You are here

"Okos" vagy "buta" tv-t?

21 posts / 0 new
Last post
LittleSV
LittleSV picture

Sziasztok. Jobb helyet nem találtam OFF témára... Kérdés, ér-e 15e Ft-tal többet azért egy TV mert "smart"? Ahogy elnézem a két készülék ugyanaz, az egyikben van "okosmodul", applikációkkal, lan és wifi csatlakozással. Igazából a lan csatlakozás ami érdekelne, azon keresztül lehetne netes videót nézni. Hallottam olyan kütyüről ami "okossá" teszi a tv-t, hdmi csatlakozón keresztül, wifi/lan csatlakozással. Kérdés ez mennyire megbízható, és hogy árban hogy alakul a megfelelő minőségű (lehet drágább a leves mint a hús).

https://www.bestbyte.hu/40-x-os/Sharp-40-LC-40FI5242E-Full-HD-Smart-LED-TV-p180568.html?ak=0

https://www.bestbyte.hu/40-x-os/Sharp-40-LC-40FI3012E-Full-HD-LED-TV-p185977.html?ak=0

Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Szia Uniman!
Butácska tévénk,a népszámlálás óta megy .( Az asszony számláló biztos volt .A plusz pénzből vette .) Samsung 82 cm.

0

uniman
uniman picture
***

...úgy tűnik, megfeneklett a topik ?!
Vagyis maradjunk a "nem okos" TV-nél...az már sokunknál működik.
Milyen külső "okosító" dobozt vegyünk meg hozzá ? 
Kezdjük egy "4K"-s  4GB-os RAM/ 32-64GB ROM-mal bíróvan  40 USD-ért, talán ez ma már elég jónak tűnhet ?
5,8GHz WIFI, Bluetooth, USB 3.0 sem maradhat ki belőle...aztán ki kéne választani a 4-6 magos procit meg GPU-t, na de melyiket ? 
A régebbi okos TV-k "motorja", ma már eléggé gyengén teljesítenek...gyorsításuk nem megoldható. Ezért(is) én ezeket hanyagolnám...

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Csak 2,4GHz és 5GHz, nem? :)

0

uniman
uniman picture
***

Kb.
Akkor melyiket....melyik proci a jó választás? Talán ez ?

0

uniman
uniman picture
***

Úgy tűnik kevés a tapasztalat... Itt van két weboldal, amelyek segítenek kiigazodni e témában:
https://t-soln.blogspot.com/p/kodi-box.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Mali_(GPU)

0

proba
proba picture

Nem tudom, a Raspberry pi-s tapasztalatok alapján 2Gb memória nélkül nem indulnék neki. Amúgy meg szerintem ma kb az van, mint a 90-es években a számítógéppel, mindegy melyiket veszed, jövőre elavult lesz.
  

0

uniman
uniman picture
***

Másfél év múlva 2x olyan jobbat, gyorsabbat kaphatunk ugyanazért a pénzért...ez OK.
Azonban most is kaphatók olyan kütyük, amelyek már tavalyelőtt elavultak...sad 
Csak nehéz kiigazodnom az androidos procik és a képalkotó hardverek (BGA) világában. Amelyik jobbnak tűnik, annak jobban megkérik az árát is. Ráadásul meg még hamisítják már ezeket is.

A mostani mobilom is már 3 Gb RAM-ot használ, de van "elfekvőben" pár évvel ezelőtti csúcsmodel telefonom, amelyben 2 Gb RAM meg 8 magos proci "ketyeg" (32 Gb belső tárral). Akár ezt is összekapcsolhatnám egy TV-vel. De sajnos az USB/HDMI kábelemmel ez nem sikerül...
A miracast-os képernyőtükrözésnél meg számomra nem tiszta, hogy melyik hardver működteti a képalkotó procedúrát...pl. a mobiltelefon avagy az USB kütyübe préselt proci?  Okos TV-nél legalább is, ha már "áttolom" a képet a TV képernyőjére, akkor a mobilt akár már ki is kapcsolhatom, a filmnézés nem szakad meg, ha jól emlékszem....

0

SzBálint
SzBálint picture
****

1

dino71
dino71 picture

Én okos TV párti vagyok. És abból is androidos. Pl sony. hibátlanul működik, rengeteg app stb.

