You are here

MSI G31M3-L V2 (MS-7529) alaplap, videókártya , északi híd,vagy valami más?Cserélve!

44 posts / 0 new
Last post
belfi
belfi picture

Sziasztok!

Azért adtam ilyen fura címet a topiknak mert elég fura a probléma is.
Adott a címben is szereplő alaplap amiben a baj előtt volt egy Intel Celeron 430, 1.8 GHz, FSB 200 MHz, L2 512 KB,proci Egy Gf 7300GT 256Mb DDR3 videokártya,és 2 Gb RAM . A vinyó most mellékes.
Beszereztem egy E4500, 2.2 GHz, FSB 200 MHz, L2 2 MB procit.Kicseréltem minden szuper Win7 szépen dolgozik.Elkezdett a videokártya hűtője ventije sípolni.Gondoltam kicserélem a ventit , persze hogy nem volt ilyen, ezért egy régi 378 proci hűtőjét és ventijét tettem rá ami szerintem jóval nagyobb kapacitású mint a sajátja, ami csak egy lemez volt, benne egy 50mm ventivel.A foglalatból egy párszor ki kellet vennem mert elég szűkös volt a hely. indítom a gépet, indulna, de a POST után a monitor átmegy készenlétibe.Gondoltam enni adtam a vidókarinak.Beletettem egy ax550 256Mb kártyát,azzal sem indul.Kitakarítottam a foglalatot,beletettem a kártyát el is indul, megy 2 órát , monitor készenlétibe vált.Átforrasztottam a foglalatot , mindkét kártyát felismeri dolgozik , eltelik két nap, egyszer csak megint készenlétibe vált.Beleteszem az ax550et fel sem ismeri, illetve videokártya hibát csicsereg a lap.Vissza az GF7300-át indul, burkolat fel 1óra múlva kiáll a monitor.Az alaplapi videókari viszont tökéletesen megy.Nos mi lehet a baj?

Üdv belfi!

Comments
belfi
belfi picture

Sziasztok!

Alaplap csere lett a vége , bár a régi is működik.

Most egy GA-EP43-DS3L lap van a gépben egy E 7200 procival. Ehhez lenne egy kérdésem. Miért van az hogy a kér mag között 10 fok az eltérés.Több fórumon olvastam utána de nem volt egyértelmű válasz. Volt ahol azt írták ez a proci betegsége. Volt aki azt mondta nem illeszkedik a hűtő rendesen (nem tudom hogy lehet, mert akkor billegne)Volt aki azt mondta az nem jó, és volt aki az ellenkezőjét , hogy semmi baj . Tud valaki megnyugtató választ?

A hűtő egy teljes felületű Arctik alpin 11 plus

Üdv belfi!

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Asztali PC-n nekem is 10 fok különbség van a két mag között, van hogy néha több is.
Ha kikapcsolom a Cool'n'Quiet, akkor a különbség lecsökken. De használom a Cool'n'Quiet-t aztán nem foglalkozom a különbségel, mert 1 órás stresz teszt alatt sem omlik össze.
Laptopon meg 5 fok különbség van stabilan.

0

belfi
belfi picture

Szia!

Hasonló a helyzet.Az Everest tesztelőjével csináltam egy összeomlás próbát, és a következő adatokat kaptam, 20' terhelés után. Core0=60 fok. Core1=54 fok CPU 47fok.Venti 1700as fordulaton (2000 a max)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Biztos rossz helyre dugtad a hőmérőt ! (....ha már nem írtad le, hogy mivel méred...)
A két mag nem 50% - 50%-ban osztja meg egymás közt a melót...Mikor az No.1 már nem bírja az "igát", akkor hajlandó a No.2 mag "dógozni". Az én 7300-som legalábbis így csinálja...

Üdv: uniman

0

belfi
belfi picture

Hali!

3 féle szoftveres mérést csináltam. A fentebb említett Everest , CPUID.Hardware.Monitor-1.25. és a saját BIOS ban.
Nem hiszem hogy megfutna de jobb az óvatosság.

