You are here

Onkyo 2800 deck szalagtovábbítási hiba

31 posts / 0 new
Last post
polgarrobert
polgarrobert picture

Napok óta fgolalkoztat ez a készülék. Dual capstanos mechanika. Melynek a bal oldali  görgője gyorsabban tovíbbítja a szalagot, mint a jobb oldali. Emiatt egy hullám képződik a szalagban, pont a törlőfej előtt, minek következtében az nem töröl.  Egy ékszíj hajtja a két Capstan tengelyt. Görgőket felcsiszoltam, illetve a jobb oldalit újra cseréltem, a hiba nem szűnt meg. Ékszíj cserélve. Lehet, hogy a tengelycsapágyak valamelyike kopott? Egyenlőre nincs ötletem. 

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: tényleg, mi a helyzet a készülékkel?

Bálint

0

lzoli74
lzoli74 picture

Szép estét kívánok! Szuper gép, ha szereted a régi technikát érdemes megjavítani. Nekem is van egy ugyanilyen magnóm és nagyon szeretem néha bekapcsolni és nézni ahogy működik. Igaz jómagam gyermekkorom óta meg vagyok fertőzve a magnó-mániával és jó pár készülékem van. Főleg az orsós gépeket szeretem, bekapcsolom és teljesen elvagyok a látványával ahogy forognak az orsók... :-)

Meg szeretném kérdezni tőled, hogy a te példányod ki tudja számítani, hogy mennyi a hátralévő műsoridő a kazettából. Ki írja, hogy hány perces amikor beteszed a kazettát és becsukod a kazettaajtót? Az én példányom valamiért nem teszi... A Youtube-n megnéztem néhány bemutató videót és mindenhol működött ez a funkció enyémen valamiért ezt nem teszi.

Egyébként kitűnő gép, remek felvételeket készít... 

Nagyon sok sikert kívánok a javításához!!! 

0

nayan
nayan picture

Helló! A dupla görgős készülékeknél nagyon fontos a bal oldali nyomógörgő tartórészének a magasság beállítása. Akkor, ha ez nem jól van beállítva, úgy a bal nyomógörgő kinyomja oldalra a szalagot, így hullámzik a fel előtt. Ezt a mechanika kiszedett állapotában úgy kell beállítani, hogy lásd a szalag futását a bal nyomógörgő alatt. Természetesen ezeknél nagyon jó állapotú nyomógörgők megléte kell, a kicsit is felkeményedett gumik esetén már nagyon rosszul viszik a szalagot. Én használok olyan magnó kazettát, melynél kivágtam alól a felesleges műanyag részeket, hogy látható legyen a szalag futása több helyről.
Tegyél már fel képet a mechanikáról.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A capstan tengelyek fényes felületűek vagy martak? A mart felület könnyebben kopik és ez okozhat átmérő eltérést.
Érdemes lenne mindkét görgőt újra cserélni, mert ha eltér a gumi rugalmassága másképp terheli a tengelyeket. Ha nem megoldható akkor próbáld felcserélni a kettőt.

Üdv.

0

Joe
Joe picture

Kuplung hiba. Szétszed, a filcet finoman felkapargat, összerak.(Ennyi)

A görgőt denszeszbe mártott csipeszre tekertpapírzsepivet töröljük feketére. a kapargatás "döcögőssé" teheti a görgőt. A hangtengelyt is illik megtakarítani a barna rétegtől.

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia, elmondanád, hogy mi köze a kuplungnak ahhoz, hogy a fejek előtti capstan-tengely kerületi sebessége nagyobb lett a szalaghúzóénál, holott talán egy picivel kevesebbnek kell lennie?

A tanyán lévő SM robbantott rajzáből látszik hogy lényegében kényszerkapcsolat van e két tengely között (most tekintsünk el a szíjak rugalmasságától, csúszásától stb.)
Mintha idővel megváltozott volna az áttétel közöttük (kopás?). Vagy lehet, hogy a szalaghúzó tengely a nagyobb igénybevétel miatt kissé elkopott, kisebb lett az átmérője. Nem tudom. Végülis egy kb. 30 éves készülékről van szó, ami ki tudja mennyit futott.
Szerintem meg lehetne mérni a magnó szalagsebességének eltérését a névlegestől meg a nyávogást is, talán ez is mondana valamit.

