You are here

Panasonic NV-HV 60 kazetta nem marad bent.

76 posts / 0 new
Last post
pulo
pulo picture

Sziasztok!

Van egy pana nv-hv 60-as videóm.táphiba javítása után ,a kazettát állandóan kiadja. mecha switch tisztítva,szenzorok jók,mecha pozició helyén.
Köszönettel várom a tippeket.

Comments
t.guru
t.guru picture

Szia!
Komolyan érdekelne, hogy mi lett a készülékkel?
Remélem siker!
Üdv.: Laci

0

reparátor1
reparátor1 picture

Szia!
Szerintem üzemmód kapcsoló hiba.Ha szétszedted,és kitisztítottad,jó pozicióban tetted vissza?Nekem úgy dereng,hogy a jelölt pozíció "kazettafészek lent" állapotban érvényes.Ha beteszed a kazettát,a fedele kinyílik?Van a lift oldalában egy kis himba,ami megnyomja a retesz gombot a kazettán.Ha ez nem működik,nem is érzi,hogy lement a fészek.Esetleg érdemes megpróbálni külső tápfesszel betölteni és kidobatni a kazettát,így legalább azt látod,hogy nincs durva mech.hiba.Nem biztos,hogy jól emlékezem,de ha egyszerre nyomod ajobbra+balra+eject gombot,akkor különböző szervíz állapotot érsz el.Itt a 7.nyomás után a play gombbal befűz a gép,és stoppra kifűz.A folyamat csak addig megy,amíg nyomod a gombot,ha elengeded,abba marad.Kilépni áramtalanítással lehet.Remélem adtam hasznos tippet.Üdv.Reparator1

0

csakyt
csakyt picture

Szia
A jelölések azok felfűzött szallagra vannak beállítva.
Tibi

0

t.guru
t.guru picture

Szia!

Nem tudom,hogy most hol tart a javítás, de a napokban volt nálam egy ugyan ilyen gép aminek a capstan forgórészének a beleragasztott mágnes karikája volt félig leesve.
Ilyen állapotban még surlódva forgott is.Kivettem ragasztóval bekentem vissza a helyére és kezdődött a kazetta kiadása , úgy mint nálad.A megoldást egy ugyan olyan forgórész jelentette.
Nem értem mi változott meg rajta, de mehalt.

Üdv.Laci

0

pulo
pulo picture

pulo

Capstan motor hiba a valószínű.Nem moccan,tápok a motoron rendben,indítást(vezérlést)megkapja,rásegítéssel sem indul,szerintem elhalt.

0

city217
city217 picture

Szia.
Már írtam hogy küldj egy fotót a motorról és körbenézünk.
De gyorsan amíg elő nem jön a kuplung újból. :)
Üdv.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
De előjöttem, mert tudod ha a motor ment tönkre valamitől annak van egy kis oka. Rendszerint a felelőtlen javítgatásoktól!
De mielőtt gúnyolódsz, azért próbáld meg megérteni a videó mechanika működését és védelmeit!
Na további jókat.
Nem az én készülékem !

Tibi

0

city217
city217 picture

Szia.
Elnézést lehet félreérthető volt amit írtam, bocs nem gúnyolódtam csak egy pici pöcc volt.
Már rég működne ha látnánk, és biztos hever valakinél egy capstan motor. Addig nem fog működni amíg az nem forog. Ja és még egy kis "pöcc", addig az ékszíj se tud megcsúszni. :)

Üdv.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

És, ha külön motor hajtja? Elvileg lehet, persze nem szokás.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ez mit takar? Milyen pozícióbol adja ki? Meddig tölt be? Motorok forognak? Nem törött esetleg a szalagbefűző fogaskerék, vagy a töltőmotor tengelyén a műanyag?

0

pulo
pulo picture

pulo

Kazetta be,fejmotor felpörög,befűzés nem indul,kazettát kidobja.befűző fogas nem törött.motor tengelyén a műanyagot nem néztem.holnap ellenőrzöm.

Köszönettel!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a középen levő infradiódát fényképezős telefonnal tudod ellenőrizni.
Ha a doboztetőt ráteszed, akkor is kidobja?(fényt kapnak az oldalsó ledek)

Bálint

0

pulo
pulo picture

pulo

infra dióda jó,sötétben is kidobja a kazit.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

A kazettába tegyél egy papír hengert, úgy próbáld.

Üdv Stevepapa

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Capstan megmozdul???
üdv, Z.

0

pulo
pulo picture

pulo

Capstan nem mozdul!

0

city217
city217 picture

Szia.
A fej felpörög?
Nézd át a mechanikát és van ott egy kapcsoló /most nem ugrik be a neve, de Zoltán mindjárt kisegít/ ami kapcsolja a caps-motort és a fejet.
Üdv.

0

pulo
pulo picture

pulo

Szia!

A fej felpörög a mecha switch kitisztítva.Capstan nem mozdul.