Üdv belfi!

0

Slaci
Slaci picture

Szia Belfi, nem tudom, segít-e, de majdnem azonos típusú lapból (MS-7528) már több mint 60-at javítottam, talán kijelenthető, hogy típushibával:-) Esetemben a processzor foglalat körüli 9 db 680uF/4V elkó volt hibás. Bár ez Nálad talán mégsem valószínű, mert a Te lapodon szilárdtest kondikat látok. Azért leírtam...

Szép estét!

Laci

0

szati77
szati77 picture

Esetleg nézd meg hogy a cerkával működik e a gép. Ha igen lehet cpu vagy a tápja körül valami probléma c2d kicsit éhesebb, de lehet hogy zakkant valami benne.

0

belfi
belfi picture

Hali!

Belepakoltam a Lányom gépébe is a GF 7300GT-t de ott sem mutat semmi hibát.(még most)

Üdv belfi!

Viszont az AX550 az eltávozott az örök GPU mezőkre!

0

leweegee
leweegee picture

Szia!

Nem tudom mekkora értékevan egy ilyen kártyának, de mielőtt végleg eltemetnéd, méricskélj egy kicsit. A gpu körül, a kis kerámia kondikon, kell lennie 1,2 voltnak, 3 voltnak, valamint a magfeszültségnek, ami gpu függő,de 0,7-1,1 volt környéki feszültségnek kell lennie. Ha ezek megvannak, akkor lehet meghalt a gpu, vagy inkább levált a nyákról---> vissza kell "melegíteni" Ha nincs meg valamelyik tápfesz akkor a dc-dc konvertereket kell megvizslatni. Ezek állítják elő a gpu, a ramok és egyéb komponensek tápfeszét a pci-express 12 voltjából. Pl. az smd átvezetők (0 Ohmos smd ellenállás) szeretnek megnyúlni. Remélem érthető voltam legalább egy picit :) De lehet csak én vagyok ilyen állat, hogy ilyesmivel b@szakodok, de sok kártyát mentettem már meg így a kukától. ;)

0

belfi
belfi picture

Hali!
GF7300

Gyanítom nem kártya baj lesz!Véletlenül adtam neki egy hősokk tesztet.Az történt hogy telepítem az XP-t és elfelejtettem bedugni a kártya hűtését.Ragacs pisztollyal ragasztottam rá terelőket hogy a RAM-okat is hűtse, nos azok szépen leolvadtak. ;) Nem tudom hány fokon olvad de jó forróvolt. A kártya meg sem rezzent szépen dolgozott.
De még folytatom csak nem tudom kínozzam e ?

Üdv belfi!

0

leweegee
leweegee picture

Mármint a hűtőbordát ragasztottad rá a ramokra meg a gpu-ra ragacs pisztollyal? Mert az úgy nem túl f@sza, az a "ragacs" kb 60 fok felett már olvad rendesen, meg a hőt sem vezeti túl jól szerintem. Vagy valamit félre értettem?

0

belfi
belfi picture

Igen , egy kicsit félre értetted. Csak terelőket ragasztottam a bordára hogy a RAM-okra fújja a levegőt.De mivel a venti nem forgott így azok szépen leolvadtak.
Fenn az XP de hogy most hogyan tovább nem tudom. A hőteszt megvolt tehát attól tuti nem oldott le a monitor.azt hiszem a vásárlás napjáig benne hagyom majd elszórakozom vele .

Ha lesz valami változás megírom!

UI A ragacs olvadási/folyási hőfoka 105 fok!!!!

Üdv belfi!

0

leweegee
leweegee picture

Ez szerintem ragacs függő, ami nekem van már 60 fokon folyik, viszont cserébe akár zsíros tükörre is ragad :) De ha működik a tesztkonfigurációban a kártya, akkor megvan a bűnös nem?

0

belfi
belfi picture

A neten kerestem rá de lehet igazad van. (ragacs)
Most már így hagyom , holnap teszek rá egy másik XP-t aztán ........... nem tudom. Szerintem a kártya jó,a tesztek sem mutatnak semmilyen hibát.Az a baj hogy most a kisördög dolgozik , mert ugye nem kevés pénzről van szó.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: olvasd el még egyszer.

