlete, ez hogyan lehetséges?

Pont azért tettem bele mono fejet, hogy tuti azonos fázisban legyenek a jelek egy sztereó magnó beállításához, és tutira azonos legyen a jelszint.
Erre tessék...

Gábor

Ui.: Még egy kérdés: A túl nagy jelszint miatt megpróbáltam a fejjel sorba kötni egy trimmer potit 500 ohmosat. A fej egyébként 280 ohmos. Semmi, de totálisan semmi hatása nincs a jelszintre, akárhová állítom. A kimenetet mérve, még 10mV-os (RMS) nagyságrendet sem látok változásban. Ez hogyan lehetséges?

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ha jól emlékszem, kazettás fejnél a szalag széle a fej (rés) szélénél kell, hogy fusson. De ezt a vezető villa biztosítja.
Amúgy szerintem nyugodtan visszarakhatod a sztereo fejet, mert a gyártástechnológia miatt a rés, ezzel a két csatorna fázisban lesz, amennyiben a rést függőlegesre állítod. Van erre módszer, ha érdekel, leírom.
A felvétel szintjét nem pár száz ohm, hanem 100 kohm nagysegrendű ellenállással lehet beállítani, mert a felvevőfej áramgenerátoros meghajtást igényel, hogy a szalagon a fluxus frekvenciafüggetlen legyen.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönöm!
A résmerőlegesség intézményével tisztában vagyok. Azt is tudom, hogyan lehet beállítani egy adott szalagon lévő felvételhez akár fülre, akár műszeresen.
De ez a felvételkor beállított felvevevő fej résállása lesz.
Arra van módszered, hogy a mechanikában beszerelt fej rése merőleges legyen az előtte elhaladó szalaghoz képest? Mert csak ebben az esetben nevezhetem referenciának a vele felvett jelet.
Egy meglévő fejállás másolása nem garantálja, hogy a forrás jól volt beállítva.

G

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Van módszerem erre is. Kell hozzá egy gyári új ferro szalag (nem törölt). A magnón ki kell kapcsolni a zajcsökkentést. Az üres szalagot lejátszva a zaj magasabb frekvenciájú összetevőit kell fülelni, és ezek maximumára kell a fejet állítani. Fül hiányában FFT analizátor is megteszi wink.

1

gbenyov
gbenyov picture

Szia lcsaszar!
A módszeredet még soha nem használtam, pedig ezzel teljes mértékben kizárható a felvevő fejek beállításainak pontatlansága. Ha ráérek kipróbálom.
HA azt nézzük, hogy a szalag 47600 mikrométer/másodperc sebességgel fut egy 0.8 mikrométeres rés előtt, akkor a zaj 59,500 kHz-es komponense éppen egy egészhullámmal költözik a résbe, tehát teljes kioltásra kerül!
Legyen egy zaj komponens 29,75 kHz-es, még akkor ugyan csak egy félhullám esik be a fejbe, nyilván akkor is már csökkent amplitúdóval.
Ha fejet durván megdöntjük a példában 20 fokkal, akkor a hatásos rés 8 mikrométeresnek fog tűnni, akkor az elvi határfrekvencia már csak 2975 Hz lesz.
Ha játékból vízszintesre állítjuk a sztereo fejet, akkor a hatásos rés 600 mikrométer lesz, akkor az elvi határfrekvencia már csak 40 Hz.

Tehát, elfogadom, hogy egy soha nem használt magnószalag lejátszása esetén, a hallható sistergés hangja, akkor a legélesebb, amikor a fej tökéletesen merőleges a szalag haladási irányára. KI FOGOM PRÓBÁLNI!

File csatolás: 

2

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Na ez egy érdekes módszer...
Van rá valami magyarázat, hogy ez miért garantálja a merőleges-merőlegességet?

G

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Azért, mert ekkor a legkisebb a résnek a szalag haladási irányára vetített szélessége. Minél kisebb ez az érték, annál magasabb frekvenciát tud visszaadni. Ha a félhullámhossz összemérhető a résszélesség vetületével, akkor ha jól emlékszem 3 dB-lel csökken a szint, de már előbb esni kezd, a fej szöge koszinuszának függvényében. A gerjesztés a szalagon levő fehér zaj, ami a vasoxid szemcsék egyenetlenségéből adódik.
Ugyanezt tapasztalod mérőszalaggal pl. 10 kHz-es mérőjellel is. A zajos mérésnél azonban füllel is jól hallható az optimum.
Műsoros kazettánál halk részeknél a felvétel zajára is lehet optimalizálni (Dolby off!), de az nem a szalag, hanem a felvevő erősítő zaja.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: műsoros kazettával be tudod állítani, átkötöd a lejátszófej helyére

Bálint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ahány műsoros kazi, annyi féle fej állás, ez biztos nem a jó beállítási módszer.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:   nem a piacon vásárolt műsorosra gondolsz?

