You are here

NAKAMICHI 1000P DAC jobb csatorna hiba. (megoldva)

4 posts / 0 new
Last post
polgarrobert
polgarrobert picture

Üdv SZakik, egy NAKAMICHI DAT magnóhoz tartozó DAC a következő hibát profódukálja. A jobb csatorna bekapcsolást kövezően elkezd magas hangon zajosodni, majd folyamatosan torz hangot ad. Ha a bemenetre 1kHZ színuszjelet adok, a kimeneten rendben megjelenik, a bal csatorna rendben megmarad, míg a jobb csatorna a képen zavarosodást mutatja, végül tökéletes négyszögjellé válik 10 szeres amplitúdóval. Frekvenciája nem változik. Olyan, mintha a D/A átalakító nem működne, de ebben a technológiában nem vagyok jártas így nehézkes a hibakeresés. GOndoltam valami melegedő alkatrész lehet, és mivel fiókos rendszerű a készülék (egymás alatt vannak rack-ként az áramkörök) egymás után kivettem őket melegebb alkatrészt keresve, de nem sok sikerrel jártam. Gyártottam hozzá egy 100 pines toldókártyát így van lehetőségem mérni az egyes paneleken működés közben, de jól jönne segítség Olyan szakitól aki ebben jártasabb. Előre is köszönöm, ha valaki veszi a fáradságot. 

Csatolok egy linket, ahol a készüléket meg lehet tekinteni (egy másik van nálam). http://www.vintageaudioaddict.com/nakamichi_1000p/nakamichi_1000p.htm

Megpróbálom feltölteni a manuált a ide a Tanyára

Comments
jakyg
jakyg picture

Szia!

A DAC IC-k (TDA1541) környékén kellene szétnézni, áramkimenetűek, ezért a közvetlen kimeneten bajosan tudsz csak mérni. Viszont ahogy látom elég sok helyi stabilizátor van, először azokat célszerű körbemérni. Mivel alapvetően két azonos csatornád van és az egyik még működik, ezért szinte vaktában is lehet méregetni és nézni van-e valami eltérés.

0

polgarrobert
polgarrobert picture

A tipp hasznos volt. Kivettem a DAC ic-ket, fgolalatot kaptak és megcseréltem őket. A hiba átment a másik csatornára, Így csak egy új 1541A-t kellett szerezni ami egy donor cd játszóból meg is lett. A készülék rendbejött. 

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Érdekes, magam a TDA1541-re tippeltem volna utoljára :)
Amúgy a leírások alapján ebben a készülékben válogatott TDA1541-ek vannak (korona van rászitálva, ezek meglehetősen értékesek is), ha nincs koronásod, akkor szerintem párban cseréld, ettől persze "rosszabb" lesz, viszont a két csatorna egyforma marad. -Ha ügyfél gép akkor erről persze tájékoztatni kell őt is...

0