You are here

Noname 12V kapcsolóüzemű tápegység javítás

22 posts / 0 new
Last post
LittleSV

Sziasztok.
Első körben általános infót keresnék 12V/5A kínai kapcsolóüzemű tápegység csoda javításhoz. Hibajelenség: bekapcsolás után a kimeneti feszültség meglétét jelző led pulzál (mint mikor nem indul el vagy túl van terhelve a tápegység).
A kimeneti elkók nem púposak bár esr mérőm nincsen, így inkább kicseréltem. Az új elkókkal legalább határozott (meredekebb felfutó él) a pulzálás. Terhelés egy hidegtükrös halogén izzó 50W. Bekapcsoláskor 4-5 villanás után elindul és működik. Le majd visszakapcsoláskor ismét 4-5 villanás de nem indul. Ezzel játszva hol elindul hol nem mint a mesében.

Nagyon kommersz lebutított tápegység, a primer oldali puffert nem tudom ma alkatrész hiányában cserélni, bár a gyári értéke számomra alacsony (47uF/400V). A következő lépésként külső tápegysékről táplálom meg a szekunder oldalt és mérni fogom a visszacsatoló áramkört. 
Esetleg van egy olyan mérés/módszer amivel huszárvágásként végzek? Minden tanácsot szívesen veszek. Köszönöm!
 

File attachment: 
Comments
LittleSV

Úgy látszik ezek a kapcsolóüzemű tápok az én keresztem. Kivételesen most a gyerkőc hidegpárásítója mondta be az unalmast. 12V és 36V kimenete van, de most 0V mindkettőn. A legutóbbi rajzból indultam ki, szinte ugyanaz itt is a felállás, különbség hogy két szekunder oldali tekercs van külön-külön egyutasan egyenirányítva. Félvezetőket, transzformátort kimértem. Kondikat, vezérlő IC-t, FET-et, optocsatolót szekunder oldali diódákat cseréltem. DC 328V megvan a primer oldalon, bár a primer tekercseken nem mértem feszültséget (a tekercsek 7-7 ohmosak). Az opto vevő oldalán 1.2 és 3.4V között változik/ugrál a feszültség (dvm-mel mérve, nem volt kéznél szkóp). A panel elég gyatra, de megpróbáltam fényképezni. Lenne további észrevétel/ötlet ennél a panelnél? (Az smd ellenállásokat nem mértem még ki).
Köszönöm!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Ez egy mocsok. Egy átláthatatlan gyanta tenger.
Fogkeféről és denszeszről még nem hallottál?
Egyébként a forr oldalon a képen szemből jobb oldalon a gnl felirat felett van egy csodás (úgy látszik nyakik gyantásan) vak forrasztás. Egy gömb-cin darab, ami nem folyik a nyákon.
Mosd le ezt a mocskot!!!

0

Vote up!

You voted ‘up’

LittleSV

Sajnos elfogyott az IPA és nincs is a környékemen forrás. Denszeszről mégnem hallottam, de megkérdezem a fetékboltban. A panelt 3* fogkeféztem át lakkbenzin higítóval, de ez nem egy nyerő anyag erre a célra. A pókháló kinézet pedig lakk, nem gyanta. Feltételezem a csatlakozó GND pontjára gondolsz (bár csoda hogy ezen a rossz minőségű képen bármit is meg lehet állapítani), de ez nem releváns mert a nyák oldalon mérem a feszültségeket nem a csatlakozón.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

LittleSV

Szia, Köszönöm! Itt SG6848 vezérlőt ír, múltkor OB2263-mat rendeltem, de elnézve az adatlapokat a kettőnek ekvivalensnek kellene lennie. Vagy nem?!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo's picture

Szia
Trafo labanal 2-3mm-re leszakad a NYAK...

0

Vote up!

You voted ‘up’

LittleSV

Szia. Holnap kiszedem akkor a trafót és átnézem, bár tekercsellenállást primer és szekunder oldalon is mértem.

Érdekes még hogy hálózatra csatlakoztatáskor szikrázik a villásdugó...

0

Vote up!

You voted ‘up’

BlackForce

Az optó visszacsatoló mögött lévő tl431 biztos jó?(én azt ellenőrözném,cserélném)
A villásdugó szikrázik,mivel töltődik a nagyfesz kondi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

LittleSV

Jónak kell lennie, újat tettem be. Igazából az ellenállásokon kívül már minden új benne. Eddig nem tűnt fel a szikrázás, bár lehet most az asztalon szem magasságban van a dugalj azért látom jobban...

0

Vote up!

You voted ‘up’

LittleSV

Sziasztok. Csak egy visszajelzés hogy megjavult a táp. Menet közben sikerült egy rövidzárat összehozni rajta, így fet csere után a következő fet is zárlatra ment. Mostanra jött meg a kínai vezérlő ic, ennek valamit az optonak a cseréje megoldotta a pulzálás problémát.
Köszönöm a segítséget!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Distributor
Distributor's picture

Sziasztok!
SzBálint javaslatát ajánlom. Cserélj optot, és minden rendben lesz!
Bár az alany előéletéről nem tudtunk meg sokat (hang és fényeffekt volt-e a halálakor), reméljük a megoldás meg lesz.
Üdv.!

