You are here

Panasonic mini DV kamera páralecsapódás hiba (megoldva)

14 posts / 0 new
Last post
pistili
pistili picture

Üdvözletem a Tanyásoknak!
Adva vagyon egy Panasonic NV-DS65EG digitális videó kamera. Precízen műanyag pufi fóliába betekerve az esetleges sérülések elkerülése érdekében.Egyik nap előveszem a kamerát és nem működik,mert pára lecsapódás hibával rögtön ki is kapcsolódik.A következő kérdéseim lennének:Voltak e már hasonló problémáitok? Mi a hiba megoldása? Mi érzékeli a pára lecsapódást a kamerában.Okozhat e ilyen hibát a műanyag pufi fólia.A válaszotokat várva és előre megköszönve
Pistili

Comments
pistili
pistili picture

Üdvözöm a Tanyásokat!

Eljött az idő, és szétszedtem a kamerát.Kivettem a pára szenzort.Egy vékony öntapadó fóliára nyomtatott áramkör.Multiméterrel mérve majdnem rövidzár. Szenzor nélküli összerakás után ugyanaz a probléma ,mint előtte.Pára szenzor hibát jelez.Elképzelhető,hogy a szenzor helyére valamilyen értékű ellenállást kell betenni ?A kapcsolási rajz szerint a szenzor egy feszültség osztó alsó tagja a test felé.A felső ellenállás értéke nincs feltüntetve a rajzon.2,8 V-ról van megtáplálva az osztó. Milyen tapasztalatotok van ehhez hasonló hibajelenségekkel kapcsolatban? Mellékelem a szenzorról készült képeket is.
Köszönettel Pistili

File csatolás: 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ezek a nedvességérzékelők általában fordítva működnek, mint ahogy az ember várná. Normál esetben kis ellenállása van, nedvesség hatására megnő. Sonyban volt hasonló gondom, ott 1Kohm körüli értékű ellenállással lett jó. Lehet tényleg érdemes lenne egy 4,7K potit bekötni, és úgy próbálni. Vagy szokott még a szalagkábel csatlakozó, ami a mechanikáról az alaplapra megy, kontakthibás lenni. Amúgy ahogy már írták, megpróbálhatod tesztelni a szenzort, pl hajszárítóval fújva, mennyit változik az ellenállása.

UI: Közben megmértem egy DS60 kamera szenzorát, szobahőmérsékleten 50% páratartalomnál 218 Ohmot mutat, rálehelve, ami azért messze van a páralecsapódástól, bőven 200Kohm fölé is megy.

0

pistili
pistili picture

Üdvözöllek!
Igazad volt, a szalagkábel volt a ludas,mert miután szétszedtem és kiszedtem a pára érzékelőt és próbáltam hasonló ellenállással helyettesíteni nem jelentkezett a hiba.Visszaszereltem az eredeti pára érzékelőt és akkor sem volt hiba.Valószínű,hogy a szét- és összeszerelés jótékonyan hatott a kamerára.
Még egyszer köszönöm a szíves közreműködésedet.
Pistili

0

pistili
pistili picture

Üdvözöllek!
Köszönöm a válaszod.Úgy tettem ahogy javasoltad. A szoba páratartalma kb.40%, így 350 ohm a szenzor ellenállása.Hajszárítóval fújva valamit csökkent.Rálehelve közelről 1300 ohm.Pár perc múlva visszament 430 ohm-ra.Egy fél óra múlva 400 ohm.Elképzelhető,hogy ezek az értékek nem felelnek meg a szenzor specifikációjának? Minden esetre újból szétszedem a kamerát és egy potméterrel helyettesítem a szenzor, aztán meglátjuk mi lesz.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Azért nincs ez a száraz érték olyan messze az általam mértektől. Szerintem ezzel mennie kéne a gépnek.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Szerintem köss be egy 47 ohmos potit a szenzor helyére, és keresd meg azt az ellenállásértéket amivel nem kapcsol ki a kamera.
Ha már megvan az értéke helyettesítheted ellenállással.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Ha hagyod pihenni meleg száraz helyen, akkor megjavul?
Egyébként ilyesmi érzékel:

Innen ollózva: http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/322videomagno/saba.htm
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

pistili
pistili picture

Szia!
Köszönöm a válaszod.Két napja a radiátoron dekkol,nem nagyon akar megjavulni.Igaz nem nagyon meleg,mert kint jó idő van és szinte nincs is fűtés.Drukkolok,hogy ha melegebb lesz a radiátor talán kiszárad.
Pistili

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

Hajszárítóval óvatosan fújd meg a belsejét.

Üdv, lcsaszar

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Végső esetben ki kell venni a nedvesség szenzort és vagy egy lemosástól meg gyógyul vagy cserélni kell, ha netán porózussá vált a kerámia hordozó. Mert, ha porózus, akkor teleszíja magát vízzel és úgy marad.
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

pistili
pistili picture

Szia!
Idáig a radiátoron melegedett a kamera,de semmi változás.A nedvesség szenzor hol helyezkedik el a kamera belsejében és miről lehet felismerni? Viszonylag sűrűn vannak az alkatrészek,nem akarom nagyon szétbombázni.Találtam a YT-on egy videót a szétszedéshez https://www.youtube.com/watch?v=vvAaC7an0lI.
Pistili

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
No látod azt nem tudom. Töltsd le a manuálját és keress rá!
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

pistili
pistili picture

Szia!
Köszönöm a tippet, le is töltöttem és felfedeztem,hogy a mechanika oldalára van szerelve és két vezetékkel csatlakozik az elektronikához.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm.
Pistili

0

Sponsored links