You are here

Panasonic NV-SD207 lassú a gyors tekerés

50 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
:oops: Tanácsotokat kérném, mert bár rengeteg videót javítottam már, most mégis kifogytam az ötletekből.
Minden rendben működik ezen a készüléken, "csak" a gyors tekerés lassúbb mint szokott lenni. Másik érdekesség, hogy (mindkét iránynál) a szalag vége előtt kb. egy perc műsoridőnyire leáll a csévélés teljes ki/be fűzést követően vált vissza lassú csévélésre. Végállások rendben. Mechanikát átnézve nem találok eltérést a jelöléseknél.. üzem mód kapcsoló tisztítva.
Köszönettel: Kiss Z.

Comments
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Immár lezártnak tekintem a projektet, bár megnyugtató módon nem tudtam rájönni a probléma okozójára. Utolsó lépésként ismét ellenőriztem a tápegységet és az elektronika ide vonatkozó részeit, vagyis annak passzív elemeit(is). Semmilyen estleges hibaforrást nem fedeztem fel. Forgásérzékelőktől jövő jel "határozott" és egyenletes. Érdekes módon ha valahol középtájékon lassítom le (lefogással) a szalag forgását, akkor sem áll le és teszi azt a bizonyos ki/be fűzést. Végső momentumként összeraktam és újbóli próbánál nem jelentkezett hiba. Vagyis a kezdeti 4perc helyett most nem egész 3perc alatt csévél át egy 240 perces kazettát és nem tilt le az elejéhez közelítve.
Így utólag arra gondolok, hogy mechanika cserét követően még nem párolgott el teljes mértékben az alkohol amivel átmostam a szalaggal érintkező részeket. (ezeket az összerakás során eléggé összekentem zsírral)
Gyanítom már sosem fogom tudni biztosra, mitől is javult meg. Összetett lehetett az ok, hiszen semmilyen szemmel látható hibát, kopást nem találtam a két mechanika összehasonlításánál. Elnézéseteket kérem amiért itt feladom, de mivel lehet már soha többé nem kerül ilyen masina a kezeim közé, nem akarok további rengeteg időt ráfordítani. Ugyanazzal a hat kazettával végigpróbálva mint kezdetben, most már jónak(?) tűnően végigteker... és ez pillanatnyilag elég ok arra, hogy nagyon gyorsan rákerüljön a burkolat, :shock: mielőtt káros behatások érik. https://drive.google.com/file/d/0B2pl5qNfezCKZ2xYbm81bnZ2NlU/view?usp=sh...
Üdv,Z.
(az újabb videót ismételten a fényképezőgéppel csináltam, bocs a minőségért. A mikrofon elég érzékeny, valóságban nem ilyen borzalmas hangja és a kutyaugatást sem az adja ki)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

És ha leveszed a fedelét, ismét előjön a hiba? Milyen lámpád van?

Üdv: Jácint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Még fel sem tettem a tetejét... (úgy nem tudtam volna filmezni sem) amúgy ez nem érzékeny a külső megvilágításra mint sok más típus.
Üdv, Z.

0

city217
city217 picture

Szia Zoli.
Ez is érzékeny csak nem annyira /világíts rá zseblámpával/, de szerintem az az egy perc plusz volt a bűnös. :)
Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem cél, hogy megbolonduljon, így nem világítok rá. Ennél eléggé tokozottak az infra vevők, így nem is lenne annyira egyszerű. Igen, szerintem is összefüggés van a két dolog között, ezért(is) vetettem fel már elejétől kezdve a két "hibajelenséget" együtt.
Üdv,Z

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Nos azt hiszem megállapíthatom, hogy nem mechanikai jellegű a hiba forrása. Sikerül találnom itthon egy mechanikát és "élesztés" után csak a fejet és motorját kellet áttennem. (fejdobon a szalag nem feszül)
Tekerési jelenségek változatlanok, így következik majd az elektronika sokadik vizsgálata.
Üdv,Z.

...annál is inkább az elektronikával folytatom, mert mechanika élesztése során volt időm a fejemet törni. (inkább a videóval tettem volna)
Ugyebár kazettától függetlenül mindkét irányban a szalag vége/eleje előtt ugyanolyan távolságra bolondul meg. Vagyis mintha az orsók (szalag mennyiségének) érzékelésében lenne hiba, vagy azon információ feldolgozásában.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Érdemes lenne valahogy szkóppal megnézni az orsókat figyelő szenzorok jelét. Ha nem lehet hozzáférni, egy darab vezetéket rá kell forrasztani.

Üdv: Jácint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
A jobb érthetőség miatt készítettem egy videót. Igaz hirtelen csak a fényképezőgéppel tudtam, de talán a lényeg látszik. https://drive.google.com/file/d/0B2pl5qNfezCKR2xkODR2YzhlVW8/view?usp=sh...
Üdv,Z.