0

sorpocak
sorpocak picture

Szia!
Elég régen volt amikor a videókat javítottam, de sokszor volt, hogy az elkók a capstannál kifolytak és tönkretették a motorvezérlő ic-t. Nem emlékszem, de valami M-s ic volt, vagy La?. Szerintem a táphibából, vagy az ic hibájából eredendően ment tönkre a táp-vagy ic. Nem írtad, mit javítottál a tápegységen.Vannak ott eldugott mini smd biztik.
Üdv:Sándor

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Emlékeim szerint ennél a tipusnál(is) egy "biztosíték" van beiktatva... a motor körében.
(szerencsére jó a memóriám, mégsem emlékszem pontosan.. miért is állt meg a mosogép?)
Komolyra fordítva, előveszek egy ilyen gépet, akkor konkrétabban tudok tanácsot adni.
Üdv, Z.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Most javítottam egy eggyel régebbi mechanikás panát, annál megszorult a capstan, nem tudott forogni, és ugyanezt a jelenséget produkálta. Amíg kazibetételkor nem érezte a szervoproci, hogy forog a Capstan, nem engedte a mechanikát tovább működni, kiköpte a kazit. Ahogy megindítottam a capstant, mindjárt felfűzte a fejre a szalagot, és működött.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Igen, ez szokott 99%.-ban lenni, hogy vagy az ékszíj nyúlása, vagy a kuplung megcsúszása végett nem tudja az egyik rugós mechanizmust megmozgatni. Ilyenkor vagy egy ékszíjcsere, vagy ha kuplungos még a szerkezet, akkor a kuplung cserével lehet megjavítani.
De ha új típus a mechanika, akkor a legvalószínűbb az ékszíj.

Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Látom leragadtál ezeknél a dolgoknál. De mint említettem többször, ez nem olyan mechanika. Sem kuplung, sem ékszíj nincs, a betöltésben, mi megcsúszik...

0

csakyt
csakyt picture

Szia. igen, leragadtam, mert ismétlem és ha kell százszor. Kuplung is van minden videóban és ékszíj is! A csévélőnél mindkét oldalon van kuplung. Filc betétes kuplung. Ékszíj meg alul! Ez szokott megcsúszni az olyan gépekben ahol a töltő motor fiksz csigakerék hajtású.
Tibi
De tudod mit? Nem is érdekel. Basztassátok az elektrónikát. megérdemli az aki egyből nekiesik.
Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Te valami másról beszélsz, ezért nem értelek. Eddig a töltőmotor kuplungon, ékszíjon pörögtél, ami ebben nincs, ezért írtam, hogy nézd meg a mechanikát képen, de nem látod be, ezért most már belekevered a csévélő kuplungot-ékszíjat, csakhogy valahol kuplung legyen... :) Az természetes hogy van benne, minden gépben van, de eddig nem erről beszéltél. Ne haragudj, ha nem értünk. Az elektronika basztatást nemtudom mire érted, én max a táp elkókat javasoltam, mert szokott ezekben a gépekben dögleni, de 99%-a mechanika hiba. Nemtudom miért jobb felkapni a vizet, minthogy átgondolnád alaposabban. Havonta több hasonló Pana videót javítok, ezért mondhatom, hogy ismerem ezeket a mechanikákat.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Tévedsz. Te azt írtad, nincs sem kuplung, sem ékszíj. Erre akartam írni azt, hogy van kuplung is, és ékszíj is. Nem akarok tényleg vitába szálni veled. De+
Az amit ide betettél képet, abban valóban nem látsz sem kuplungot, sem ékszíjat. Azért nem látsz, mert az ékszíj az alul van, amit a videófej hajt meg. A kuplung meg ennéla típusnál, a csévélő szerkezetben van benne, és ezek hibái általában azt a hibát okozzák, hogy nem csévél a mechanika, mert a kuplung megcsúszik! Én nem kaptam fel a vizet, csak sajnálom a tulajt, mert szinte mindenki elektrónikát, meg törött fogaskerekeket és elállított szerkezetet ír le. Ezek a hibák legfőkébpp a gondatlan szereléstől és a nem hozzáértő szerelgetéstől szokott bekövetkezni.
A műanyag fogaskerekek, tengelyek törése a rossz össze szerezésnél szoktak megsérülni! Nem véletlenül vannak védelmi rendszerek ebben. Ha jobban átvizsgálsz egy ilyen szerkezetet, akkor megfigyelheted, hogy még a fő betöltő motoron is úgy van megcsinálva mint az áttétel, mint a rögzítése a csiga keréknek, hogy ha bár mi megszorúl benne, akkor letolja magáról a csiga tengelyt.
Én csak segíteni akarok, hogy milyen sorrendiségben kellett volna végig nézni. Nem néztem meg a típust, így közvetlenül nem tudom milyen mehanikás. Azóta sem kerestem meg, mert felesleges mindaddig nézni, ameddig nem ellenőrzik az ékszíjakat, kuplungokat.
Bocsánat ha segíteni akartam úgy, hogy nem egyből a szétbarmolásból indulok ki.
Tibi

0

CHZ
CHZ picture

Szia!

