You are here

Panasonic NV-FS90 Nem mindig indul el a lejátszás |Megoldva|

25 posts / 0 new
Last post
dongo
dongo picture

Sziasztok.

Egy kis segítség jól jönne a Pana videó szakemberektől...

Küzdök ezzel a régi S-VHS Panával, de ez a mechanika ismeretlen.
Az a jelenség, hogy a Play megnyomására ritkán jut el a mechanika a helyes lejátszási pozícióba.
Többnyire befűzi a szalagot, a capstan motor is teker, de a nyomógörgő nem nyomódik hozzá a főtengelyhez és a csévélő orsó meghajtó fogaskereke sem éri az ellenpárját. Kisvártatva feladja a próbálkozást.
Ha időnként mégis rendesen beáll a helyes play pozíció, akkor már szabályosan indítható a lejátszás.
Ha kiveszem a kazettát, akkor a visszarakása után szinte mindig küzdeni kell az előre-hátra csévéléssel, hogy egyszercsak megint rendesen elinduljon a lejátszás.
Nézegettem a kallantyúkat-lemezeket, de nem lettem okosabb.
Ez a régebbi öntvény mechanika, nem az amelyikben a cam-motor végén a műanyag csigatengely hosszában meg szokott repedni.

Nem nagy örömmel kukáznám a készüléket, mivel amikor működik, akkor szuper.

Mellékeltem pár képet a kérdeses mechanikáról.

Köszönöm a esetleges tippeket!

Comments
dongo
dongo picture

Kedves Uraim!

A készülék teszi a dolgát.

Szerencsére törés, repedés vagy lefogazódás nem volt a mechanikában, ellenben a funkció-kapcsolóra jócskán ráfért már a kitisztítás, valamint a bluemoon kolléga által is említett kis capstan-palást fékkar végén a filcpapucs ragacsos volt, amit izopropil alkohollal átmosva megszüntettem, illetve a rászorító rugóerőt minimális mértékben csökkentettem. Mivel a vázolt hibajelenségtől függetlenül nem tűnt úgy, hogy a kezdeményzett funkciók ne akarnának működni, szerintem az utóbbi beavatkozás hozhatta meg a megoldást.
Mivel az említett alkatrész az aljlap levételével könnyen elérhető, célszerű ezzel kezdeni az átvizsgálást, mert ha más gondja nincs a készüléknek, akkor lényegében még a fedelét se kell levenni a javításhoz.

Minden értékes hozzászólást köszönök és bár ritkábban kerül elém javítanivaló, ígérem gyakrabban járok majd erre, mivel értékes fórum társakat ismerhettem meg!
Mindenkinek boldog újévet kívánok! És sok-sok szerencse malacot mind az életben, mind pedig a műhely asztalon!:-)

BUÉK!

dongo

0

Tvguru
Tvguru picture

Szia !

Panasonic G-mechanika, sok gépbe használták .
Tisztítsd meg az üzemmódkapcsolót!

0

dongo
dongo picture

Szia!

Biztos sok gépben megfordult ez a mechanika, nem mondom hogy nem...
Amikor én napi szinten "videóztam", akkor a Samsung, Goldstar, Funai, Fisher, Elekta, Akai...stb "prémium" márkák járták.
Az már nagy királynak érezte magát, aki egy 2-4 fejes Panát szorongathatott a hóna alatt.
S-VHS videót egy LADA Samara áráért? Még embert se láttam olyat, aki hallott már valakiről, akinek mesélték hogy egy ismerősének a fia kapott egy prospektust és abban a hirdettek ilyen magnót.
Azaz ha jól tévedek, valami hasonló gépekkel kezdett a városi TV...:-).

0

Tippai
Tippai picture

Szia!

Húzd le a pinch roller tornyát! Be szokott állni a zsír miatt ennyi idő után.