Bálint

0

leweegee
leweegee picture

Megtörtént, benéztem, bocsi! :)

0

belfi
belfi picture

Van egy elképzelésem amiben szeretném ha megerősítenétek vagy cáfolnátok.Szeretném kizárni a kártya hibát,mert másik lapot fogok venni de a GF7300 menne bele.
Tehát:A sok ki be pakolástól a kártyafoglalat valamelyik érintkezője fellazult de a lapon belül.így hidegen indul de ha alap melegszik, akkor szépen kontaktos lesz.
Szerintetek lehetséges ez?

Üdv belfi!

0

leweegee
leweegee picture

Talán ez is segít, a pci-express lábkiosztása:

http://pinouts.ru/Slots/pci_express_pinout.shtml

0

belfi
belfi picture

Szia!
Köszi szépen !

Üdv belfi!

0

agressiv
agressiv picture
*

A foglalat ennyitől nem lesz kontaktos, tesztlapokon többszáz kártyák szoktak végigmenni és semmi bajuk. :). Lehetséges, hogy melgedéstől ál le, vagy épp fordítva, de akkor az alaplapi chip-el vannak problémák, illetve a golyóival. Azért a kártya babrálás után lett ilyen, mert akkor nyomkodtad meg az alaplapot, ami a kegyelemdöfést adta.

Persze továbbra is lehet a táp is a ludas, vagy mindkét kártya szar.

0

belfi
belfi picture

Hali!
Sajnos minden lehetséges. Nem tudom, ezért faggatózom mert nem akarok 20000et kidobni az ablakon.

Üdv belfi!

0

agressiv
agressiv picture
*

A monitor típusa érdekelne még!

0

leweegee
leweegee picture

Sajna szinte bármi lehetséges, nem tudod kipróbálni valamelyik ismerősnél a videókarikat? Tápfeszek nem másznak el a tápban menet közben? 3,3v;5v;12v

0

belfi
belfi picture

Hali!
Most beszéltem a Lányommal holnap kártyát cserélünk lesz ami lesz alapon.Mértem a tápokat minden rendben volt. A gép attól még ugyan úgy működött csak kép nem volt.

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem lenne egyszerűbb, kideríteni, hogy valójábn mi is a gond? Nem túl nagy a valószínűsége annak, hogy mindkét kártya döglött és az sem jelent semmit, hogy a háttérben még megy a rendszer. Nemigaz, hogy nincs ott valakinek valami számítógépe amivel ki lehetne próübálni a hardvereket egyesével.

Amúgy milyen monitorról va szó, csak nem samsung? :)

0

belfi
belfi picture

De! Holnap lesz , egy pót gép!Nem szívesen adja senki kölcsön a működő gépét főleg ha megtudják mire kell. Majd kiderül. Nem samu rosszabb. Ez is tartalék egy GABA crt , de nem ment a Philipsel sem, meg a HP7500-sal sem.

Üdv belfi!

0

agressiv
agressiv picture
*

Világos, akkor monitor kizárva. Nincs a közelben valami számítógépfüggő fiatal gyerek aki másoknak vindózt telepít ötezerért? Tőle is lehetne kérni tápot, stb. próbára, ilyesvalakikre gondoltam.

0

belfi
belfi picture

Ma már nem !
A Lányom beáldozta magát,de nem tudom mi lesz, mert mint írtam volt mikor két napig semmi baja sem volt aztán meg csatt game over. Fogalmam sincs mi a jófene lelte.
Alaplapi mostis simán megy mert arról a gépről írok.

0

leweegee
leweegee picture

Lehet hülye kérdés, de a venti csere utántörtént egy újrapasztázás is? Talán túlmelegedés is okozhat ilyet.

0

agressiv
agressiv picture
*

Hülye kérdés, másik kártyával is ugyanezt csinálja.

