You are here

Nokia VR4773 videó nem veszi be a kazettát

41 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

A sógorom ideadta az apósának a videóját (címben említett típus) javításra. Nincs tapasztalatom videó javításban, de a rokoni kérés miatt elvállaltam.
A hibajelenség az, hogy nem veszi be a kazettát, a betöltő motor nem indul el. Ha az érzékelőket becsapom azt el tudom érni, hogy a szalagbefűző mechanika (kazetta nélkül) működésbe lépjen. Kézzel betöltve a kazettát kiadni nem óhajtja.
Úgy láttam nincs fent a rajz a tanyán (feltettem kérésben), ahogy néztem a főbb alkatrészek jobbára sony és daewoo gyártmányúak, tehát nincs kizárva, hogy más márkanéven is árulták a videót.
Kérnék segítséget a hiba okának feltárásában. Nyilván tele van mindenféle érzékelőkkel a kazetta érzékelésére, gondolom ezeket kéne először megvizsgálni csak éppen nem tudom mi hol van és mire jó.

Comments
Tropfehérke
Tropfehérke picture

Sziasztok!

A motor elinduláskor feszültséget kap. Uraim, ez a feszültség mérhető, de legalább indikálható. Tehát ha van külön loading vagy kazettabetöltő motor, akkor arra, ha nincs, akkor a megfelelő capstain motorra forrasztott mérőzsinórral a fészekbe helyezett kazetta a motor kapcsain változást mutat. Mutatós műszer előnyben. :-)
A változás észrevételekor körbe lehet tapogatni, nagyítózni, mi veheti észre a kazettát.
Mellesleg a kazettafészekre világító fényforrások is megakadályozhatják a behúzást. Végig levett fedéllel próbálod betolni a kazettát?
Még egy emlékem van a régi magnómechanikákról, amelyikben izzó volt a kazettafészek közepén, nem az infraled, ha megszakadt az izzószál, nem áll szóba velem a magnó.
Az izzó feladata a szalagvégérzékelés, de a syscon ic az izzón átfolyó áramot is figyeli.

üdv.
Tropfehérke

0

petyka2
petyka2 picture

Sziasztok! Én azért megnézném a szalagvégállás kapcsolókat is, meg a középső fotódióda a neve talán? Másodiknak ellenőrizném a programkapcsolót, ha minden jó, akkor a betöltő motor vezérlését venném górcső alá, ami jelen állásban a capstan motor. Először, hogy kap-e kraftot, ha igen és mégsem indul, akkor külső tápról járatnám, illetve a rajta lévő IC melegszik-e. Tudom, Tibi atya megmondta megmondta a tutit, de azért ne zárkózzunk el egy esetleges elektronikai hibától sem.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ez telitalálat, pont így néz ki belülről!

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Na, én nem erre a mechanikára gondoltam, de így már világos, melyikről van szó, sokkal előrébb vagyunk, hogy nem kell találgatni :). Az az SMD elkó a Capstanon ki van folyva, és megmarta a panelt! Én ott kezdeném... Most már csak az a kérdés, hogy ez az elkó elektromos hiba, vagy mechanikus, hiszen Tibi is megmondta "elektronikus hiba kizárva"... :)

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
De. És láthatóan meg is marta a panelt.
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

city217
city217 picture

Na most akkor elárulom, attól az elkótól még be kellene töltenie fűznie.
A felülnézeti képen van a betöltő motor és mellette a bolygókapcsoló /az a fekete/, na azokat kell megjavítani.
A főtengelynek semmi köze a betöltéshez.
Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Akkor tanulmányozd lécci kicsit jobban ennek a mechanikának a működését, mivel a kazettabetöltést nem a felső motor végzi, az csak a mechanika mozgatást a kazetta betöltése után. A kazettát a Capstan tölti be a szíjon, és fogaskerékáttételen keresztül. És ha az az elkó kifolyt elmathatta a vezetőfóliákat, amitől a Capstan meg sem moccan. De felül a forgó üzemmódkapcsolót mindenképp kikell tisztítani, ez alap.

0

city217
city217 picture

Szia.
Biztos tanulok valamit /nem árt/, de ilyet még a mesében se láttam hallottam.
Kíváncsian várom a fejleményt, és meghajlok ha tévedtem.
Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia city217!

Volt nálam egy mecha, ott a capstain motor csinált mindent. Két hétig küzdöttem vele, mire helyesen összeraktam. Igaz, akkoriban még net sem volt. Utólag visszagondolva zseniális megoldás volt. Más motor nem volt benne, csak ami a fejet forgatta.

Üdv: Jácint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Valószanű Panasonic mechanika lehetett, fogas szíjjal hajtotta a mechanikát. http://4.bp.blogspot.com/-hRNmlpw8Gn4/UIa39bqVhpI/AAAAAAAAEIU/gf3HgCVVK-... Elmebeteg megoldás ez is, mire az ember jól összelegózza azt a qrvasok fogaskereket...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Valami ilyesmi. Az első ment csak nehezen. A következő gyerekjáték volt.

