You are here

osztó előtét

28 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Szeretnék multiméterhez 1:10 és 1:100 előosztót készíteni. Sajnos remix műszerellenállás már nincs a kereskedelemben. Csak fémréteg és kis hőtényezőjű típust szeretnék felhasználni. Mivel a műszer 10Mohmos 90Mohmos és 990Mohmos előtét kell. A 90-est 9db 10megásból összeraktam de csak kis 0,4W-os ellenállásokból így max 2000V feszt lehet mérni. A nagyobb értéket miből lehetne összerakni, akár csak kis feszültségre. Van valaki aki ekkora ellenállást 1%-nál pontosabban meg tud mérni?

Comments
HA1US
HA1US picture

Kedves perlaci!
Nem sikerült a reaktorlátogatás, de a Neked szánt ellenállás azért itt van becsomagolva. Sajnálom, hogy nem jött össze a találkozás, de létszámfelettiek lettünk mi, győriek... Valahogy majd összehozzuk :-)

0

HA1US
HA1US picture

Kedves perlaci!
IRC (International Resistive Company, Inc.) gyártmányú 990 MOhm ellenállást (feliratai: IRC MVC-6 990 +/-2% 7746)tudok Neked felajánlani a műszeredhez.
Hossza 154,8 mm, átmérője 8,5 mm, spirális ellenálláspálya, két végén csavaros, forrfüles csatlakozás. Megfelel?
Én Győrben lakom, postára nem bíznám, a kerámia rúd eléggé törékeny, a posta meg egy mocsok cég elég régóta.

0

perlaci
perlaci picture

Köszönöm a segítőkészséged de talán megoldódik mert kapok egy pár darabot itt az egyik fórumtárstól. Győrbe meg nem szívesen mennék el egy ellenállásért. De ha nem sikerül a megoldás kereslek.
Még egyszer nagyon köszönöm.

0

HA1US
HA1US picture

Jövő pénteken megyek Budapestre, a KFKI-ba, ha az jó Neked.

0

dpista
dpista picture

Szia!
Most olvastam, most tudok válaszolni - ha még aktuális.
Van néhány 250M 5% 1W, 500M 5% 1W, és 700 Mohmos 5% 2W-os Rhozentall gyártotta, nélkülözhető ellenállásom. Ezeket nagyfeszültségek mérésére kialakított előtétek létrehozására gyártották, azaz sarkaikra 10kV kapcsolható. 2 garnitúrát (tartalék) szívesen és térítésmentesen elküldök címedre.
Bemérését, trimmerelését - 1-2 %-os pontossággal - egy néhány száz voltos tápegységről meg lehet ejteni. (természetesen a mérőmü paramétereit beleszámítva)
Ha még kell segítség - hosszútávú (érték)stabilitás, trimmerelés, TK, szigetelés, - tapasztalataimat szívesen megosztom, itt a fórumon.
Üdvözlettel: dpista

0

dpista
dpista picture

Végezetül: Tk, szigetelés, szivárgás.
Még a Videoton fénykorában 5 db különböző (10 Kohm és 500 Kohm közé eső, 50-es Tk-jú Rhozentall márkájú 0,5%-os tűrésű ellenállásból készítettem házi etalont. Két műszerrel (a "nagy" TETTEX AG RLC hídműszerrel, és egy Rhode-Swartz gyártotta preciziós Ohm-mérővel) mértem meg az eredőt. 5 értékes számjegy volt mindkét műszeren leolvasható, s z eltérés a két mutatott érték között az ötödik helyiértéken 2 egység volt. Ez az etalon 2008 nyarán , egy hitelesített 5 és 3/4-es digites ellenállásmérővel 17 egységnyi eltérést mutatott. Ez az etalonom most is, 25 év elteltével..
Régen - üzemi szinten - üvegcsőbe dugtuk a (sorbakötött), nagyertékű előtétellenállás(oka)t, s az csövet bilinccsel rögzítettük. Aztán (főleg otthon) az autoszifon műanyagcsöve váltotta ki az üveget. Később - az antennaerősítős időkben - rátaláltunk a kerámia bakra és az üveg átvezetőre. A 6mm-es kerámiabakra szerelt etalon-ellenállásom most is elegánsan bizalomgerjesztő, átvezetése nem mutatható ki. Az üvegátvezető a Remix papírkondenzátorok (a hasáb alakúak) kivezetése volt.
Ezeket az apró technológiai fogásokat szívesen adom közre, remélem lesz, akinek segítek vele. dpista

0

HA1US
HA1US picture

Kedves dpista!
Én szívesen olvasnám!
Üdv: Kósa Tibi

0

dpista
dpista picture

Egy kis furmány!

