You are here

MSI notebook nem tölti az akkumulátort

22 posts / 0 new
Last post
bbela77
bbela77 picture

Kedves Fórumozók!

Adott egy MSI notebook, ami egy ideig nem volt használva.
Az aksi 0-ra lemerült.
Bekapcsoláskor a töltés led csak villog, ami azt jelenti hogy cseréljek aksit, vagy kritikusan alacsony a feszültség az aksiban.
Az aksi előtte jó volt, bár lehet hogy az állás megviselte, de jó lenne kiszűrni hogy tényleg rossz-e, csak lemerült, vagy esetleg a notebook töltésvezérlője-e a hibás.

Találkoztatok már ilyesmivel?
Rá lehet bírni a notebookot valami "csodakombinációval" esetleg, hogy töltsön az aksira?

Válaszokat előre is köszönöm!

Jó munkát Mindenkinek!

Comments
istvan770
istvan770 picture

Szia!
Ha az aksi + -ára tápfesz stabilt kötsz, azzal kinyírod az elektronikáját!
Áramgenerátorral kellene tölteni, de ezzel a bekötéssel az eredmény ugyanaz.
A cella(páro)kat egyesével célszerű tölteni. Ha a cellák feszültsége nagyon eltér egymástól, vagy van 0V-os is, akkor majdnem 0 az esély. A max. +al kezdve le kell forrasztani a cellákat az elektronikáról. Ha nincs áramgenerátor, akkor tápstabilról egy soros ellenállással, feltételezve hogy a cella 3.7V-ot vesz fel kb. 0.5A max. áramot állíts be. Figyelj az ellenálláson eső teljesítményre, én porcelán csokiba kötött cekászból, kerámia lapon szoktam elhelyezni. Pl.: 9V-os tápról zárlatos aksinál kb. dupla lesz a teljesítmény, az ellenálláson. Körülbelül egyforma feszültségig kell tölteni a cellákat, 3.7V-nál már minden elektronika felismeri és tovább tölti a gép. Max 4.2V-ig töltsd a cellákat, nagyobb fesz tönkreteheti a gépet is. A végén fordított sorrendben vissza a + okat. Sajnos ez a módszer is csak max. 50%-ban eredményes, az aksi elektronika nem szereti. 2Ah-s cella 0.5A-en 4 óra alatt töltődik fel, ha
gyorsan töltődik, akkor kiöregedett. Öreg cellák helyére újat vagy még jót rakni nem érdemes, az elektronika a régi cellákra fog emlékezni. Valaki már írta: az égetéshez szoftvert szerezni reménytelen.

0

iday
iday picture

Amit tehetsz!
Gépet elindítod, letöltöd az everest nevű rendszerinformácios programot (vagy az aida64-et, ugyan az a 2 program).
A számítógép - energiagazdálkodás alatt megnézed mit látsz.
Feszültség, elhasználódás mértéke, és a töltésre vagyok kíváncsi.
De próbáld ki hogy egész éjszakára bedugva hagyod a gépet, van amikor órák kellenek hogy észhez térjen az akku.
Addig a szétszedést nem javaslom!

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Egy ACER gép nem volt bekapcsolva több, mint egy évig. Most a töltőt rátéve, az is nagyon melegedett, és az aksi is. Már forró volt!
Szétszedtem az akkut, és párosával voltak a cellák. Volt, amelyikben szinte semmi nem volt, és volt, amelyikben 3.5 V körül. Párosával töltöttem 4.1 V-al az akkukat, közel egyformára. Összeraktam, nem indult róla a laptop. Bekapcsoltam hálózatról, majd ki, és utána már simán ment csak az aksiról a gép, és 100%-os feltöltést mutatott az aksira.
Ezt azért írtam, mert nem biztos, hogy nem érdemes szétszedni, és egyenként kicsit formázgatni a cellákat!

Üdv: formasu

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ez a legnagyobb baklövés amit egy laptoppal el lehet követni! Ha nem akarod használni, fel kell tölteni teljesen, majd kisütni 50-60%-ig és kivenni a készülékből. Így szinte korlátlan ideig eláll! Negyedévente egy szintellenőrzést azért jó elvégezni!
Ha sikerült teljesen lemeríteni, az komoly probléma, ugyanis az akkuban van egy elektronika ami a cellákat hivatott figyelni, ha valamelyik cella másként viselkedik mint a többi vagy feszültsége kisebb, mint a megengedett minimális 3,0V akkor az akkut hibásnak minősíti és nem lehet tölteni.
Így ahhoz, hogy használhasd, ahogy írták is, cellánként fel kell tölteni olyan 3,7-3,8V-ra (pl. egy labortáppal), ami valahol az alacsony akkuszintnél van, de normális üzemi tartományban. Azért csak ennyire kell feltölteni, mert a Li-ion akkuk eléggé tűz- és robbanásveszélyesek, és jobb nem feszegetni a határokat.
Ha szerencséd van, ezután már működőképes lesz az akku, ha nincs akkor már az elektronika hibásnak minősítette az akkut, és ezt be is jegyezte az elektronikába. Ekkor már csak az segít ha sikerül törölni ezt a bejegyzést, de ehhez infót találni szinte lehetetlen!

