You are here

Nulla/védőföld kérdések.

30 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture

Sziasztok!
Ide tettem, mert gyaníthatóan ez "magas labda" lesz... Nos "villanyszerelési" ismereteim hiányosságait jól tükrözi, de nem tudom eldönteni, hogy melyik vezeték a nulla és melyik a védőföld. Adott egy családi ház és annak régi/új részei. Régiben még alu vezetékek, vegyes színűek. Három fázis a külső műhelybe lett csak elvezetve, viszont az új rész építésekor be lett húzva egy új kábel, hogy alkalomadtán a garázsban is legyen. Gondoltam itt az ideje bekötni.. három fázis (három kismegszakítónál) és porcelán biztosítékoknál egyértelmű még nekem is. Na és itt állt meg a tudományom: hol lehet a "nulla"?? Amit én annak véltem/mértem nem egyértelmű (számomra) kötődobozban kék vezetékek pirossal összekötve.. másik dobozban (vastagabb vezetékek) szintén piros/kék itt is fázishoz képest teljes feszültség... de a két doboz közt nem mérek "kapcsolatot". Jó tudom nemmatatahülyegyerekmertrázazáram, de hajt a kíváncsiság. Villanyszerelő aki rendbe teszi a dolgokat és kiszórja a régi cuccokat, csak 2-3 hét múlva ér rá, gondoltam addig egy kábelt én is be tudok kötni, de belegondolva azt sem tudom "honnan jön a nulla", viszont most már legalább az elviekkel jó lenne tisztában lenni.
Üdv, Z.

Comments
hartdegentheroy
hartdegentheroy picture

Szia,
 Segedfoldelot mindenkepp ussetek le, - en meg a garazshoz is tennek-- majd / a villanyreszelo tudni fogja / a NEFH-t / Nullaval Egyesitett Fold Halozat --->TNC, = Terra-Neutral Common / kozositsd vele a megfelelo foldelesi-kotodobozban!
 Ide be lehet kotni meg az EPH-t /EgyenPotencial Halozat/ megkovetelo egysegek vezetekeit is.En jelolni is szoktam.
 A piros vezetekekrol annyit, / bar a Te esetedben  valoszinuleg nem jatszik/, hogy Fejer megyeben, es itt Pest megyeben is ,talalkoztam , halvanypiros szinu Alu vezetekekkel, amit , bizony a fazisok vezetoihez hasznaltak ,regen, ugyanakkor az erospiros a foldelese/ 4-10-16 quadratos/ ami osszekotve , a kek szinu nullaval./NEFH/
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

cosinusfi
cosinusfi picture

Üdv Mindenkinek!

Jó olvasni a szakszerű válaszokat, nem minden fórumon van ez így.
Mivel ez "rázós", ha úgy tetszik, életbevágó kérdés, kicsit aggódtam.
Úgy tűnik ez egy régi, toldozott, foldozott, szakszerűtlen szerelés.
Kijavítani nem egyszerű, a teljes rendszert kell átvizsgálni, cserélni!

A kérdezőt az izgatja,hogy honnan van a nulla?
A nullát (földpotenciálon lévő vezető), az áramszolgáltató biztosítja, szabvány kék színnel jelöli.
A betáplálási ponton (mérőhely) ketté kell ágaztatni üzemi nullára (kék) és védővezetőre (zöld-sárga, régebben piros).
Ezt a két vezetőt a továbbiakban sehol sem szabad egymással összekötni!!!
Sajnos, ezt a hibát még most is sokan elkövetik. Van hozzá téves "ideológiájuk".
Még egy nagyon fontos dolog: az elágazási csomópontot le kel földelni, lehetőleg többféle módon!
Csak így védekezhetünk a szolgáltató nullvezető szakadásából keletkező veszély ellen. (Ilyenkor a fémházas, védővezetős berendezéseken megjelenhet a fázisfeszültség!

Ha, az új rész teljesen különálló, megoldás lehet, hogy 3 vagy 5 eres kábellel indulsz a szolgáltató betáplálásától.
Itt összekötni a nullát (kék)és a védővezetőt (zöld-sárga), s ezután következetesen szabályosan használni.
A többi rendszerrel sehol nem szabad összekötni!