Az olcsó árfekvésű kézi multiméterekkel ez a fajta "jusztírozás" csak 1% nál nagyobb hibával végezhető el. Az általam napi mérésekre használt, a piacon vett DT-9205B tipusú multiméter pontossága (a katalógus szerint) feszültség méréskor 200 Voltig +/- 0.8% + 2 digit. Az osztó 0,5%-os tűrésű ellenállásokból van szerelve.
Ha a kéziműszerem bemeneti osztójának tagjait 0.1%-os tűrésű (50 Ft/db) elemekre cserélem, akkor a modifikált műszer pontossága jelentősen feljavul, s vele az előtétellenállás az elvárt pontosságra jusztírozható.

A vége következik. dpista

0

gyuri50
gyuri50 picture

Szia dpista!
"bemeneti osztójának tagjait 0.1%-os tűrésű (50 Ft/db) elemekre cserélem"
Bocs. de hol lehet kapni?
Üdv. Gyuri

0

HA1US
HA1US picture

Én múlt szombaton Székesfehérváron vettem, ideírom a bolt címét, mert azt mondta a tulaj, hogy ezután tartja a 0,01%-os szortimentet, kb. 2-3 hét múlva lesz elérhető. Tehát:
ec bázis
8000 Szfvár, Palotai út 8.
Tel. 22 311-098
Nyitva 8-17, szombat 8-12

Nagyon kedves, szolgálatkész ember a tulaj, sok egyéb dolog is van, érdemes meglátogatni!
Helyileg a piac/pláza/Tesco mellett van, kocsival is könnyen megközelíthető, van parkolóhely mellette.
Remélem, nem veszi rossznéven ezt a reklámot...

0

varadi
varadi picture

SZIA!
Elnézést hogy idetolakszom....számomra is elkelne egy olyan ismerős elktróboltos, aki ért is az alkatrészekhez....
Nincs ennek a boltnak weboldala? -vagy email cime?
Köszi varadi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Némi kapcsolat:
http://hg4gfj.ceger.hu/
Viszont online áruházuk nincs.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia HA1US!

Kicsi a világ, ismerem az illetőt, falumbéli. Aktívan rádiózik, és a szakmában is otthon van.

Üdv: Jácint

0

HA1US
HA1US picture

No, legközelebb már hívójelével köszöntöm :-)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Jól sejtem, Te is rádiózol?

0

HA1US
HA1US picture

Jól sejtem, Te is rádiózol?

hát persze, a ha1us@t-online.hu-ból könnyű rájönni :-)

0

Jaca
Jaca picture
****

Sejtettem a nickedből is :-)

Csóri barátom hg4gfj, tőle tudom, hogy ezek hívójelek.

0

HA1US
HA1US picture

Elrontottam!
dpista telefonon figyelmeztetett, hogy bőkezűen bántam a nullákkal: helyesen 0,1 % -os ellenállásokról van szó, elnézést kérek, ha valakit félrevezettem

0

gyuri50
gyuri50 picture

Szia HA1US!
Köszi, de én gyalogos vagyok.
Gyuri

0

dpista
dpista picture

deésy_istván
Szia Gyuri!
0.1% tűrésű ellenállásokat a BioDigit Kft hestore.hu honlapján láttam, de ők nem tartanak készleten - tőlük még nem vásároltam.
Vettem viszont a Vemix Kft.-ben Dagály u 20 (bejárat az alagsorba az épület bal oldalán) telefon: (1)339 6825
Az Elektrokontha is forgalmaz - jó áron. Az R534 soron találod, s legegyszerűbb ha Tk25-re keresel rá, mert így csak a kis tűrésüeket listázza.
Hídműszerehez az etalonjaimat a Rádiótechnika bazárjában vettem. 30 ohm, 50 ohm és 200 ohmos UPR (0.01%)-os tűrésű ellenállásokból alakítottam ki a 10; 100; 1 Kohm-os híd-tagokat. Ezekért a preciziós ellenállásokért a 100Ft-os ár előnyös.
dpista

0

gyuri50
gyuri50 picture

Szia dpista!
Köszönöm a preciz tájékoztatást!
Igy meg találtam ismét az Elektrokonthát is.
Gyuri