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia SzBálint!
Igazán lutri egy-egy "gyári-műsoros" kazettára beállítanod a fejek dőlését.
De minimum kisigényű megoldás.
Ha nem törekszel precíz megoldásra, akkor elmegy.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:nekem a  BRG-ből van mérőkazettám, meg nyomaték és tükrös kazettám
Először   mechanikusan ellenőrzöm a szalagfutást mezei kazettáva, majd műsoros kazettával, utána a mérőkazettával beállítom
Őrzöm, mint az aranyat
Egyébként nem sokat ér, mert a klienstől kérek két-három régi felvételes kazettát, ahhoz állítom be szkóppal és füllel

Bálint

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szerintem meg de, mert ezeket profi nagysebességű kontakt másológépen készítik. Csak kevés cég gyárt(ott) ilyen másolót, és azok adtak a minőségre. Nem a sufnimásolt kazettákra gondolok.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, és ezzel beállítom a műsoros kazetta gyártójának fejállására az enyémet. Ezt alkalmaztam eddig is jobb hijján. Az eseteke nagy százalékában nagyjából egyformák a műsoros kazetták résmerőlegességei. Én ennél szofisztikáltabbra szeretnék megoldást találni.
A magnó dönti el, hogy lejátszáskor lejátszó elektronika, felvételkor a felvevő elektronika kapcsolódik a fejhez. Nem kell átkötnöm. :-)

G

0

grofzero
grofzero picture

Szia!
Ha a többi megoldás nem válik be, mi lenne ha az eredeti sztereo fej tekercseit párhuzamosan kötnéd (szintén a bal csatornára)?

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia grofzero!
Nekem tetszik, hogy mono felvevő fejet tervez használni. Ezzel megnyeri mágnesezési szempontból annak az elválasztó sávnak (0,2 mm) a bevonását is. 13,3%-al nagyobb lesz a mágnesezett felület.
A fejjek függőleges beállítása is sokkal pontosabbá válik a mono gerjesztéssel.

(A lejátszási fejfeszültség differencia valami mérési hiba lehet?) 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ezzel megnyeri mágnesezési szempontból annak az elválasztó sávnak (0,2 mm) a bevonását is. 13,3%-al nagyobb lesz a mágnesezett felület.

Pont ez a probléma.smiley
Szerinted miért van SÁVOKRA osztva a szalag?
Na mindegy...

2

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Mint írtam, olyan felvételt szeretnék, ahol a két (sztereó jobb és bal) csatorna tutira egy vonalban van és tutira pont egyforma mértékben vannak felmágnesezve a szalag mágnesrészecskéi. Az első követelményt egy eleve sztereo fej nem tudja teljesíteni, pusztán a gyártástechnológiából adódóan sem. Lehet megközelíteni egyre drágább technológiával. Nekem nincs Nakamichi Dragonom erre a célra (sem), de ha lenne, biztosan nem erre használnám. :-)

A másik pedig, hogy a sztereo fejben 2db fej van bezsúfolva, annak minden nyűgjével. Én még soha nem mértem sztereo fejben a két csatornához tartozó szegmensben egyforma paramétereket (ellenállás/ induktivitás). Ezeket a magnó elektronikájával egyenlítjük ki. Amit a gyárban valahogyan beállítottak. Ami az idők folyamán az öregedés és esetleges belepiszkálások okán elmászhatott. És Murphy szerint, ami elmászhat, az el is fog mászni. :-)
Hiába van beállító kazettám, az már csak a korából adódóan sem lehet már 100%-osan megbízható. Minél többet használom, annál kevésbé. És, ki tudja mivel készült? Arra sem alapozhatok.

Ezért akarok mono fejjel ilyet készíteni, mert annak a geometriája adott és emiatt minden követelményemet teljesíti.

Lehet, tényleg valamilyen fejbeállítási hiba lesz, vagy kifogtam egy olyan fejet, ami nem teljes szélességű (a kínaiakból bármit kinézek...)