"Azért nem látsz, mert az ékszíj az alul van, amit a videófej hajt meg."
Valóban sok videót javíthattál már, én még nem találkoztam ilyen megoldással.
Elárulhatnád a típusát, melyik gyártó alkalmaz ilyen mechanikát.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Hopp, itt is egy pont! :) Gyerekek, szerintem a Lipótmezőn szabin vannak az ápolók :D

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Látom továbbra sem gondolod át, és nem olvasod el pontosan amit írtam, de bekopizom: "Ennél a betöltőmechanikában nincs kuplung. Töltőmotor tengelyén műanyag áttétel hajtja a labirintkereket, és a kerék alatt van a mode select SW. Elég egyszerű mechanika"... Én a betöltő mechanikára írtam, nem a csévélő mechanikára hogy nincs ékszíj, és kuplung, amit említesz... Csak értelmezni kéne. Így nincs miről beszélgetni. Nem ismered ezt a mechanikát, és a hibáit, az látszik, és leis írtad "Nem néztem meg a típust, így közvetlenül nem tudom milyen mehanikás. Azóta sem kerestem meg, mert felesleges mindaddig nézni, ameddig nem ellenőrzik az ékszíjakat, kuplungokat." amik bizony a műanyag alkatrészek öregedéséből, és nem szerelési hibából származó törések (VXL2670, és VDP1660)...
Részemről ennyi.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Jó vitázzunk és a tapasztalatainkat osszuk meg egymásnak. Mindketten tanulhatunk.
Szóval. Van a töltő motoron is védelem. Vegyél a kezedbe egy ilyen mechanikát és nézd meg a töltő motort, hogy van kialakítva a tengelye! Ha ezt a képet szépen megnézed és tüzetesen átnézed a toöltő motor tengelyét, ezen is látható a védelem!!!!!!!!!!!! Itt is két részből áll a csigatengely. Nézd csak meg. Ha a vezérlő kerék megszorúl, akkor a töltő motoron lévő csiga letolódik annyira a tengelyről, hogy a tengely tövében lévő kis műanyagról leugrik, így nem égeti le magát a motor! Ezt nevezhetjük falusiasan kuplungnak is! Ha ezen a részen rendben van minden, akkor megyünk továvbb, és eljutunk a kapstan részéig. Itt szokott még az ékszíj megnyúlni aminek a következtében nincs ereje a toló mechanizmust megmozdítani, így a megnyúlt ékszíj megcsúszik, és pár forduulat után letilt a rendszer és visszaáll a kiinduló pontba.
De tényleg nagyon kiváncsi lennék már a valódi megoldásra. De mindig ezeket írom. Mechanika hiba!!!!!!!!!!!!!
Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Az tény, hogy jól tudsz magyarázni olyan dolgokat is, amivel igazán nem vagy tisztában, és ez ahogy látom nemcsak nekem tűnt fel... :) Meg ez a mondat is: "mert tudod ha a motor ment tönkre valamitől annak van egy kis oka. Rendszerint a felelőtlen javítgatásoktól!" . Miért ne mehetne tönkre a motor pl a használattól, esetleg hibás tápegységtől? Számtalan olyan géppel találkoztam, aminél a motor vagy csak simán tönkrement, vagy pl megnőtt ESR-ű elkó miatti táphibától halálozott el, senki nem nyúlt bele, vagy javította felelőtlenül... Az már biztos, hogy nagyon vaskalaposan, szűklátókörűen nézed a dolgokat, és nem gondolod át mások véleményét. Ha így lenne valóban tanulhatnánk is egymástól, de így nehéz, ha csak a saját szemszögedet erőlteted másra, még akkor is, ha nem ugy van. Valószínű többen ezt sem tudják értelmezni: "eljutunk a kapstan részéig. Itt szokott még az ékszíj megnyúlni aminek a következtében nincs ereje a toló mechanizmust megmozdítani" A capstan milyen toló mechanizmust mozgat meg? Tudtommal az csak a a nyomógörgőt hajtja közvetlenül, és szíjjal az orsókat.. Minden toló mechanizmust a töltőmotor mozgat... Szivesen tanulnék Tőled, ha ésszerű, logikus lenne, amit írsz. Mivel viszont nem teljesen az, ezért a laikus kérdezőt félrevezeti...

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tibi!
"Nézd csak meg. Ha a vezérlő kerék megszorúl, akkor a töltő motoron lévő csiga letolódik annyira a tengelyről, hogy a tengely tövében lévő kis műanyagról leugrik, így nem égeti le magát a motor!"
Szerintem ezt a gondolatmenetedet ne erőltesd(ránk).
Tudniillik erről a gyártó sem tud. Már mint, hogy ennek így kellene működnie a gyakorlatban.

