You are here

OPEL ASTRA (F) Classic 2000-es kiadás.

36 posts / 0 new
Last post
buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szervusztok!
Egy kérdésem volna,mégpedig hogy tettem be egy fordulatszám mérős műszer egységet (KM- óra és fordulatmérő)"fejet" minden műkődik csak a fordulat mérő nem.Itt a kérdés honnan kell leszedni a jelet? Generátorról? Vagy a gyújtásvezérlőről? És kell e új kábelt be húzni mert ez egy alap típus.A kocsiba eredetileg nem volt fordulatszám mérő,és én szeretnék bele tenni és a másik meg ez a kocsi 44KW os 1.4 benzines motorral szerelt.
Várom a megtisztelő válaszotokat.
Üdvözlettel:buszosgyuri!

Comments
szati77
szati77 picture

Én akkor jol megusztam annó, benne volt a kötegben a kábel. Csak ki kellett cserélni azt kész. De opelforumon is ki van tárgyalva a téma, hogy az ecu melyik pontját kell összekötni az órán lévő csatival.

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szerbusztok!
Szeretném mindenkinek meg köszönni a segítséget.
Mindenkinek kívánok egy szép napot!
Üdvözlettel:buszosgyuri!

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Gyuri!
Amennyiben, a jármű kapcsolási rajzából, egyértelműen kiderül, hogy a gyújtótrafó 1. pontjáról van meghajtva a fordulatszám mérőd, akkor annak a műszernek három kivezetése van. Kap egy +12V-t, egy földpont, és egy bemenet, melynek a legegyszerűbb meghajtása, egy 10-20V váltó egy hálózati trafó szekunderéről, és a földpont között.
Üdv:
exGelkás

0

AC-DC
AC-DC picture

Csak annyit szeretnék hozzáfűzni : nem biztos ,hogy minden astrába kivan építve a vezeték .Nekem volt német gyártású astra,a fordulat mérő vezetéket nem is kerestem benne ,viszont az utánfutó visszajelző vezeték ki volt építve ,csak a vill.relét kellett kicserélni 3 lábasról négyre ,és működött a műszerfali visszajelző ,még izzó is volt benne .
A lengyel gyártásúba (többen is próbálva ) ,nem volt kiépítve .A gyújtáskapcsoló ACC állás is hiányzott a lengyel gyártmányban (Rádió !)
A műszerfal is lehet több féle ,akkor is ha fordulatszám mérős .Az akkori benzinesek azért a trafó 1 kiv.-ről kapták a ford.mérő jelet (más autóknál is ),a diesel motoros a generátorról ( W kivezetés )vette ezt a jelet .
Nem csak a bemenő jel nagyságában különböznek ,hanem a bemenő frekvencia értékében is .A generátorról vett jel a nagyobb frekvenciájú .
Üdv .: Zoli

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia AC-DC!
Ez a kocsi lengyel összerakás,(2000-es évjáratú utolsó széria)és spóroltak a vezetékekkel mert nagyon hiányosak.Képzeld ha valamit be szeretnék építeni akkor külön be kell húzni a köteghez plusz vezetéket.Minden esetre köszi a te tanácsodat is.
Üdvözlettel:Gyuri

0

AC-DC
AC-DC picture

Azért elég érdekes ez az egész kábelezés . Megnézel két elvben teljesen egyforma kocsit ,(igaz máshol gyártották ),és kiderül ,hogy tökre nem egyforma .

Üdv .: Zoli

0

sandor51
sandor51 picture

Üdv mindenkinek!

Ha már a gyújtó trafó 1-es pontjáról beszéltetek az asztrával kapcsolatba, érdeklődnék, hogy a gyújtó trafó milyen protokoll szerint működik?

Akkora a szénakazal, hogy kellene egy támpont, amitől ki tudnék indulni a neten.
Úgy látom, egy a tápfesz, egy a test, a másik kettő meg mi? Can busz, vagy mi fene? Vagy rosszul látom?
Előre is köszönöm.