0

CHZ
CHZ picture

Szia!
Ez a mechanika viszonylag konnyen javithato.
Erdemes az osszes fogaskereket kiszedni, atnezni, sokszor serulnek, szerencsere konnyen osszerakhato, minden kereken jeloles van. Jelolesuk szerint osszerakva, betett kazatta helyzetben lesz. feszek nelkul, capstan motor forgatasaval es a behuzo magnes mechanikus kapcsolasaval minden funkcioban vegigprobalhato, ha igy ok, akkor mehet vissza a feszek.
Erdemes megtisztitani programkapcsolot is.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Ez egy kutya közönséges, jobb fajta mechanika. Ha szétkapod, akkor a null pont vagy kiadott kazinál vagy a fészekben lévő, de be nem fűzött kazinál van.

A szervizmanual 4.1 oldalán a 96 alkatrész a motor. A tengelyén a 95-s alkatrész egy csigakerék. Az elszokott repedni.

0

dongo
dongo picture

Szia!

Köszönöm, utánajárok...
Ezek szerint ez is ugyanazzal a gonddal küzd mint az újabb öntvény mechanikák.
Bízom benne, hogy pótolható lesz...

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz dongo!
A nyomógörgő mögött (felett) található motoron lévő gumiszíjat cseréld ki, görgőit takaríts le.
Üdv:
exGelkás

0

dongo
dongo picture

Szia exGelkás!

Köszönöm a gyors segítségedet, elsőként én is erre gondoltam de sajnos ezen a gépen ott nincs gumiszíj.
Készítettem még pár fotót, ami jobban mutatja az itt alkalmazott megoldást.

0

CHZ
CHZ picture

A nyomogorgot, mozgato szerelveny fogazasat nezd meg.

0

dongo
dongo picture

Szia!

Első blintre épnek tűnik a "vastag" fogaskerék, de a "mélyben" jópár sűrűfogazásút is látok.
Most itt a szobában az "ölben" szedtem csak szét a gépet, de a mostani állás szerint nem ússzuk meg a műhely levegőt.:-)
Kiveszem majd a motort és kézzel végighajtom a pozíciókat. Csak kiderül majd hol akad el.

Köszönöm!

0

CHZ
CHZ picture

Motort nem kell kivenni, csak forgatni a lendtomeget.
Fogazasat a gorgo emelonek, csak kiszerelve tudod megitelni, atszakadt fog lehet, ezert nem emeli be neha a nyomogorgot.
Kis furat jeloles van es egy kiemelt csik is rajta ez segit pontosan visszatanni.

0

dongo
dongo picture

"Motort nem kell kivenni, csak forgatni a lendtomeget"

Ott a pont. Még jó hogy rájöttem...:-)
A motort mégiscsak jó volt kivenni, mivel a funkció-kapcsoló forrasztási pontjai pont alatta vannak és ha már ott jár az ember...

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz dongo!
Jogos! Az első képek alapján adtam az ötletet, de nagyon mellé! :-)
Elnézést:
exGelkás

0

dongo
dongo picture

Szia exGelkás!

Én kérek elnézést, amiért ilyen későn ilyesmivel hozakodtam elő.
Gondolom másoknak sokat már nem ér egy ilyen egykori "nagyágyú" és azt gondolják minek fárad vele bárki is.
Egyébként csak megköszönhetem mindenkinek a segítséget, mivel egykor ugyan jó sok videó átment a kezemen, már tizenéve nem vagyok aktív a szakmában és az agy hiába tudja a dolgát, a rutin kissé megkopott:-)

Jó éjszakát, köszönöm mindenkinek és mindent átnézek amit javasoltatatok!

dongo

0

CHZ
CHZ picture

Szia!
Ebben nincs szij.....
Szerintem fogaskerek serules lesz, ezeknel tipushiba.