Még egy, ha valamiben nem vagy biztos, kérdezz! Itt, szakszerű válaszokat kaphatsz.
A híres utolsó mondatokból elég sok kapcsolatos a villamossággal. (P.: ez a vezeték valószínűleg nincs feszültség alatt.)
Biztos tudod, de leírom: alu és réz vezetőt nem kötünk közvetlenül össze!

 

1

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35 picture

Szia!
Ahogy jeleztem, nem is állt szándékomban a saját szerelgetés, ennél azért sokkal jobban bevagyok sz*rva. Mikor az új rész szerelése készült, minden szintre külön "elosztó" került kismegszakítókkal, hogy "szakaszolható" legyen és a fázisok is nagyjából (két-két szintet táplálnak) egyformán legyenek terhelve.
A bejövő vezetékek kiosztásával/kialakításával elvileg tisztában voltam, de nem találtam azt a pontot, ahonnan a nulla indulna. Vagyis az egész kérdésfelvetés ezért történt.
Üdv, Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Azért a szakikban se mindben lehet ám vakon bízni.. Akkor jársz a legjobban, és legnagyobb biztonságban, ha jön a "mester", megcsinálja a vekker szekrényt, meg a szétválasztást, és aztán Te magad szépen kiépítesz mindent elejétől, szabályosan, jó anyagokkal.

Sajnos a mesterek között katasztrófálisan sok a kontár, és mindent le is tojó...

Épp múlt héten voltam rokonnál. Új építésű társasház, 60+m HUF, fél éve költöztek be. Nem ezért mentem, csak feljött a téma, hogy nincs villanyos, megnézem? Csipkedett a vasaló. Fi relé volt. Mondom ez hogy lehet,, FI is van, védőföld is van, hogy csipkedhet a vasaló? Lebontottam a dugaljat. Mögötte 2, azaz 2db fekete drót. Egyik a fázis, másik a nulla. (igen, a nullvezető is fekete..) A védőföld sehol. Értelemszerűen bekötve sem. A FI relé meg csak a cirkóhoz volt bekötve.. Gondolom ott a gázosok ellenőrizték, mérték, stb a rákötéskor..

Na ilyenkor azért eldurran az ember agya.. Gondolom a "számlán" vastag lehetett a haszon.. És a 60+m HUF árba nem fért be, hogy legyen kapucsengő!!! vagy kaputelefon. Mindenki vezeték nélküli szirszarokat veszi.. Az se fért bele, hogy 1 tetves gégecső legyen az internethez.. Digi, vagy T.. tök mindegy.. Ami beviszi.. Nem.. Mindenki ablaktokon, falon, mindenhogy keresztbe kasul sufnizik az új házon..

ha meg a user eldobja a kanalat, a cég dobós, rég nem is létezik, aki drótozta talán sosem volt villanyász, de még talán magyarul se tud.

Szóval vigyázz a mesterekkel is..

Azért egy lakáselosztót, pár dugaljat, kapcsolókat pilácsokat jól, szabályosan be tudsz kötni, olcsóbb lesz, és olyan, ami biztonságos.. Csak a vekker szekrény legyen szabványos, és rendben papírozva.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: Kalex tette fel régebben talán tudod használni

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35 picture

Sziasztok!
Itt egyben reagálnék a sok tanácsra, segítő szándékra. Ahogy jeleztem, természetesen a "rendberakást" szakemberre bízom, hiszen mint valahol olvastam, ez jóval olcsóbb mint egy temetés. Amíg ez megtörténik, régi rész "áramtalanítást" elvégeztem, kikötöttem minden odamenő vezetéket. Új rész nullája és földelése pedig tulajdonképpen ide van kötve, amit nem igazán értek, ezért nem (sem) piszkáltam bele. Na majd a szaki rendbe teszi, régi rész lekötésével  reményeim szerint a közvetlen veszély ideiglenesen elhárítva.
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia Zoltán!

