You are here

Orion T2155 MTX-Silver

30 posts / 0 new
Last post
Stocker
Stocker picture

Kedves Kollégák segítségre van szükségem. Az említett készülék(ami vestel valamelyik változata) a következő hibát produkálja. Bekapcsolás után sötét képernyő, a fűtés megy a segédrács feszültséget emelve tejfehér képet látni a fókusz feszültséget változtatva ismét sötét lesz a kép. A tápok rendben. Amit cseréltem:
Képcső (van nálam egy ugyanilyen gép),Sorkimenő trafó, RGB végfok ic. A képcső modulon minden feszültség rendben van. Ha van ötlete valakinek örömmel veszem.
A segítségeteket előre is köszönöm. Üdv mindenkinek!

Comments
Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szerintem egy egyszeru mezei voltmerovel nehezen fogod megkapni a hibat, jo lenne eloszor is megtudni, mely fokozatok mukodnek, es hogy korulbelul hol szakad meg a jel. Par tipp: Tedd be az anterna csatlakozot es egy videomonitorral nezd meg hogy van-e videojel a videokimeneten. Ezzel egy csomo egyseget egybol letesztelhetsz, habar bizonyara nem itt lesz a hiba. A tovabbi meresekhez jol jonne egy szkop. A jelet szinte csak ezzel tudod kovetni. A kepcsovon lehetnek jok a feszultsegek, de ott foleg egyfeszultsegszint valtozast kene merjel, de ha lehuzod a katodot a fold fele, az adott szin meg kene jelenjel (kepcso teszt). Manualisan menj ra a vegfok ic vagy tranzisztor labaira, es kenyszeritsd hogy aktivalja a katodot. Igy ha kepcsohiba lenne, azonnal megkapod. Elofordulhat, nagyon ritkan, hogy minden jel jo, de az egyik racsfeszultsegnek kampec, akkor is ugyanezt tudja produkalni a TV. En elsonek lehuznam az egyik katodot foldkozelbe, ha maskepp nem megy, kosd le, es egy ellenallassal vagy potmeterrel mar tesztelheted is. Igy kizarhatod a kepcsovel kapcsolatos hibakat. Ha ez ok, akkor mar csak a videomodul es a kepcso kozotti resz maradt :) ami roszabb esetben is csak par IC (PAL dekoder, RGB erosito). Megprobalom megkeresni a rajzat, hatha latok rajta valamit. Sokk sikert :)

0

zsoltika
zsoltika picture

Szia Stocer!
Nem írod,hogy van e hang,ha van akkor nézd meg az RGB -ket,kapnak e vezérlést.Alapból ezek a készülékek kb.10mp útán adnak fényt.Lehet dszungel
ic is ahogy a szaktárs írja,nézd meg nem melegszik e nagyon.Milyen az RGB ic?
zsoltika

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Stocker!
Nézd meg mit csinál, a függ eltérítő lekötésére!
Üdv:
exGelkás

0

Stocker
Stocker picture

Szia exGelkás! Ha lekötöm a függ eltérítést be sem lehet kapcsolni,van nálam még egy ilyen gép ami megy rendesen! azt sem. Nincs OSD sem. Hozták ma a távirányítót tudtam hangolni(emlékezetből) kép úgy van,hogy semmi fókusz de tök nulla!színek is vannak de nem lehet kivenni a képből semmit hang az jó. A G2-tőt sőt a fókuszt ha feljebb veszem egy határ után kikapcsol és láthatóan a fókusz semmit nem változik. A feszültségek a másik gépen mértekkel megegyezőek táp-képcső panel. Az ágyúkat nem zártam le mert cseréltem csövet is (a másik ilyen gépből). Egyébként PT92 Saszi. Szkopal még nem mértem mert most keresek rajzot. Köszönöm a hozászolásokat szívesen fogadok minden ötletet. Sziasztok!

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Stocker!
Ne az eltérítő csatit húzd ki, hanem a függ elt. tekercs egyik kivezetéséről forrasztd le a derótot.
Egy próbát megér, és még vezethet is valahova
Üdv:
exGelkás

