You are here

Panasonic SA AK20 mini hifi, magnódeck hiba

13 posts / 0 new
Last post
LittleSV
LittleSV picture

Sziasztok.

Kazettás deck javítási technikában nem vagyok túl jó, ennek ellenére mégis hoztak javításra egy fent nevezett készüléket.

Hibajelenség:
-5 lemezes cd tár mechanika összeakad (azóta kijavítva)
-2 kazettás magnódeck kazettaajtói nem nyílnak
-Jobb oldali deck lejátssza a szalagot, de nyávog kicsit (ékszíj? fordulatszám vezérlés?)
-Bal oldali deck nem indul el (nem teker, nem játszik le)

Vezérlő gombok lenyomására a mechanikán lévő nyitott elektromágnesek mozognak. A magnófej fordul és elkezd emelkedni, de tízből egyszer megy csak fel teljesen a fej (a jobb oldalon, bal oldalon fordul de nem emelkedik). A gépben 1 motor van, ezzel történik az ajtó nyitása, és a szalag lejátszása is.

Kérnék egy kis segítséget, hogy induljak neki? Adatlapot az oldalról letöltöttem.

Előre is köszönöm!

Comments
LittleSV
LittleSV picture

Sziasztok,
Kalandosan, de sikerült az ékszíjakat beszereznem, tegnap éjjel kicseréltem, a mechanikát megtisztítottam, és eddig tökéletesen működik.
Ellenben adódott egy másik probléma. A kijavított 5 lemezes CD tár nem üzemel. Ajtónyitás gombra felveszi az egyik tálcát, felemeli lejátszási pozícióba (lemezt nem forgatja meg) majd leviszi a másik négy lemeztányér alá, ahol ismét összeakad (ha jól láttam a középső tálcaemelő karral, mert mikor tolná kifelé, az még nincs teljesen lent. Ha kézzel rásegítek, akkor beteszi a lemeztányért az ajtóba a motor is zúg, de nem nyílik ki, majd visszamegy lejátszási pozícióba a tányér, és ezt eljátssza 5 alkalommal.
Érdekessége, hogy a teljes szétszedés előtt ez működött rendesen, szóval biztosan én rontottam el valamit, mert most a lejátszás sem indul el. Lehet szalagkábel csatlakozási hiba?
Esetleg van valakinek ötlete, bár így látatlanba nehéz lehet.

0

Osika
Osika picture

Szia!

Nem néztem a hozzászólásokat, de szerintem ékszíj csere mindenképpen és teljes takarítás.
Általában sokat megold. Nem hiányos?

Tisztelettel: Majoros László.

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Nem látok hiányzó alkatrészt. Akkor első körben ékszíjakat kellene beszereznem.
Köszönöm!

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! És lehet nem ártana néhány nyomógörgő is... Totál megszoktak keményedni, mint a beton. RXL0124, RXL0125

0

city217
city217 picture

Szia.
Olyan jól sikerült leírni a hibákat hogy ebből nem lehet érteni semmit.
Ennek ellenére első körben cserélj ékszija/t/kat, ha netán koszos akkor pucold meg a mechanikát.
"A gépben 1 motor van, ezzel történik az ajtó nyitása, és a szalag lejátszása is."
Na itt is van egy kis érthetetlenség. Mind a két mechanikát vagy darabonként, de az se nagyon elképzelhető mert ilyennel én még nem találkoztam.
Üdv.

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Igazad van, nem vagyok hifi szerelő szakmabeli és lehet ha egy videót készítek, az többet elmondott volna. Ellenben Bálint már biztosan találkozott a nem elképzelhető mechanikával. Az ékszíj metszete négyzetes, átmérője egyik oldalon 10cm a másikon 15cm körüli (pontos méretet majd újbóli szétszereléskor tudok), ha jól emlékszem összesen 4db szíj van benne. Ilyen szíjat HQ-nál találhatok, vagy merre érdemes keresnem? Köszönöm!

Készítettem képet a kiemelt magnómechanikáról:
Kép 1
Kép 2
Kép 3

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: innen kezdődnek a négyszögletes szíjak.

http://www.hqelektronika.hu/search.php?q=belt&p=7

A pontos méretet 0,8-1 mm átmérőjű forrasztóónnal, azt a szíj helyére fektetve a hosszát megméred, kiszámolod az átmérőt, és ennél 3-5 mm-rel kisebb méretet válassz.

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Így már világos és jól jöttek a fotók /kérni akartam/.
Kezd egy alapos tisztítással, a főtengelyt tekerve kézzel /azért kézzel és érzéssel mert ha felgumizod akkor lehet hogy valami törik/ alapba tudod állítani a mechanikát. A másik ezt csak kazettával vagy a középső érintkező felnyomásával tudod elindítani. Ja azoknak az érintkezőit is pucold meg, a szélső a felvétel a középső a kazetta érzékelő. Utána gumi rá és hagyszóljon.
Üdv.
ui: Helyesbítem magam, ezek a szalagválasztó kapcsolók lehetnek, de ha jól látom akkor van olyan is amiről beszéltem csak nincs rajta müa-burkolat. ?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy motor középen , két ékszíj.

Bálint

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Szerintem is ékszíj-gond lesz. Megnyúlt, laza, és nem bírja mozgatni a mchanikát, ami nagyobb terhelés, mint maga a lejátszás. Az ajtó meg azért nem nyílik, mert amíg nincs stop pozícióban a mechanika, nem lehet kinyitni . Ha nem férsz hozzá a szíjakhoz, akkor kézzel finoman tekerd a lendkereket menetirányba, amíg a mech. alaphelyzetbe kerül. Ha a labirintuskerék egy köztes pozícióban megáll, a relét megnyomod, és továbbmegy. Javaslom mindezt kikapcsolt készüléknél elvégezni. Ha már kinyílik az ajtó, ki lehet építeni a mechanikát, úgy jobban ki lehet takarítani, amit korábban is javasoltak.
Üdv
Attila

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Sziasztok!
Kicsit mar felesleges a hozzaszolasom(ezert szurke),de igy van,mivel a gombok nem mozgatnak semmit kozvetlenul,minden mozgast a motor vegez a fo ekszijon keresztul.Amikor a kazetta lejar,az megall,ami egy tobletterheles az ekszijnak,de ez meg az allo kazetta mellett alappozicioba kell hozza az egesz mehanikat es ilyenkor csuszik meg ,viszont mig nincs alapallasban,nem nyillik az ajto.Minden mukszik jol,ha ujrainditod a leirt modon,mindaddig amig vegig nem er egy kazetta.Meg egy megjegyzes:A kulonbozo allasokat az elektronika szenzorok altal erzekeli.Ezek optikai szenzorok,altalaban sorompo tipusuak,ami azt jelenti,hogy LED,szembe vele fototranyo(a masik fajta a reflexios) es koze megy valamelyik kallantyu.Ezek is beporosodhatnak.
tisztelettel Feri

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
... és külön érdekessége ennek a típusnak, hogy nagyon érzékeny a megfelelő szíjra. Úgyértem ha nem pont a megfelelő méretet kapja (néha ugyebár megesik, hogy az nincs kéznél) "megbolondul" a mechanika. Ennek oka az "időzítés" ami a fogaskerekek/fej/elktromágnes összhangját illeti.
Üdv, Z.

(a nyomógörgőket is mindenképp ellenőrizd ha már úgyis szét van szedve. Még nem találkoztam olyannal, amiben "gyári" volt még és nem keményedett be. Ettől persze esélye sincs "húzni" a szalagot.)

0

Sponsored links