0

city217
city217 picture

Sziasztok.
Jót beszélgettek a semmiről. Valójában azt se tudjuk milyen az a mérő, mert ugye nem mindegy. De kötheted a kerekekre is. :)
Szép napot.

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia city217!
Akkor a kérdésem számodra hogy Astra (F)es műszerfalba van több fajta?Ja most jut eszembe igen van mert az én műszeremben nincs fordulatmérő és ezt szeretném betenni amit a képen látsz.Kedves city217 így most már tudod hogy miről van? Mert akkor küldőm a képet a műszerről.Hogy tudjátok miről van szó.
Erről a semmiről beszéltünk.
Üdvözlettel:buszosgyuri!

0

city217
city217 picture

Szia Gyuri
Én kérek elnézést mert így már nekem is világos. Be kellene sétálni egy Opel szervizbe és ott tuti megmondják, vagy netán egy rajz segítene.
Van egy opel szerelő barátom és megérdeklődöm /ha addig nem derülne ki/ a bekötést.
Üdv.
Nos megérdeklődtem és azt a választ adta hogy az gyárilag be van kötve, csak rá kell dugni és működnie kell. Mint a nyitószövegben írtad, te bekötötted és csak az nem működött. Nézd meg valóban megy-e a fordulatszám mérőre vezeték, és ha megy akkor az óra fóliát, vagy a vezetéket vizsgáld meg. A trafóra van kötve állítólag. Neki is ugyan ilyen verdája van és csak berakta és működött.
Ennyit tudtam meg, és ha nem így lenne akkor én kérek elnézést. :)
Üdv.

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia Józsi!
Amit segítettél már azt is köszönöm,nézem a rajzot (mert közben megvettem a könyvet)és a műszeren a 8 as kivezetésén ahova a 16 kivezetéses (sorcsatlakozón) kell menni a jelnek.Magát a csatlakozót azt nem néztem csak betettem a műszert és a csatlakozót be dugtam de arra emlékszem hogy két láb üresen van hagyva lehet hogy az lesz,de az is lehet hogy a műszer halott.Nem tudom hogy,hogy lehet meg vizsgálni kiszedett állapotban.Tudod elég sziszifuszi munka a műszerfal megbontása.Már egyszer elkövettem,és tudom mivel jár.
Üdvözlettel:Gyuri

0

city217
city217 picture

Szia.
Egyszerű, egy vezetéket a trafó 1-es érintkezőjéről rákötsz az órára, de előtte keresd meg a bemenetet. Ha van rajta vezeték akkor azt is leteszteled. Nem kell semmi dióda mert a fordsz-műszer elektronikája az óra panelján van. A műszert pedig egy fáradt elemmel megtudod nézni. Csak érintőre veszed, és ha mozdul akkor jó.
Üdv.

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia Józsi!
Mindent megnézek,az lenne a kérdésem csak ha mérem a jelet azt kézi műszerrel tudom e mérni váltóállásban?A kapcsolási rajzon a műszeren a 16 lábas csatlakozón a 8.lábon kellene jelnek lenni.
üdv Gyuri

0

city217
city217 picture

Szia Gyuri.
Ne bonyolítsd az életed, ennél egyszerűbb. :) Nézd meg a fordszám-mérő bemenetére megy-e zsinór /ezt a panelon vissza bírod követni, vagy a rajzról/, ha igen akkor a kötegben benne van. Ha nem akkor egyet be kell fűznöd a trafótól. De egy szakadás mérővel meg tudod keresni a trafó 1-es csatijáról mérsz az óra csatijára /gyújtás nélkül/. Ha eddig meg vagy, meg van a zsinór akkor jöhet a műszer ellenőrzése. Ha nincs akkor vigyél be egyet, de már én is bonyolítom. :)
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a műszer bemenetre adj 5 V 20-50 Hz közötti négyszögjelet.
50 Hz-nél 3000rpm, vagy ennek egész számú többszörösét vagy hányadát kell mutassa, ha a műszer 4 hengeres motorhoz készült.

Bálint

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia SzBálint!