0

Stocker
Stocker picture

Szia exGelkás! Szóval én nem forrasztattam hanem lehúztam a függö eltérítés csatlakozóját az ugye 2 szál vezeték mennyivel lennék előrébb,ha a tekercsről forrasztanák le 1 szálat? sem így sem úgy nincs függ eltérítés. De lehet hogy én vagyok lüke. nem a sor csatit húztam le! Viszont tényleg nem indul még a hibátlan gép sem ha lehúzom a függö csatlakozót. És van tökéletes függö eltérítés azzal nincs baj. Így hogy már tudtam hangolni és látok valami képhez hasonló nagyon moslék kezdeményt ez egyértelműen látható. Fókuszt egyáltalán nem szabályoz ez is látható sőt ha nagyon feltekerem a potit kikapcsol a készülék. A SORTÁP és MINDEN TÁP TÖKÉLETESEN RENDBEN ezt sokszor és alaposan megmértem és van egy működő ugyan ilyen készülékem ami a másik asztalon van szétszedve és szolgál alapúl. Ne haragudjatok de miért a függő eltérítésre tippeltek? mikor az jó,ha nem lenne az akkor ez teljesen nyilvánvaló volna. De lehet hogy én nem értek nagyon valamit? NAGYON KÖSZÖNÖK MINDEN HOZZÁSZÓLÁST.
Sziasztok!

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Stocker!
Végül is Jaca pontot tett erre a vakvágányra.
Itt az volt a gond, hogy egy ilyen hibajelenséget leírni nehezebb, mint gondolná a dolgozó!:-)
Jelen esetben, még mindig nem tudni, hogy milyen kapcsolással van dolgunk. A válaszok a Kollegák általános tapasztalatait tükrözik, sok CRT TV javítása után. Sokat segítene, ha konkretizálnánk a szóban forgó készüléket, és esetlegesen feldobnál, egy fotót a Számodra legjellegzetesebb képhibáról.
Üdv:
exGelkás

0

Stocker
Stocker picture

Szia exGelkás! Köszönöm mindenkinek a sok ötletet mindet kifogom próbálni. Nagyon szuper a fórum rengeteget lehet tanulni és nagyon sok időt lehet megtakarítani. Na a készülék típusa: Orion T2155 MTX-Silver a sasszé PT92. Sajnos rajzot nem találok erről a sasszé-ról. Ha tudnátok küldeni nagyon díjaznám. Ma sajnos nem tudtam foglalkozni a géppel de holnap kicserélem a képcső panelt bár az eredeti foglalatot már szétszedtem semmi nem látszik így elsőre se égés se más. A fókusz kondit persze cseréltem valamint az RGB végfok ic-t is. Érdekes hiba! Gondolkozom,hogy átrakom TDA 9351 PS/N2/2I0851 procit vagy az epromot lassan nem marad más.

Mindenkinek köszönöm az értékes hozzászólásokat. Sziasztok!

0

gyuri50
gyuri50 picture

Szia Stocker!
Google a barátod!
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/3003/ORION_PT92.html
Üdv. Gyuri

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A függ eltérítésre azért gyanakodtunk, mert hasonló eredményt produkál. Nekem is volt olyan, hogy a függ IC hibájából a képtartalom a képernyő alá vagy fölé került, csak egy maszatot láttam, de ha lehúztam, akkor megvolt középen a csík.

Üdv: Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Stocker!
Nem fontoltad-meg még mdecsi javaslatát???
Miszerint a fókusz cuccost a képcső környékén tesztelnéd?
Ha a cső foglalatban (vagy ott a környékén) zárlat, vagy átvezetés által terhelődik a fókuszfeszültség, az elég lehet ahhoz, hogy a potis feszültségosztó után drasztikusan csökkentse a feszt, majd egy bizonyos határon felül tekerve, már a sorvégnek-is be terheljen annyira, hogy le-fogja!

Üdv Tibi.

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Szia!

Cseréld ki az egész nyakpanelt, azt ha megjavul jöhet a crt foglalat csere...

Üdv

0

Stocker
Stocker picture

Szia M.Gábor. Bejött a képcsőpanel csere! Miután cseréltem a képcsőpanelt legnagyobb meglepetésemre a készülék tökéletesen működik!!! pedig cseréltem a fókusz kondit,szétszedtem a cső foglalatot (semmi egy pötty se nem hogy égés) RGB ic. csere is volt és mégis ott van a gond majd megnézem. Nagyon köszönöm mindenkinek a hathatós segítséget gyuri50-nek köszönöm a rajzot.

Tisztelt kollégák további jó munkát. Sziasztok!

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Szia Stocker
Pedig a foglalatod vezet át Mohm-os nagyságrenden, égést nem okoz csak hibát! :)

Üdv

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Kivancsi vagyok mostmar de nagyon, hogy mikor fog mar megjavulni ez a makacs TV :) Orulok, hogy vegre mar behataroltuk a hibat, mostmar csak azt varom, hogy kideruljon, hogy mi is volt a problema, kerlek mindenkeppen ird majd meg :) a kepcso nyakan levo csatlakozo mindenkepp gyanakvasra ad okot. Mivel csereltel kepcsovet es trafot is, biztosan valami banalis cucc lesz kidogolve, amit nagyon nem vettel figyelembe, mert anyira aprosagnak tunik, hogy semmi jelentoseget sem adtal neki. Hajra, szerintem mar a FINISH-ben vagy !