0

city217
city217 picture

Szia.
Mit akarsz tök jó, már adhatod is el. :) Szerintem barátkozz meg a gondolattal, hogy ez ilyen. A Philips is képes volt ilyenekre.
De amikor lelassul, akkor nem fogja meg hirtelen a fejet?
Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem, nem fogja meg. Mikor leáll akkor is normál lazaságú a szalag és a fékek is kioldott állapotban maradnak, egyszerűen csupán addig lassul, míg "letilt" a vezérlés.
Üdv,Z.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Engem ez gondolkodtat el: "Másik érdekesség, hogy (mindkét iránynál) a szalag vége előtt kb. egy perc műsoridőnyire leáll a csévélés teljes ki/be fűzést követően vált vissza lassú csévélésre". Már nem emlékszem mely típus(ok) mely márkájú de azt csinálták hogy a szalag végeknél, nagyjából az általad leírt résznél átváltottak egy kíméletesebb az az lassúbb tekerésre a szalag végeknél. Nem tudom ez a panaszolt "lassú" tekerés ez milyen, de feltételezésem szerint az imént leírt sebesség változtatás nem történik meg csak a kísérő jelensége a ki be fűzés.
Üdv. Laci

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Félreérthető voltam lehet. Természetesen a szokásos lassítás megtörténik már valamivel előbb és úgy teker tovább. Mintegy percnyire a vége/eleje előtt viszont kikapcsol a tekerés és csak teljes ki/be fűzést követően megy tovább. Mindeközben folyamatosan jelzi a tekerési folyamatot a kijelzőn.
Üdv,Z.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Zoltán !
Lehet hogy ezen rég túl vagy de azért megemlítem.
A capstain motor meghajtó IC (IC2503 BA6871 ) CS (13) és az ATC (31) összekötött kivezetésekről a GND-re csatlakozó R2521 (0.47 ohm 1/2W) nem nyúlott? hm..
Üdv. Laci

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Igen, már ellenőriztem csakúgy mint a kondenzátorokat... Most épp egy másik mechanikát fogok feléleszteni, hogy annak hibáját (szégyenszemre így) kizárhassam.
Utána ha nincs eredmény, kutakodok tovább. Csupán már kíváncsiságból foglalkozom vele, mert az eddig ráfordított "ezer óra" miatt ez már régen túllépte a "megéri" kategóriát.
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Épp előttem van egy ilyen mechanikás gép, egy SD3 típusban, annál megfigyelve a szalag végefelé lassulás után, egész addig tekeri, míg az átlátszó kifutórész oda nem ér az optoérzékelőhöz, akkor áll le. Nem fűzi ki előbb. Sikerült beletennem egy szarabb kazit, annál már a szalag 3/4 részénél volt valami szorulás, akkor játszotta ugyanazt, amit írtál, hogy megállt, kikűzte, vissazfűzte, és újrapróbálkozott. Tuti valami rendellenesség van még ott, ami miatt a proci tilt. Mostmár énis nagyon kiváncsi vagyok, mi okozza. Ha van másik mechanikád, gondolok a Capstant már átpróbáltad róla.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Köszönöm :beer: a megerősítést, hogy ez így nem jó.. én is így emlékeztem hiszen ebből a mechanikából legalább 2-3 tucatnyit javítottam. Igazából már elbizonytalanodtam, de nem adom fel. Amint ismét lesz kis időm, beüzemelek egy másik mechanikát.
Lehet az a fő probléma, hogy eddig "rutinszerűen" közelítettem meg a hibát és átsiklottam valami felett.
"Most már én is nagyon kíváncsi vagyok, mi okozza" hááát, már én is csak ezért foglalkozom vele.
Üdv,Z.

0

city217
city217 picture

Szia.
Egyszerű, a fejet le kell fogni és akkor fog így viselkedni, az hülyíti be a csévélést.
De ha valamelyik baba rángatózik az is sokat elárul.
Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! "Egyszerű, a fejet le kell fogni és akkor fog így viselkedni, az hülyíti be a csévélést." Miért is kéne lefogni a fejet? Ez baromság. Ha lefogod nanáhogy perszehogy megszűnik a PG jel, természetes, hogy letilt a proci. Itt viszont nem ilyesmiről van szó, itt az orsók állnak meg, emiatt nem érzékel forgást, és kifűz.