Ha mégis így lenne, akkor a tervező elég trehány volt, hiszen hogyan fog "kuplungolni", a másik forgásirány esetén???
Tudod,... mikor móricka beletömi a plüssnyuszit, meg a lekváros kenyeret a kazettafészekbe (úgy, hogy közben bent van a kazi), majd széles vigyorral megnyomja az Eject gombot.
Szerinted ilyenkor mit tesz a csigakerék???
Át paszirozza magát a motor csapágyazásán? ...Csak, hogy szabaduljon a motor tengelyétől??? Mert gondolom, ez számodra is világos, hogy ez esetben rá-fele húzza magát a motor tengelyére. Hiszen ez esetben fordított axiális erő hat a csiga kerékre.
Bár felőlem hívhatod ezt a "letolja a csigát a tengelyről" jelenséget kuplungnak, én tervezett avulásnak nevezem.
Üdv Tibi.

0

csakyt
csakyt picture

Szia

Légyszives mond meg, hogy a töltő motoron lévő " 21-56 " számmal jelölt alkatrészek milyen funkciót látnak el! Ez ennek a típusnak a rajza!

pana

Tibi

File csatolás: 

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tibi!
Azt úgy nevezik, hogy tengelykapcsoló, az-az "kuplung".
De mielőtt felcsillanna a szemed, korántsem, az általad szajkózott csúszó, vagy kioldó kuplungról van szó!

Ezt a megoldást azért alkalmazzák, mert az a fészek, melybe a motor, és a csigakerék motortól távolabb eső végn lévő tengely bele van pattintva, precíziós műanyag öntéssel készül. (precíziós = utólagos megmunkálásnak nem vetik alá.)
Az efféle technológiával készült alkatrészek deformálódásából adódóan, a három pont csapágyazás miatt, az egytengelyűséget nem tudják garantálni, ezért a fellépő mechanikai feszültségek oldására ezt a megoldást alkalmazzák.
Tehetnének oda Hardy tárcsát, kardáncsuklót, stb... De ez a megoldás termelékenyebb, és nem utolsó sorban, tervezhetőbb az élettartama. ;)
Üdv Tibi.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.

Az efféle technológiával készült alkatrészek deformálódásából adódóan, a három pont csapágyazás miatt, az egytengelyűséget nem tudják garantálni, ezért a fellépő mechanikai feszültségek oldására ezt a megoldást alkalmazzák.

Akkor megint oda jutunk, hogy ez a megoldás azért van, mert a a mechanika bármely szakaszában egy szorulás lép fel, akkor ez a kapcsolatot kioldja, így védi a motort és az elektónikát. Sút, még a többi mechanikai alkatrészt is a töréstől. Mint ennek a típusnak a rajzából is kiderül, több mechanikai védelem is van benne. De ha valaki szépen a kezébe vesz egy ilyen szerkezetet és tüzetesebben átnézi mi miként működik, akkor talán rájön minden egyes kis csavar, vagy mütyűrke funkciójára.
Itt páran vitáznak, hogy nincs benne semmiféle kuplung. De van. A feladatai meg azok, hogy védelmet biztosítsanak a műanyag alkatrészek törésének és az esetleges elektrónikák leégésének, tönkremenetelének.
De sok sikert a javításhoz!!!!
Tibi

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tibi!
"...mert a a mechanika bármely szakaszában egy szorulás lép fel, akkor ez a kapcsolatot kioldja"
Már hogy a bánatba oldaná ki??? :jajj:
Értsd már meg, hogy nincs az általad vélt csúszó, vagy kioldó kuplung a töltő mechanikában!!!
A védelem max a motor áramfelvételén alapulhat, de sok készülékben még ezt sem alkalmazzák, hanem a syscon figyeli a mechanika pozíciók elérése között eltelt időt, s ha az meghalad egy adott értéket, akkor tílt, leáll, vissza áll az előző pozícióba(ha képes rá), stb. Tehát időzítésen alapul a védelem!!!
Az eltörött műanyag alkatrészeket, megnyúlott szíjakat, semmi esetre sem nevezd védelemnek, vagy kuplungnak, mert az t úgy hívjuk, hogy meghibásodás, elhasználódás. :p
Üdv Tibi.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Még mindig nem érted, pedig előtted Balogh Tibi jól leírta, "nem az általad szajkózott kioldó kuplung ez" Hamár ennyire erőlteted másokra, legalább akkor Te is vegyél elő egy ilyen mechanikát, és fogd le a mechanikusan, nézd meg mi történik, ez a szerkezet nem fog sem megcsúszni, sem pedig kioldani. A mechanika szorulásától a motor megáll, és letilt a vezérlése, ennél ez a védelem, amit írogatsz. És mielőtt újra vitatkoznál, elővettem egy ilyen gépet, és kipróbáltam, amit írok. Nem kioldós megcsúszós kuplung van benne, hanem az említett tengelykapcsoló.