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

az első számú gyanúsítot ezeknél a mechanikáknál az elektronika. A tápban le kell cserélni az elkókat, főleg azokat amelyek a motorok tápfeszűltségét szűrik ugyanis a capstan motor működtet mindent így a szallagbefűzést is. A legnagyobb árramfelvétel akkor van amikor a gumigörgő ruggóellenállását kell letörnie. Ha az elkó már száraz akkor nem tudja a motor ezt megtenni. A másik a pozícióátkapcsoló amely lent van a gumigörgő csigája alatt. Leszedése előtt kötelezően a szerviz állásba kell állítani a mechanikát. A harmadik a kis fék amely ráfekszik direkt a lendkerékre, látszik hogy már nagyon széles csíkot hagy maga után és lehetséges, hogy sokkal nagyobb ellenállást gyakorol mint amire szükség volna. A gumigörgö leszerelését, szerviz állásban, üdvözlöm, nagyon gyakori hiba a zsír elszáradása a tengelyén. De előte van egy kis aluminium szallagvezető tű amely lejátszáskor a gumigörgő elé kell, hogy húzza a szallagot. Ha itt elszárad a zsír akkor nagyon ragadós. Egyszerűen el kell kézzel hajtani jobbra. Ha ellenállást fejt ki és lassan fordúl vissza, le kell szedni, de előtte le kell mérni a magasságát megtisztítani a tengelyt meg a perselyt. A fogaskerék áttétel mehanika szétszedését nem ajánlom, mert ha egyszer átugrott, avagy lenyírta a fogakat, akkor már nem alkalomadtán nem áll be a lejátszásba, hanem soha. További véletlenszerű hibát a capstan motor meghajtó IC-je avagy annak kontakthibái de nem árt lecherelni a 3drb elkót is amelyek az árramkör része. Ugyanez érvényes a fejmotorra is. Amikor megindúl a szellagbefűzés a motor felperdűl és ha nem tud beállni a pontos fordulatszámba, az MCU visszavonja a műveletet. Könnyen ellenőrizhető sima égő megvilágítással vagy fluóval mert ha stimmel a fordulatszám akkor a lyukak a fejen látszólag egyhelyben állnak. Ha netán ez a hiba akkor már komolyabb mert a HALL-generátorok valamelyike időnként kiakad.

Üdvözletem

0

dongo
dongo picture

Szia bluemoon!

Köszönöm a részletes megoldási javaslatokat!

Este még levettem a cam-motort a csigahajtással és a capstant kézzel hajtva végigvittem az egyes mechanikai üzemállapotokon a rendszert. Közben persze a mágnestekercset pöckölve sorra váltogattam az egymás után következő üzemmódokat.
Jól írod, itt mindent a capstan visz mint a piros ász, a cam-motor jobbára csak a fékeket kezeli az alaplapon.
Érezhető elakadást, fogaskerék szorulást egyetlen üzemállapotban sem észeleltem és a kis csigakerék a motor végén sem repedt.
Ami viszont egyből feltünt, hogy a tényleges play pozíció előtt közel a duplájára nő a meghajtási ellenállás, pontosan akkor, amikor a capstan-motor palástjához még jobban hozzáengedi a szabályozó lemez az Általad is említett kis műanyag féket. Levettem és a végén a gumilap ujjheggyel próbálgatva enyhén tapadósnak tűnik. Szerinted kell ez egyáltalán bele, vagy cserés az alkatrész? Esetleg elég csak megtiszítani alkohollal és még a rugónyomást csökkenteni? Túl sok funkcióját nem látom, habár bizonyos üzemmódokban szükség lehet a capstan gyors lefogására. Az viszont nem okés, hogy lejátszásnál is ilyen mértékben fékezi a capstan motort...
A funkció-kapcsoló még lehet bűnös, ha nem jelzi az elektronikának hogy mikor kell megrántani a mágneskapcsolót. Délután már okosabb leszek...

Mindenkinek szép karácsonyt!

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Gyorsan felejtsd el az elektronikát! Nem értem, hogy a mechanikus hibajelenségeknél miért kell azonnal elcseszni azt ami jó benne!!!!!!!!!!! Az első az, hogy ennél a gépnél az ékszíjon feszítünk egy kicsit. A feszítő azért van rajta. Ha ez nem hoz eredményt, akkor a fogaskerekeknél kell kopott fogakat, esetleg törött fogakat keresni. De lehet, hogy csak egy egyszerű szenny ami a zsírozás közé ment. persze ennem kicsi a valószínűsége.
De kérlek, százszor gondold meg, hogy egy mechanikus hibajelenségnél hozzá nyúlsz-e az elektrónikához. Ilyenkor szokták véglegesen elbaszkurálni azt is ami még jó volt.
Tibi

0

dongo
dongo picture

Szia!