Ezen a fotódon látható négy piros vezeték, és egy kék. Meg talán még egy, de azt nem jól látni a fotón. A villanyászok használnak ilyen érintés nélküli feszültségjelzőt, ezzel megkeresheted a három fázisvezetőt. Vagy hagyományos fáziskeresővel. A dobozon van még egy felirat: NEFH ami annyit jelent, hogy nullavezetővel egyesített földelt hálózat. Azaz itt (még) nincs szétválasztva a nulla és a védőföld. Ez egy nagyon régi szerelés lehet.
Amint többen jelezték, az óra után szét kell választani a nullát és a védőföldet. A logika emögött annyi, hogy ami áram átfolyik a fázisvezetőn, ugyanaz az áram visszafolyik a nullavezetőn (egyfázisú rendszerben). Ha a kettő különbsége nem nulla, akkor az áram elszivárog a föld felé, és a FI relé (magyarul hibaáram-védőkapcsoló) leold, ha van. Háromfázis esetén is megbomlik az egyensúly, amit a 3-fázisú FI relé érzékel.
A kérdésfelvetésből kiderül. hogy sem a nulla, sem a védőföld vezetéke nem ismert, legalábbis abban a kötődobozban, amit lefotóztál, és amiből tovább szeretnéd vinni a villanyt. Ha a négy pirosból az egyikben nincs fázis, akkor valószínűleg az a nulla. Persze feltételezésre nem szabad alapozni. A feltételezést bizonyítani kell, én a következőt javaslom:
Szerintem az óra után ha van rá módod, szerelj be egy háromfázisú FI relét. Már amennyiben ott még egyértelmű a három fázis, a nulla és a védőföld. A FI relébe csak a három fázist és a nullát kell bekötni. Tehetnél egy fotót az óra utáni állapotról.
Ha már van FI reléd, akkor viszonylag könnyű dolgod van. Kell készíteni egy "steck-lámpát", pl. egy 40W-os izzólámpából (nem LED!), megfelelően szigetelve a vezetékeket. Ha az ismert fázis és a feltételezett nulla között kigyullad, akkor megvan a nulla. Ha az ismert fázis és a védőföld között próbálva leold a FI relé, akkor megvan a védőföld. Két fázis között ne próbálj.
Én legalábbis ezt tenném, de majd kijavítanak a tapasztaltabbak. A villanyszerelés nem agysebészet, csak érteni kell pár alapelvet, és ismerni kell néhány alapvető szabványt.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

S_D
S_D picture

Szia!
Amit leírtál elvileg működik, de én nem ajánlanám ezt a módszert vezeték azonosításra egy olyan kollégának, aki napi szinten nem vezetékkel, villanyt szerel. 
A fenti módszer egy napi gyakorlatos hozzáértő villanyszerelőnek tökéletes, de gyakorlat nélkül inkább ne!

Ha én is javasolhatok!

Le kell kapcsolni az összes bejövőt. Szétbontani a 3 fázist, nullát, védőt.
Valami egyen fesszel ki lehet mérni, lámpázni egyértelműen. Pl 12 voltos akku, lítium 3,6 akku. A lényeg, hogy ne csak mérve, hanem terhelve/lámpázva is legyen.
Kicsit hosszabb, meg szöszmötölősebb, de bombabiztos.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture

Szia!

A lehető legjobb döntést hoztad, hogy szakembert vonsz be a dologba.
Sok problémától megkíméled magad ezzel.

Üdv!  Tóni

2

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!
csak legyen szerencséje a szakemberrel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!
Áramtalanítás után meg kell nézni, hogy az óra után össze van-e kötve a nulla és a védőföld. Ha igen, akkor megbontani, és ellenőrizni egy méréssel, hogy máshol össze van-e kötve. Ha nincs, akkor az mák. Ekkor rákötnék egy hosszú madzagot a nullára, és végigellenőrizném az összes csatlakozást, hogy nincs-e valahol a földelésre kötve.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35 picture

Szia!
Na igen, már itt problémákba ütköztem. Kék-piros vezetékekkel összekötve.. de azt sem tudom melyik lehet a bejövő nullapont.
Üdv, Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