A műszerre megy 12V. Ezt csak négyszögjelel tudom vizsgálni?(műszert)
Sima egyen feszültséggel nem megy akkor építenem kell egy generátort?
Vagy 3-5Vos váltóárammal meg lehetne hajtani?
Üdv Gyuri

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: félreértettük egymást?
A műszer egyenfesz tápot kap a műszerfal panelról,10-12 V-ot
Általában be van építve a műszerfalba egy 10 V-os stab.kocka. Ez a tápfesz.
Amit én mondok, a műszer bemeneti (érzékelő) pontjára kell vizsgálójelként adni az 5 V-os négyszögjelet.(ilyet kap az elektronikától vagy a trafó 1. pontjától).
A konkrét megoldást nem ismerem, de az elektronikába be szokták vezetni,mert ezt a jelet másra is használja az elektronika.
Az 50 Hz váltófesz is lehet jó próbára,de megtéveszthet, ha a fordszámmérőben nincs jelformáló-védő áramkör.
Ilyenkor azt csinálhatod, hogy ellenpárhuzamosan kötsz két db 5,1 V-os zenert,ráadod egy 1-1,5 kOhmos ellenálláson keresztül a 12-15 V váltót, és egy 1 kOhmos elleálláson kereszül elvezeted a már négyszögre hasonlító
trapéz alakú jelet.
Valószínű nincs a fordszámmérőben jelformáló, mert szerintem ezt az elektronika végzi.
Az elektronikán levő BOSCH szám és a rajz alapján lehet azonosítani, hogy van-e kivezetés az elektronikán ford.szám mérésre.

Még egy megjegyzés:az európai(Bosch) huzalozásnál zöld vezeték a fordszámmérő, ha jól emlékszem

Bálint

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Gyuri!

Nem kell azt a generátor építést elbonyolítani!

Egy 12V kimenetű trafó + 1N4001 + 1K + ZPD5V,
és kész az 5Vpp/50Hz-es kvázi négyszögjel.

Üdv:
Fülesmester

0

AC-DC
AC-DC picture

Szia SzBálint !

" a műszer bemenetre adj 5 V 20-50 Hz közötti négyszögjelet. "
Az 5V-os négyszögjel kevés lesz ,kell a 10-12V még a dieselnek is .A benzinesnek pedig nagyságrendekkkel több .( A trafó primeren több száz voltos tüske van !)
A műszerfalban egyébbként jó eséllyel át lehet alakítani a vez.ák.-t .
Üdv .: Zoli

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: valamit keverünk.
A fordszámmérő bemenetén nem lehet 5 V-nál nagyobb feszültség.
A műszerfalak egységei belül pedig 5 és 10 V hőfokra is stabilizált feszültséget kapnak, egyedül a világítás kap akkufeszt.
Ha nem találsz külön stab IC-t, akkor olyan ic-k vannak benne, amiben be van építve a stab.

Bálint

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia SzBálint!

Nincs keverés semmi a fordulatmérő alaplapjára is 12V viszont a bemeneten ott a trafó 1-es pontján is 12V-ot mértem a testhez képest a trafó 2 pontján ott fordulattól függő feszültséget mértem 4-13V."(Azt még hozzá teszem hogy a trafó nincs testre kötve közvetlenül hanem a komputerbe van kötve a két oldala.)" De nem innen szedtem a jelet hanem a trafó 1-es pontról,és működik a fordulatszám mérő!Ja majd el felejtettem mondani nem volt kábel hanem be kellet húzni.
Minden esetre meg köszönöm a segítségetek,meg oldottam a problémát.
Üdv:Gyuri

0

SzBálint
SzBálint picture
****

Naaaa, és jól mér?
Alapjárat melegen 870 és 1000 között.

Bálint

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia Bálint!

