You are here

Napelem visszatermelés a hálózatba nagyobb feszültséggel

35 posts / 0 new
Last post
vadmalacka
vadmalacka picture
*

Üdv!

Konzultáltam egy napelem telepítő emberkével.
Azt mondta, hogy egyes napelem tulajdonosok, manipulálják a rendszerüket, és emelt pl. 260-270 V -al termelnek a hálózatba.
Mi lehet igaz ebből?

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

A betáplálást a hálózatba leállították új szerződéseknél, mert nem bírja el a hálózat.
Ugyanis ha pl. 1 ohm a hálózatnak a fogyasztó felől látszó ellenállása, és 30 Ampert akarsz visszatáplálni, ahhoz az Ohm-törvény alapján +30V, azaz 260V kellene. Ha a hálózatot majd fejlesztik, és pl. leviszik 0.1 ohmra, akkor elég lesz +2.5V, azaz 232.5V, amivel a tűrésen belül leszünk.
De a hálózat üzemeltetők vagy a kormányzat nem gondolt bele, mi lesz a következménye a tömeges támogatásnak, a szaldós elszámolási ígéreteknek, és ugyanakkor a hálózatfejlesztés elodázásának. De hát politika: minden támogatás plusz egy szavazat.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Már nyáron hallottam erről az áramszolgáltatónál dolgozó rokontól. Nagyon nekiálltak ezeket kiszűrni, mert rengeteg gondot okoztak.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A dolog nagyon nem helyes. És meg kell állítani. De azért mindig van egy DE. A felhasználó ezt kényszerből teszi. Kapott egy hivatalis, pöcsétes papírt, szerződésnek csúfolva.  Ebben vállalja a szolgáltató is a feltételeket..

A hálózat meg nem teljesíti. Vagy szándékosan (sicc...) Vagy hanyagságból.

User betervez 10 évre egy befektetést, és cseszheti, mert ebben a formában nem térül meg.

Ha veszel egy autót, 10m áron, használni akarod, de holnaptól csak minden 20. benzinkúton lesz bele üzemanyag, Te is keresel megoldást. 

Rohadtul nem helyes emelt feszt betáplálni. De ha nem emeli, ott a napelemje, de használni nem tudja. Hisz ha tilt az inverter, egy kWh nem sok, annyit se tud saját célra SE termelni.

Emiatt kellett volna már RÉG hálózatot modernizálni.  És csak ott ráverni a pecsétet a lapra, ahol 100%, hogy megy is gond nélkül. Kevesebb lenne adott területen a napelem? Igen. De az jobb, hogy van, csak használni nem lehet?

A szolgáltató trafói csapolásával lehet játszani, sőt, kiesés nélkül is megoldható. Csak kellene rá költeni. De paks2 az irány, a népnek támogatni kell, ha bele is döglünk. Ahhoz meg az kell, hogy ne legyen olcsóbb alternatíva.

Ilyen marha 1szerű...

0

mpisti
mpisti picture

"Csak kellene rá költeni. De paks2 az irány, a népnek támogatni kell, ha bele is döglünk. Ahhoz meg az kell, hogy ne legyen olcsóbb alternatíva."
A napelem nem alternatíva, csak lehetőség. Alternatíva akkor lesz belőle ha kiegészítik akkumulátorral.
 

3

Markhazy
Markhazy picture

-

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: Kaliforniában miért érdeke az államnak minél több napelem bekapcsolása?

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mert ott nincs atomerőműépítésikényszer :)

Náluk egyszerűbb. Háztartásonként vannak a trafók a villanykarón, mindegyiket egyenként lehet csapolni... Azt is kapcsolóval. Nem kötögetéssel. Az utcán a villanykarón tizenkV rohangál, a 2*120V meg helyben áll elő. 

Meg ugye az akarat az nagy úr...

0

hifista
hifista picture

Szia!
Szigorúan szakmai szempontból közelítve a dolgot.
Mikor van hideg? Télen és éjjel, amikor nem süt a nap és a napelemek termelése zéró.
Mivel működik a kazánok vezérlése és a fűtések egyéb perifériái - keringető szivattyú, stb ?
Honnan lesz áram mindehhez? A konnektorból.
Az atomerőmű éjjel nappal termel, időjárásfüggetlen módon.
Van egy olyan szakmai mutató, hogy EROI ami a befektetett pénz megtérülését mutatja a különböző áramtermelési módoknál.
A 100 a legjobb, nos az atomerőmű messze az éllovas, a napelem pedig sehol sincs, mert 10 alatt nem térül meg - amint azt a melléket ábra mutatja.
Szóval szakmai alapon, a napelem az új Svájci Frank hitel, de természetesen mindenki arra költi a pénzét amire akarja.
Hifista.