hifista
hifista picture

Szia!
 Úgy tűnik, a kérdésedre nem igazán kaptál választ, ezért én nem szakkifejezésekkel teletűzdelve, hanem közérthetően közelítenék.
Az "utcai" hálózaton nincs védővezető - vagyis  földelés - csak a 3 fázis és a nulla. A szolgáltató ezt a nulla vezetőt igyekszik minél több helyen földpotenciálra kötni.Ez megtörténik oszlopoknál és minden mérőhelynél is - elvileg - A fogyasztásmérőt követően bontják külön a nulla és a védőföld vezetékeit. Emlékeim szerint 10 négyzetmiliméter keresztmetszet alatt már nem szabad összekötni a nullát a földeléssel.
Ezeket a szabályokat nem véletlenül alakították ki így, néhány sör megivása után is lehet autót vezetni és általában nincs is baj, de ha mégis, na akkor az jókora szokott lenni.
Az ÉV (Fi) relét nagyon ajánlják itt neked, de a jelenlegi hálózaton nem fog működni.
Én egyébként nem vagyok az ÉV relé nagy barátja, mert egy családi házon - így ősszel, párás időben - kicsit is bepárásodik egy külső lámpa, akkor ott ül mindenki a sötétben, mert az ÉV relét nem lehet visszakapcsolni.
Remélem sikerült elég egyszerűen megfogalmaznom a lényeget.
Hifista

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

kicsit is bepárásodik egy külső lámpa

Esetleg a bogarak hangyák tudnak gubancot okozni. De a FI akár lakástűztől is megmenthet. Egy helyen kültéri konnektor, a változatosság kedvéért fa lapra szerelve, a biztosítékot is leverte már annyira átvezetett. A falap alatta feketére égett.  A FI rákényszerít, hogy rendesen megcsinálj mindent, és legtöbbször időben szól ahhoz, hogy komolyabb kár nélkül elhárítsd a hibát. ( bár pillanatnyilag rosszul érint az biztos)  A bepárásodott kinti lámpa is cserés lesz gyorsan, ha a kúszóáramok kialakítják a maguk csatornáját 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti
mpisti picture

Itt már többen is javasolták az RCD (FI-relé) beépítését. Nagyon jó dolog,-de csak kifogástalan villamos hálózaton. Egy ilyen ilyen szerelésnél ahol a PE és N vezetők össze-vissza vannak kötözgetve, egyáltalán nem fog működni,pontosabban minden fogyasztó bekapcsoláskor le fog oldani. Tehát először korrekt szerelés, aztán RCD. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture

Szia!

Nem tudom milyen felépítésű a villamos hálózatod, a két mellékelt fotó közül valamelyik lesz a jó, ebből indulj ki.(TN.C, TN-C-S)
4, vagy 5 vezeték jön a hálózati oldalról?
Próbáld meg a fogyasztásmérőtől szabványosítani a hálózatod, mindenképp építs be egy áramvédő-kapcsolót.

 Üdv!  Tóni

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35 picture

"okoskodásom" eredményeképp arra jutottam, hogy itt valami nagyon el van b*szva. Ha jól tudom (lehet ez sem igaz) bejön a három fázis és a PEN amit az óránál szétválasztanak és innentől külön kellene lennie. Régi részen viszont következetesen össze-vissza vannak egymással kötve a kék és piros vezetékek. Most már eléggé beparáztam, mert szerintem ez így nagyon-nagyon nem jó. Reggel le is kötöm a régi rész vezetékeit. Viszont az új rész "nullája" és védőföldje még akkor is kérdéses. Lehet egyáltalán tudni valahonnan, hogy melyik a "bejövő" nullpont? Vagy ez is egy naív kérdés?

0

Vote up!

You voted ‘up’

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
Először a betápkörre a pen után tetetnék FI ÉV  ahogy tetszik relét.
Utána lehet próbalámpázni.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

pluto63
pluto63 picture

Szia!
Hát ha előbb az EV relét beköti nem nagyon tud lámpázni mert ahogy írja milyen kötések vannak csoda lenne ha rögtön nem oldana le.
Előbb át kellene nézni az egész hálózatot, az összes alu vezetéket kicserélni,kötéseket wagozni.
Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Igen,ez egyértelmű hogy először az összes ágat lekötni és hogy szakaszolni kell .
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti
mpisti picture