Én is óvatos vagyok az elektronikával, mivel ez a gép áramköri szempontból amúgy is horror, másfelől annyit már nem ér az egész technika.
A tápkondik cseréje és a funkció-kapcsoló megtisztítása még beleférhet...
Most már értem hogy működik ez a "vas", remélem nem lesz más gondja, mint amit az előbb írtam.

Zsolt

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Nem egy pana volt a kezem alatt és mindig úgy hozták ide, hogy valaki már belepiszkált az elektronikába. A végén mindig az volt, hogy a mechanika volt a hibás miután az elbaszott elektrónikát nagy keservesen az ember helyre rakta. Megismétlem. Szinte mindig mechanikus hiba volt. A videó magnókban nem szoktak maguktól tönkre menni az elektronikák. Kivéve a villámcsapást, és néha a nem stabil hálózati feszültség az épületben. De ezek rendszerint bekapcsolási hibák szoktak lenni. A feszítőket meg nem érdemes úgy baszkurálni, hogy nincs nyomaték kazetta a kezedben. Mert a feszítőknek az össze vissza állítgatásoknál ismételten hibákat okozhat, és akkor megint egy nagy hévvel nekiálló emberke megint csak az elektronikánál akar kilyukadni és jönnek a gondok!!!!!!! Az, meg, hogy valaki szétszedi ismeretlenül a mechanikát, az megint csak azt okozhatja, hogy valamilyen műanyag alkatrész repedéséhez, töréséhez vezethet!
Bocsi az okoskodásért, de tapasztalatból szeretnék segíteni.
Tibi

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Én sem bántanám az elektronikát. Két típushiba szokott lenni:egyik a motor tengelyén levő csigakerék szokott megrepedni, és időnként megcsúszik. Soha nem szoktam cserélni, készítek rá szoros illesztéssel egy gyűrűt, 100%-ban jó szokott lenni. A másik: a mode-switch eloxidálódik, bizonytalanul kapcsol. Szépen ki lehet takarítani. Viszont, ha nincs szerencséje az embernek, ennek következtében a fogaskerekek "átugorhatnak", ez már macerásabb, rázósabb ügy. Ennél a mechanikánál nem sokkal találkoztam. Ha mégis, annak idején készítettem egy váltókapcsolót, amivel, ha kiemeltem a mechanikát, 5V-ot kapcsolgathatok a töltőmotorra, ide-oda. Így nem kell fölöslegesen gyalulni sem az elektronikát, sem a mechanikát. Ott állítom meg a motort, ahol akarom, és a tápon látom az áramfelvételét a motornak, ha esetleg elakadna.
Sok sikert!
Üdv
Attila

0

dongo
dongo picture

Szia!

Gondoltam szólok, mert aki olvassa a hozzászólásodat könnyen félreértheti, nevezetesen azt, hogy "ennél a mechanikánál" NINCS külön töltőmotor!
Itt a capstan-motor végzi mind a kazettafészek behűzását, mind pedig a mechanika egyes üzemállapotokhoz történő beállítását. Befűzés, lassú és gyorscsévélés, nyomógörgő főtengelyhez tolása...stb.
Ami jelen esetben töltőmotornak látszik, az csak a csévélőorsók fékrendszerét kezeli.
Ahogy előzőleg írtam, a kis motort kivéve és a capstan lendtömegét kézzel hajtva gyönyörűen végigzongorázható az összes működési pozíció.
Az egyes funkciók mechanikai léptetését egy az alaplapra szerelt szolenoid megfelelő időben történő megrántásával valósítja meg a vezérlés.
A capstan-motort pedig nem lehet egyszerű +5V-al "megpörgetni".
Más magnóknál jó lehet az Általad írt megoldás, itt viszont nem működne.

Üdvözlettel: dongo

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszi, teljesen igazad van a töltőmotorral kapcsolatban, ezt elnéztem. De a többi igaz.
Üdv
Attila

0

Sponsored links