You are here

Optikai kábel szinintenzítás nővelése,ha lehetséges volna

14 posts / 0 new
Last post
deak ferencz
deak ferencz's picture

Üdv mindenkinek!!
Egy kávégép gyárba dolgozom ahol kávégépeket tesztelünk le. Például a On/OFF ledek jelzését(piros/zöld/narancs)ilyen optikai szenzor figyeli. Persze a tesztelés spéci szoftal történik,állítható paraméterekkel. Ezeket a színeket az intenzítás alapján itéli meg. Na most ezt szeretném felerősítni valami uton-módon.(persze ha lehetne). Valamit sikerült elérni az érzékelő közelítésével a ledhez. A fénye a lednek eléggé tompa mivel van egyfajta matt palástja a lednek. Bármilyen infót szívesen fogadok!!!
Előre is köszönöm. Üdv. Deák Ferencz!

Sponsored link
Comments
DINO54
DINO54's picture

Szevasztok !
Akkor összegezném. A szofthoz nem lehet nyúlni de a géphez sem mert garis. Ezen túl eddig azt sem tudtuk meg hogy egy, kettő vagy három LED működése van megfigyelés alá vonva. Fotó az nincs, gondolom, azt meg a főnök nem engedné. Mit tehetünk mi akkor?
A problémák hosszú távon maguktól megszoktak oldódni ha máshogy nem, akkor úgy hogy aktualitásukat vesztik.
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

deak ferencz
deak ferencz's picture

Üdv mindenkinek.
Annyit sikerült elérni hogy a" receptorok"a ledek közelebbi állításával javult az eredmény.
Köszönöm.

0

Vote up!

You voted ‘up’

hcs

Szia Feri!

Van egy olyan lehetőség is, hogy pl. 95-99% kitöltési tényezővel eltérő frekvencián villogtatja a különböző színű ledeket, pl 200, 250 és 300Hz-en, a lényeg hogy ezt az emberi szem folyamatosnak érzékelje, az intenzitás csökkenése így minimális lesz, de a fals érzékelés esélye is drámaian lecsökken. Érzékelőnek elég a feladatra egy gyorsabb fotodióda is némi árnyékolással körítve.
Hátrány, hogy bele kell nyúlni a kávéfőző vezérlő szoftverébe.

Másik lehetőség pl. a spektrofotométerekben is alkalmazott monokromátor beépítése, 3 fotodiódával a megfelelő, pozícióba, csak ez viszonylag drága és bonyolítja az egészet.
Csak a spéci szoftver ez esetben fölöslegessé válhat... nem hiszem hogy belemennek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Szia hcs!
A lennebbi hsz-ban linkeltem par RGB/color szenzor megoldast; talan az "adafruit" termeke lenne ide a legmegfelelöbb-fontos, hogy nem diszkret diodas, egyetlen darab/chip megoldja a szinek erzekeleset & szürözeset is, nomeg vagy kemeny ~8 dolcsi darabja_ dee zt (uttünik) Ferenc nem ertekel(het)i...
Jobbat, Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

deak ferencz
deak ferencz's picture

Szia.
Sajna nem nekem kell(ene),nagy cégnél dolgozom,mivel a szerkentyüköt külföldi cég gyártotta plusz gari is van rájuk. Gondoltam a tanyalakóihoz fordulva ,sikerül valamit jobbítani a dolgokon .(kevesebb beavatkozás legyen Nekünk,tehnikusoknak).Hálás vagyok mindenkinek az infók-ért!!!!!!köszönöm.

0

Vote up!

You voted ‘up’

deak ferencz
deak ferencz's picture

Szia.
A szoft-hoz nem lehet nyúlni. Akármit nem enged meg a "minőség" !!!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Szia Feri!
Sok okosat olvashatott itt az ember, de egyik komplikaltabb mint a masik-a gyakorlatban... Szerintem egy effele szenzorral kellene nekiallnod: https://www.adafruit.com/product/1334 , de van böven epay kinalat is.
Ezen szenzor elönye a beepitet feher/SAJAT fenyforras :-) Ez a tömeggyartott digitalis kimenetü pl. embertelen szeles -5mimlliLux--40KLux- fenytartomanyban üzemel :-)
(valodi)Szinmeres eredmenyet nemcsak a környezet (nem kivanatos) fenye befolyasolja, hanem a "bekapcsolt" megvilagitasod beesesi szöge is!! Ezert pl. az autoipar szamara ezt szabvanyositottak is(nomeg a "referencia feher" milyenseget is, dezek sztem jocskan tulmennek a Te gondodon.
Manapsag több hasonlo van forgalomban, s a 10$-nyi ar sem eppen patikusi.-Eu-ban talan az ex NDK-s MaZet IC-je a leg ismertebb, a legjobb meg asszem a Hamamatsu-e, de az "über profi", s igy gondolom nem igen jön szamitasba... Ha környezeti feny pl. az elsö linkeltnel is megis befolyasolna- egy eleje tett csövel sztem le lehetne "arnyekolni", de akkor pontosan a merendö felületre kell iranyitani mint egy tavcsövet.
Eredmenyeset!
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Nem teljesen világos a feladat. Szóval egy, de különböző színű (RGB) LED színét kell meghatározni? Hogy éppen zölden vagy pirosan világít? Vagy csak azt, hogy a LED világít vagy nem? Esetleg egy adott színű LED árnyalatát kell tűréshatáron belül tartani?