0

city217
city217 picture

Szia.
Látom te is láttál már egy videót, de pont arról beszélek hogy amikor lelassul váltana lassabb fokozatra, akkor a szalag lefogja a fejet és az bolondítja meg. A csévélésnél is a fejen van a szalag, és a te példád is bizonyítja, ha öreg vagy ritkán használt a kazetta akkor nem csúszik a fejen. De lehet már a fej motorja gyengélkedik.
Remélem elég világos voltam. :)
De várjuk meg a másik vas hogy mit csinál.
Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Tudom, hogy szeretsz nagyképűen vitatkozni, de valamit félreértettél, én nem írtam, hogy nem csúszik a fejen... Én a fejmotor alsó állórészét írtam, ami nem ugyanaz, azon tud megtapadni, ha kifényesedett. Értem, hogy mire gondolsz, de szerintem ez tévút, már csak azért is, mert a nálam levő gépnél kipróbáltam, lefogtam a fejet, lassult-lassult a fejmotor forgása, de nem történt semmi más, csévélt tovább, ha a fejet teljesen megállítottam, akkor állt le a csévélés pár másodperc elteltével, de nem fűzte ki-be a szalagot, csak lekapcsolt a csévélés. Amúgy ez a videó nem vált csévéléskor lassabb fokozatra, hanem fokozatosan lelassul a capstan forgása, mechanikusan nem történik jó esetben semmi.

0

city217
city217 picture

Szia.
Egy kis mosoly nem ártana neked se, de várjál mert valaki lövöldözött Gyömrőn, remélem nem Zoli végezte ki a videót. :)
Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

:)

0

city217
city217 picture

Szia Zoli.
Gondolom ezt a javítást sötétben végzed, mert a fény káros erre a videóra.
A másik mechanikát próbáltad már?
Üdv.

0

t.guru
t.guru picture

Szia!

Nekem is Panában volt már hogy a táp ic okozott ilyen fura hibát. Gyenge volt a csévélés és egy picit a kijelző is elhalványult olyankor.
Az ic csere u5tán ok lett.

Üdv.: Laci

0

dongo
dongo picture

Szia! Nézd meg a funkció motor tengelyének a végén a csigaorsó alatti műanyag elemet, mert néha csak alig láthatóan reped el a motor tengelyének az irányában és ha a csigaorsó a mechanika állapotának egy adott pontján fellépő nagyobb nyomaték igény során elcsúszik, akkor fals pozíciót vesz fel a mechanika - és/vagy valamelyik fék nem távolodik el teljesen a fékezett elemtől - és ezzel már okozhatja a leírt hibát. Ha mindezen túl vagy, és mivel nem mai gépről van szó, körülnéznék a tápban is legyengült, vagy kifolyt elkók-ra vadászva. Üdv:dongo

0

videoman
videoman picture

Szia!
Ellenőrizni kell a szalagfeszességet,szalagvezetést. Én megvizsgálnám a fej állapotát kosz,kopás. Ha a fej palástja kopott, annyira 'feltapad' a szalag, hogy fékezheti a csévélést.
Üdv:
videoman

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Kezdetleges ékszíjhiba. Még kapaszkodik, de néha megcsúszik amit nem veszel még észre. Szerintem.
Tibi

0

city217
city217 picture

Szia.
Igen, vagy csere esetén a szoros ékszíj is hibáztatható.
Üdv.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.

