You are here

Ortogonális mit jelent? OFDM (már megoldva)

27 posts / 0 new
Last post
apostrophes
apostrophes picture

egymástól egyenlő távolságra vannak a "vivők"  szépen láthatóak   színesben a rajzon
KÉRDÉS: az ortogonális elhelyezkedés hol látszik? 
az angol nyelvű magyarázatból ez hogy adódik?

 At orthogonal frequencies, the individual peaks of subcarriers all line up with the nulls of the other subcarriers. This overlap of spectral energy does not interfere with the system’s ability to recover the original signal.

Comments
apostrophes
apostrophes picture

A színes kb 1kHz-es szomszédos sávok merőlegesek egymásra, mert a nullátmenet és a szomszéd maximuma egy pontban van....ki érti ezt??? 

0

atis76
atis76 picture

Én nem de hagyjuk......

0

welding alt
welding alt picture

Hát még a trandzekvenciálist hogy kell értelmezni....

0

mindigehes
mindigehes picture
**

... meg 3x kimondani egy levegővel ..

0

Jaca
Jaca picture
****

Gondolom ott hűtve van.

0

atis76
atis76 picture

Ja ja , hűtőszekrényt ellenőrizte ebben a hidegben???

1

torokj
torokj picture

Üdv,
Ha google fordítóval fordítod,és ragaszkodsz az ortogonális egyik jelentéséhez,ami valóban merőleges,akkor Te sem ,és más sem érti.Jelen esetben több egymástól független,keskeny frekvenciasávban megy a jelátvitel,ettől ortogonális.

2

apostrophes
apostrophes picture

Köszönet a Linkekért mindenkinek !!!

Nagyon úgy néz ki, hogy ez az ORTHOGONAL azt jeleniti, hogy a "vivők" távolsága (frekvenciában)  az "Ablak" T periódusidejéből van meghatározva, úgy hogy pontosan olyan távolságra legyenek a vivők, mint az "Ablak" periódusidejének a reciproka. Tehát ha az "Ablak" mondjuk T=1ms van nyitva akkor f=1kHz-nek kell lennie pontosan a vivőfrekvenciák távolságának. EKKOR állítólag az amplitúdótól és a fázismodulációtól függetlenül is fennmarad a merőlegesség, ami nélkül ez a "mutatvány " nem sikerülne...Hogy az "Ablak" periódusideje (ez a mintavételezési ablak ammennyi ideig változatlan a jelforma) és a "vivők" frekvenciatávolsága hogyan hozza össze ezt a merőlegest, ami ennyire fontos(!), ki tudja??? 

0

apostrophes
apostrophes picture


szerintem a megoldás: 

összeállt a kép a sok segítségnek köszönhetően. A merőlegesség abban áll, hogy két hullám szorzata=0 legyen. Ez abban az esetben automatikusan teljesül ha a szimbólum =T ideje alatt mindkettő teljes periódust fut végig. Ez automatikusan magában hordozza azt, hogy egy alap frekvenciának pont az egész számú többszörösei. Tehát egy alapfrekvenciának bármely két harmonikusai egymással merőlegesek egy olyan időintervallumban másnéven szimbólumban amikor mindkettő teljes periódust fut végig. A teljes periódus azért szükséges, hogy a hullámok szorzatának integrálja mindig nulla legyen, lévén a pozitív és negatív területek egyenlőek, tehát az érték minden periódusonként =nulla avagy =0. Tehát a frekvenciáknak legyen egy közös alapfrekvenciája, és a szimbólum hossza =T pont az alapfrekvencia periódusideje legyen. Ez a két dolog kell ahhoz hogy a vivők mind merőlegesek egymásra! Szorzatuk minden T=szimbólum időre nézve (amíg ugyanazt a jelet sugározza) = nulla, tehát merőlegesek.

Köszi a Linkeket !!! 

3

welding alt
welding alt picture

Szia, az jó, hogy megvan a megoldás, de ez miben segít neked. Mint fejtörõ R ! 

0

apostrophes
apostrophes picture

konkrétan nekem is van ilyen DVB-T stick 5000-ért.(SDR) Abban van ez az 5Ft-os kis CHIP amiből hibátlanul(!) ömlik kifele állítólag (és gyakorlatilag) 20Mbit másodpercenként. Szerintem ezt a "trükk"-öt csak azért tudja ilyen hatékonyan és jól megcsinálni mert már eleve egy nagyon konkrét spéci tulajdonságokkal is rendelkező jelet kap a bemenetére, tehát az adóból már olyan jel jön, ami ilyen szépen gyorsan és hatékonyan esik szét. Ezen a témán nyomozok. valójában az "ortogonális" adás az egyik "trükk" a másik meg az, hogy a vevőnél is két keverő van egy I és egy Q ez is nagyon érdekes: https://www.pe0sat.vgnet.nl/sdr/iq-data-explained/    ...eddigi tapasztalatom az hogy itt  a"tanyán" nagyon színes képzettségű társaság van jelen, mert itt az a gond ahol lakom ebben a városban nem lehet egy tranzisztort vásáni, mindenki gyógytornász vagypedig szállodatulajdonos (vagy "Gyógybőrgyógyász")

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ez nagyon szép és jó, hogy érdekel ennek az igen bonyolult és jól integrálható adásrendszernek az elvi működése. Szerintem nézz utána a szakirodalomban (szabadalmi leírások, IEEE publikációk, egyetemi jegyzetek, stb), mert itt a tanyán nem fogsz hivatásos kommunikációs szakembert, fejlesztőt találni. Vagyis nemsokára te magad többet fogsz tudni az ODFM adásrendszer elméletéről, mint mi többiek összesen.
Amint elérted ezt a nirvána állapotot, kérlek foglald össze számunkra is pár mondatban magyarul.
Utána át lehet térni a Higgs-bozon tulajdonságaira, a korai Univerzumban keletkezett szupermasszív fekete lyukak keletkezésének elméletére, stb. Ezek is biztosan sokakat érdeklő témák.