0

csakyt
csakyt picture

szia.
:-)))) Tengelykapcsoló.
No comment!
Tibi

0

csakyt
csakyt picture

Sziasztok.
Gyerekek. Nem egy ilyen volt a kezemben, és ha egy gép nem jutott el a teljes befűzésig és lejátszáig, akkor rendre a mechanikát néztem át. Azért én továbbra is azt javaslom, ha a kezetekbe kerül egy hasonló gép, akkor csak nézzetek rá a töltő motorra miként van megoldva. Mindig mosolyogva olvasom, hogy ilyen elektrónika, olyan elektrónika, és ebből kifolyólag egy zsák alkatrész cseréket olvasok. Ez számomra azt jelenti, hogy sokan a nagy számok alapján javítgatnak, vagy próbálnak javítgatni úgy dolgokat, hogy egyszer csak eltalálom a hibás alkatrészt. Én mindig is azt vallottam, hogy minden szerkezet akkor megy tönkre, amikor a leggyengébb láncszem megadja magát. Ez pedig mindig csak egy! A másik amikor olvasom, hogy cseréltem egy videó fejet és még büszke is rá az az illető. ( Most megmerem kockáztatni, hogy nem tudod miért hoztam ezt fel )
Megismétlem, hogy én miért folytam bele ebbe a topikba. Tanácsot szerettem volna adni, hogy én, hol kezdeném. Kb 25 féle kapcsolási rajz van a szekrényembe és nem csupán olyan amit ide fellehetne tenni, mert nem 5 oldalasak, hanem 70--80 oldal ami még a csavarok méreteit is megadja. Így azért higyjétek el, láttam már mechanikát. Írkáltok itt butaságokat, hogy (lássuk azt a capstan motort ), de mit is akar rajta távszemmel meggyógyítani, azt nem tudjuk. De nyugisan adjatok tanácsokat felelőtlenül. Én befejezem, mert látom, így a kontárkodás megy.

Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Na, ebben egyetértünk, és ezt javasoltam énis már a legelején, a mechanikát nézze át, mert 99% mechanika hiba van ezeknél. Különös tekintettel az előbb már említett szalagbefűző fogskerékre, és töltőmotor műanyag áttételre, mert azok törnek a leggyakrabban. Ha javítottál ilyen gépeket tudod, mert szinte minden másodikban valamelyik eltörik, sőt még a CAM gear is esélyes, meg az üzemmódkapcsoló. De mivel mindegyikre azt mondta a kérdező, hogy rendben van, ezért metünk tovább, és próbáltuk a még esélyes dolgokat számba venni, amiket Te kizársz, csak nem értjük miért. Mostmár tényleg nagyon kiváncsi vagyok a megoldásra :)

0

csakyt
csakyt picture

Szia.

A fogaskerekek és a műanyag alkatrészek az én ismereteim szerint akkor szoktak tönkre menni, eltőrni, ha valaki szétszedi a mechanikát és rosszul rakja össze. De aki meg rosszul rakja össze, az valószínűleg még nem gyakorlott benne. Az elektrónikus hiba meg a motoroknál szinte kizárt. Mondhatni úgy, hogy 99.9%. Ilyenkor is azért, mert valamit lecsesztek egy elektrónikus javításnál, vagy akkor, ha a már sokatt vitatott rendszer nem működik rendesen, mert valaki mondjuk a kuplungot fixre köti és leég a motor, vagy ennek az elektrónikája ez véget. Becsatoltam ide ennek a típusnak a mechanikai rajzának egy részét. Ott a motoron lévő két kis alkatrészt, néha a kopásból adódóan fix.-re rögzítik páran, mert nem áldoznak rá pénzt egy új szerkezetre. Ilyenkor megy szét az elektrónika! De azért nekem az elejétől fogva feltünt az, hogy elektrónikus hibával javították és utána derült ki, hogy a mechanika nem működik. Itt már furcsa állapot az, hogy mi is a sorrend. Hogy megy szét egy elektrónika akkor, amikor a mechanika nem működik. Mert szerintem, ha a mechanika rossz, akkor azzal a hibával viszik javítani, hogy nem veszi be a kazettát. Úgy nem igazán szokott tönkremenni ennyire, hogy tönkre megy az elektrónika úgy, hogy még jó a mechanika, és az üzemképtelenség után döglik be a mechanika. Ennek a sorrendnek is van egy olyan magyarázata, hogy valaki aki előszőr belenyúlt, nem volt igazán tisztában valamivel.

De kiváncsi vagyok az okosok, hogy oldják meg.

Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Neharagudj, de amit leírtál, abból az derül ki, hogy nemsok ilyen gép volt a kezedben, legalábbis moatnában. "A fogaskerekek és a műanyag alkatrészek az én ismereteim szerint akkor szoktak tönkre menni, eltőrni, ha valaki szétszedi a mechanikát és rosszul rakja össze" ez nagyon szűklátókörű hozzáállás. Nyugodtan kérdezz meg más olyan kollégát, aki gyakrabban javít ilyeneket, hogy a VXL2670 szalagbefűző fogaskereket milyen gyakran cserélik? Olyan videókban is, amit még senki nem szedett szét. Ezekszerint Te még sosem cseréltél ilyent? Én az elmúlt pár évben minimum 15-20 darabot cseréltem, és a mechanikának semmi más hibája nem volt, nemis szedték szét...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: általánosságban beszélsz, állásban is tönkremennek a fogaskerekek és a gumik is.
Épp most van nálam egy Sony Hi-8 lejátszó, 5 kazettát játszottak le annak idején.
Most elővették, midkét orsózó fogaskerék álltában megrepedt.