G

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia PushyG!
Nekem tetszik, hogy mono felvevő fejet tervezel használni. A szabvány szerint is lehetséges, hiszen a szalag teljes szélessége 3,8 mm. Monó felvételnél a sáv szélessége 1,5 mm. A fennmaradó 0,8 mm az eloszlik a sávelválasztás és a szalag szélek számára. A maradék 0,8 mm négy részre van osztva, középen 0,4 mm, a széleken 0,2 mm van "szabadon".
Sztereó módban mindkét csatorna 0,6 mm széles és 0,3 mm védőtávolságra vannak egymástól az áthallás elkerülése érdekében, tehát ugyanazon nyomvonalon fut a hanganyag.

(Először arra gondoltam, hátha tényleg van bármilyen geometriai eltérés a mono és sztereo között. De nincs.)
Elővettem néhány fejet (mert van egynél több is) és a magam eszközével lefényképeztem.

Úgyhogy NEM lehet hangerő, vagy frekvenciamenet eltérés! A sztereo lejátszó fej kimeneteken EGYFORMA jelnek KELL lennie!

File csatolás: 

0

PushyG
PushyG picture

Szia!

Az a középső fej kopásmentes? 12mm-es a csavar közép-fejtükör távolság? Ha igenek a válaszok, lehet vevő lennék rája... :-)

G

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia PushyG!

A középső fej szerintem nem látott szalagot.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Esetleg eladó lehet? :-)

G

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Ui.: Még egy kérdés: A túl nagy jelszint miatt megpróbáltam a fejjel sorba kötni egy trimmer potit 500 ohmosat. A fej egyébként 280 ohmos. Semmi, de totálisan semmi hatása nincs a jelszintre, akárhová állítom. A kimenetet mérve, még 10mV-os (RMS) nagyságrendet sem látok változásban. Ez hogyan lehetséges?

Szia! 
Úgy lehetséges, hogy a fejerősítő bemeneti impedanciája több nagyságrenddel magasabb mint a fejjel sorbakötött ellenállásod. Ezért azon minimális feszültség esik. A soros ellenállás és a bemeneti impedancia feszültségosztót alkot. Nagyobb soros ellenállással tudnád csökkenteni a jelszintet viszont igy a megnövekedett forrásimpedancia miatt a bemeneti kapacitásával rontanád a frekimenet felső tartományát. Kvázi aluláteresztő szűrőként viselkedne. A jel zaj viszonyra is rossz hatással van ez a megoldás.inkább az erősítést kellene csökkenteni megfelelő helyen. 
De esetedben nem ez lesz a tényleges megoldás, csak a soros ellenállásra reagáltam. 
Szerintem fejbeállítási hiba lesz inkább .

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Megpróbáltam hiányos elektronikai ismereteimet alkalmazni az általad felvetettekre (erősítés csökkentés).

Mellékelem a kapcsolási rajz vonatkozó részét.
Segíts, jól gondolkodom-e.
Az erősítésért a kapcsoló FET utáni IC, egy AN7351K felel. Ugyan van adatlapja, de elég szűkszavú, és a magnóban ez a rész (is) kicsit különbözik az ajánlott kapcsolástól.
Ha jól látom, akkor a visszacsatolás (4 és 7 lábak között) 560k-s ellenállása (R21) felel az erősítés beállításáért. Én ezzel párhuzamosan kötöttem egy potit, és addig tekertem, amíg a PB GAIN potival (ami egyébként ennek az IC-nek a kimenetét feszültség osztja TEA Dolby IC előtt) már tudtam értelmes paraméterek között állítani a kimeneti szintet. A célom az volt, hogy a VFD 0dB-es kijelzését és kb 320mVeff értéket kapjak a mérőkazettámat lejátszva. Ez sikerült is úgy, hogy az ellenállások eredője 50k körül adódott.
De azért kicsit bizonytalan vagyok, mert egyrészt az adatlap erről semmit nem ír. Másrészt egy műveleti erősítő alapkapcsolástól ez a környezet némileg eltér. Már csak azért is, mert itt oldják meg az 1x, 2x másoláshoz az EQ beállításokat is. Ebben a magnóban nyilván ez nincs kihasználva (egykazettás), de a bemenet választás mégis használva van, mert vagy a fejet, vagy a mikrofon bemenetet választja ki.

Egy biztos. Az erősítést csökkentettem. Bár az ellenállás arány (560k/50k) kicsit aggaszt (700mV/320mVeff kimenet)
Csináltam próba felvételeket, és most már könnyebb beállítani, de még nem az igazi. Viszont szkóppal nézve a szinusz jelalakja szép (másik magnóval játszottam ki és arról mértem). Azonban a frekimenet kimeneti jelszintje erős emelkedést mutat. 315Hz-nél 0dB, 1kHz-nél már +3 és 3kHz-nél +6dB. Ez azt mutatja, hogy az előmágnesezést még be kell állítanom.
Szóval, az eredeti kérdésem még egyszer: Jó helyen kotorásztam az erősítés csökkentése érdekében?