2

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Szabadalmi leirasokat még csak-csak lehet olvasni, de az IEEE-pubs kemenyen fizetösek szoktak lenni :-(
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

Ámen

1

mindigehes
mindigehes picture
**

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Biztosan van a neten erre jó magyarázat. Ami nekem hirtelen eszembe jutott régi tanulmányaimból, hogy az analóg jeleket vektorosan is lehet ábrázolni. Ortogonális annyit jelent, hogy merőleges, vagyis 90°-kal el van tolva fázisban. Ekkor az egyik jelnek a másik jel fázisa irányába eső össztevője nulla, vagyis a két jel egy közös csatornán átvihető, és utólag szétválasztható. Például a vinyl hanglemez barázdái ortogonálisak, két csatorna van (sztereo), mégis elég egyetlen tű.
Ha ilyen Fourier spektrumot lát az ember csúcsokkal és köztük lyukakkal (amiket a jobb sávkihasztnáltság érdekében szintén ki akarunk tölteni információval), akkor a megértéshez mindig az analóg jelre kell gondolni, aminek a másik ábrázolási módja a Fourier felbontás. Én azt gondolom, hogy az eredeti jellel 90°-os eltolásban hozzáadott új csatornák (az eredeti Fourier spektrum lyukait kitöltő új frekvenciákon) nem fogják zavarni a szomszédos eredeti csatornákat (és viszont), mivel vektorosan ábrázolva ortogonálisak az eredeti analóg jelre.
Hogy pontosan érthető legyen, az eredeti és az arra ortogonális analóg jelen értem az összes vivőfrekvenciát, modulálva.
Remélem így érthetőbb.

2

apostrophes
apostrophes picture

a MERŐLEGES akkor a Fel-LE síkja merőleges a Jobbra-balra síkjára. de akkor a mikroszkópos felvételen rajzolt magyarázat is téves.... namost itt mi az igazság? mármint a LEFT az a fel-le és a RIGHT az a jobbra-balra szerintem 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Volt ilyen rögzítés is, de nem terjedt el. A mai rögzítésnél a vertikális mozgás hordozza a mono információt (többnyire, de nem kizárólag mély hangok), a horizontális mozgás hordozza a sztereo információt. Ezeket rövidítik M és Stop jeleknek, és létezik olyan mikrofoncsoport, ami ezeket közvetlenül állítja elő.
Na de eltértünk a tárgytól.

0

imrus101
imrus101 picture

A barázda V alakú, ezen a keresztmetszeti ábrán jobban látszik az elv:

https://michaelfidler.com/articles/mono-switch/600groove450.png

3

welding alt
welding alt picture

Szia!
A feltett kérdés a mai világban meglepő, de igazán jó! Talán a Hungaroton , vagy az Electrecord  hanglemezek gyártásában jártasok adtak volna -talán- azonnali választ.

welding alt

0

apostrophes
apostrophes picture

KÖSZI az ÁBRÁT !!!Megvan a merőleges !!! a Jobb és Bal merőleges !!!

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Itt egy jó magyarázó video. Ha ebből se érti meg, el kell engedni ;)

https://youtu.be/3DdUvoc7tJ4
 

0

apostrophes
apostrophes picture

azt nem értem hogy mindegyik "alvivő" frekvenciája ugyebár kisebb vagy nagyobb a szomszédosnál. hogyan lehet merőleges egymásra két eltérő frekvencia? Hogyan lehet merőleges két jel, ha mindkettő fázisát közben moduláljuk?

mindenesetre sűrgősen utánanézek a lemezjátszó barázdák merőlegességének, mert lehet hogy ez a megoldás kulcsa. ki tudja? 

0

torokj
torokj picture

Szia,
Nem kell a merőlegest keresni.Az ortogonalitás általánosabb értelemben számos matematikai relációra utalhat, ezekben az esetekben valamiféle egymást nem átfedő, nem korreláló vagy független objektumokra lehet gondolni.
Lásd régi gépek (PDP 11,VAX )ortogonális utasításkészlete,ahol az utasítás típusa és a címzés módja egymástól függetlenül változhat.Itt a lényeg az egymástól független,párhuzamos vivőkön van.
TJ

2

apostrophes
apostrophes picture

megvan a merőleges !!! A Jobb és a Bal merőlegesek egymásra !!! Köszi az ábrát !!!

Köszönet a segítségért !!! Nyomozok tovább az OFDM témában !!! Köszönet mindenkinek, aki kulturált stílusban segít annak pláne, de aki nemtud kultúráltan kommunikálni annak is ezer köszönet, a lényeg hogy egy kérdés megoldódott !!! 

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Jók az ilyen kérdések, mert lehet belőlük tanulni.

0

Sponsored links