Üdv: Jácint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Vannak sajnos elmebeteg, logikátlan megoldású mechanikák, ezt így találták ki. Én is nagyon kíváncsian várom a fejleményeket, és a megoldást.

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!
Képek csatolva.
Az alulról készült képen látszódik a capstan és a szép nagy ékszíj. kézzel tekerve ezt a motort a kazetta manuálisan betölthető ám elektronikai oldalról semmilyen hajlandóság nincs eme motor forgatására akárhogy is próbálnám belenyomni a kazettát. Első körben én is valami érzékelő problémára gondolnék, de mivel nem ismerem ezeket a mechanikákat nem álltam neki rögtön szétszedni, és ezért kértem segítséget.
Nagyfelbontású képek:
Itt
és
Itt

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Próbáld meg úgy, hogy oldalra fordítod és amikor berakod a kazettát, alul az ékszíjtárcsának segítesz kézzel. Metr itt vagy az ékszíj futhat meg, vagy az ékszíjtárcsának a filce kopott el. (kuplung) én így nevezem.
Tibi
Tibi

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ilyen régi vasakban még a programtárcsa érintkezési hibája is szokott viccelődni, azt ha ilyen van a kezemben, mindig kitakarítom.

Üdv: Jácint

0

city217
city217 picture

Szia Jaca.
Csak eljutunk a lényeghez, mert ha az nem áll jól alapba vagy nem érintkezik rendesen, akkor nem indul a mellette levő motor. Azt és a motort kell megnézni, a motort külső tápról megjáratni oda-vissza, de legalább az egyik vezetékét le kell forrasztani.
Üdv.

0

bencsikjozsi
bencsikjozsi picture

Szia! Ez a mechanika 1993-as kiadású daewoo gyártmány. Ilyen idős korban azért a tápelkókat illik legalább szemrevételezéssel, de jobb lenne műszerrel átnézni. Sok gondot okozhatnak.A táp kimenetén, ha feliratozva vannak feszültségértékek, azokat is ellenőrizd. HA beindul majd a videómagnó, a capstan motoron lévő smd elkót mindenképpen cseréld.
A betöltő motor mellett levő mode kapcsolót szedd szét óvatosan és tisztítsd ki.Pozíciójára figyelj. Az alsó capstan szíj is elég öreg már.A kazettafészek oldalán ha van kapcsoló, azokat is megtisztíthatod.
Üdv Józsi

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ne nyúlj semmilyen elektrónikához. Ez egy mechanikus hiba és az ékszíjaknál keresd a gondot, vagy a kuplungnál. Az elektrónikához semmi képp se nyúl! Aki olyan tanácsokat ad, hogy ezt az elektrónikai egységet, vagy azt nézd meg, felejtsd el!!!!! Vagy ékszíj, vagy a középső kuplung.
Tibi

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ahogy írtam a betöltést is a capstan motor végzi -egy ékszíjon keresztül ugyan- de a kazettát a "szájába" dugva az a motor meg se moccan, ékszíj ide vagy oda.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ne törődj csakyt-tal, szeret kekeckedni, és beleszólni olyan témákba is, amihez annyira nem ért, csak úgy hiszi, de nem látja be, mert más szemszögből nézi a dolgokat, és más véleményét nem fogadja el, pl a kuplung az egyik mániája, szerinte még ott is kuplung van, ahol 30 másik tapasztalt szakember szerint nincs... :) Abban igaza van, hogy mechanikus hiba is okozhatja, de hogy kizártnak tartja az elektronika hibát, az sokmindent elárul a gondolkodásáról. Szerintem mindkettő esélyes még! Apropó, nézted a képeket a motorról, amit küldtem? Ilyesmi SANYO Mechanika lehet, amit írtam?

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Nem is kell rám hallgatni, és mindenki azt csinál amit akar. Viszont. Kb 300 gépet javítottam ami azzal került hozzám, hogy nem veszi be a kazettát, vagy nem csévél. Mindig azzal kezdődnek ezek a hibák, hogy előbb a csévéléssel vannak gondok, aztán már csak úgy veszi be a kazettát, hogy csak segítséggel, és a végén már azzal sem. De ez mellékes. Tudod, sok marhaságot olvastam már itt, és én biztos vagyok abban, hogy a leg több esetben csak nagyobb bajt okoztak vele. A kuplungra vissza téérve. lehet, hogy sok szakember, vagy annak nevezett valaki másként nevezi, de a számomra ami egy forgó mechanikát megszakító egység, az nálam kuplung. a videó magnókban lévő valamennyi motor úgy van megcsinálva, hogy ha a meghajtó motor valami végett megakad, akkor egy olyan oldó kapcsolatot tesznek a motor és a meghajtott eszköz közé, ami meggátolja az elektrónika túlterhelését, így a súlyosabb meghibásodást. De ti tudjátok. Azért nézd meg, hogy van-e a mechanikában kuplung. mechanika
Tibi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Tibi!