Ha szappannal bekeni, kiderül.
Tibi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Köszönöm a tippet, de mint írtam, nem ez az első video amit javítok... 32év alatt párral volt már dolgom és panasonicból is pár tucatnyival.
Mellesleg ezekben fogazott szíj van, ami nem csúszkál. A kifűzésre amúgy sem lenne magyarázat a szíj probléma.
Üdv,Z.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
akkor középen a kuplung csúszik meg. Vagy a filc kopott, vagy a kuplung széle ahogy kapcsolódig az adagolóhoz.
Tibi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ugye tudod, hogy gyors tekerésnél a kuplungot "kiiktatja"?
Üdv,Z.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Igen? És az adagolót mi hajtja? Mi csévél olyankor?
Tibi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Mivel kérdezted, ismertetem a működését:
Nos mint ahogy láthatod a képeken, gyorstekerésnél egy Fogas közlőkerék kiiktatja a kuplungot. Ilyenkor a meghajtás közvetlenül adódik át az orsókra.
Szívesen válaszolok még az esetlegesen felmerülő, működést illető kérdésre. :)
Üdv,Z.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
vitába szállok veled, mert a kuplungot (nevezzük közlő keréknek), soha nem iktatja ki. Max egy másik fogaskerékhez kapcsolja aminek az áttétele más. Ha a kuplungot kiiktatná és valami ilyenkor megszorulna, a fogas ékszíj végett a motort megakasztaná, ami nem igazán tenne jót neki. De nem vitázom.
Tibi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Kuplung és a közlőkerék két különböző dolog... Mint sok más típus, ez is kiiktatja a kuplungot, persze ezt nem kell elhinni. Sok video éppen ezért tudja elszakítani a szalagot ha az infra kapu nem érzékeli a szalag végét... Abba most nem mennék bele, hogy hány módon figyeli a szalag aktuális forgási sebességét és mennyiségét egy-egy orsón és a motor (capstan) forgását/áramfelvételét.
Üdv,Z.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Én nem autószerelő megközelítésből kérdezek, hanem csak úgy parasztosan A "zsírosdeszkát" kivetted, nincs eldeformálódva, hajolva? Gondolom többféle kazival is próbáltad, a fejdob alatti alsó állórészt is alaposan tisztítottad, a befűzőbabákon a műanyagok könnyen forognak... Mert tényleg úgy tűnik, mintha szorulna valami, és nem lazán futna a szalag. Egyszer volt olyanom eddig a közel 20 év alatt, hogy annyit nézték a videót, hogy a szalag már szinte felpolírozta a fejdob alatti állórészt, ezáltal jobban tapadt hozzá a szalag, nehezebben tudta húzni a motor... Mire rájöttem, hülyét kaptam... Egy másik alkalommal pedig okoska üf nekiállt tekerni a szalagpályát, és nem vettem észre, hogy összébb nyomta a babát, amitől beszorult, és nem forgott a kis műanyag szalagvezető. Vagy ha gondolod, küldök egy capstant próbára.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Jogosak a felvetések, de sajnos ellenőrzésük közben nem találtam hibás részt. Ma visszakerül majd az asztalra és még egyszer alaposan átnézek mindent, lehet valami fölött átsiklottam.
Üdv,Z.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:esetleg a fékek vagy a capstan tápfeszültsége gyorstekerés alatt.
A fogasszíj nem szoros?

Bálint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Rá se ránts, csakyt nagyon ért a Pana videomechanikákhoz, azokban is tök profi, és mindenkinél jobban ismer, amilyent még sosem látott élőben... :D A középső kuplungszerkezetet is szétszedted? Némelyikről belül szeretnek letörni kis pöckök, amitől a szalag vége felé "nincs ereje".

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Megnéztem a kuplungszerkezetet is, de sajna ott sem találtam hibára utaló nyomot. Ebben az a fajta van, ami gyors tekerésnél két fogaskerék beiktatásával "áthidalja" a csúszórészeket.
Bár tipikus pana jelenség lenne a mechanika "elmozdulása", viszont itt minden fogaskerék, mozgó elem jelölésen van. Egyszerűen olyan, mintha nem lenne elég ereje a capstan motornak. Ellenben a lejátszás rendben van és a tekerés sebessége sem tér el túl nagy mértékben.. na meg a ki/be fűzés szalagvégeknél is "bezavar" a képbe.
Kicsit félre teszem mielőtt :szetver: mert gyanítom valamit elnézek. Majd még egyszer átvizsgálom a mechanikát és az elektronikával folytatom.
Talán akad itthon egy másik mechanika amit próbára átrakhatok, legalább azt a lehetőséget kizárhatnám.
Üdv,Z.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ez a K mechanika lesz. Gondolom a capstan csapágyait megkented, a motorfék filcét leellenőrizted-vagy kiakasztottad, és fék nélkül kipróbáltad, esetleg a motor tengely tetején levő fehér csavaron próbáltál picit állítani, ami állítja a rotor távolságát az állórésztől? Pici kopás esetén néha után kellett már állítanom...
Tápot gondolom leellenőrizted.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Igen, ezeken mind túl vagyok, sajna eredmény nélkül. Most jön a "tanulás", mert minden eddigi előforduló hibaforrást ellenőriztem, tehát valami számomra teljesen új lesz. Pedig nagyképűen azt hittem magamról, hogy ezeknél a videoknál már nem nagyon lehet újat mutatni nekem. :hmmm:
Üdv,Z.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
A motor tápja is okés? Lehet, hogy kifogy a szufla?

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a fékeket nézted?

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia Zoli.
A számláló az fut szépen, sorban adja a számokat, mert akkor is meg tud kergülni.
A hang lejátszófej alsó részén van.
Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Igen, rendben számolja a másodperceket és ha lehúzom a szinkron/hang csatlakozót akkor is jelzi ( kocka ikon) a szalag forgását.
Üdv,Z.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az orsók alatt van egy optika (vagy szokott lenni?), meg az orsók alja pepita. Azok tiszták? Vagy az, ami figyeli az orsók forgását.

Üdv: Jácint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Gondoltam rá, viszont mivel érzékelnek... na de most szétszedem azt a részt is. (bár ebben opto kapus az érzékelés)
Üdv,Z.

0

Sponsored links