You are here

Panasonic SA-HE90 Overload hibaüzenet bekapcsoláskor

12 posts / 0 new
Last post
Andreaux
Andreaux picture

Sziasztok!

Van egy Panasonic SA-HE90 házimozierősítőm, ami bekapcsoláskor "Overload" hibaüzenettel indul és kéri a kikapcsolását. A relék nem kattannak.
A gép közel 20 éves, eddig gyönyörűen működött, ugyanezekkel a hangfalakkal, nem történt változás ezen a téren.

Az eredeti hibája az volt, hogy a Front A bal csatorna elkezdett vacakolni, azaz halkan nem szólt, csak ha már jócskán feltekertem a hangerőt és akkor is csak hangos részletekkor, a halkak mint egy zajzár esetén elvesztek. Gondoltam valami kiszáradt vacak forrasztás lehet az oka, így szétszedtem és azokon a helyeken, ahol csúnyább volt vagy láthatóan nagyon spóroltak az ónnal, felfrissítettem a forrasztásokat. Nem ma kezdtem a forrasztással foglalkozást, szóval nem elgányoltam, hanem szépen kiszippantottam kiforrasztópisztollyal és friss ónnal pótoltam a forrasztásokat.
Összerakás után csak az Overload jelenik meg 2-3 mp után és nem kattannak a relék.

Bármilyen ötletért akár az overload-ra, akár az eredeti problémára hálás lennék.

Ha valaki foglalkozik ezzel a szériával Esztergom környékén, szívesen átadnám a problémát. Nem értek az erősítőkhöz ilyen mélységekben, de nagyon szeretem ezt a darabot :)

Köszönettel,

Andreaux

Comments
F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Nekem évekkel ezelőtt SA-HE70-nél ugyanilyen hibánál, mindkét végfok IC-t cserélnem kellett. A végfokokban beépítve van egy kis proci szerűség is, ami kommunikál a procival. De még az is lehet, hogy a lábak átforrasztásakor, az IC-n belül keletkezett valami kontakthiba. Bár nem RSN-nél, de STK-nál töbször volt olyan hiba, hogy a kivezető lábak a hibrid lapra is forrasztva vannak, és az idők során a sok melegedés hatására azok a forrasztások is elgyengülnek, felválnak a PAD-ről.

0

Harley-D
Harley-D picture

Üdv. Gondolom már utánanéztél mit akar közölni veled (túlterhelés), ez abból adódik, hogy eddig bírta az a hibás csatorna "IC". Keress hozzá rajzot és ha meg van a hibás vég, akkor csere. Nem ismerem ennek a végerősítőjét, de ha szerencséd van akkor külön van a front és egy cseréjével megúszod. :)
T.

0

Harley-D
Harley-D picture

A jóból is megárt a sok, nem értem miért duplázott. :) Ha már így alakult, tegyük hasznossá.
https://elektrotanya.com/showresult?what=Panasonic%20SA-HE90&kategoria=&...
T.

0

Andreaux
Andreaux picture

Hello,
Köszönöm a segítséget. Ami zavar csak az, hogy semmi csere nem történt, csak felfrissítettem a forrasztásokat. Azóta van ez az "Overload" üzenet.
Még egy valamit nem tudok, mégpedig, hogy a ventillátornak mindig mennie kellene vagy csak ha "melege" van? Mert momentán bekapcsoláskor nem pörög.
Köszi,
Gabriel

0

Harley-D
Harley-D picture

Mint említettem nem ismerem vagy a sok közt most nem rémlik a készülék. A venti változó, van amelyik csak a melegre, van amelyik a hangerővel együtt erősödik és van amelyik állandóan pörög. Az most ne zavarjon, majd ha megjavul a gép akkor beindul. Azért azt nézd át, hátha mégis csak te csináltál egy műhibát, bármilyen óvatos voltál. :) Rajz és műszert neki és mérjél.
T.

0

csiszike
csiszike picture

Szia!

Nekem a SA-HE100 van ez csak akkor kapcsol be ha nagyon odavágok neki. :)

0

Andreaux
Andreaux picture

Belülről látszólag egyforma a 90 és a 100... a ki/bemenetek terén lehet különbség.
A venti meg 2 vezetékes, szóval szerinem vagy on, vagy off...)
Át fogom nézni persze, csak egy rémálom szétszedni :D
Köszönöm!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a ventilátorra  ellenőrzés képpen fújj rá, meg kell mozduljon.
A két vezetékes kivitel ne tévesszen meg, a háromvezetékesnél  a forgást ellenőrző jel jön
Ha a relé érintkezője már koszos, az is okozhat ilyen hibát, zárt állapotban  0,1 Ohm alatt kell legyen az átmeneti ellenállás, ezt milliOhm mérővel vagy ESR mérővel tudod ellenőrizni
Szkóppal meg tudod nézni az IC bemeneti és kimeneti lábain a jelet

Bálint

0

Andreaux
Andreaux picture

Köszönöm!
Végignézem a forrasztásokat, jelenleg ennyit tudok tenni, logikai szinten nem fogom tudni megtalálni a hibát, ott még nem tartok :)
Jobb szeretném ha hozzáértő kezekben gyógyulna. Gondoltam ha csak kiszáradt, rossz forrasztások, láthatóan hibás kondi, bármi ilyesmi van, azt meg tudom oldani, de rajz alapján ez nagy falat nekem még.
Egy C64-ben még elboldogulok, de ez egy kicsit bonyolultabb és nagyon nincs róla az Interneten semmi, ami segítene.
Ha nem találok nyilvánvaló hibát, lehet inkább keresek valakit, aki meggyógyítja.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a forrasztások ellenőrzéséhez nagy segítség egy  nagyító, 2-5x nagyítással

Bálint

0

Andreaux
Andreaux picture

Van mikroszkóp, köszönöm :D

0

Sponsored links