A választ előre is köszönöm!

G

File csatolás: 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Jó helyen de nem csak az R21 a felelős az erősítés beállításáért. Ott van még az R17, R19 és a C11 ami frekvenciafüggővé teszi az erősítést. Az ezekhez kapcsoló 82 Ohmos ellenállás növelése is csökkenti az erősítést, de a C11 et ez esetben is módosítani kell. 
A kimeneti jel egyforma értékű a két csatornán csak túl magas?
A PB Gain poti környékéről kellene egy kép. Mármint a rajzról. 

 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A felrakott rajz alapján van valami meglátásod?

G

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, én is aggódtam emiatt, hogy az egész rendszert meg kellene bolygatni... :-(

Esetemben nincs értelme a két csatornáról beszélni, mert mono fejet tettem egy sztereo magnóba, és csak a bal csatorna van használva. Így a jobb csatorna érintetlen, és a fejkábel másik vége a levegőben lóg.

Kiszedtem a manuálból az érintett jelútra vonatkozó képrészleteket. Az "abcd" gyűjtő "a" vezetékébe megy a lejátszási jel, és bukkan ki a TEA dolby IC előtt. Ott van a PB GAIN kirajzolva.

G

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezt is nézted?

Bálint

File csatolás: 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, ezt néztem. Nem is találtam mást.
Ebben egy kukk nincs erősítés állításról. A fejmeghajtó áramkör (felvételkor) áramkimenetéről és feszültség kimenetéről van egyedül fix adat.
Ezért aggaszt kicsit, jó helyen turiztam-e, mert ezek alapján ez nem támogatott eljárás. Olyan, mintha erre optimalizálták volna és pont.

G

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia. a magnófejnek  van Ohmos (tekercs) ellenállása és impedanciája
Valószínű, hogy a két fej impedanciája ( fej iduktivitás)jelentősen eltér
Fej cserekor mindig mérek induktivitást is, az Ohmos ellenállás mérése nem ad sok használható információt, akkor ad közelítő  értéket, ha azonos gyártó fejét teszed be
Ezekről a típus ismeretével a gyári adatlap ad tájékoztatást
Az előmágnesezést  beállítottad?
Ha szereo beállító kazettát akarsz készíteni, tegyél bele egy új sztereo fejet, állítsd be a hozzávaló előmágnesezést

Bálint
 

http://www.ant-audio.co.uk/index.php?cat=post&qry=tape_recording

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nyilván eltér az impedancia. Meg is mértem, és más volt. Ez nem kérdés.
Úgy akarok sztereo beállító kazettát készíteni, hogy a két csatorna között ne legyen különbség, és ezt mono fejjel kívántam elérni. Ha lehet, maradnék a mono fejnél.

Az előmágnesezéssel még nem bíbelődtem. Ennek még utána kell néznem, hogyan tudnám megcsinálni (még nem kellet soha ilyet állítanom...)

Mindettől függetlenül nem értem, hogy egy darab fejréssel hogyan lehet különböző jelszintet produkálni a rés egyik és másik végénél...

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: oda-visszajátszó fejben 4 sáv van,(HQ-ban van) azon  tetszőlegesen választhatod a sávot, ki lehet egyenlíteni.
A fej demagnetizálásról ne feledkezz meg, ha felmágneseződött a fej, az előmágnesezést és a szintet is megzavarja
A sima sztereo fejjel a kazetta 1-3, megfordítva a kazettát a 4-2 sávra rögzít

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia SzBálint!
Az "oda-vissza_jatszo.jpg" képeden egy oda-vissza játszó és sztereo fejet látunk, ez négy fejet tartalmaz.
A "sztereo.jpg" képeden egy oda-vissza játszó, de MONO fejet látunk, ez két fejet tartalmaz. Ha ezzel a fejjel csinálunk sztereo felvételt-lejátszást (lehetséges!) akkor a kazetta csak egyirányba játszható le, hiszen megfordítva a kazettát VISSZAFELÉ fog szólni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egyik irányban szinusz jelet kapsz, a másik irányban szuniszt laugh

3

KGL
KGL picture

Sírok:D:D:D

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A fejet demagnetizáltam.
A 4 sávos fejjel pont ugyanaz a problémám, mint a sima sztereo-val. Nem garantált a fejrések azonos vonalban létele. És az azonos felmágneseződés sem.

