You are here

Napelemstop: Gulyás Gergely valamit félreérthetett

21 posts / 0 new
Last post
lacoka
lacoka picture

Napelemstop: Gulyás Gergely valamit félreérthetett
https://24.hu/fn/gazdasag/2022/10/22/napelem-napkollektor-energia-meguju...
A cikkből kiemelve
A rendelet konkrétan életveszélyes lenne
Gulyás Gergely a napelemstop bejelentésekor jelezte, hogy az úgynevezett szigetüzemű rendszerek engedélyeztetését jóval egyszerűbbé teszi a kormány. Az ilyen rendszerek esetében az adott épület napelemes rendszere önálló áramellátó egységet képez, nem kapcsolódik a hálózati áramellátó rendszerhez.

Ez azt jelenti, hogy a szigetüzemű rendszereket nem kell engedélyeztetni, ez pedig konkrétan életveszélyes helyzeteket teremthet

– állítja Kujáni Péter. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis olyan ingatlan esetében, amelyik előtt közterületen gerincvezeték halad el – akkor is, ha nincs a hálózatra kötve – kifejezetten tilos az áramszolgáltató engedélye nélkül szigetüzemű akkumulátort telepíteni.

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

A cikkben benne van, hogy a szakértő szerint mitől lehet életveszélyes a szigetüzem. Nem azt jelenti ugyanis, hogy a háztartás egyáltalán nem kaphat a hálózatból áramot. Hanem azt, hogy vagy napelemről, vagy a hálózatból, de egyszerre a kettőből sohasem. Értelemszerűen nem lehet visszatáplálás.
A veszély abban rejlik, hogy nincs garancia a szabályszerű átkapcsolásra. Lehet akár úgy is, hogy kihúzom az inverter kimenetét, és utána bedugom a villanyórától jövő kábel kimenetét a ház táplálására. Vagy elfelejtem kihúzni valamelyiket, vagy rossz sorrendben csinálom. Mivel manuális átkapcsolást igényel, nincsen rá gyári megoldás (de ha van is, nem tudom kötelezően elő van-e írva), mindenki azt mókol ellenőrizetlenül, amit jónak gondol. Ha kézi kapcsolóban gondolkozunk, olyan kell, ami "break before make", vagyis előbb megszakítja az egyik ágat, és azután zárja a másikat. Vagy valami megfelelő mágneskapcsolós logika. Biztosan meg lehet oldani az inverter leadott feszültségének/teljesítményének és a napszaknak a figyelésével, hogy inverterről biztonságosan átkapcsoljon a hálózatra, csak azt nem tudom, van-e erre kötelező előírás és gyári megoldás. Ha nincs, akkor marad a kézi dugdosás.

Az, hogy az áramszolgáltató engedélye nélkül tilos szigetüzemű akkumulátort (WTF?) telepíteni, ha a közterületen gerincvezeték halad el az ingatlan előtt, nem tudom értelmezni. Talán az áramlopásra gondolt?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

https://www.aliexpress.com/item/32985783231.html

Ez a kínai, de van márkás is  :) Belül motor van, meg logika. Egyik oldalt lekapcsolja, másikat fel. És ezt teljesen mechanikusan. Kizárt, hogy egymásra zár. De ez kieséssel jár. Ami mondjuk gáz, ha naponta 27* megtörténik, meg bárányfelhős az ég :)

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

És ha van akkumulátor is?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Már ezek után nem kötheted össze... Vagyis az mindegy, hogy van, vagy nincs.

Azt teheted, hogy 1F, és UPS alól él a ház. így nincs kiesés.. Mást nem nagyon...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem úgy értem, hanem ha jön egy kis felhő, akkor akkumulátorról megy. Ha pedig az már nem elég, akkor átkapcsol hálózatra. Így ritkább lesz a kapcsolgatás.

0

Inhouse
Inhouse picture

0

proba
proba picture

Értem én a kérdést, de vajon tolonganak majd az olyan kuncsaftok, akik teljes szigetüzemű hálózatot valósítanak meg  elérhető közüzemi hálózat mellett? Ha meg a hálózatra is és a napelemre is csatlakozik az inverter, a szolgáltatónak mégis csak lehet valami köze hozzá, mit dugdosnak a hálózatára. Mondjuk azt sem tudja szerintem még senki, hogy ez a valóságban hogy fog működni.

0

AzzA
AzzA picture
*

de vajon tolonganak majd az olyan kuncsaftok, akik teljes szigetüzemű hálózatot valósítanak meg

Egyre többen vannak, akik jelenlegi napelemes rendszerüket kezdik szigetüzeműre építeni.
Nem tegnap kezdődött el a folyamat.

