You are here

Onkyo TX7830-nel a hangerogomb forgatasara a hangszorok membranjai ki/be mozdulnak.

26 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Van ez az Onkyo Tx7830 radios erositom. Mukodik rendesen, de ha a hangerogombot (jel nelkul) gyorsan forgatom fel vagy le, a melyhangszorok membranjai kifele ill. befele mozdulnak. He elegge gyorsan forgatom, a vedelem le is tilt. Lassu forgatasnal ez a jelenseg nem jon elo. Van a Tanyan s.m. rola, nezegettem is, de nem latom a kapcsolatot a hangero novelese v. csokkentese es a membranok mozgasa kozt. A hangeropotmeter es a meghajto ic. bemenete kozott van egy muveleti erosito, es ez galvanikusan le van valasztva ugy a potmeterrol, mint a meghajto ic-rol.  Ha valakinek lenne valami konstruktiv otlete, ne tartsa magaban. Koszonom.

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Vedd ki a némítótranzisztorokat, az elkókat meg cseréld fóliakondenzátorra a poti előtt és után (elég oda 1-2 uF-os is), hogy úgy mi a helyzet. Ha a potméteren DC-t mésrsz, akkor ott valami szivárog, esetleg gerjedés vagy zaj lehet, ami ha nem szimmetrikus jelalak, akkor simán okozhat DC szintet.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nem nézem a rajzot, de elmondásod alapján DC kerül a kimenetre. Szóppal le kellene ellenőrizni a poti környékét. Lehet földelés (forrasztás) hiba, vagy átvezető soros csatoló kondi. Ez nem függhet a hangfaltól.

Üdv.

0

guriga
guriga picture

Milyen hangfalat használsz hozzá, a sajátja? Mert van amelyik képes magában is lebegni. A hiba előzménye mi volt?

1

pika75
pika75 picture

Nincs sajat hangfala. Mar ha az Onkyo markara gondolsz. A hangfal amit hasznalok, kb 3 eve kerult hozzam, azota folyamatosan hasznalatban van. Az erositonek ezt a hibajat kb 2 eve fedeztem fel, amikor hasznalatba vettem, de vegul a szekreny tetejen kotott ki.

0

guriga
guriga picture

Próbáld ki másik hangfalakkal addig ne variálj az erősítőn, már csak azért is mert sztereóban csinálja, és a potméter pucold meg.

1

pika75
pika75 picture

1. Masik hangfalam nincs, most egy kis szatelit dobozzal probalom es azzal is csinalja.
2. Amint irtam, mar 3 eve hasznalom ezt a hangfalpart, ezalatt tobb erosito is megfordult nalam, de a jelenseget CSAK ezzel produkalja.
3. A potmeter ha mocskos, serceges hallhato.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Kapacitást töltesz, sütsz ki. 
Megoldás,: ne tekerg olyan gyorsan. 
Nem hibás, ilyen. 

1

pika75
pika75 picture

Na igen, de nem ez az elso erositom, es egyiknel sem volt meg ez a jelenseg. Masreszt nem szokasom idegbajos modjara tekergetni a potit, de a membran elmozdulasa eszreveheto normalis tekeresnel is. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jel nélkül  nézd meg/ellenőrizd a hangszóró kimenetet műszerrel és szkóppal is
Bálint

0

Guest
Guest picture

Mérd meg, a hangerő poti előtti analóg kapcsolók kimenetén van e bármilyen DC feszültség!
Itt és a fogadó műveleti erősítő bemenetén sem volna szabad lenni szinte semminek. A 20Hz/-1dB mélyhang átvitel miatti viszonylag nagy kapacitású csatolókondenzátorokon a gyors poti tekergetés egy lengést produkál ha azon bárminemű DC van, az kijut a hangszórókra.
A jelútban a poti előtt valamelyik fokozatnak(erősítő vagy kapcsoló) nagy lehet a kimeneti offset feszültsége, ezért kerül DC a hangerő potira.
De ha nem tekergetjük idegbajos módjára, szerintem ne foglalkozz vele, ha csak nem volt nagyságrendben van a potin a DC feszültség!

0

pika75
pika75 picture

Szia. Kozben mericskeztem egy kicsit. Jel nelkul nincs semmi dc fesz sehol. A hangero poti elotti analog kapcsolo kimeneten 0,5mV van, a poti tekeresere itt is megvaltozik a fesz. Dmm-el nem lehet pontosan megmerni. A kapcsolo (LC7823) es a poti kozott szinten van kondi. A poti labain nincs szamottevo dc fesz, egyik laban 0,04V, egy masikon 0,3V van. De lenne egy kerdesem: mivelhogy mindket csatornan ugyanugy megvan a jelenseg, teljesen egyforma feszultsegek mellett, nem lehetseges, hogy a problema forrasa egy kozos fokozatban van?