Bálint

0

csakyt
csakyt picture

Sziasztok
Gyerekek. Lehet kontárkodni. Hajrá!
Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ezz jó. "kontárkodás" :) Áruld már el lécci, mennyi ilyen mechanikás videót javítottál, ha még nem cseréltél törött szalagbefűző fogaskereket? Ez alapján nemsokat, vagy max régebben, közel új korukban, amikor ezeknek a műanyag alkatrészeknek öregedéséből, ridegüléséből keletkező hibák még nem jelentkeztek...

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Egyet sem. Csak nézegetni szoktam a rajzait. De még nem kaptam arra választ, hogy a mechanikai rajzon a töltő loading motoron mi az a " 21-56.-os" számmal jelölt alkatrész? Mi szerepet játszik a " 51-26.15.-ös " alkatrész a rajzon? Igen, ebben igazad van. nem cseréltem még szalagbefűző fogaskereket, mert még nem került hozzám olyan videó, vagy kamera amit annyira szétbarmoltak volna, hogy ezek a fogaskerekek tönkre menjenek!!!!!!! A kuplung szerkezet pont ezeket a töréseket hivatottak kivédeni. Az öregedésből adódó hibák, vagyis a ridegülések ponta tengelynél szoktak tönkremenni a bordás kapcsoknál. Maradjunk abba, hogy ezek az alkatrészek törései, a szakszerűtlen javítgatások eredményei!!!!!! De nyugodtan nézd át a rajzot, mert pont ennek a típusnak a mechanikai rajza és kérlek, a megemlített alaktrészeket ha elmondanád nekünk mi célt szolgálnak, mi a feladatuk, akkor megköszönném.

Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Na itt a lényeg! Legalább leírtad, amit sejtettem és látja mindenki. Olyan dologban vitatkozol, amit nem láttál működni, nem volt effektíve a kezedben ilyen mechanika, tehát nem ismersz, csak elméletben vitatkozol, a gyakorlati tudással is rendelkező szakemnberekkel. Köszi!

0

csakyt
csakyt picture

szia.

:-))))) hajrá! Kontárkodjatok. Ez kell. Te ha egy kicsit is értenéd az ironikus nyelvet, akkor most talán nem írtad volna ide!
De tudod mit?
Én innentől fogva csak meg mosolyoglak. Egy biztos. A kezedbe tudti nem adnék egy videót. :-))
Szia
Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Megnevettetesz. :D Mi is a kontárkodás? Bagoly mondja verébnek! Az ha szakamber több éves gyakorlati tapasztalat alapján ad tanácsot, vagy az, ha valaki olyan osztogatja az észt nagyképűen, aki még nemis látta azt, amiről beszél. Csak magadat minősíted. Hajrá csak igy tovább. :)

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Lehet rosszul értelmeztem a kezdő sorokat, de én azt hittem a gép rendben dolgozott a tápegység hibát előzően. Talán tévesen ebből nem egyből mechanikai problémára gondolnék.
Csatlakozom azok táborához, akik kíváncsian várják a megoldást...
Üdv, Z.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Szia! Igazad van, nagyon eltávolodtunk a sok kuplung, meg szíj miatt az eredeti kérdéstöl, ami a táphibából indult ki. De konkrétan nem tért ki rá milyen jellegű táphiba is volt, ezért, ettől a táphibától, akár túlfeszültségtől miért ne mehetett volna tönkre akár a Capstan?

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Kapcsoló üzemű tápja van. Hogy kaphat túlfeszültséget? Mi okozza a túlfeszültséget? Ha valahol ilyen jelentkezik, akkor az abból adódhat, hogy valaki külső tápot dug rá. Én abból indultam ki, hogy jó az elektrónika, mert azt megjavították. Utána a hiba ok amiért ide beírtak, az az, hogy nem veszi be a kazettát. Egy megjavított elektrónikát, ha azt mondják megjavították, akkor tekintsük jónak. Így nem marad más hátra, mint a mechanika átviszgálása lépésról lépésre.
Ezért írtam, hogy elsőként a mechanikai esetleges hibákat kell keresni, mert ameddig nem győződünk meg ennek a szerkezetnek a hibátlanságáról, addig még véletlenül sem szabad az elektrónikába belenyúlni. Ezzel több kárt csinál az ember, mint hasznot. De a mechanika vizsgálata kapcsán a végén eljutunk a kapcsoló szerkezetig ami már az elektrónika irányába halad tovább.

Tényleg én csak segíteni próbáltam úgy, ahogy én nézném át. nem akarom felsorolni, hány gép ment át a kezemen, de egy sem volt olyan, amiben általánosságban két alaktrésznél többet kellett volna cserélnem. A kettő is azért, mert a hibás alkatrészt és a hibás alkatrész mögötti részt is biztonságból kiszoktam cserélni.

Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Nagy részben igazad van, én is ezt mondtam, elsőként mechanika hiba az oka, leis írtam a fő tapasztalati dolgokat, de ezen már túl vagyunk bőven. Viszont ezekszerint az írás szerint a kapcsolóüzemű tápokban sem vagy túl jártas. Nem találkoztál ezekszerint még olyan videóval, ami táp megfutás miatt ment tönkre? pl régebbi samsungok a külön fém dobozban levő tápjukkal... Mondjuk TV-kben sokkal gyakrabban fordul elő ilyen miatti hiba, és látványosabb is. Tehát nem kell külön táp, belekontárkodás ahhoz, hogy túlfeszültséget kapjon a táp felől.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Túl bonyolítjátok! A videjo az egyszerű, mint a faék. És, ha azzal a faékkel kiékeled a mechanikát, akkor nem tudja kiköpni a kazit! Oszt kész is vagyon!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

csakyt
csakyt picture

Szia.

Bingó! Milyen igazad van :-)
Tibi

0

city217
city217 picture

Szia.
Akkor meg van a hiba, nézd meg legalább feszültséget kap-e. Kép a motorról és nézünk egyet.
Üdv.

0

pulo
pulo picture

pulo

12v tápot kap a motor, smd biztositék jó.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

CamGear-t levetted, nincs eltörve alul?

0

pulo
pulo picture

pulo

Nem vettem még le,holnap megnézem.
Kösz a tippet!

0

pulo
pulo picture

pulo

Cam gear nem törött,szalag befűzés végrehajtódik loading motorral külső tápegységről.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
A vezérlő fogaskereket a kazetta behelyezésekor figyeld és ha kell akkor segíts rá kézzel. Figyeld az ékszíjakat, hogy mikor csúszik meg, mert mielőtt a vezérlő fogaskerék eltudná nyomni az egyik tengelyt, lehet már a kuplung kopása végett már túl erős neki a kapcsoló lemezek rúgói és ezért megcsúszik a kuplung része.
Ténylegesen mondom, hogy előbb a mechanika körül nézzél körbe. Nem kell egyből az elektrónikának esni. Én ilyenkor kézzel szoktam végigpörgetni az egész munka menetet és ott lehet látni, hogy hol az a pont ahol megakad. legyen az ujjal az ékszíj.
Ha érted amit tanácsolok.
Tibi

0

csakyt
csakyt picture

szia.
Tipikus kuplung hiba szerintem. A kazatta behelyezésénél a kuplung csúszása végett nem tud teljesen végbemenni a folyamat és megakad amikor a befűzéshez érne. Külső tápról azért fűzi be, mert kikerülöd azt a kapcsolót ami kapcsolja a motor rész. Szerintem ha kézzel egy kis segítséget adsz a fogaskerekeknek és átugrik a rugón, akkor már menni fog magától.
Szerintem a kuplung körül keresgélj. Ne basztasd az elektrónikát!!!!!!!!!
Tibi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor befűzés közben kellene mérni a motoron a tápfeszültséget,nem esik-e.
A tápon biztosan jók a feszültségek?
A tanyán van több rajz is.

Bálint

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Hogy mérjen a motoron feszültséget, ha a fogaskereket nem viszi el a kuplung addig, hogy elérje a motor kapcsolót? Ez tipikus mechanikai kopás hiba!
Tibi

0

pulo
pulo picture

pulo

Külön motor kapcsoló nincs,a mecha switch tájékoztatja a rendszervezérlőt a mechanika pozíciójáról és szükség szerint vezérli a a motorokat,loading,capstan,fejmotor.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Ugye nem mondod ezt komolyan? Szerinted mi kapcsolgatja a különböző elektrónikus rendszereket a megfelelő időben? Nevezhetjük ezt akár processzornak vagy akár minek, kapcsoló az mindenképp van. Van egy úgynevezett vezérlő kerék, ami különböző részeket kapcsol ki, vagy be. Vagyis egy tolószerkezet. Ez sokféle lehet. A lényeg nem is a kapcsolónál van, hanem annál, hogy a mechanika képes-e ezt a szerkezetet mozgatni. Védelmi célból van az úgynevezett kuplung ami azt a célt szolgálja, hogy ha megszorul valami, akkor ne égesse le ez elektrónikát, motorokat. A kazetta működését meg mechanika végzi és ha ebben a mechanikába hiba adódik, akkor nem tud megfelelően kapcsolni a vezérlő kerék. Régen ez fogaskerekeket működtetett, de az újjabb típusoknál, mér nem feltétlen. Viszont a kuplung és a vezérlő kerék az állandó!

De nem akarok vitázni, hiszen tényleg sok szakember van itt aki ténylegesen tudja.
De én millió ilyen hibát javítottam már és mind, egytől egyig, kuplung hibás, vagy ékszíj nyúlás volt a hiba oka!

Tibi

0

pulo
pulo picture

pulo

Komolyan mondom.A cam gear műanyag tengelye forgatja a mecha switchet,a rendszervezérlő igy kap infót a mecha helyzetéről.
Kuplungnak ennél a típusnál nincs köze a kazetta betöltéséhez.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Segíts nekem megtudni, mi az a switch. Segíts nekem megtudni, mi történik, ha mondjuk az ékszíj megnyúlik. Letudod írni lépésről lépésre a videomagnó működését a kazetta behelyezésétől fogva egészen a kazetta csévéléséig?