9

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy autó mikor térül meg? Mondjuk amit nem munkábajáráshoz, hanem csak úgy otthonra veszel. Ezrek vesznek új autókat 5-10 milliókért.. Villanyautóról most ne beszéljünk. 
Napelem télen: Jelenleg úgy telepítik a napelemeket, hogy éves szinten hozzák ki belőlük a maximumot. Lehet úgy is, hogy éves szinten rosszabb a kWh/kWp, viszont alacsonyabb napállásnál, vagy borús időben viszont termeljen. Ehhez olyan inverter kell, ami már alacsony DC-ről is indul, több irányban álljanak a napelemek, és a téli naphoz igazítva. Egy sziget-üzemű rendszernél az ilyenek elsődleges szempontok, ahol nincs más energiaforrás. Ha úgy adnák a kedvezményeket, hogy téli termelés, napkelte utáni, és napnyugta előtti, teljesen más lenne a kép.

2

hifista
hifista picture

Szia Jácint!
A szigetüzem teljesen más tészta.
Az autós hasonlatra visszakanyarodva, az merül fel kérdésként, hogy autó nélkül nehezebb az élet, vagy villany nélkül?
Eredetileg onnan indultunk, hogy vannak akik megemelik a hálózatba betáplálási feszültséget, hogy a befektetésük minél hamarabb termőre forduljon.
Nézzük kicsit más oldalról a dolgot.
Aki ilyet tesz, az vajon kifizeti a szomszédjának, ha annak a félmilliós tévéje elpukkan a megemelkedett feszültségtől?
Az energiaellátás területén vannak azért olyan dolgok is ami még az igazán hozzáértőket is megtréfálja - hálózati lengések, stb.
Szerintem ez a napelem dolog kezd olyan lenni, mint a foci, mindenki ért hozzá.
Hifista.
 

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Szerintem félreértettél valamit. Itt szakmai fórumon senki nem mondja, hogy helyes a feszültség emelése. Sőt... Abban is biztos vagyok, hogy itt senki nem is tesz ilyet.

Én csak azt mondom, hogy ha valaki milliókat tol beke valamibe, akkor érthető, ha leszegett szomorkodó arc mellett nem törődik bele, hogy ismét f@**ra húzták, kiutat keres. És erre azért van szüksége, mert nyilvánvaló politikai akarat van mögötte. Ha nem az lenne, akkor lehetne ezt egyedi elbírálással is csinálni.. aki Gödön lakik, a samsung szomszédjában, vagy Győrben, az audi mellett, vagy egy galvanizáló üzem van az utca végén, az műszakilag tök más, mint a budaörsi zsákutca a hegytetőn..

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez mind igaz. De! Nyugtass meg, hogy egy Junoszty megbízhatóságú orosz atomerőmű helyett. Te is egy szakmai, és biztonsági szempontok alapján kiválasztott mondjuk európai gyártó termékét favorizálod... ;)

0

hifista
hifista picture

Sajnos ebben sem értünk egyet.
Pakson egyetlen komoly veszélyhelyzet volt, azt is az okozta, hogy az orosz technológiát át szerették volna alakítani franciára.
A franciák csináltak is egy jó kis atomkatasztrófa közeli helyzetet a kettes blokkon, amit aztán az oroszoknak kellett megoldani.
Szóval ezen a szinten nem a Junosztyból kellene kiindulni.
Az is hozzátartozik a paksi erőműhöz, hogy az még a hatvanas évek technikája.
Azt már meg sem merem kérdezni, hogy amíg ez a blokk állt és nem termelte, hanem vitte a pénzt, azért vajon ki vállalta a felelősséget?
Az is politika lenne, hogy vajon miért is kapott valaki francia becsületrendet?
Szóval hagyjuk a szakmai részt a hozzáértőkre és ne a politikusok döntsék el, hogy hogyan is lesz "áram abban a konnektorban".
Legyen benne!

6

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

https://m.hvg.hu/gazdasag/20161123_reaktortartaly_roszatom

Nyilván kacsa, bár elismertêk, higy leejtették.

Az M3 metró buli is kiemelkedő orosz üzleti fair játékot igazol. Minden rendben a metróval is. Pedig a ruszkik metrót tényleg tudnak csinálni. Mégis...

Nekem a kommunista hozzáállás a bajom.

