You are here

Olvasásvédett PIC kiolvasása valamilyen trükkel

13 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Többször belefutottam már abba, hogy egy elektronika javítása során kiderült, hogy minden jó csak a PIC hibás. Ilyenkor megoldás lenne, hogy egy jóból kiolvasom a tartalmat és beírom egy újba. Viszont ezekben az elektronikákban a PIC olvasásvédelme aktív. Ilyenkor törölni és újraírni gond nélkül lehet, csak kiolvasni nem. Van erre valamilyen trükk? Tudom pont ez a lényege a read protection bitnek, de máshonnan nem tudom megszerezni a szoftvert. Arra gondoltam, mivel írni lehet, át lehetne-e valahogy csak ezt a bitet írni anélkül, hogy a FLASH tartalmat is átírnám? Ha foglalkozott már valaki ezzel és sikerrel járt írja meg legyen szíves.

Üdv.

Comments
hwjveress
hwjveress picture

HWJ
Szia !
Így egyszerűen nem megy. Mert először törölni kell (a conf.bitet is) aztán lehet írni/olvasni. De van valaki aki ezt jobban tudja. A Hobbi Elektronika oldalon indított egy "Pickit2 továbbfejlesztése" topikot. Ő egy PIC-GURU és az én gondomat megoldotta.

0

ty
ty picture

Nem járható, ezt kár ragozni.

Rövid magyarázat: a processzorokban található tartalom valakinek a szellemi tulajdona,
ami a készülék reprodukálásához (sorozatgyártásához) használható fel. Ez egyes esetekben
többmilliós értéket képvisel. Ezért találták ki a kódvédelmet.
Képzeld el azt a helyzetet amikor kiderül, hogy egy processzor gyártónak a kódvédelme házilagos módszerekkel megkerülhető. Ki fogja vásárolni a termékeit?

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

"lyenkor törölni és újraírni gond nélkül lehet, csak kiolvasni nem."
csak kiolvasni nem.
"mivel írni lehet, át lehetne-e valahogy csak ezt a bitet írni anélkül, hogy a FLASH tartalmat is átírnám?"
át lehetne-e valahogy csak ezt a bitet írni
Átlehet írni, de nincs mit átirni mert... csak kiolvasni nem.

Szóval mindent leírtál magadnak :)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ezt nem értem, de szerintem Te sem. :(
Azért jár a pont.

Üdv.

0

Joe
Joe picture

Sziasztok!
Nincs trükk!
Azaz játékgépes emlékeim szerint egy van. Megnézed mit csinál és újraírod. :( Bitangul gályás... Sajna vagy ez vagy az eredeti.(De ha már van eredeti, akkor kinek van kedve a gályázáshoz? :-D )
Joe

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ahhoz túl bonyolult az áramkör és nem fizetik meg. :(

Üdv.

0

Joe
Joe picture

Mondtam hosszú, és már van egy minta ( :D ).... Tehát ezért jó védelem. Fel nem törhető, de (kerülő) megoldás mindenre van, csak idő és pénz kérdése. (De többnyire inkább az utóbbi.)
Joe

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Arra gondoltam, hogy amikor újraírom a védett procit, akkor a config biteket is átírja (bármire) tehát feloldható a védelem. Viszont ezt követően felülírja a program memóriát is. Ha nincs betöltve program akkor FF-el vagy NOP-al. A fejlesztéshez MPLAB-ot és ICD2-t használok. Valahogy azt kellene elérni (akár más programmal és fejlesztőkörnyezettel), hogy a config bitek átírása után megálljon az írási folyamat. Ha ezt sikerülne valahogy megoldani, akkor az átírt protection bit esetén már olvasható lenne.

Üdv.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

ott a bibi a logikádban, hogy a védett chipet csak chipearase paranccsal lehet törölni. Ez az elejétől kezdi törölni a memóriát, de a config bitek a memória végén vannak. Ha megszakítod a törlést nem válik olvashatóvá, de működni se fog!

A régi eepromos chipeknél a tápfeszültség növelésével át lehetett programozni a bitet, de a mai flash chipeknél ez már nem működik! Ez egyetlen működő megoldás amit láttam azt, hogy az ic-ről leoldják a tokozást és a chip memóriáját közvetlenül kiolvassák a belső huzalozásra csatlakozva. Ehhez viszont jól felszerelt labor kell, komoly felszereléssel!

Üdv,
Oszi

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Szerintem itt a te logikádban van egy alapvető tévedés!
Amikor te azt a IC-t írod, akkor a konfig biteket nem át írod, hanem csak beállítod! A beállítás meg csak az írási folyamat lezárultával érvényesül.
Tehát itt lesz a zöldbéka elásva!
Azokat a biteket nem átírni lehet, hanem az írási folyamathoz kapcsolódóan beállítani. A beállítások rögzülnek és csak akkor változtatható, ha egy újabb írási folyamatot hajtasz végre! Ha az olvasás védelem van beállítva, akkor valószínűleg csak egy teljes tartalom változtatáskor állítható át! Én legalábbis így alakítanám ki az olvasás védelem átállításának a logikáját!
És nem hinném, hogy a tervezők nálam ostobábbak lettek volna.

0

Luki
Luki picture

Szia!

Gyakorlatilag megválaszoltad magadnak:

"pont ez a lényege a read protection bitnek,"

Üdv! Luki

0

gadenes
gadenes picture

Sziasztok!

Esélytelen!

0

Sponsored links