You are here

Ni-Fe lúgos (KOH) akkumulátor regenerálás

14 posts / 0 new
Last post
Markhazy
Markhazy picture

Sziasztok,

Van pár darab 50 Ah-s lúgos (az elmondások szerint NiCd) akkumulátor. 10 darab 1,8V os egységcellából épül fel. Az 1,8V érték az egyes cellákra van ráírva. Egyebet nem látok rajta. Mellékeltem róla képet, elég régi darab.

Milyen töltési eljárással érdemes regenerálni őket? Ha tudtok valami infót írni a kép láttán, esetleg segíteni a pontosabb beazonosításban, akkor azt szívesen veszem!

M.

File attachment: 
Comments
ozoltan
ozoltan picture

Szia!

Ha még megvan a lúgos akksid alkalomadtán szívesen megvenném tőled.

Előre is köszönöm!
Zoltán

0

Helikon
Helikon picture

Már nem emlékszem, hogy honnan töltöttem le ennek a leírásnak az eredetijét, amit aztán a saját célomra átszerkesztettem pdf-be.

Én ez alapján regeneráltam és használom most is a vas-nikkel akkumat.

ÜZEMBE HELYEZÉSI, HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁS LÚGOS AKKUMULÁTOROK RÉSZÉRE

0

lacoka
lacoka picture

Sziasztok
Mintha régebben a vasúti kocsiknak is ilyen vagy hasonló akkukkal oldották meg a belső világítását

0

huszezres
huszezres picture

Üdv!
Így van, sőt: Magyar gyártmányú mozdony, M44 alias BOBO, két oldalon végig lúgos akkukkal volt telipakolva! Mivel dízel-elektromos mozdony volt, a 3fázisú "fődinamónak" adott indítási áramot, úgy volt tekercselve! 16 hengeres V-motort még télen is bármikor lehetett indítani vele!

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! A munkahelyi vészvilágításban ilyen nikkel-vas aksik 40-50 évig mentek csere nélkül. Évente lúggal pótoltuk az elektrolitot, 4-5 évente elektrolit csere. Szerintem most is mennének, ha nem jött volna az új technika, amiben már mi nem kellettünk. A háború után, apámék ki mentek a harctérre, a kilőtt tankokból rengeteg ilyen aksit gyüjtöttek be. Ha golyó ütötte át, megfoltozták, majd kimosták, és fa hamuból főzött lúggal újra töltötték. Vitték is a tanyasiak, mint a cukrot, a rádióikhoz. Ha kimerült a boltban feltöltötték nekik. Ránézésre a tied egy régi NI-FE akksi, van a neten sok leírás róla. Nem hiszem hogy kadmiumos lenne, azok nem így néznek ki. 
https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Nickel%E2%80%93iron_batte... Még annyit, hogy az elektrolit szeret felkúszni a csatlakozókon, majd kristályosodni. Ipari vazelinnel ecseteltük be, jó vastagon.
 

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Én az oroszoktól vettem ilyen csomagot fa ládában.Sajnos a volt nejem kikukázta, mert ez szemét.a szemét. Híradósok használták.

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia Csaba!

Ezek valóban Nikkel-Vas aksik. A honvédségnél is voltak ilyenek, meg a Ruszkik is, de azokra a CCCP rá volt már írva. Akkoriban menő holmik voltak. Balatonfüreden rengeteg ilyen aksit hoztak feljavításra a hajósok, meg a horgászok. KOH-t a hajógyárból lehetett szerezni 25Kg-os duplaműanyag zsákokban. Utánna jöttek a duplacellás műanyagházas aksik, amelyek már korszerűbbek voltak.,, ( 2,4 volt ) 
Akkor Neked is kijutott néha egy kis lúgmarás. Kéz-láb-nadrág stb. 
Néha nem árt egy kis nosztalgia.
Üdv:
Laci

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a seregben tényleg volt sok NiFe akku.
Nálunk volt egy műhelysofőr, kinevezve akkumulátorosnak, külön helységgel,  mindennap kapott  1 liter tejet védőitalnak, nem szerette, nekünk kellett meginni

Bálint

0

Godypapa
Godypapa picture

NiCd akku leírás

File csatolás: 

1

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia!
Az 1,8v a maximális töltőfeszűltség. A 10 darab akkumulátor 12 voltos, mivel cellánként 1,2 voltosak.  Amennyiben még nem volt dolgod lúgos aksikkal, akkor ne álljál neki, mert nagyon komoly sérülést okoz a bőrön- ruhán stb. 
KOH tablettákból kel elkészíteni az elektrolitot kiforralt desztvízzel,  19-24 fokos elektrolit kell, de ezt kizárólag csak LÚGFOKOLÓVAL lehet beállítani. Sokan úgy is csinálják, hogy egy rész KOH
három rész desztvíz. A mai napig újitok fel lúgos akksikat, -  NDK-s bányászlámpákat horgászoknak hajósoknak.

Célszerű a már Szbálint által belinkelt címre elvinni.
Üdv:
Laci

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ezek sima lúgos akkuk. Semmi köze a NiCd technológiához. Házilag ne állj neki, nagyon sok veszélyes helyzettől menekülsz meg. Meg hova teszed a veszélyes hulladékot.

Egyébként át kell mosni őket, újra friss elektrolittal/lúggal feltölteni. 

Kérdés, hogy célod mi vele.. mint technikai érdekesség, és működik, vagy valami konkrét ketyere része, és napi használat volna a cél...

1

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia!

Ezek az Edison féle nikkel- vas aksik. Baromi nehezek. Elavúlt dolgok, mivel hajlamosak a szivárgásra. Amire az elektrolit ráfolyt, annak reszeltek.
A régi NDK-s bányászlámpák Cink - Ezüst aksik még 35 év után is kitűnően működnek. Természetesen kimosás, és újratöltés megfelelő elektrolittal.

Üdv:
Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Sponsored links