0

dpista
dpista picture

Jusztírozás.
A tápegység kimenetét a maximális feszültségének ~0,9%-a körüli értékre állítom, amit jól tudok mérni a (A) (hiteles ill. pontos) műszeremmel. Rákapcsolom azt a műszert,(B) amihez előtétet akarok készíteni és megjegyzem a mutatott értéket. A csatlakoztatás hatására nem változhat meg az A műszeren mutatott érték. Leolvasom az A műszeren mért értéket. A B műszerrel sorbakötöm a 700 Mohmos és a 250 Mohmos ellenállást. Ez eddig ugyebár 950 Mohm - névlegesen. Ezzel még 3db. 10 Mohmot sorbakötök, így az eredő (névleges) érték 980 Mohm. A tápegységen - az A, etalon műszerrel mérve - beállítom az előbb rajta mért érték 100,0 szorosát. Rálépek a B műszer és a soros ellenállásokból álló kapcsolással a tápegységre. A B műszernek közel azonos értéket kell mutatnia, mint amit korábban leolvastam. Addig ügyeskedek további soros előtétellenállásokkal, amíg a B műszer pontosan (az utolsó digitig) ugyanazt nem mutatja, mint korábban, a kis feszültségen!
Ezzel a módszerrel az etalon műszerem pontossága közelébe tudom jusztírozni az előtétellenállást.
Amire ügyelni kell:
A használt tápegység kimenőfeszültsége miatti balesetveszély.
Szivárgási áramok. Ez az előtét durván 1 Tohmos. 100 Tohm átvezetés okozhat 1% hibát. Egy izzadt újbegy nyomata, vagy évek alatt lerakódott (cigaretta) trutymó bizony besöntöl!
Majd még folytatom! dpista

0

dpista
dpista picture

Előtétellenállás >=10Mohmos műszerhez.
A feladatot az adott műszerrel sorbakötött előtétellenállással oldanám meg. Az osztó alsó tagja maga a szóban forgó műszer, aminek szokásosan 10 Mohm, vagy 11,11 Mohm a bemenő ellenállása. Az osztók beméréséhez kell egy - az elvárt pontosságú mérésnél egy nagyságrenddel potosabb - feszültségmérő, és egy stabil tápegység. Nekem egy EMG gyártotta TR 1653 típusú DC voltmérő áll rendelkezésemre, (Nixie cső; 11,25 kg; 22 liter, de van egy beépített normálelem-referenciája) aminek 20-200-2.000 mV-s méréshatárban min. 20 Mohm, 2-20-200 V-os méréshatárban 10 Mohm a bemeneti ellenállása, és +-0.03% os ellenállásokból áll a bemeneti osztója. A tápegység saját készítésű, az elektroncsöves időszakból.
A jusztírozást visszavezetem feszültségmérésre.
Folyt. köv. dpista

0

fricsoka
fricsoka picture

Kedves perlaci!
Bocsi, de nem voltam eléggé figyelemmel az értékekre. Ez a Remix osztó sajna nem felel meg a részedre. Mégegyszer bocsi
fricsoka voltam

0

fricsoka
fricsoka picture

Kedves perlaci!
Van még régről Remix precosztóm. Azt hiszem ezek is 10 Megások. Ha még aktuális, akkor jelezd. Bár éppen költözés után vagyok és ezek a cuccok is becsomagoltan állnak, de ha kell, felkutatom néked.
üdv, fricsoka voltam

0

BigTom
BigTom picture

Szia!

Ha a kérdéseidre nem is tudok válaszolni, legalább a tapasztalataimat megosztanám.
Fókusz és anódfesz mérésre én is csináltam már ilyen előtétet, de nem hegyeztem ki ennyire a pontosságát. Biztos észrevetted már Ug2 fesz mérésnél, hogy mennyire beterhel a 10MR-os műszer. A fókusz fesznek nagyságrenddel kisebb a terhelhetősége, a potiszerelvény ellenállása összemérhető lesz a műszer 100MR-os eredő belsőellenállásával, ha meg 1GR-os osztóval 200kV-os méréshatárban mérsz, akkor talán még a leolvasás sem lenne 1% osztálypontosságú egy 3+fél digites multiméterrel? Az anódfesznél meg már a szivárgással is számolni kell, ha csak 10 tagos sima ellenállás az előtét. Lényeg, hogy mivel csak saccméter, szerintem nem éri meg 1%os ellenállásokat kutatni. Ha nagyon fontos a pontosság, akkor az összeállítást lehet tesztelni egy normál méréshatárban is mérhető referencia feszültséggel, majd az eltérés szerint jusztírozni az egyik ellenállás értékét. Érdemes megépíteni, mert használható segítség lesz.
Sok sikert.

0

perlaci
perlaci picture

Köszi a tanácsokat.Az a gondom, hogy semmiféle nagyértékű ellenállást nem találok. Nekem a nagy belső ellenállás miatt kellene az osztó. A jusztírozhatóság meg ahogy írtad a 3,5digites műszerrel már nem megoldható, ezért kéne a pontos előtét. Ha meglelem a megoldást leírom.

0

Sponsored links