You are here

Panasonic DMR-EH57-ben érdemes-e LV7107 IC-t cserélni?

5 posts / 0 new
Last post
PushyG
PushyG picture

Üdv!

Apósom DVD felvevője úgy döntött, hogy rossz hangminőségű, szemcsés felvételeket fog készíteni a továbbiakban.
A hibajelenség kialakulása sajnos időben tekintve összefüggésbe hozható a kábelTV szerelő tevékenységével.

Idegen nyelvű fórumokon (is) olvastam, hogy ez az IC (LV7107) nagyon érzékeny a sztatikus lökésekre, és minél több bemenetet használnak ki rajta, annál inkább. Márpedig a Panasonic úgy látom, kihasználja.
Szóval én erre az IC-re gyanakszom. Persze ki szeretném mérni szkóppal (ha végre megérkezik Kínából...), hogy igazolható-e a jeltorzulás a ki és bemenetek között. Mert, ha tényleg itt a bibi, akkor kicserélném, ha... megéri a vesződséget (SMD, 100láb).
Itt kérem a tapasztaltabbak véleményét. Az IC csak rendelhető (HQ) és legalább 5000Ft az ára. Ha megjavítom, vagy marad tartaléknak, vagy én használom tovább (Apósom közben vett egy Avermedia USB-s felvevőt).

De, ha a siker valószínűsége a tapasztalatok alapján (hamis, megbizhatatlan minőségű IC-k, kétes kimenetelű javítás az óvintézkedések ellenére az érzékeny IC miatt, stb.) alacsony, akkor bele se kezdek, nem dobok ki ennyi pénzt. Inkább alaktrész lesz belőle (egyébként hibátlanul működik).

Van valakinek tapasztalata erről az IC-ről?

Köszönettel:

Gábor

Comments
F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Az elmúlt pár évben minimum 10...15db-ot cseréltem ebből az IC-ből Pana készülékekben, gyakran hibásodik, hang torzulást, képhibát produkál, ha közös egység adja be a kulcsot, akkor minden jelforrásnál is lehet hibás. A sinitől Pana cikkszámon rendeltek eddig beváltak. Leforrasztani elég xar, és oda kell nagyon figyelni a hőmennyiségre, mert gyenge bakelit panelon van, könnyen felszakadnak a fóliák. Ha a kép AV-ról jó, csak tunerről szemcsés, akkor lehet még tunerhiba is mellette. Mérni nem könnyű rajta bármit, mert a panel alján van, alaphelyzetben hozzáférhetetlen helyen, csak úgy lehet megközelíteni, ha teljesen ki van csontozva a készülék...

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönöm a válaszod!
Megnyugtató, hogy nem tapogatózom rossz helyen. Azért az elég riasztó, hogy ilyen arányban képes meghibásodni. A tuner része nem volt használatban, csak AV-ról kapta a jelet, és HDMI-n küldte tovább. A régi felvételeket szépen kijátsza, de ha rajta keresztül nézed a jelforrást, vagy friss felvételt játszol vissza, akkor halk és kásás a hang, és zajos a kép.
Mérni úgy szándékoztam, hogy keresek egy bemeneti és egy kimeneti lábat, és a hozzátartozó átkötést a panel alaktrész oldalán (az van bőven rajta...), és ahhoz csatlakozva mérnék. Így elkerülöm a tyúkbélen lógást :)

Gábor

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha jól látom az IC tele van kapcsolóval és erősítővel. Eléggé valószínűtlen, hogy az összes bemenete egyformán megsérüljön. A tápok rendben vannak? Ha igen akkor várd meg a szkópot és le tudod ellenőrizni a kimeneteit.

Üdv.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönöm. A tápokat szándékoztam elsőnek leellenőrizni, de azt is szkóppal akarom.

Gábor

0