Igen alapon 7-800 körüli a fordulat,és 6000 nél leszabályoz.
Nagyon tetszik a műszer,a műszert is szétkaptam ki lett ganézva és úgy néztem át hogy van e gond vele.Csak a KM órát tettem át a fordulatmérős műszerbe,mert az tartalmazza az igazi KM ert.Ez nekem az olajcsere véget szükséges.
Üdvözlettel:Gyuri

0

city217
city217 picture

Szia.
Igen, ezért találták ki a papírt ceruzát. De ha akarod akkor az óra tekerésében rutinos vagyok.
Legalább is a kraz, ifa, zil, stb, na és a zsiguli. :)
Gratulálok az eredményhez, nem volt egy egyszerű szülés. :)
Szép hétvégét!
Üdv.

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia Józsi!

Hát nem volt az,tudod én is egy pár éve vezetek de mit mondjak ezek az autók
már másabbak.Itt a gyújtásmegszakító helyet vezérlő elektronika van.
Azokat a motorokat jobban lehetett javítani háznál,ezeket már inkább műhelybe meg programozás!Én mikor tanultam vezetni akkor GAZ kocsik voltak, meg csepel 344-ill 350-es utána jöttek a ZIL-lek.De ez nem most volt.
Üdvözlettel:Gyuri!
UI:Köszi a jókívánságodat!Legközelebb ez már nem lesz gond.

0

city217
city217 picture

Szia Gyuri.
Örülök hogy jó lett, és hogy már a viccet is érted. :)
Na ezért nem újítok. Jó nekem a 30 éves D kadett, ebből ha kiesik a motor, akkor is megy tovább. :)
Üdv.

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia Józsi!
Akkor a Kadetnak meg van a személyi igazolványa.
Sőt ha betöltötte a 30 cat és eredeti minden rajta akkor adót sem kell utána fizetni.Nekem 105 Skodám volt de el kellet adni mert már öreg volt,
és utána 15 évig nem volt autóm,mert így is sokat vezettem mert buszvezető vagyok illetve voltam mert nyugdíjba mentem tavaj.Meg vagyok ezzel a kocsival elégedve.A viccet azt szoktam érteni.
Üdv:Gyuri

0

SzBálint
SzBálint picture
****

ok, Bálint

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Az elöttem szólónak igaza van a modern autók a lendekeréknél lévő felsőholtponti jeladóról veszik a fordulatszám jelét. A motorvezérlésbe ez biztosan bemegy mivel a gyújtási és befecskendezési alapadatokat innen veszi a vezérlőegység. Próbálj esetleg kapacsolatba lépni az injektor.hu-n valakivel lehet hogy ők fejből tudják a választ hogy férsz a jelhez hozzá mivel a motorvezérlés a szakterületük.

0

VrubenX
VrubenX picture

Üdv:
2000-es évj. Vectra a lenkerékről szedi a jelet hátha ebbe is oda tették bár,
a motorok már eltérnek egy kicsit.
Üdv: Ruben

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Sziasztok!
Köszönöm a segítségeteket! Minden esetre jó érzés hogy vannak segítő kész emberek. Meg nézem hogy van e jeladó a lendkeréknél.A Vectra azt nem tudom mert van egy Vectra a családban de az 16 szelepes 1.8-as motor.Ha tudtok még valamit akkor azt írjátok meg.

Üdvözlettel:buszosgyuri.

0

VrubenX
VrubenX picture

Ha az Vectra B akkor, ha a kormányt elforgatod hogy a jobb keréknél be tudj nézni a motorhoz akkor ott alul meg fogod találni elég szembe tűnő.
Üdv: Ruben

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a vezérműtengelyről is szoktak jelet levenni.
Ha másként nem megy, a gyújtótrafó 1. pontjáról soros 47-100 kOhm+ dióda és párhuzamosan 6-12V-os szupresszor diódáról lehet jelet levenni.

Bálint

0

buszosgyuri
buszosgyuri picture

Szia Bálint!
És milyen diódát tegyek oda BY-ost vagy 1N4001-7 illetve mekkora áram áteresztő képessége legyen?
Üdvözlettel:buszosgyuri!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a lényeg, hogy leválassza és legalább 100 V-os legyen.
Legcélszerűbb az 1N4... mert mechanikailag stabil.

Bálint

0

Sponsored links