0

hifista
hifista picture

Mint írtam, nem a politikai oldala érdekel.
Én sem rajongok a kommunistákért, de valami furcsa módon mégis sakkban tartották a világot a haditechnikájukkal, meg az űrtechnikájukkal.
Apropó, a nemzetközi űrállomás menekülő eleme ma is az orosz Szojuz űrhajó, ami szintén a hatvanas évek terméke, csak az valahogy jól sikerült.
Egyébként az orosz kommunizmus - leegyszerűsítve - úgy nézett ki, hogy aki az egyetemen négyes-ötös eredménnyel vizsgázott, azt vitte a hadiipar, aki hármasra, azt vitték a hadiipari beszállító cégek, aki meg éppenhogy átbukdácsolt a vizsgákon, na azok tervezték a Junoszty TV-t.
Tudom én, hogy most ruszofóbnak kell lenni, de én szeretek két lábbal a földön járni - amíg még engedik.
A tények jobban érdekelnek, mint a teóriák, ezért vagyok műszaki szaki.

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

https://m.youtube.com/watch?v=1sPKSMeonxg

Ennyit a modern ruszki technikáról. Mi orosz ebben? A festék. Talán.

Szojuzról meg annyit, hogy egy kapszula, amit irányítás nélkül ledobnak. Great! Tapsi tapsi. Mé nincs másnak? Mert nem éri meg tesztelni, szarakodni vele... Van már.

Fenyegetőzik a putyin mindennel. Mindenki, még ő is tisztában van vele, ha az igazi nagy bummbumm kerülne elő, a csoda rakétáinak a fele ki sem jutna a silóból, mert már rég szétlopták, vagy sosem volt bevethető, csak papíron. A szivárgó hidrazin meg már kilyukasztitta a siló alját is.. nem hogy a rakétákat.. Ami elindul, az tiszta sor, hogy kipusztítja az emberiséget. De ahhoz nem kell a világ legnagyobb atomhatalmának lenni, csupán gátlástalan őrültnek. Nagy számok törvénye is elég...

Én akkor sem akarok semmit magam körül tudni, ami orosz. Elhiszek mindent, a kelbimbó is egészséges.. de meg nem akarom enni... ;)

 

0

hifista
hifista picture

Szíved joga, hogy ne utazz a hármas metrón, hogy ne tankolj benzint az autódba, ne fűtsd a házadat gázzal, stb.
Én nem akarlak erről lebeszélni, de aki nem szeretné ezeket nélkülözni az hadd tegye már.
A hidrazinszivárgásról még annyit, hogy azt bizony nagy pukkanás szokta kísérni, ami még az amerikai Titán rakétával is megesett a hetvenes években, az atom robbanótöltetét 35 km-el odébb találták meg, pedig silóban állt, és annak az irdatlan tömegű beton fedelét is le kellett dobnia a robbanásnak.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az a baj, hogy nem szívem joga.. nem én dönthetem el, honnan jön az olaj, amit belepisilek az autóba, vagy az áram.

És eszembe sincs felszállni a 3-as metróra ;) meg a bkv egyetlen járatára.. de ennek is oka van... ;)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Paks1-et is a ruszkik építették, és ha jól tudom, európa legmegbízhatóbb atomerőművei közé sorolják. (persze ettől függetlenül vesszen putyin, de ez más tészta)

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Khmmm.. a kukta egy Skoda termék.. meg sok más is. Most pont a kuktát hozzák a ruszkik...

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Na ja, ezert kell venni 1-2 falunként leselejtezett, orosz, vagy amerikai atom tengeralattjárót, leásni a földbe, oszt meg van a falvak energiaellátása..:)

1

TonyStark
TonyStark picture
***

yes

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Régi trükk. Ha a szolgáltató nem akarja fogadni a kitermelést, akkor magasan tartja a hálózati feszültséget. Két dolgot szoktak, vagy belenyúlnak az inverterbe, vagy egy trafóval megemelik az inverter kimenő feszültségét. Napelems fórumban le is írták, hogy kell bekötni a trafót, hogy ne kelljen barominagy trafó...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Autotranszformátor?
Nagyobb feszültségnél nagyobb áram megy vissza a hálózatba, ergo jobban pörög a villanyóra?