Szia!
Nos, régen(1985 előtt) a védővezető színeként a  piros szín alkalmazása is megengedett volt. A kék az pedig a nulla szokott lenni. Mivel a régi szerelésű építményeknél nem volt jellemző a védővezető alkalmazása, így kényszermegoldásként alkalmazták a rejtett nullázást pl. az automata mosógépek, forróvíztárolók és még néhány I. ÉV osztályú berendezés esetén, gondolván hogy az is jobb mintha semmi sem lenne. (addig, amíg egy-két baleset nem következett be a nullaszakadás miatt) Sőt, ezt még egy-két "szakértő" is javasolta "ideiglenes" megoldásként a szabványos védővezető behúzása helyett, mert  a régi bergman csőbe utólag nehéz még egy vezetéket behúzni. Te most egy ilyen megoldásba szaladtál bele. A végleges megoldás természetesen a szabványos kialakítás, ahol a lakáselosztótól minden áramkör külön nullát,és védővezetőt kap,(a fázisvezetőkkel ne foglalkozzunk most) és a védővezető össze van kötve potenciálrögzítő földeléssel.  A nulla és a védővezető keresztmetszete megegyezik a fázisvezető keresztmetszetével. A védővezető csak zöld/sárga lehet, (nincs megengedve a szigetelőszalagos jelölés mint régen) a nullavezető kék, a fázisvezető pedig fekete vagy barna, de a fekete az elterjedtebb. A PE-N szétvélasztás már mérőhely kialakítás kérdése, azt hiszem az új mérőhelyek mér eleve biztosítják ezt a lehetőséget, így  lakáselosztóhoz már külön PE és N vezető megy. A PE-N vezetők csereberéje a lakáselosztónál sem megengedett még akkor sem, ha a PE-N szétválasztás ott van kialakítva. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

Ha nincs FI relé, akkor csak a vezetékek színe, vastagsága lehet támpont. Ami esetleg segíthet, ha le akarsz ágaztatni valamit, abban a dobozban úgyis van másik fogyasztó is, arról vehetsz példát. Amúgy a régi házakban, pont az azonosíthatatlanságuk miatt legtöbbször keveredik a kettő, illetve a legváratlanabb helyeken össze van kötve. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

pluto63
pluto63 picture

Szia!
A védelmet és a nullát csk a betápnál szabad összekötni,máshol tilos!
Képzeld el,ha valahol megszakad a nulla egy fogyasztón keresztül rajta lesz a fázis a konektor védő csatlakozóján.
Régen nem nagyon adtak a színekre olyannal csinálták ami éppen volt.A szerencsésebb esetben letekerték olyan színű szigszalaggal.
Ezek szerint EV reléd nincs mert akkor már leoldott volna.
A bejövő nulla vagy közvetlen az mérőbe van kötve, vagy egy nullbontóra.
Ha 3fázisú gépet kötsz be nagyon nem összekeverni a nullát meg védelmet.
Ha jön a villanyszerelő tetess fel EV relét életet ment!
Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Szia!

Nálunk régen a kék volt a nulla és a piros a föld, de ezt ne vedd készpénznek!

https://villanyszerelo.forum.hu/index.php?topic=535.0

András

0

Vote up!

You voted ‘up’

miklós
miklós picture

ha piros vezetékkel találkoztok , beazonositás után tekerjetek rá zőldsárga szig.szalagot , ezzel jelződik : beazonositva . az órától , vagy védőszondától azaz ahhoz képest  mérve a még beazonositatlan védővezeték kőzőtt nem lehet mV. fesz külőnbség sem . ha ezt tudtátok , akkor nem szóltam semmit

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia:  lehet kapni zöld-sárga zsugorcsövet   is, az legalább nem esik le

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

miklós
miklós picture

Beazonosítás után azonnal ragacsol , mégha vanisnemis is a zsebben zsugor,, ha bekötve valahova :nem célszerű csak ezért felbontani , ezeken kívűl sokfajta jelölő van még

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti
mpisti picture

Miklós, a szabvány már csak a funkciónak megfelelő színjelölést enged meg egy újraszerelés során. Azaz fázisnak feketét, nullának kéket, PE vezetőnek zöld-sárgát. Korábban megengedett volt az olyan jelölés ami nem távolítható el, de ma már csak a megfelelő színű vezeték alkalmazása a megengedett. Ha az építmény amúgy is újra lesz vezetékelve, akkor felesleges időtöltés a vezetékek beazonosítása,-szerintem. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

miklós
miklós picture

Mi volt a vitaindító kérdése , mi történt azóta , mi lesz honnan mivel bekötve , vonalterv bemutatása , kisebb , vagy nagyobb átalakítás ...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links