Ha a színét kell megállapítani, akkor én optikai szállal vagy prizmával szétosztanám annyi részre ahány színt meg kell különböztetni. Mindegyik fénysugár útjába tennék egy színszűrőt és utána egy fototranzisztort. Amelyik kinyit, a hozzá tartozó szűrőnek megfelelő színű a LED fénye.

Esetleg az is megoldás, hogy egy forgó színtárcsát helyezel el a LED és a fototranzisztor közzé. Figyelni kell, hogy mikor nyit ki a tranzisztor és, hogy abban a pillanatban épp melyik szűrő van a LED és a fototranzisztor között.

Persze minden esetben sötétkamrában kell tesztelni, mert a környezeti fény tönkreteszi a mérést.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar

Szia!

Én meg úgy értelmezem, hogy van egy 3-színű LED, amit egy fénydetektorral akarnak tesztelni, hogy a kávéfőzési ciklus során mikor melyik szín világít. De mivel a detektorok széles spektrumúak, nem tudják elkülöníteni a színeket. Ezért az lett kitalálva, hogy a három szín eltérő fényintenzitást bocsájt ki, és az intenzitásokból lehet visszakövetkeztetni arra, hogy melyik szín világít.

Valóban, ahogy az előttem szóló írta, erre egy egy célkészüléket lehetne fabrikálni, mely áll az alábbiakból:

- külső fényt árnyékoló palást (vagy henger) vagy az egész kütyüt magába foglaló érzékelő fejen egy alkalmas nyílás, ahol belép a fény. Ezt célszerű a LED-hez tapasztani a mérés idejére, hogy a környezeti fény ne zavarja a mérést
- prizma
- 3 különálló fényérzékelő ott elhelyezve, ahova a prizma vetíti a piros, zöld és narancsszínű fénysugarakat
- járulékos elektronika tetszés szerint

Szerintem olcsón kihozható, csak némi mechanikai konstrukciós munka kell hozzá.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca

Szia!

Nagyon kényes a dolog, ilyennel mi is küzdünk. Léteznek olyan érzékelők, amik szín szerint adnak visszajelzést, plusz egy intenziást. Próbálkoztunk kamerával is, ahol az RGB paramétereket figyelte a szoftwer, az is tudott nagyokat hibázni. Mivel történik az érzékelés? Mert azt lehetne még, hogy egy ugyanolyan érzékelőt megvilágítani a megfelelő leddel, és a két érzékelő közti különbséget figyeltetni.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szia !
Ha jól értelmezem a kissé zavaros leírásod, akkor a különböző színű (funkciójú) LED-ek külön külön vannak(lennének) a kibocsájtott fényük intenzitására nézve tesztelve.
Ez csak akkor működhet korrekten ha az érzékelőt, legyen az foto dióda/tranzisztor/ellenállás valamelyike, a környezeti világítás fénye nem éri. Az egyes receptorok csak a megfigyelni kívánt LED-et "látják". Ezeket a követelményeket megfelelő árnyékolással (maszkolással) érheted el.
Azt hogy a munkához szükséges világítás ne zavarjon, az érzékelők elé helyezett, az adott LED szándékolt hullámhossz(szín)-el megegyező színszűrővel lehetne javítani.
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

deak ferencz
deak ferencz's picture

Szia. Jól értelmezted a dolgot. Sajnos nincs maszkolva semmi plusz a sötét szinű burkolatok miatt még csökken az intenzitás értéke, szerintem még "elszívja".

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Szia Feri!
Azert valami kepet/skiccet bedobhatnal mi ertetlenkedök szamara az egesz folyamatrol, mert en pl. nem ertsem azt sem, hogy hol van (s persze mifele anyagu, jellemzöjü) a cimben emlitett optikai kabel is!! Ha egy pl. 2mm-es plasztik-kabel vezeti be a fenyt a LED felületröl a szenzorba: elegge pofon egyszerü az erzekenyseg növelese: kell egy picike (optimalisan = Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content