File csatolás: 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!
Egyelőre állítsd be a tengelyek kerületi sebességét egyenlőre cheeky
Üdv, lcsaszar

0

mosomedve
mosomedve picture

Ezt nem fogja tudni beállítani, már ha igaz, hogy a tengely átmérője különböző! (Függetlenül attól, hogy a tengely vagy a lendkerék átmérője között van a különbség). De ha jobban belegondolsz nem is lehet egyforma!. Mi van akkor amikor beteszi a kazettát a helyére és a szalag már eleve laza tokban, soha nem fog ráfeszülni a fejekre. Ezért nem egyforma a sebesség, így mindig feszülni fog a szalag. A kerületi sebesség különbség pár tized milliméter átmérő differencia által már nagyon rövid időn belül megfeszíti a szalagot.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Nyilván úgy működik, hogy a jobb oldali tengely névleges sebességgel húz. A bal oldali pedig pár százalékkal lassabban. Emiatt a kettő között kifeszül a szalag. Fontos tudni, hogy a kazettás magnóknál a leeresztő orsót nem fékezik (ellentétben az orsós magnókkal, ahol az biztosítja a szalag kifeszítését, hogy kellően a fejhez simuljon). Tehát a dual capstan mechanikánál ily módon oldották meg a szalagfeszítést. De mivel ez a módszer megnyújthatja a szalagot, a bal oldali tengely kerületi sebességét mégis hajszálpontosan azonosra kell állítani a jobb oldaliéval.
Ezt pedig csakis csúszókuplungos megoldással lehet elérni (akárcsak a felcsévélő orsónál, vagy a szalagos magnókon mindkét oldali orsónál).
Tehát a szalag a bal oldali tengely forgása miatt lassabban menne, de a jobb oldali tengely maga után húzza, így végül is a szalag kifeszül a két tengely között.
A gumigörgőnek a sebesség beállításában semmi szerepe nincs.
Talán inkább a jobb oldali tengely lassabb a kelleténél, nem a bal oldali gyorsabb. Ezt is érdemes lenne megnézni.

Üdv, lcsaszar

0

nayan
nayan picture

Szia! A két tengely és nyomógörgő pontosan egyformán viszi a szalagot, nincs közöttük eltérés. A lényeges dolog viszont az, hogy az egy nyomógörgős rendszernél , ha már kopik a mechanika, keményebb a nyomógörgő, rosszabb a kuplung, akkor is működik. A két nyomógörgős rendszernél mindennek hibátlannak kell lenni, nagyon pontosan beállítva, mert csak akkor működik tökéletesen. Lejátszásra kapcsoláskor a jobb nyomógörgő elindítja és megfeszíti a szalagot,  bal nyomógörgő csak ezután szorít rá és tartja feszesen a szalagot.

0

zsugori
zsugori picture
***

.

0

Imitome
Imitome picture

Üdv!
Először is be kell szerezni egy, a típushoz adott komplett szervizkönyvet, amiben a kapcsolási rajzon kívül a mechanikai beállítások és az ahhoz szükséges rugós erőmérők, compact kazetta tokban elhelyezett többfunkciós mérő és fejbeállító kazetta típusa meg van adva. Ezeket megszerezni hozzá és indulhat a javítás.
Sajnálom, de egy silányabb kazettás magnetofont sem szemre fülre állítottak anno, mikor még több volt belőlük. Emiatt sajnos már a szervizekből sem lehet ilyesmit "beszerezni".
Egy komolyabb magnó előírás szerinti és ezáltal szalagkímélő beállítása célműszerek nélkül szerencse kérdése, talán hibátlanul nem is lehetséges, csak kókányolás.
Nem sértésnek szánom ezeket a sorokat, hanem figyelemfelkeltésnek, mert a mechanikai beállítások mindig az elsők és csak utána jön a különböző érzékelők, fordulatszámlálók, stb. beállítása.
Nem mindegy mekkora a görgőnyomás, a kuplungok húzó és ellentartó ereje, stb.

0

nayan
nayan picture

Szia Imitome! Azért az nem életszerű, hogy valaki vásároljon meg minden egyes készülékhez minden műszert, eszközt, szerszámot akár több százezer forintért és a javításért elkér 5.000 Ft-ot. Én rugós erőmérő nélkül is meg tudtam javítani eddig több ezek kazettás magnót, mert egyetlen nyomógörgőnél sincs rugóerő állító rész, azaz minden készülékben a rugó erejét az elkészített anyag határozza meg. Biztosan voltak olyan stúdióban használt szalagos magnók, ahol ezt lehetett állítani, de kazettás magnónál ez nem volt jellemző. Egy két tengelyes komoly kazettás magnó javításához azért kell komoly szakmai tapasztalat, a beállításokhoz beállító kazetták. A topic indító által felvetett szalagtovábbítási hibákat viszont egyetlen mérőkazetta sem tudja megoldani, azt mechanikai ismeretek segítségével lehet csak javítani.