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Szerintem érdemes okosat venni, még ha én is azok közé tartozom, akik rosszkor vettek és az EH sorozatú Samsung TV-mről eltűnt anno az h265 váltásnál a Youtube. Az okos részből nekünk a YT (volt) a legfőbb forrás, mellette a DLNA amit nap, mint nap használunk. A beépítettség előnye az egyszerű kezelhetőség, nem kell plusz doboz, kütyüm távirányító,stb...egyben hátrány is, mert rá vagy utalva a gyártó elképzeléseire. Azt mindenképpen érdemes megnézni, hogy van-e vezetékes hálózati csatlakozás is, vagy csak Wifi (fordítva már nem annyira jellemző, régebben csak így volt). Szerintem még mindig stabilabb a vezetékes erre a célra. A másik, hogy a DLNA-t is kisprólolják néhány okos TV-ből, holott pl. a Samsungnak már az őskorban volt DLNA képes, de nem okos (nincs internet, nincs böngésző, nincsenek appok) TV-je.
Egy v88 boxot raktunk mellé, azzal megy a YT és a böngészés, ez utóbbi elenyésző. Cserében tud pl. Kodi-t, de ezt se nagyon használjuk.
Ami még eszembe jutott, hogy a távirányítós szöveges bevitel igen nehézkes, még ha mozgásvezérelt is a mutató. Az EH sorozatra simán ráköthető USB-s billentyűzet/egér, akár vezeték nélküli is. Állítólag ezt funkciót a későbbi modelleken elvette a gyártó, nem tudom manapság mi a gyártók elképzelése ezzel kapcsolatban.

Uniman!

Szerintem nincs kép kivételi lehetőség, hang is csak digitális.

2

imrus101
imrus101 picture

Hali!
A kérdés az, hogy kinek és mire kell. Alapvetően a következő megoldások léteznek:
* Okos TV
Előny: nincs másik készülék, nem kell dugdosni, nincs másik távirányító, nem kell külön táp, a tv bekapcsolásakor egyből működik
Hátrány: a frissítések elmaradhatnak, ezért előfordul, hogy egyik-másik alkalmazás nem fog működni idővel. Az alkalmazásokból elég korlátozott a választék, azok sem biztos, hogy teljes funkcionalitásúak (pl. a böngésző nem tud flasht).
* Chromecast
Előny: Android telefonnal jól működik, sok app van, amit támogat
Hátrány: Kell egy telefon, tablet vagy egy számítógép, aminek a képernyőjét "tükrözzük" a tv-re. Önmagában nem működőképes, alkalmazásokat nem lehet rá telepíteni
* Androidos tv okosító
Előny: Sok alkalmazás telepíthető rá, médialejátszóként is használható
Hátrány: Sok kínai készülékhez pár év (hónap) után már nincs támogatás, az Android rendszert nem lehet frissíteni, ezért újonnan megjelent alkalmazások illetve alkalmazásfrissítések nem telepíthetők.
* Raspberry Pi
Előny: Testre szabható, nagyon jó szoftvertámogatás. Másra is használható, pl. médiaszerver, tv adás rögzítése (külső tunerrel), letöltő gép, nyomtatószerver, stb.
Hátrány: A telepítéshez hozzáértés szükséges, bizonyos alkalmazások nem támogatottak hivatalosan, ezért nem vagy csak nehezen használhatóak (youtube, Digi Tv, HBO Go, stb.)
* HTPC
Előny: mivel rendes PC, ezért bármilyen alkalmazás telepíthető rá, szinte minden alkalmazás támogatott. Más célra is használható, akár játékra, munkára is.
Hátrány: Drága, hozzáértés szükséges, a kezelése bonyolult lehet.

imrus101

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Van Pi-m is de (eddig) nem gondolkodtam médiaszerver megoldásban rajta, azaz eszembe sem jutott hogy erre is használhatom. HTPC-m nem gyári megoldásként hanem egy minipc-vel megoldva üzemelt egy ideig (kodi futott rajta).

Előnyös lenne ha nem lenne kábelrengeteg, és még egy doboz és/vagy külső fogyasztó/tápforrást igénylő kütyü. Tudom a chromecast a tv usb-ről kaphat tápot, és fel tudom ragasztani a tv mögé, ellenben egy külső eszköz tükrözése nem az ami a legjobb megoldás nálunk. 

Az androidos kínai vackokról nem is tudtam hogy ennyire körülményes (frissítések, support hiánya).
A pi-vel futok egy kört.
Mérlegelek... Köszönöm az infókat!