Üdv,
Oszi

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Megpróbálhatod egy Ubuntu Live Cd alatt bebootolni majd futtatod az energiastatisztikát. Itt mindent kiír az akkumulátorról ha azt írja hogy nem tölthető akkor az elektronika tiltotta le a töltését védelmi okokból.
Nekem példáúl szegény elöregedett akkummal ezek az erdmények.

0

sebaj_tobias
sebaj_tobias picture

Szia!

Ugyanez volt a helyzet nálam is, csak nem MSI, hanem DELL a készülék.
A Lényeg, hogy az aksit szétszedtem, cellánként 1.6 V körül volt a feszültség.
Külső tápról meglehetősen kis árammal feltöltöttem az aksi pakkot 9V-ig(a névleges feszültsége azt hiszem 11.x V.
Amikor elérte a 9V-t összeraktam, betettem a laptopba, és töltöttem a rendes töltőjével.
Természetesen fogalma sem volt hogy mennyire van lemerülve (53%-ot mutatott). Amikor lement a teljes töltési ciklus, hagytam aksiról lemerülni.
A következő töltés után,és azóta is tökéletesen működik.

Hali!

Tóbiás

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Írd be a Tanyás keresőbe: "notebook akkumulátor"
Már mindent leírtunk: Pl.: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/notebook-akkumulatorok
Ha nem értesz hozzá, akár felrobbanhat az akku cella...mindenféle töltő "ráakaszgatása" miatt!!!
Üdv.: uniman

0

bbela77
bbela77 picture

Szia!

Sajnos notebook aksival nem sok tapasztalatom volt.

Amit keresgetések után megtudtam hogy elektronikával ellátott, és a védelem .... stb miatt akár egy bizonyos idő után cseréjét is kérheti, függetlenül hogy még jók-e a cellák.
Csak annyit szeretnék kiszűrni, hogy tényleg aksi-e, mert ha aksi hibás, akkor rendelek hozzá aksit. De azt azért nem szeretném, ha megjönne az aksi, és azt sem töltené.
Azért nem olcsó. Sajna nincs most kéznél hasonló notebook, amivel esetleg tudnám tesztelni. Próbáltam keresgetni esetleg az aksi-n mit kellene mérni, de ezzel sem nagyon bírtam. Szerintem a szélső csatikon kellene mérni az aksi feszültségét, de az 0V, és más notebook aksin ami kéznél volt ez mérhető. A másik tapasztalat, hogy a tápon felül a többi csatin 0V van az aksikon (pl asus), az msi-n pedig két csatin is 1,65V van jelen. Tudom hogy ez nem mérvadó infó, mert kérdés hogy az msi aksi elektronikája hogy működik.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Az elektronika az aksin belül van! Ha jó az aksi, és az elektronika, akkor külső tápra látod, hogy lesz áramfelvétel, tehát tölt.Próbáld megtudni, melyik a +, és - pont. Akár a notiban is meg lehet talán állapítani, hogy melyik pontokra megy a töltés.

Üdv: formasu

0

bbela77
bbela77 picture

Szia!

Ennyit találtam neten, amiről kiderül hogy mi a kiosztás.
http://obrazki.elektroda.pl/7366071000_1341067274.jpg

A fölső két csatin 0V van az aksin, az alatta levő kettőn pedig 1,65V 0-hoz képest.
Aksin 1,65V, az alaplapon pedig összekötve 0-val?
Ezt például nem értem.
Addig nem merek kezdeni vele így semmit, max megrizikózom az aksit, amíg nem vagyok biztos a dolgomban.
Sajnos a notebook aksikkal nem sok tapasztalatom van.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nem a notiban kísérleteznék az aksival, hanem mindenképpen külső tápról!!!!, ha nem akarod az esetlegesen még jó notit is tönkre tenni!
Még mindig nem olvastam, hogy megy-e a noti csak a tápról, aksi nélkül?

Üdv: formasu

0

bbela77
bbela77 picture

Szia!

Igen, megy a noti tápról, csak nem tölt.
Nem a notival kísérletezek, csak neten találtam ezt a képet, amiről leolvasható a csatlakozások.
Erről leolvashatóak némileg hogy melyik pin mi is.

Sajna közben keresgetések közepette kiderült, hogy még az sem biztos, hogy tényleg mérni kell az aksin feszt, attól még lehetnek töltve a cellák. :(

Ebből is tanultam egy kicsit.

