You are here

Panasonic TV .model :TX 9U (Saszi: Alpha 2) hangnormaváltás DK -ra!Megoldva!

10 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mindenkinek! Egy kis tanácsra lenne ujra szükségem:A cimben szereplö tv müködik ,de csak BG hangal , és mivel a kábeltévén sugárzott adások 90 százaléka DK ban megy igy szinte használhahtatlan ebben az állapotában.Keresgélve infokat róla arra jutottam hogy Alpha 2 saszi lenne elméletileg. Mivel pontosan ennek a tipusnak a rajzát nem találtam meg, letöltöttem többféle Alpha2 rajz verziot , és a legnagyobb mértékben az alábbi rajzal passzol a kapcsolása.Az lenne a kérdésem hogy milyen változtatásokat eszközöljek rajta hogy legyen DK hang , ???Az IC 2102 AN5215 bemenetét nézegetem ,meg az IC 101- M51366SP környezetét , de megerösités nélkül nem szeretnék kisérletezni ..ezért elöször kérdezek... elöre is köszönöm az utbaigazitásokat , tisztelettel dddemeter!

Comments
c_jani
c_jani picture

Üdv!
Általánosságban mondom, ahogy emlékeim szerint régen csináltam.
A hang-KF (IC101) bemenetén található SFE5,5 (X210 és X211) sávszűrő kerámiákra tegyél párhuzamosan egy-egy SFE6,5 sávszűrőt, vagy az SFE5,5 bejáratára egy 1MHz-es oszci panelt (a régi kollégáknál ez mind akad kallódóban...) Ha a felületi hullámszűrő (X101) hangpadjának sávszélessége elég nagy , meg kell, hogy szólaljon. Ha nm, jöhet a hullámszűrő csere...

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv!Sajnos nem jártam sikerrel ,pedig párhuzamosan tettem 6.5mHz kerámia szüröt a X2104,2103,és még a X210, X211. valamint aX131 el párhuzamosan is de a leggyengébb hang sem mutatkozik sehol , a tekercseket nem álitgattam el egyelöre....Nem értem pontosan melyik 5.5 megás szüröre tegyem a keveröt , mert több is van a kapcsolásban??? F1044B felületi hullámszürö van benne (gomb alaku) nem találok infot rola sehol sem ...

0

c_jani
c_jani picture

Üdv!
Kéne annak menni, mert a sztereó hang másik vivője 5,74MHZ, így a 6,5MHz bele kell, hogy férjen. Bele szokott. A tok 15-ös lábára rakd a keverő kijáratát Így a jelen lévő 6,5MHz-t át fogja keverni 5,5-re és 7,5-re, de az már nem érdekes.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia!Beraktam a keveröt a 15 lábra ugy ahogy javasoltad és valoban lett hang , igaz akárhogy is probálom a keverö frekvenciáját beállitani azért a hang "alatt" van még egy kis "sistergés" föleg a gyengébb térerejü adoknál . Maga a hang külömben tiszta torzitásmentes , ebben az állapotban is rajta van 4 darab 6.5 mHz kerámia szürö , az X210. X211,X3103,X2104 pozicioban lévö kerámiaszürökkel párhuzamosan. Ezek szükségesek e ebben az esetben ,vagy távolitsam el öket???Valamelyik tekercsel lehet e még finomitani a dolgon ,mert már egyebet nem nagyon tudok csinálni vele.Gondolom a SAW szürö csere talán segitene még valamit rajta , de nem nagyon látok reményt a beszerzésre... , Nagyon szépen köszönöm az eddigi segitségedet üdv dddemeter!

0

c_jani
c_jani picture

Szia!
Keverő esetén a 6,5-ös szűrők feleslegesek. A felületi hullámszűrő helyett be lehet drótozni egy másik, kétnormás, de sztereó készülékből kitermelt filtert, de nagy az esélye, hogy a más fázisviszonyok miatt lesz benne szellemkép. Ilyenkor szoktunk berakni ún. megkerülő hangpanelt. Ez egy komplett hang-KF, ami 6.5MHz-t vesz és 5,5-ön adja ki. A típusa F84 volt valaha. Azzal tökéletes.
http://hqelektronika.hu/product/vp_p002
A hétvégén áttúrhatom a fiókot, vagy írj fel a Wantedba, hátha valakinél akad.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia! Nagyon szépen köszönöm a joindulatodat és a tanácsaidat .Leszedtem a 6.5 mhz szüröket és igy nélkülük csak a keverövel egész jo hangot produkál , visszaraktam az árnyékoló doboz fedeleit is , a tulajdonos meg van elégedve vele igy nem bonyolitom tovább a dolgot, Viszont észrevettem egy érdekes jelenséget:A kábeltévén az összes adás a VHF3 sávon (6-12 csatornán) megy , mindegyik szines, kivételt képez egyetlen tv program ami a frekvenciáját tekintve a VHF 3 sáv felsö végén van elhelyezve. Ennek ez egynek nincs szine csak fehér feketén megy, kép , hang normális .Mi lehet ennek az oka? A franciáktol van behozva ez a tv is, lehet a tv szabványal nem stimmel valami...??? üdv dddemeter!

0

c_jani
c_jani picture

Szia!
Valószínűleg a szolgáltató által használt sávszűrő vágja a színsegédvivőt. Ha a 8MHz sávszélességű csatornára gondolsz, a szélén elhelyezett szín-segédvivő már kívül esik a tulaj által fizetett csomag sávhatárán. Ha sikerülne rávenni őket, hogy cseréljék ki egy másikra, jó eséllyel megjönne a szín. Ennyi szórás lehet a szűrőkben.
A segítséget pedig szívesen. Örülök, ha valaki hajlandó mélységében is beleesni a szakmába! További jó melót! Ha valamiben elakadsz, keress nyugodtan.
Jani

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia köszi a magyarázatot , de azért mégis furcsa egy kicsit mert itt a mühelyben ugyanarról a kábelrol egy másik ugyancsak Panasonic tv ami a sajátom ,egyáltalán nem tud ráhangolni erre a tv csatornára , ugyanakkor más tipusok Sony . PHilips is müködnek szintén ugyanarrol a kábelrol és azok gond nélkül veszik az illetö csatornát ... technika ördöge talán,,,üdv dddemeter!

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia !Köszönöm szépen az informáciot . megkisérlem a javasoltakat, és majd jelentkezem a fejleményekkel üdv dddemeter!

0

Sponsored links