0

Imitome
Imitome picture

Szia "nayan"!
Ezek az eszközök, melyekről írtam, minden kazettás magnetofon hibameghatározásához és beállításához megfelelőek, nem gyártmányspecifikusak. Ezeknek , ha valaki ilyesmivel foglalkozik, lenni kellene. Nem több százezer forintos értékek. Ami nekem volt, azokat sajnos elajándékoztam. Na ennyire nem túlzott befektetés.
Szívesen felajánlom elektronikus formában Csabai Dániel Magnósok évkönyve 1971-től 1986-ig kiadott könyveit, segítve a magnetofonokról való ismereteid bővítését. Ha igényt tartasz rá, akkor PÜ-ben egy e-mail címet kérek ahová kiajánlhatom, hogy letölthesd.
A mellékelt ábra is onnan van és minden kazettás magnón állítható!
Ezért küldök egy "ős" Philips görgőállításról képet, ami minden volt csak nem profi.
A mérőeszközökről nem tudok ábrát küldeni, de ha érdekel, akkor innen a Tanyáról letöltöd a Pioneer CT7R típusú kazettás magnó valóban szervizkönyvét és ott a mechanikai beállításoknál láthatóak és a használatuk is le van írva.
Üdv
Imre

File csatolás: 

0

petyka2
petyka2 picture

Üdv, Szíjat jól raktad fel? 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Tanyán van két SM

Bálint

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Ebből az SM-ből a mechanikai beállításokat, problémákat, te is nagyon jól tudod, hogy felejthető beállítani. Sem az adatokról, sem az adatok beállításához szükséges eszközökről nincs semmiféle útbaigazítás, leírás, típusjelzés. Ez nem szervizkönyv. Ez max. az elektronikai problémákra ad segítséget. Sajnos azok a szervizek, ahol a mechanikai problémák javítását megtanulni lehetne, már rég megszűntek.  
Üdv
Imre

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha a bal oldali feltekerő orsó kuplungja gyenge,csúszik, vagy a szalagvezető szoros vagy piszkos, szintén ez a jelenség van
Ha van erőmérő kazettád, a húzó orsó 45-50 gramm, a letekerő orsó 5 grammot kell mutasson kifogástalan kazettával
Ha kazetta nélkül indítod el, a feltekerő orsó jóval gyorsabban kell forogjon, ujjal is érzékelhető  nyomatékkal (a kazettaérzékelő kapcsolót  közben ujjal kell  benyomva tartani)

Bálint

1

PushyG
PushyG picture

Üdv! 
Nem lehet, hogy járt már előtted valaki, és felcserélte a két lendkereket? 
Vagy a jobbos csapágya szorosabb. Szíj nélkül forgasd meg őket. Közel azonosan lassulnak? 

Gábor 

0

polgarrobert
polgarrobert picture

Nem felcserélható, a bal oldali tengely vékonyabb,annak helyére nem  fér be a másik. 

0

mosomedve
mosomedve picture

Ragozhatjátok a rendszer müködését, különböző tanácsokat adva. A lényeg az, hogy a két tengely kerületi sebessége egy kicsit különbözzenek egymástól, mégpedig a bal oldali legyen kisebb. Hogy ezt a lendkerék vagy a tengely átméröjével érik el igazából mindegy. Ez a kis sebesség különbség biztositja azt, hogy a szalag a két tengely között állandóan feszes legyen. (A görgők átméröje nem számit. A lecsiszolásra utalva). Természetesen a feltekerö és a fékezö nyomatéknak azért itt is szerepe van, mint a hagyományos kazettás mechanikánál. Valaki a kommentek között említette a bronz csúszó csapágyk kopását, ami a rányomott görgő hatására lassithatja a fö hangtengely kerületi sebességet éppen annyira, hogy a szalag ne feszüljön rá a fejekre.
László

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Ezt nem értem, hogy a két tengely miért nem azonos. A tengelyen lévő lendkerék, az azonos méretű? mert a tengely átmérője határozza meg a szalag sebességét. persze csak akkor, ha a lendkerék  azonos.
 Tibi

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia, szerintem ez az elrendezés lehet itt is, a két lendkerék nem azonos átmérőjű (a topik vége felé lévő fotón látszik, hogy a bal oldali tengelycsonk vékonyabb.)
A lényeg, hogy a tengelycsonk és a lendkerék (szíjjal hajtott része) átmérőjének aránya egyforma legyen.
 

File csatolás: 

0

PushyG
PushyG picture

Még egy ötlet:
A szíj futó felületein nincsen lerakódás? Ez is okozhat sebesség különbséget. 
Gábor 

0

polgarrobert
polgarrobert picture

Patyolat tiszta, mindig azzal kezdek :)
 

0

zsugori
zsugori picture
***

üdv
kazetta szorul talán
csévélés megy rendesen vagy már az is akad?
 

0

polgarrobert
polgarrobert picture

Mindent csinál renesen, kazetta nem szorul. 

0

zsugori
zsugori picture
***

jeladó tiszta?

File csatolás: 

0

CHZ
CHZ picture

Szia!
Képen látható szíjat cseréld ki.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
már elszakadt

0

Sponsored links