Hogy bizonyosságot nyerjek, túrtam egy régi aksit, ami selejt volt, csatikon 0V.
Szétszedtem, s a cellákon összességében kb 9V volt. Az elektronika tiltja hogy ne jusson a kimenetre. :(
A 85 fokos hővédelem jó, eljut az elektronikáig, tehát tényleg az elektronikája tilt.

Kicsit megpróbálom belevájni magam a notebook aksik lelki világába, de sajna elég kevés info van neten.
Ha lesz időm megpróbálom kiolvasni a rossz aksi tartalmát, hátha abból is tanulni lehet valamit.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Megy aksi nélkül is:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/msi-notebook-nem-toelti-az-akkumul...
"Aksit kivéve megy róla, meg aksival is.
Az adaptert lehúzva le is áll."

Üdv: Jácint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszi, nem figyeltem megfelelően.
Ebben az esetben én mindenképpen először az aksival kísérletezgetnék, de nem a notiban! A jelek szerint az aksid hibás lehet.

Üdv: formasu

0

lizakl
lizakl picture
*****

Nem biztos, hogy döglött az aksi, csak az elektronikák nem elég intelligensek(bár annak mondják őket) és a nulla feszültségű cellát zárlatosnak könyvelik el! Autómata ceruza akksi töltőknél is tapasztalható, hogy a teljesen nullára amortizálódott akkunál az autómata töltő szapora piros villogással jelzi, hogy "hibás akku"! Ilyenkor egy hagyományos(nem autómata töltőbe kell áttenni az akkut egy 10 percre, az szépen nyomja bele a töltőáramot, az akku feléled és utána áttehető már az "intelligens" autómatába! Aki ért az akksikhoz az megpróbálhatja óvatosan szétszedni(roncsolásmentesen!) a laptop akksit, megmérni külön a cellákat és egyesével(jelen esetben úgy emlékszem, hogy három Lítium cella van sorbakötve) akár a max. 4,2 V-ig feltölteni őket külső szabályozható tápról, aztán összerakni, vissza a laptopba és próba cseresznye, hátha jó lesz!
Üdv: lizakl

0

lizakl
lizakl picture
*****

Ebből az a tanulság, hogy az akkus dolgokat(laptop, mobiltelefon stb...) ha nem használjuk is, érdemes 2-3 havonta rádugni a töltőre egy fél napra! Akkor talán meg tudjuk előzni az ilyen hibákat! Ni-Cd vagy Ni-Mh akkuknál pedig érdemes a töltés előtt kisütni az akkukat.
Üdv: lizakl

0

bbela77
bbela77 picture

Nem nálam állt sokáig.

Nekem is van pl telefonom amit nem használok, de időközönként bekapcsolom, lemerítem, és újra feltöltöm.

De sajnos ezt már utólag hiába mondja az ember ha már sikerült így összehozniuk.:(

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Pont hasonlóképpen jártunk mi is. Egy Acer laptop félre lett téve billentyű hiba miatt, és v.színű, hogy kijelzőkábel hiba miatt, legalább egy éve.
Most elővéve, az akkuja az állás alatt megadta magát. A töltő, és az akku is erősen melegszik, szerencsére a gépet nem viselte ez meg. Kivettem az akkut, nem éri meg a gépben tartani.
Ilyenkor javaslom megkeresni az akku +, - pontjait, és külső áramforrásról megpróbálni rátölteni közvetlenül. Ha így sem sikerül, akkor az akku halott lett.

Üdv: formasu

0

bbela77
bbela77 picture

Szia!

Én is erre gondoltam, csak nem tudom hogy viselkedne, mivel van elektronika is az aksiban.
Szerinted a notebook adaptert ráakasztva fel lehet tölteni kicsit?

Vagy valami töltő kellene inkább hozzá?

Előre is köszi!
És a gyors választ is!

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nekem van szabályozható feszültségű tápegységem, arról szoktam csinálni. A táp biztosan OK? Aksit kivéve megy róla a laptop?
Kérdés, hogy mekkora feszt ad le a táp, és hány Voltos az aksi?

Üdv: formasu

0

bbela77
bbela77 picture

Szia!
Aksit kivéve megy róla, meg aksival is.
Az adaptert lehúzva le is áll.
Az aksit nem tölti, de érzékeli, mert ha ráteszem az aksit, akkor elkezd villogni a töltésjelző, ami azt jelenti, hogy cseréljek aksit.
Az adapter a gyári adaptere a notebooknak.

Most esett le. :(
Az aksi 11.1V, az adapter pedig 19V.
Látszik hogy még reggel volt amikor próbáltam gondolkodni. :(

12V körül kellene neki, hogy jó legyen a töltés ha jól gondolom.

0

Sponsored links