0

Stocker
Stocker picture

Szia Istvan-lab! Szóval a képcső foglalat volt a hunyó, cseréltem és rendben megy. meglepő hogy egy ilyen piti hiba milyen látványos problémát tud okozni. Nagyon köszönöm mindenki segítségét.

Sziasztok!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezt a "semmi fókusz, de tök nulla" hogy kell értelmezni? Látszik valami mozgás a képen? Próbálj meg egy ellenállást berakni a függőleges eltérítés helyére, hátha úgy elindul.
Ha a vízszintest húztad le, akkor természetes, hogy nem megy.

Üdv: Jácint

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Szerintem ha ezeket leírod a témaindításodban, akkor sokkal többet tudtunk volna segíteni. Így meg túráztattad a kollégák agyát.
Tehát leginkább akkor fókusz nincs ha jól értem. Csövet cseréltél, sorkimenőt cseréltél és mégis.

B+ ugye megvan és névleges? Ha tekergeted a fókusz potit, akkor változik a fókusz, vagy csak a korábban leírt tejfehérség növekszik/csökken?

Én a helyedben a képcső foglalatát nézném át most így hírtelen. Olyan mintha nem lenne fókuszod. Volt már egy olyanom, hogy ott kontaktos volt. Fókuszpoti a sorkimenőben van, tehát amikor a sorkimenőt cserélted akkor azt is ugye?

DM

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia exGelkás!

Taníts mester, ezzel mit tudsz megállapítani?
A rácsfeszültség változtatására a fényerő is változik, tehát van nagyfesz, fűtés és eltérítés.

Kolléga cserélt RGB végfokot és feltételezzük, hogy a képcső nyakán minden stimmel. Ezek után valahol a tuner és az rgb előerősítő között lehet valami logikusan. Talán agyhalott a készülék és nem jut semmi se az RGB végfok bemenetére. Nincs OSD sem...

Nem kötekedésképpen, neked jóval több rutinod van, csak kíváncsi vagyok a logikádra, tanulni szeretnék.

DM

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mdecsi !
Mivel a G2 megemelése tejfehér jelenséget produkál, nagy a valószínűsége, hogy a függ elt.en DC lóg. Lehúzott függelttel, egy szép vizszintes csíkot kellene produkálnia a masinkának.
Így már csak a hibát kell megkeresni!:-)))
Üdv:
exGelkás

0

delon1
delon1 picture

Szia exGelkás!

Most már Én is értem mire gondoltál?
Abban, az általad említett estben, vmi homály--szürkés-fehér kép látszik???
Remélem egyre gondoltunk?
delon1

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz delon1!
Ilyen esetben egy nagyon halovány derengés a képcsövön, de képtartalom nélkül!
Üdv:
exGelkás

0

delon1
delon1 picture

Szia!

Igen! Sztem is egyre gondoltunk!
Vagyis ilyenkor a képtartalom úgymond 'kívül esik a megjelenítendő felületen' !
Tehát nem a képcsőre, hanem felé vagy alá vetítődik a kép???
delon1

0

mdecsi
mdecsi picture

Viszont az nem tejfehér, hanem szivárványos, valami ilyen:

Nem?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mdecsi!
Valami hasonló, de nem biztos, hogy van benne egy széktámla is!:-)
Üdv:
exGelkás

0

delon1
delon1 picture

Sziasztok!
'Ezek' szerint PTK-s?!
delon1

0

delon1
delon1 picture

Sziasztok!

Kérdés! A G2 megemelésénél megjelenő 'fehér' kép teljesen fehér, vagy tele visszafutási csíkokkal is?
Ha tele van csíkokkal, akkor a videómeghajtás tilt le vmiért?!
Ez, pl. lehet a vertikális eltérítés visszavezetett impulzushiánya miatt is?!
Ha, tiszta fehér kép van, akkor, a KF-fokozat szokott hasonlót megjeleníteni!
Eddigi összesítésként: táp,videóvégfok,képeltérítő,sorkimenő+sormeghajtás rendben működik!
Esetleg az eeprom is bele tud kavarni?!
delon1

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sajnos en mar lattam olyat, hogy az EEPROM hibaja miatt ennyire leallt a keszulek :( Gyartotol fugg :(

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Nem teljesen értem, hogy miért cseréltél képcsövet meg sorkimenőt, de te biztos tudod...

Milyen sasszi van benne? 11AKxxx?
Hang van?
Szkóppal nézve az RGB végfok bemenetén van valami?
Távirányítóra reagál?

Elsőre jungle ic-re tippelek, de bármi lehet. Tápok biztos, hogy mind rendben?

DM

0

Sponsored links