You are here

okulás

5 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: hoztak egy ELBO digitális számkijelzőt, halottnak vélték, se kép se hang.
Mivel gyakran javítok ilyent, táp ki, Fet mérés, végül 3842 csere. táp műterhelésekkel ellenőrizve,
vissza a helyére.
Továbbra se működik.
táp ki, ellenőrzés, jó.
Panelen sorra dugva a csatlakozókat, az egyik +12V zárlatos. Elkó ki, mérés, jó.
Továbbkövetve kiderül, az elkó után nem megy sehova a fesz, mivel ez egy építőkocka szerű felépítés, és az a modul, amit táplálna, nincs beépítve.
A hiba: az elkóval volt egy párhuzamos 10 nF !!!!!szűrőkondi, az volt zárlatos, mozgósította a táp védelmét.Nos ilyet még nem láttam,hogy 12 V-ra zárlatos lesz egy kerámiakondi.

Bálint

Comments
Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia !
Sajna előfordul !

Greatz híddal párhuzamosan kötött 100nF-os hidegítő kondenzátor abszolút 0 ohmra ment le !
Kiverte a biztosítékot és a híd negyed oldalát.

Üdv: Dénes István

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Valamikor ezerszámra használtuk a Kőporc gyártmányú 47 és 100nF-os kerámia kondikat. Zacskó számra selejteztük, a még beforrasztatlan tök zárlatos példányokat. Egy ember még beültetés előtt válogatta, egy 30V 10A táppal. Rányomta a csatira, ami forró volt, ment hulladékba.

0

janocsi
janocsi picture

Szia Bálint!

Hasonló esettel találkoztam egy Castone PA300 erősítő javításánál, ahol komoly gondot okozott egy vezető kerámia kondenzátor hibája. A C12 (47pF), és az R9 (22K) párhuzamos RC tag a negatív visszacsatolásban, ahol a C12 vezetése miatt az IC "elszállt". Felborult a szimmetria, és letiltott az oldal. Az IC cseréje (TL071-re), nem oldotta meg a hibajavítást, mert a C12 még nem volt kiméréssel felderítve. Ennek a hibának a bemérése valóban nem egyszerű feladat lett. Soha nem gondoltam volna, hogy egy "kerámia" 47pF egyáltalán Ohm-osan vezetni tud (1.3 K-ra is le tudott menni). A cseréje után természetesen, azonnal helyreállt a szimmetria, elindult a végfok.
Üdv, janocsi

0

Zolysys
Zolysys picture

Lsd Orion régi tv-i :) Csak úgy füstölt a 47nF kerámia a 12 volton :)

0