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Én egy Raspberry Pi 2-est használok OSMC-vel (Kodi). Filmnézésre nekem teljesen jó, a Youtube támogatás a Kodiban nem az igazi. Azt nem tudom, hogy sima Raspbian alatt, egérrel, billentyűzettel mennyire használható, kényelmes a Youtube.
imrus101

0

uniman
uniman picture
***

két készülék ugyanaz

Ha ez lenne az "okos", akkor nézz alaposabban utána, mert így távolról, nem biztos, hogy el lehet azt dönteni...

Témánál maradva, nekem van olyan tablettem, amelynek van (mini) HDMI kimenete...
Ezenkívül bizonyos típusú (megunt) mobiltelefonok USB csatlakozója is csatlakoztatható a TV-k HDMI bemenetére. Pl. MHL adapterrel. http://www.mhltech.org/devices.aspx
Akár ezek felhasználásával is "okosítható" a tévé.

Ezzel kapcsolatos, de kicsit más kérdésem is lenne:
Okos TV-kből kinyerhető a kép valahogyan, vagyis elő fordul rajtuk video kimeti csatlakozó is ? Nekem úgy tűnik, hogy minden HDMI /Scart az "INPUT" jelzővel bír...
  

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezenkívül bizonyos típusú (megunt) mobiltelefonok USB csatlakozója is csatlakoztatható a TV-k HDMI bemenetére. Pl. MHL(link is external) adapterrel. http://www.mhltech.org/devices.aspx

Van valami supprot list, hogy milyen telefonok tudják az USB-n kitolni a képet?

Közben megtaláltam:
https://www.ebay.com/itm/MHL-Micro-USB-To-1080P-HDMI-HDTV-Cable-Adapter-...
 

0

uniman
uniman picture
***

Nekem ehhez hasonló "passzív" kábelem van. Kompatibilis telefonom is akad....csak kérdés, hogy a tizenéves TV-m HDMI bemenete alkalmas-e erre?  A sima HDMI oké hozzá ? /Még nem mertem kipróbálni/ sad

0

LittleSV
LittleSV picture

Milyen minőségi eltérést látsz?
https://www.arukereso.hu/led-tv-lcd-tv-plazma-tv-c3164/fn:termekek-osszehasonlitasa:sharp-aquos-lc-40fi3012e-p443681601,sharp-aquos-lc-40fi5242e-p420740970/
Én amivel több/kevesebb tudást vélek felfedezni azt a "okosság" számlájára írom (dlna, böngésző, wifi/lan, )Már amennyiben az oldalon feltüntetett adatok helyesek..

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Csak személyes véleményem: nem vagyok híve az okos tévéknek. Jómagam egy Google chromecast(eredeti, akcióban 15 ezer körül van)) nevű ketyerére esküszöm. Egyrészt pofon egyszerű a használata, másrészt szinte minden ketyerével (telefon, tablet, pc, stb) működik. Teszi mindezt úgy, hogy pl. filmnézésnél az indítást követően nem a "ketyere" erőforrásait használja. Szerintem érdemes lenne utánaolvasnod ha érdekel a téma. Engem az elmúlt három évben még sosem hagyott cserben. 
Üdv,Z.

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia. Köszönöm az infót. Őszintén szólva nem győzött meg egyik chromecast verzió sem, így leírés alapján. Ha jól értelmezem akkor ezek dlna "kliensek" tehát csak az eszközömet tudják tükrözni, önállóan nem képesek semmilyen alkalmazást futtatni, ráadásul lan csatlakozásuk sincs. Ebay-en (de biztos itthon is) van androidos kütyü, amihez lehet egeret, billentyűzetet csatlakoztatni, lényegében egy tv méretű tabletet kap vele az ember, az is lehetne alternatíva.

Valóban azt kell eldönteni hogy érdemes-e ez az okos dolog, bár ahová el lenne helyezve a tv ott rendszerint youtube videok futnak, illetve netes böngészés megy. 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem vagyok számítógépes mágus, ezért a magam egyszerű módján írom: amiről én beszélek az wifin keresztül kommunikál. Mondjuk elindítasz egy videót, filmet stb. onnantól ez direktben kommunikál a nettel, tehát nem a telefon, stb. erőforrásait használja. Én elindítok egy filmet mondjuk tabletről, akár ki is kapcsolhatom utána.. ha közben le akarom állítani, megtehetem akár a telefonról. Persze "tükrözésre" is használható. Chrome esetében a böngészőbe is beépül, (egy ikon jelenik meg) így még egyszerűbb a használat. HBO GO, youtube, stb. simán vezérelhető.. mondjuk így leírva már én sem igazán értem, nem is részletezem tovább.
Üdv, Z.

0

Sponsored links