You are here

Orion 11AK53-1 lekapcsol Elkészült !

12 posts / 0 new
Last post
gabortv

Sziasztok!

A masina sorkimenős volt.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, e nélkül nehezebb lett volna.

Első kérésem lesz ez :-).
Orion tv bekapcsolás után amint megjön a kép azonnal leáll készenlétre.
Az EW tekercs izzik benne, de nem találtam benne semmi hibát.
Sor és raszter körben az impulzus kondikat kivettem átmértem azok jók.
Rajzot vagy infót szeretnék.
Ami rajzot találtam róla az nem pont ehhez való, mert abban IC-s raszter van, ebben pedig tranyós, és más a 200V video tápfesz része is.
Előre is köszi a segitséget.

Gábor

Comments
cs_65

sziasztok.
nem szeretnék új topicot nyitni, ezért itt teszem fel a kérdésem, ami nem is túl bonyolult, de sehogysem jövök rá mert előttem már pelepiszkátak a tv-be.
a hibajelenség nagyjából ugyanez: "Az EW tekercs izzik benne"
a sorvég (raszter) részben mitől függ a kondik értéke? a "*"-al jelölt érték és a "*" nélküli.
köszi előre is!

gondolok elsősorban a karikázott kondikra

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

Itt nem szokás más topikjába beírni a saját hibaesetedet, mert követhetetlenné teszed az eredeti probléma megoldását!
Nyiss önálló topikot!
A címbe írd be a típust, a sassziszámot és a hibajelenséget röviden!
Ott majd minden kérdésedre megkaphatod a választ.

Megjegyezném, hogy ezt a topikot is olvasd át alaposan!

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

cs_65

köszi Fülesmester, így fogok tenni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kattila
kattila's picture

Szia
Tekercseld at a tekercset!

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvdoktor
tvdoktor's picture

Helló!

Nem csak mérni kell, hanem szemrevételezni az alkatrészt.
Az impulzus /csillapító/ kondik ha hibás akkor egy picit ki van dudorodva az oldala vagy az elektródánál.
Persze ehhez kell ismerni egy kicsit az alkatrészt hogy, hogy néz ki amikor jó.

A legtöbb tv nél ez az alsó kondi a hiba ,ha az E/W tekercs meleg,mint a képen.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

A hibát ott követted el, hogy a sorvégfok impulzus kondenzátorainak egyes hibáit mérésükkel nem lehet kimutatni, mert csak az üzemi viszonyok között jelentkezik.

Ezt a hibát tipikusan a C114/C114* sorcsatoló kondenzátorok átvezetése okozza.

A készülék hatástalanított EW fokozattal (R144 kiemelésével) stabilan járatható, persze lecsökkent sormérettel és párnahibával.

Cseréld (méregetés nélkül): C111, C114, C114*, C154

L101 is áttekerendő, ha megégett (az alsó sorokban menetzárlatos lehet).

Én még IC-s raszter korrektor áramkört ebben a sassziban nem láttam, csak tranzisztorost (Q102, Q103, Q104).
Például ezen a rajzon is:

http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=%2211AK53%20100HZ%20TV%22&kat...

Nem az IC105 (LM358N) áramkörére gondolsz a rajzon? Az a ROTATION CONTROLL áramkör része (elfordulás vezérlés), ami nem mindegyik képcsőhöz kell.

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

gabortv

Szia

A C114 tényleg kicsit púpos oldalt, igazad volt, cseréltem a többit is a hogy írtad,de nincs változás, tekercs meleg, és lekapcsol.
Az R144 (ami jelen esetben egy rövidzár) kivéve, de akkor is lekapcsol.
Ahogy mértem nincs igazán 200 Voltom, csak 140.
Ettől is csinálhat ilyet?
Viszont ennek nincs köze a raszter tekercshez.
Két külön hibám lenne?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

Ha nem megy hatástalanított EW fokozattal, akkor a sorvégfokban keresd a hibát.

Nézd meg a visszafutási jel alakját (pl a trafó 12-es/fűtés lábán (szinuszsapka). Ha leszívásos, akkor terhelt a fokozat, aminek meg kell keresni az okát. Mekkora a sorvégtáp? Nem magas?

A "200V" (RGB végfok tápfeszültsége) akkor is csak 135V, ha az R122, vagy a D107 szakadt, mert a D123-on keresztül megkapja a sorvégtápot az RGB végfok.

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

gabortv

Valóban a jelalak teteje pocsék, keresem az okát, még jelentkezem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

gabortv

Sajnos már nem vagyok a műhelyben, de az R122 jó, és a dióda is jó.
A sorvégfok táp 135 volt. Ezt a szkópos nézegetést holnap megnézem.
Előre is köszi az eddigi dolgot. Délután jelentkezem mire jutottam.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tónió

Sziasztok!
Fülesmesternek igaza van :oke: , a kondikat cserélni kell, nem tudod igazából leellenőrizni őket, hacsak nem szemmel látható hogy rossz a kondenzátor.Én egy 11AK-30-al jártam így tegnap, nem látszott semmi a 430 nanós kondin, mérve jó, de cseréje után megszűnt a "füstjelzés".
Tónió

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content