Nekem olyan tesztkazettára van szükségem, ami 100%-osan azonos jelszintet gerjeszt a sztereó fejben, különben az első beállítást megette a fene. A többi meg erre épül.
Ha a tesztkazetta gyártó magnó beállítása is valami más beállítás alapján készült és az nem referencia, akkor az általa készített csak tovább viszi a hibát.
Nem áll rendelkezésemre olyan referencia, amiben 100%-osan megbíznék.

G

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

A mono fej félsávon rögzít, a sztereo fej meg 2x negyedsávon, szerintem itt van a kutya elásva.
(Szalag melyik részét mennyire/hogyan mágnesezi fel a fej, illetve mennyire tudja lejátszáskor visszanyerni a szintet.)

 Tóni

2

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ezzel annyiban vitatkoznék, hogy akkor a mono/sztereo kompatibilitás erősen sérülne. Pedig elvileg egy mono magnó felvétele gond nélkül lejátszhatónak kell lennie egy sztereo készüléken és fordítva is.
Komolyan, mindjárt előveszem a BRG MK29-esemet, és megnézem, az mit produkál...

G

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Kicsit bonyolultabb a helyzet.
Teljességgel elhibázott az elképzelés, az elképzelt módon NEM lehet a normál
sztereo fejjel optimális beállítást csinálni a telibe mágnesezett szalaggal!
Védősávok vannak, a két irány és az L/R sávok között sőt a szalag szélén is.
Fejbeállításkor a fej magasságát úgy kell belőni hogy a
A fázisazonosság erőltetése sem célszerű egy bizonyos határon túl a szalagvezetés
bizonytalansága és az alacsony szalagsebesség adta viszonyok miatt.
0,6mm széles felvett trekkek a fej réseihez essenek.

https://1.bp.blogspot.com/-yTz87oRyVjU/WBSYO8PY5TI/AAAAAAAAAPc/sHPfDU4JI...

Tóni

File csatolás: 

2

enpesta606
enpesta606 picture

Szia!
Attól tartok, hogy ez - mono fejjel szándékozol rögzíteni jelet és sztereóval  játszod le - egy hamvába holt ötlet: más a hangcsíkok elhelyezkedése!
Fél órát keresgettem a neten, de nem találtam leírást/rajzot róla, így (memóriából) szóbeli próbálkozással ejtem meg.
A szalag 3,81 mm szélességű, mono felvétel esetén az A-B irányú felvétel esetén a szalag egyik felére (nem emlékszem, hogy az alaplemezhez közelebbi vagy távolabbi felére) történik a felvétel, mert ilyen magas a fejrés.
Amikor a kazettát megfordítod, és B-A irányú felvételt készítesz, a szalag másik felére rögzítesz. A beállítás olyan, hogy a két mágnesezési csík között van egy kis szélességű üres, biztonsági sáv.
Sztereó felvétel esetén 4 mágnesezési csík keletkezik oly módon, hogy az A-B irány esetén a jobb-bal csatornák felvétele nem közvetlenül egymás mellé történik (a csatornák közötti áthallás csökkentése miatt), hanem negyedszélességgel eltolva - közte van a B-A irány valamelyik hangcsíkja - történik, de a szabvány szerinti kiosztásra már nem emlékszem. (Mint amikor a jobb és bal kezed két-két ujját átlapolva egymás mellé, vagy egymásba csúsztatod - elnézést, hogy így magyarázom, de nincs róla rajzom.)
Biztonsági sávok vannak a hangcsíkok között is.
Ennélfogva mono/sztereó kompatibilitás (ebben a fajta rögzítési rendszerben) fizikailag sem létezhet.
Szerintem.

(Egy ábra pillanatok alatt meg tudta volna magyarázni...)

Hali!
Enpesta.
 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ismerem a szalagok sávkiosztását.
Azt gondolom kicsit összekeverted az orsós magnók sávkiosztását (zöld felső) a kompakt kazetta sávkiosztásával (zöld alsó).
A CC-t úgy tervezte a Philips, hogy a mono és a sztereo felvételek kompatibilisek legyenek.
Mellékelek ábrákat.

Gábor

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Szerintem ez egyszerű fejbeállítási hiba.A szalag a babákon, és a fejen is futhat szépen, de ha a sáv egy kicsit el van csúszva, akkor kevesebb jelet ad az egyik sávon. Ha a rés dőlése nem pontos, akkor is lehet különbség a két sáv között. Én először ezeket állítanám be pontosan. Persze a többi dolgot is meg kell nézni, amit írtatok.

0

Sponsored links