0

leweegee
leweegee picture

Igazán rászolgálsz a nevedre :falfej:

0

agressiv
agressiv picture
*

Miért is?

0

leweegee
leweegee picture

Agresszívak a válaszaid :) De igazából ez most öngól volt részemről. :falfej:

0

belfi
belfi picture

:)

Hát össze tudok pakolni egy gyenge gépet.egy K8NF6G-VSTA 1.6 GHz 768 DDR RAM 300W Codegen és rá egy XP!

Tesztre jó?

0

leweegee
leweegee picture

Szerintem igen, azért majd érdekel a végeredmény, remélem sikerül rájönnöd! :)

0

belfi
belfi picture

Remélem lap hiba lesz.befogok számolni róla .

Addig is köszi mindenkinek!!

Üdv Belfi!

0

leweegee
leweegee picture

Egy kis alkohollal, vagy radírgumival takarísd meg az érintkezőket a videókarikon, a foglalatot meg egy fogpiszkálóval lehet fényesre vixolni. Egy próbát megér, nekem ez a "hol megy, hol nem" inkább kontakthibának tűnik. :)

0

belfi
belfi picture

Szia!

Sajnos nekem is de szinte már újra is aranyoztam.Az a legfurább hogy volt olyan mikor AX 550 volt benne hogy vissza számolt a monitor , leállt készenlétre , aztán szépen beindult. :hmmm:

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Lehet hibás az expressz, de lehet, hogy a táp nem az igazi. Merkúri háromszáz vatt? :)

0

belfi
belfi picture

Szia agressiv!

Én is az expessz hibára gyanakszom , mert van mikor 2 napig minden gond nélkül megy , közben futtattam video stresz tesztet ,a GPU ra max 65 fok volt. Aztán egy memória tesztet , ami hiba nélkül lezajlott.Táp!? HÁááát annál 1 fokkal jobb egy Qtechnology 350W.Passzív PFC. De épp hogy langyos a a levegő ami a tápból kijön.(Rendszeresen ellenőrzöm)A hiba akkor is elő jött amikor éppen a BIOS-t állítottam.

Üdv belfi!

0

agressiv
agressiv picture
*

A Qtechnolgy kifejezetten minőségi táp (állítólag) viszont az állapotát a legkevésbé sem tükrözi a kifújt levegő hőmérséklete... Mivel nem mai darab érdemes legalább szemrevételezéssel ellenőrizni a kondikat a tápon és az alplapon is persze. Az MSI gagyi kondijai gyakran meg sem puposodnak, csak az aljuk buggyan ki.

0

belfi
belfi picture

Üdv!
Szoktam ellenőrizni kb 6 hónaponként és akkor "tisztába rakom" a dolgokat.
Az a furcsa eddig a hűtő cseréig hiba nélkül ment a gép semmi sem utalt erre a ramazurira.Persze tudom az elektronikában nincs előrejelzés.Az alaplapi kondik szintén jónak tűnnek.Gondoltam az északi hídra is volt amik forró volt és semmi baj, de volt amikor hidegen leállt.Érdekes módon ha újra indítottam, a monitor indult, aztán elkezdett vissza számolni és villogóba ment. A POST viszont azt jelezte minden rendben.

0

Oszipapa
Oszipapa picture

Szia. sz tok, Lenne 1 észrevételem.A tápegységed mennxi idős? Nincs kéznél 1 digit multid? Bekapcsolt állapotban mérd a 12 ill 5 V ot.Nem irom le a tápegység müködését,ha nem gond, de elolvasva amiket irtatok,, nekem elsődlegesen a táphiba az ami beugrott.Ugyanis ha már nem birja a táp szusszal akkor a lelgelső ami leáll az a videókártya.Ami ha leáll akkor nyilván nem ad ki szinkronjelet sem igy jogos ,hogy a monitor átmegy készenlétbe. A szemrevételezéssel ellenőrzött kondik,még lehetnek kapacitásszegények, attól, hogy nem puposak-Én első lépcsőben tápcserével kezdenék.
Üdv: Oszi

0

Sponsored links