Tényleg nem akarok vitát nyitni, én csak segíteni szeretnék, ráadásul úgy, hogy megpróbálok logikai sorrendbe végig menni egy folyamaton. Mint írtam. Millió, de millióilyen hibával jelentkező gép volt nálam. Mind, vagy kuplung, vagy ékszj hibás volt és nem volt erő a kuplung szerkezetbem hogy a mechanikát megfelelően mozgassa. Az a mechanika, vagyis a vezérlő kerék, különböző rögzítő egységeket mozgat, amik rugóval működnek. Ha egy ilyen rogós szerkezet már túl erős vagy a kopott kuplungnak, vagy a megnyúlt ékszíjnak, akkor már nem tud tovább haladni, és ilyenkor védelmi szempontból visszatér a kiinduló állapotba.

De tényleg nem vitát szeretnék ezzel okozni, csak egy lehetőséget, hogy nézzék meg ezt.

Tibi

0

city217
city217 picture

Szia.
A kuplungig el se jut, de a többi gondolatod helytálló.
Kézzel be kellene tekerni addig amikor elkezdené befűzni a szalagot, és akkor bedugni a röfibe. Előtte átnézni ha vannak jelölések a mechanikán hogy stimmelnek-e. Ha ilyenkor is kidobja akkor vagy a mechanika-kapcsoló vagy a mechanika van rosszul összerakva. De ez is csak akkor fog működni ha a capstan motort sikerül életre kelteni. Szerintem cserére szorul, legalább is javításra.
Üdv.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Felejtsd már el egy kicsit a capstan motort!!!!! Ha viszzadobja a kazettát, akkor eljut a kuplung részéig, hiszen a kazettát is ugyan az a motor húzza be. Leviszi a tálcáig ha jól értettem és utána visszaadja a kazettát. Ilyenkor vagy a kuplung, vagy az ékszíj ment tönkre. Az ékszíjat úgy szoktam megnézni, hogy egy száraz szappannal bekenem az ékszíjat, hogy az ékszíj csúszását a minimálisra korlátozzam.
Ha jó az ékszíj, akkor a kuplung része gyengűlt meg. De mint már pár hozzászólással írtam. Egy kis kézi segítséggel a mechanikán, rálehet jönni a hibára. De az én megítélésem szerint az elektrónikát csak is egy tüzetesebb mechanikai ellenőrzés után érdemes megnézni. Ha az ember egyből belenyúl az elektrónikába, általában több kár keletkezik mint haszon. Ez tapasztalat.
Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Szia csakyt, szerintem Te egy másik mechanikáról beszélsz. Ennél a betöltőmechanikában nincs kuplung. Töltőmotor tengelyén műanyag áttétel hajtja a labirintkereket, és a kerék alatt van a mode select SW. Elég egyszerű mechanika. http://www.leifline.com/reptips/images/Panasonic/Z-Mekanism/Z_Mekanik_To...
99%-ban fogaskerék törések szoktak előfordulni nála. Meg néha a tápban elkók szarakodnak, ami miatt nem bírja a terhelést, megbolondul.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Ebben a típusban úgy van megcsinálva a védelmi rendszere a motornak, hogy a motoron lévő csigakerék meg tud pörögni ha megszorul bármelyik mechanika. Itt akkor viszont az alsó ékszíjaknál, ékszíjnál lehet a nyúlás és ott csúszhat meg. De én még mindig azt mondom, hogy vagy továbbra is kuplung, vagy ékszíjat mondom hibának. De kiváncsi leszek mi lesz a megoldás!
Tibi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A megoldásra Énis kiváncsi leszek :) Viszont ha szedtél már szét ilyen mechanikát, és cseréltél ilyen műanyag pöcköt a motor tengelyén, akkor tudod, hogy előbb áll meg a motor, és tilt le túláram miatt a motorvezérlő IC, mintsem a pöcök megforogna a motor tengelyén. Az a műanyag nagyon stabilan rajt van azon a tengelyen. Mivel 1 db Capstan ékszíj van a gépben, könnyen kizárható, hogy megcsúszik-e, de nem szokott ilyen gondot okozni, ha esetleg megis csúszik, hacsak nem szakadt el. Viszont még lehet problémás pl a fejmotor is, ha nem jó fordulatszámon pörög (pl a Hall jeladó hibája miatt), ezt szemmel nehéz eldönteni.

0

city217
city217 picture

Szia.
Én eltudnám felejteni, de utána az vinné tovább a dolgokat, de ha nem pörög akkor csak jót beszélgetünk.
Elektronika hibásat /táp/ még csak Sony-t láttam, az felejtős, és én nekem se jutott eszembe hogy babrálja. De mérni lehet és az kiderült hogy a caps megkapja a feszt, de feszt nem akar indulni.
Nekem már nincs több ötletem, csak eszembe jut a suszter maradj.... :)
Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Akkor én ennek néznék utána. Lehet valami még mindig nincs rendben azzal a táppal? Vagy az elmenő feszültséggel...
Üdv, Z.

0

Sponsored links