You are here

Panasonic plazma Y-sus javítás / GT30F131 -igbt-t keresek hozzá - Megoldva!

5 posts / 0 new
Last post
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Hoztak javításra egy 3D-s plazma tv-t. Típusa: Panasonic TX-P50GT30J. Az Y-sus panelen zárlatos 3db-n csatornás és 3db p csatornás IGBT. Ezzel sikeresen zárlatban tartja a tápot.
Az IGBT-k típusa:GT30F131 és RJP30H2A, összesen majdnem 5000 Ft az ára.
A tv bőven megéri, de ha valakinek van tapasztalata hogy mit kellene átméregetni hogy ne süsse meg újra az első bekapcsoláskor, az kérem segítsen ki egy kicsit. Biztosan van valami klasszikus oka ezeknek a hibáknak,csak rutin nélkül nem tudom mit keressek.
Eddig jobban csak LCD és CRT tv-ket javítottam, a plazmákat csak nagy vonalakban ismerem.
Lehúzott csatlakozóval a táp megy, érdekes módon a készenléti 5V-ot előállító step-down konverter nem működik így a 13V-ból 7805-el kellett kipótolnom ideiglenesen. Persze erre még visszatérek ha a többi része működik.
Rajzot csak a TC-P50GT30A -ról találtam, (itt a tanyán)de ezzel úgy nézem nem egyezik.

Előre is köszönöm!

Comments
Hjoco
Hjoco picture

Üdv!

Összeraktam a tv-t, működik szépen. Mivel nem érkezett javaslat a helyettesítőre kivártam amíg megjött az eredeti de úgy tűnik érdemes volt.
A 6 db IGBT-n kívül nem cseréltem semmit, csak jól újraforrasztottam az egész környékét - különösen a meghajtását és a kimeneten lévő alkatrészeket. Nagyon szép a képe, fotó mellékelve:

File csatolás: 

0

Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Lassan haladok az Y-sus javításával, a fele igbt megjött a sinitől. Ezeket beépítettem, y bufferen zárlatot kerestem de nem találtam hibát.
Rövidesen érkezik Kínából a másik három igbt. E-bay -en rendeltem, nem drága csak lassan ér ide.
Talán nem eszi meg az egészet az első indításkor...

0

Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Belevágtam az y-sus javításába, de a GT30F131 -et már nem találtam egyetlen boltban sem, csak az RJP30H2A beszerezhető. Decemberben még volt a sininél mindkettő, de most már csak brutál áron van több hónap várakozással.
Valaki ki tudna segíteni a db GT30F131 -el?

Köszönöm!

0

Hjoco
Hjoco picture

Üdv!

Körülnéztem a neten mit írnak az Y-sus panelről. Típusa tnpa5335.
Sok helyen árulnak hozzá javító kittet. A képek alapján csupa igbt és két ic vagy optocsatoló. Pontosan nem írják le sajnos.
Az kicsit gyanús hogy nem látható mi okozta a hibát. Szinte minden hiba valamilyen kondi, ellenállás, vagy tekercs hiba miatt jelentkezik. Vagy kontakt hiba, lazulás. A félvezetők nem nagyon fáradnak el, inkább valami egyéb okok miatt mennek tönkre.
Nos itt nem látom mi okozta a hibát..

0