0

Guest
Guest picture

Első pillanattól nézem a rajzát!
A +/-12V szimmetriája illetve aszimmetriája nem tudom mennyire szól bele az LC7821...23 kapcsoló kivezetésein mérhető feszültségbe.
Nem valószínű, esetleg csak durva eltérésnél.
A 0,3V meglehetősen soknak mondható. A poti után levő OPA közelítőleg 9-10 szerest erősít DC-n is! Vagyis ezen erősítő fokozat kimenetén a tekeréskori változást közel tízszeresére növeli.
Azt lehetne csinálni hogy a visszacsatoló osztó alsó tagjával (R807 560 ohm) sorba kötni egy 100uF-ot. Így a fokozat erősítése AC-n változatlan, DC-n egyszeresére csökkenne. Ezen a helyen széltében hosszában berakják ezt a kondit. Ha túl nagy kapacot teszünk, akkor az alsó határfreki nagyon lenn lesz és gyorsabb poti tekerés már átjut a fokozaton. Legtöbbször elkót tesznek ide a mínusszal a GND felé. De ha "cifrázza" az ember lehet tenni gyárilag bipoláris kondit vagy két szembekapcsolt normál elkót.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ezt írta:
"A hangeropotmeter es a meghajto ic. bemenete kozott van egy muveleti erosito, es ez galvanikusan le van valasztva ugy a potmeterrol, mint a meghajto ic-rol" 
Akkor mit számít a 0,3 volt? Levan választva.. 
Maga a levállasztó kondi töltődik, sül ki. Ha növeled a kondit növekszik az időállandó. 
Esetleg kettőt sorosan és a közöspontot ~100 kohm nagyságrendel testelni... 
Csak egy ötlet! 
 

0

Guest
Guest picture

De számít!
A poti tekergetésekor keletkező feszültséglengés egy max. pár Hz-es jel. Ha ezt nem DC-ig terjedő átvitelű erősítővel továbbítod a végfok felé, már lényegesen csökken a végfok bemenetére kerülő lengés.
-
Pontosan a leválasztó kondi töltődése/kisülése okozza a jelenséget!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ugyanezt írtam én is.
Megoldás, az időállandó növelése.. 
Esetleg az erősítő mélyátvitelének a vágása, de én az időállandót növelném. 
Vagy hagynám a f***ba. Zenét úgyis sötétben kell hallgatni, ott meg nem látszik....
https://m.youtube.com/watch?v=ZjRIVmmaeDo

Ugye szóltam! (3 nap)

0

Guest
Guest picture

Kár ezt újra meg újra felidézni!  https://elektrotanya.com/comment/457123#comment-457123
"Tegyél be vagy bagy feszültségű elkót vagy polarotás függetlent. De abból is 63 voltosat. Elvileg úgy jóval nagyobb időállandód lesz. "
Más is írt már itt hasonló elmésséget de ahelyett hogy bízott volna abban hogy idővel elsüllyed a feledés homályában, inkább szorgalmasan ápolta/ápolja azt a kapitálist...
Már megint "csúnyán beszélsz"!

0

pika75
pika75 picture

Nem talalok uj 100uF kondit, de van 47uF dogivel. az jo lenne?

0

Guest
Guest picture

Próbára tedd be. Ha van generátorod, hajtsd meg a bemenetről 20Hz-en és figyeld meg van e érdemi eltérés a kimenőszintben ha a pluszban berakott soros elkót rövidre zárod. Ha kevés a kapacitás akkor mélybe észrevehető szintesés lesz. A visszacsatoló osztó alsó tagjának értékétől függően 22-től 220uF-ig terjed leginkább a használt érték.
-
A poti lábain ha nem mozgatod, semennyi feszültségnek nem szabadna lennie! 0,3 Voltnak végképp nem!
Hol van ez a 0,3 V? A tetején vagy a csuszkán?

0

pika75
pika75 picture

Sajnos nem tudom per pillanat megmondani melyik laban van a 0,3V, mert nincs ralatasom a nyakra, merni is csak kinos pozitiobol lehet. Jelenleg ott tartok, hogy betettem a 47uF kondikat sorosan az oszto also tagjaval, es kicsereltem a meghajto ic bemeneten a 10uF kondikat 6.8uF-ra. Osszehasonlitani nem tudom most mert a nagy hangfalaim a haloban vannak, egy kis szatelit hangfallal probalom, de most is csinalja. De! Barmilyen gyorsan is tekerem a potit, a vedelem nem old le, tehat valami elorelepes csak van. Holnap majd bekotom a nagy hangfalakat is, mara mar felreteszem mert mar duplan latok. Jo ejt, koszonom a segitseget.

0

Guest
Guest picture

Ha a poti előtti kapcsoló IC -ről és a poti utáni erősítő fokozatról nem jut DC a potira, egy lehetőség marad.
A poti "meleg" végére csatlakozó három digit tranzisztor alkotta mute áramkörben a tranzisztorok esetleges átvezetése.
Számomra az a furcsa az itt alkalmazott megoldásban hogy a némítás kikapcsolt állapotában nem történik forszírozott lezárása negatív feszültséggel a Q491 Q492 tranzisztoroknak csak elveszik tőlük a nyitófeszt.
 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Tegyél be vagy bagy feszültségű elkót vagy polarotás függetlent. De abból is 63 voltosat. Elvileg úgy jóval nagyobb időállandód lesz. 

0

Guest
Guest picture

"Elvileg úgy jóval nagyobb időállandód lesz."
Bődületes "magas labda" .-)

0

pika75
pika75 picture

Van a fiokban 10uF/63V. Vagy tegyek kissebb kapacitasut, az jobb lenne?

0

Jaca
Jaca picture
****

A QCU-ban hol szerepel a kondenzátor névleges feszültsége?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Vlhetően a potmétert leválasztó kondenzátorok szivárognak, van némi DC átvezetésük, ezért láthatod a hanszóró mozdulását. 

0

Sponsored links