Nem kételkedek a tudásodban, és a tapasztalatodban, de a topik arról szól, hogy hiába van belerakva a kazetta, nem reagál rá semmit a készülék. Kb mintha be se dugnád a hálózatba, csak tuszkolod.

Üdv: Jácint

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Nem azt írta, hogy olyan mint ha nem dugta volna be a hálózatba, mert akkor semmi nem működne. Még a kijelző sem. Azt írja, becsapva a mechanikát, üresen letudja engedni a kazetta fészket. Ha meg kézzel beteszi, (gondolom kézzel segítve a fogaskerekek működését), akkor meg nem adja ki. Erre mondom, hogy ez tipikusan vagy ékszíj, vagy kuplung hiba. (idler clutch )
Én szépen végigmennék azon, hogy kézzel rásegítve valamennyi mechanikánál, megnézném mi csúszik meg. Ékszíj, vagy kuplung.
Tibi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Tibi!

De mikor berakod a kazettát, akkor valaminek meg kell mondania, hogy el kell indulnia a motornak. Én azt keresném meg. Persze ez lehet mechanikus is, egy törött fogaskerék akár, vagy egy rossz mikrokapcsoló. Jó lenne látni a mechanikát egy fénykép erejéig.

Üdv: Jácint

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Tudod mit? Csinálj amit akarsz. Nyugodtan kisérletezgess, De előtte azért nem árt ha megnézed, hogy miként is történik az a folyamat.
Tibi

0

city217
city217 picture

Szia.
Küld már a képeket mert.........
Talán meg kellene nézni mi izgatja fel azt a motort, ir vagy a bolygó.
Ja és mit és kit csaptál be és hogyan? A kondicserét felejtsd el mert ez ma divat de utána rosszabb visszarakni a régiket. :)
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a táp elkóit azért mem árt cserélni.

Bálint

0

csakyt
csakyt picture

Szia
A táp elkóknak semmi köze hozzá, de ezen kívül jegyzem meg, hogy 10 évente érdemes az elkókat kicserélni a tápokban minden öreg készüléknél. De ebben az esetben semmi köze az elektronikának az ilyen hibához. Ez mechanikus kopás.
Tibi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
:bow: érdeklődve figyelem majd, hogy mi is lett az eredmény. Ugyebár a leírtak szerint nem is érzékeli, hogy kazettát akarnak bele rakni. Ezen hogyan segít egy szíj vagy kuplung probléma elhárítás... na de majd legalább megint tanulok valami újat. :beer:
Üdv, Z.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Z!

Valóban én is arra tippelek, hogy valami nem nyom meg valamit. Vagy csak egy opto koszolódott el. Minden esetre a kuplungban érdemes kondit cserélni mindenképp :)

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: valóban, de ha gyenge a táp, nem mozgatja a kuplungot, vagy akármit.

Bálint

0

csakyt
csakyt picture

szia
Kérlek, felejtsd el a tápot és az elektrónikát. A videó magnók gyengeségei a mechanikai kopás. És sokan még jobban elrontják, ha az elektrónikára gondolnak előbb.
Tibi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyen határozott véleményhez nincs hozzáfűznivalóm.

Bálint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
"csak éppen nem tudom mi hol van és mire jó."
Jelen pillanatban csak Te látod/tudod milyen a készülék belseje, így nehéz segíteni, hogy mit-hol keress. A kazetta érzékelő kapcsolót követően én az "üzemmód" kapcsolót szedném szét és távolítanám el az oxid réteget... persze számos más problémája is lehet.
Üdv, Z.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

először is kösd ki a töltőmotort, és nézd meg, hogy labortápról megetetve elindul-e? Szokott azzal gond lenni...

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Erre én is gondoltam de ahogy néztem a töltőmotor egyben a fő capstan motor is: nyákra épített sok tekercses, forgó mágnessel.. vagy nyolc vezeték megy arra a nyákra. Ezért is örülnék egy rajznak hozzá.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A Nokia általában SANYO mechanikákat rakott a videoiba. Ahogy írod ez egy régebbi, a VHR3100-as gépnek megfelelő mechanikájú lesz, a capstan külső mágnese fogazott, és egy billenő fogaskerék kapcsolódik hozzá, ami a kazettafészket meghajtja. Nemrég jártam hasonlóan egy Fisherrel, az ugyanígy viselkedett, a capstanja volt halott, de égen-földön nem találtam hozzá, vagy 3 félével gyártották ezt a mechanikát, és nem igazán jók egymás helyett, 2 félét találtam, pont a 3.-at ami benne volt, nem. Mechanikusan is eltérőek, és szabályzásra is, egyikkel ugyan elindult a video, de a fordulatszáma túl gyors volt, nem tudta beszinkronozni a szervo. http://www.elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=683708&reply=6+v%...
Az elkókat mindenképpen meg kell nézni rajta, az enyémen mind kifolyt, és megmarta az SMD-ket + elmarta több helyen a fóliát is, szemmel nemis lehetett látni...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyen a mechanikája?

Bálint

File csatolás: 

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Nem, később majd próbálok fényképet feltenni róla.

0

Sponsored links