0

Vote up!

You voted ‘up’

LittleSV

Sziasztok,
Fejlemény mint általában nálam, hogy sz.rabb mint volt. Sikerült az asztalon lévő kupival kissé rövidrezárni az áramkört. Graetz diódák kuka, FET 1R5 ellenállások kuka, és volt még szakadt ellenállás, FET zárlat, NTC szétrobbant. Találtam hasonló donor tápot, aból kiszedtem a FETet (a táp működött előtte), raktam új diódákat, pótoltam a hibás smd ellenállásokat, de annyit már tanultam hogy ugyan leválasztó transzformátorom nincsen, de egy 230V/100W izzót sorba kötöttem a táppal. FET nélkül indítottam a vezérlő IC-n 4V tápfesz meg volt, a kimenetén 3V. FET-et beforrasztottam, bekapcsoltam a 100W izzó csak virított. Lekapcsoltam FET-et kivetted D-S zárlat. 
Ez a móka már most többe van mint ha vettem volna új tápot, de ilyen ez ha javításra hoznak valamit, az ember nem akarja sz.rabbul visszaadni... Bár nincs sok kedvem 500Ft-os fetekre költeni és sorba ellövöldözni őket.
Kb ez a kapcsolása.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

A vezérlő IC tápfeszén döglött gondolom a kis kondenzátor 10-47 uF általában.

0

Vote up!

You voted ‘up’

BlackForce

Üdv mindenkinek!
A visszacsatoló ágban kell hogy legyen zéner vagy TL431 azt is érdemes ellenőrizni (engem már szivattot meg mindkettő).
Érdemes még a primer oldali kis értékű elkókat is cserélni (azok is kitudnak száradni)

0

Vote up!

You voted ‘up’

sanyika45

Üdv!

Szerintem a hiba a halogén izzó. A hideg ellenállása kb. tizede a meleg ellenállásának. Tehát bekapcsoláskor túlterheli a tápot. Pár villanás után már annyira felmelegedett, hogy el tud indulni a táp.

sanyika45
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

LittleSV

Szia. Próbálhatom 5 vagy 21W izzóval is, nem ez a gond. Eredetileg egy ventilátor volt a tápon, azzal sem indul, azaz fordul 1et megáll, fordul megáll de nem indul el. Az izzóval legalább több próbálkozás után beindul.

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia Sanyi és Bálint ! Ha figyelmesen eleolvasátók  amit lejebb irtam ,ott az izzóról mint terhelés is szó volt.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia::igazad  is lehet, most látom, összemérhető a táp és izzó teljesítménye
21 W-os Index  izzóval kellene megpróbálni

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia ! Hogy könyebben megtaláld a pulzálás okát ,megmagyarázom mi is történik egy kapcs.üzemü tápban pl.a tiédben.A kapcs. FET túláramának megakadályozására van egy áramkör( ic adatlap pin4).Az áramkör a meghajtó ic-ben van és a fet S ellenálásról van vezérelve.Túláram esetén az ellenáláson esö fesz.(impulzus) megnöt amplitudója az ic G fet bemnetét kis szintre húzza (ic pin 6),megszüntettve a fet-en áthalladó áramot.Vagyis lekapcsol ,ha viszzakapcsol és tart a túláram ugy újból lekapcsol,szaggatva,pulzálva megy.Ilyen eset nem csak a szekunder túlterheléskor történik .A fet G-S között létezö nem kivánatós kapacitás(több száz pF) üres járás tehelés nélkül is okozhat egy túláramot a fet-en. 230vAC tápkor a kapcs.imp.a legkeskenyebb.Addig keskenyedik mig a kimenet 12v marad.A meghajtó ic (pin 6)kimenetén megjelenö keskeny imp.nem tölti a G-S kapacitást elegendö feszültségre a fet tökéletes bekapcsolásához(marad ellenálása D-S) .Vagyis a fet nem kapcs. helyesen(nem követi az imp.) ,az S ellenáláson megnött feszültség az ic vezérlö kimenetét kis szintre viszi-húzza ,a fet végül is lekapcsolja a kimenetett hasonlóan mint a szekunder túlterheléskor.120v AC-kor ez nem tötrénik mert a kapcs.imp.szélesebb.Régbbi tápokban egy ellenálásal terhelték folyamason a kimenetett hogy ne legyen olyan keskeny a kapcs.imp.Ha a kimenö fesz. megnöveled keveset lehet megszünik a lekapcsolás,ezt elvégezheted hogy úgy van e ahogy irtam.Izzóval leterhelve az áram sokkal nagyobb amig be izzik ,akkor is lekapcsolhat bekapcs.kor.Az S ellenálásokat is ellenörizd ,van 3 párhuzamosan.Az ic tápjának a szürése is okozhat ,nem rendes G vezérlése. Hasonló ic rajzát csatoltam. üdv.Jóska

2

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Én a másik primer oldali kondi cseréjével (is) próbálkoznék.
Üdv,Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: és az optocsatoló cseréje is esedékes lehet
A  Zoltán által említett elkó 4,7-22 uF nagyságrendű, lehetőleg LOW ESR és 105 fokos legyen

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content