0

proba
proba picture

Nagyobb feszültség kisebb áram ( teljesítmény limites az inverter, csak annyit ad, amit a napelem termel, a trafó meg olyan amilyen) , de legalább pörög a villanyóra. Azért csinálják ezeket a trükköket, mert ha az inverter tovább nem tudja emelni a hálózati feszültséget, akkor nem feszültség generátorként működik, hanem nemes egyszerűséggel leáll 5-10 percre. majd újra indul, ha ismét kevés az általa kiadható feszültség, ismét 10 perc szünet. Na ez nem hiányzik senkinek.  A szolgáltató részéről sem egyszerű a kérdés. Nálunk kb 1 ohm a hálózat ellenállása az inverterig . Sajnos csak 1 fázisunk van.Ha az inverter nekilendül tud 20A-t ez 20 voltot emel a hálózati kapocsfeszültségen. Télen este bekapcsoljuk a fűtést 10-16A a feszültségesés :10-16V. Szolgáltató legyen a talpán, aki ilyen szélsőséges állapotban a tűrésen belül tartja a hálózatát. ( és a trafókörzetben csak nekünk van napelem, és elektromos fűtés....) Mi lesz ezután....

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: igen,
igen

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem. A nagyobb feszültség azért kell, hogy egyáltalán folyjon áram a hálózat felé. V.ö.: áramirány, Kirchoff törvények, stb. Amennyiben sokan akarnak visszatáplálni, akkor egyre nagyobb feszültség kell, amennyiben a fogyasztók nem terhelnek. Ez a jelenség jól látható volt az erőműben mikor a generátorokat szabályoztuk.
A hálózati feszültség helyileg növekszik csak. A teljes rendszerre (értsd alatta a KöF és NF hálózatot) már elenyésző a hatása, ráadásul ott már a transzformátorok feszültségszabályozása is beleszól.

Kalex

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nálunk (Gyömrő) pár hete röppent fel a hír, hogy több tulaj ezen bukott meg. Azt hittem városi legenda, (mert ugyebár elvileg szabályozva van) de ezek szerint igaz lehetett. 
Üdv, Z.

0

kferi
kferi picture

Nyilván ha valaki kifizet milliókat és nem tudja használni akkor a zsiványabbja elkezd trükközni. Viszonylag könnyű lebukni vele, mert egyszerűen mérhető melyik csatlakozásnál megy magasra a feszültég. De ehhez a szomszédok teljesen normális panasza is kell, hogy a saját hálózatuknál gond van.

0

gyula.maestro
gyula.maestro picture

Szia! Tipikusan az az eset, amikor a másik tulajdonát leszarja az illető. Az már nem érdekli, ha esetleg a szomszédok elektromos cuccai sorba mennek tönkre.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

lehet.. 1db nagy trafó a megoldás.. De nagy seggberúgás jár érte :)

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ez igaz lehet, amint az is, hogy ha rajta kapják, az ok arra, hogy megszüntessék a hálózati csatlakozását!

Kalex

1

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Igen, mondta, is hogy alakult valami hatóság ezeknek az eseteknek a vizsgálatára.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Csak hogy világos legyen:

 
21_HHASZF_1-3_01
A Rendszerhasználó részéről szerződésszegésnek minősül különösen, ha:
h)
a műszaki-biztonsági követelményeknek nem megfelelő csatlakozóvezetéket, felhasználói berendezést használ, vagy azokat az
életre, a testi épségre, az egészségre vagy a vagyonbiztonságra veszélyes módon használja,
Jogkövetkezménye: kártérítés, a rendelkezésre állás szüneteltetése, amennyiben a biztonságos felhasználás feltételei a
helyszínen azonnal nem állíthatók helyre. Amennyiben műszaki-biztonsági követelményeknek nem felel meg a csatlakozóvezeték
vagy felhasználói berendezés, de az élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, a rendszerhasználó határidő tűzésével
történő felszólítása, a határidő eredménytelen elmúlása esetén a rendelkezésre állás szüneteltetése, vagy azonnali hatályú
szerződésfelmondás és a szolgáltatás megszüntetése.
i)
a villamos energia folyamatos és biztonságos szolgáltatását, illetve más Rendszerhasználó szerződésszerű vételezését
veszélyezteti, zavarja vagy akadályozza,
Jogkövetkezménye: felszólítás a veszélyeztető, zavaró vagy akadályozó magatartás megszüntetésére, a felszólítás
eredménytelensége esetén a rendelkezésre állás szüneteltetése
j)
a felhasználói, termelői berendezések létesítésére, üzemeltetésére, a villamosművel való összekapcsolására vonatkozó előírásokat
nem tartja be,
Jogkövetkezménye: felszólítás a veszélyeztető, zavaró vagy akadályozó magatartás megszüntetésére, a felszólítás
eredménytelensége esetén a rendelkezésre állás szüneteltetése, vagy azonnali hatályú szerződésfelmondás és a szolgáltatás
megszüntetése.

Kalex

0

Sponsored links