2

Jaca
Jaca picture
****

Szerintem azok építenek sziget üzemet, akik vagy világvégén laknak, vagy nem tudnak a szolgáltató hálózatára rákötni, a legkisebb arányban azok, akik nem akarnak. Az ilyen emberek inkább csak a maguk szórakoztatására, kedvtelésből építenek szigetüzemet.
Napi 7-9kWh-t kellene letárolni, felkészülni egy pár napos borult időre, az már 50-60kWh tárolókapacitás, amit jó lenne feltölteni, ha pár órára kisüt a nap. Ez már 30-40kWp napelemet jelent a tetőn. 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ebben a formában a tárolgatás akkukban baromság. Magán házban sosem térül meg, és még csak azt sem lehet mondani, hogy zöld. Mi a zöld abban, hogy 10 évre egy halom ólmot vagy litium akkut belapátolsz, aminek a feldolgozása, reciklációja egy vagyon, és nehéz. Cipelni kell, stb.. Akkukban egyszerűen nem éri meg. Ez egy divat hóbort, olyanokonak, akik szeretnek nézegetni színes grafikonokat. Ezen csak az okos ház segít, ami intézi, hogy a mosógép nappal menjen, klímák, stb akkor menjenek, ha van termelés.. Sajnos a nap már csak ilyen.

Németeknél volt egy pilot projekt, építettek egy lakó övezetet, ahol a terv az volt, hogy napelemmel töltik a villanyautóikat, aztán meg amikor kell, a villanyverda akku csomagját használják a házat éjjel megtáplálni. Meg is építették, sőt, a helyi önkori még szabályt is hozott, hogy ez marha zöld beruházás, tilos benzines, vagy diesel autóval ott parkolni. Na azóta gyalogolnak az ottaniak, mert nincs olyan autó, amit lehet puffernek használni, azóta sem :D így olyan zöld lett, hogy csak na :D Parkolnak a szántóföldön a diesellel :D A fél világ rajtuk röhögött.. Hülyék mindenhol vannak, nagyon keresni sem kell...

(202) Realer Irrsinn: Solardorf mit PKW-Verbot | extra 3 | NDR - YouTube

 

1

proba
proba picture

A teljes szigetüzem azért szerintem nem reális alternatíva télre, ha van közelben hálózat. Ha nincs akkor meg jön az aggregátor és társai, ami szintén nem olcsó. 

2

Istvan-lab
Istvan-lab picture

a Kujáni egy idióta, én pedig fogok napelemet telepíteni, mert óriási akkupakk nélkül is van élet, például nyáron ki lehet váltani a klíma fogyasztását. Bőven elég 2x12V/100Ah akksi hogy kompenzálja az ingadozást.

1

kovacsna
kovacsna picture

Köszönjük Emese...

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Köszönöm az új vészmadar.com, vagy az épületesbaromságok.com oldalra való elektronikával teli hozzászólásod!
Csak így tovább!

5

Jaca
Jaca picture
****

Önkontrollnak hívják, nenyisd meg.

0

Pityesz
Pityesz picture

Sziasztok!

Efelejtetek valamit! Szigetüzemnél kétszer annyiba kerül a rendszer. A legfontosabb viszont, hogy hálózatra csatlakoztatás nélkül nem fog működni az inverter.
 De ha hálózatra van csatlakoztatva akkor mindenféleképpen kell az ad vesz mérőóra és vissza fog táplálni. Tehát nem lehet hálózatra csatlakoztatni, de enélkül meg az inverter letilt biztonsági okokból, hogy vissza ne tápláljon, hogyha a hálózat nem üzemel és esetleg szerelnek az oszlopon.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
A szigetüzemnek pont az a kulcsa, hogy megy az inverter hálózat nélkül. Mint egy nagyranőtt szünetmentes táp, amiben az akkukat napelemről töltöd. 
Két lehetőséged van: vagy akkuállapottól függően átkapcsolgatod a hálózatod a szigetüzeműről a vezetékes villanyra, vagy ha nem süt a nap, akkor vezetékesről töltöd az akkut (vagy táplálod az invertert). A lényeg, hogy az inverter kimenete nem lehet összekötve a hálózattal. 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Annyi gond lehet, hogy most meglévő visszatáplálósokat kéne sziget üzemre állítani úgy, hogy közben. ha elfogy, akkor a hálózatból is kaphasson a háztartás. Ehhez megint kell valami törvénymódosítás, mert ha jól tudom a hibrid rendszer nem bejelentésmentes. Egyáltalán lehet Mo-on hibrid rendszert üzemeltetni? A másik, hogy az eddigi napelemes rendszer árát még egyszer rá kell költeni egy nagyobb akkupackra. További kérdés, hogy a sima visszatáplálós inverter alkalmas-e sziget, vagy hibrid üzemre?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

hibrid rendszer nem bejelentésmentes

Valóban nem. Ugyan úgy HMKE.
 

hibrid rendszert üzemeltetni

Igen.

sima visszatáplálós inverter alkalmas-e sziget, vagy hibrid üzemre?

Nem. Pont ez a szivatás.. Én olyan invertert vettem, ami tud szigetben IS menni, de akku nélkül. Vagyis van egy dugalj, amiben van 1F púder, addig terhelheted, amíg el nem fogy a kapacitás. Aztán letilt. Ez a dugalj csak akkor él, ha nincs hálózati betáp. Vagyis áramszünetkor.

De ez az opció +200e volt. A + akku csatlakoztatás meg még 3-400e :D

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem, nem.. Van kizárólag szigetüzemű rendszer. Nincs visszatáplálás.. nincs semmi. A dróton dzsavál a petró, arra kötöd, amire akarod. Betáp nélkül. Ha süt a nap, van villany, amennyit tud a cucc. Nem süt, nincs semmi.

Ezt oda rakod, ahova akarod.

Erre mondta a kurmányszócső, hogy nem kell papírozni :) logikus..

1

Sponsored links