You are here

Panasonic TX-28XD4P

32 posts / 0 new
Last post
demi0515
demi0515 picture

Sziasztok! Hozzám került egy ilyen tv EURO-4 sasszival, természetesen nem indul egyenlőre a sorvég tranyót találtam hibásnak ami egy BU2508AX , itthon csak sima 508 vagy 2508DX-em van, beletehetem a DX-est? Köszi.

Comments
demi0515
demi0515 picture

Sziasztok! Megérkezett a 2508AX, beépítettem és egy 47u-os kondit (105C) cseréltem ebben a körben mivel más hibás alkatrészt nem találtam. Egyből indult. Kösz.

File csatolás: 

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Demi!

Gratula!
Látom meghozod az esőt! (De a Balaton fényárban úszik!) :p

Üdv: Laci

0

demi0515
demi0515 picture

Szia! Hirtelen nem kapcsoltam, de aztán leesett! :rohog:

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

A tantusz, vagy az eső? :rohog:

Üdv:
Fülesmester

0

demi0515
demi0515 picture

Hát igen, felénk mindkettő.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia! :)

Az anyagaim között találtam az alábbi följegyzést, egyik kolléga tollából, ami kissé késve ugyan, de ide is illik:

A TRANZISZTORCSERE BUKTATÓI

Többször előfordul, hogy az elromlott berendezés alkatrésze hirtelen nem beszerezhető.
Ilyenkor feltétlenül hívjuk segítségül a katalógust!

Nagymértékben felgyorsult az alkatrészgyártás fejlődése. Szinte naponta kerül le a fejlesztők asztaláról és a laborokból gyártásba új eszköz. Ezeknek aztán szinte követhetetlenül új és újabb nevük lesz. Azért szükséges a katalógus, hogy a jellegzetes adatokat összehasonlítva el tudjuk dönteni, mi legyen a helyettesítő.

A kapcsolási sebesség a mai eszközökben a többszörösére nőtt. A másik jellemző a maradék feszültség, amit egyre lejjebb szorítanak. Előfordul, hogy egy kisméretű tranzisztor helyett egy jóval "izmosabbat" beépítve, mégis katasztrofális történések következnek be! Ugyan a kapcsolt áram az eszköz „tudásánál” lényegesen kisebb, a kapcsolási sebesség is csak a fele, és mégis forr, aztán tönkremegy. Mi lehet a baj?
Egy egyszerű tény: a beépített alkatrész maradék feszültsége többszörösen is nagyobb lehet, mint az eredetié, és emiatt a disszipált teljesítmény is a többszörösére nőhet.
Egy példa: 2SC5707 helyett BD 243. Látszólag rendben van, a teljesítmény alapján megfelel. Fél óra után azonban a BD kb. 120 fokos, (a hozzáérő kábel már füstöl), a monitor leáll. Mi a baj?
A kollektor-emitter szaturációs (maradék) feszültség 1,5V, ami csaknem hatszorosa az eredeti (2SC) tranzisztornál megadott maximumnak.

Üdv:
Fülesmester

0

demi0515
demi0515 picture

Szia Fülesmester! Köszönöm a kimerítő infót, természetesen használom a katalógust de néha úgy vagyok vele hátha....de általában nem jön össze hiába a hasonlóság. Most van még egy beteg szinte ugyanezzel a hibával Techwood 11AK30-as sasszival de ezzel valószínű boldogulok hála az általad közölt javítási tippeknek, ezeket mindig begyűjtöm. Üdv: demi

0

demi0515
demi0515 picture

Sziasztok! Kösz minden segítő hozzászólást. Ebben a tv-ben eredetileg 2508AX van rajz szerint is és a forrasztás alapján még nem volt cserélve, megrendelem az eredetit és meglátjuk mi lesz, kondikat mértem elvileg jók más hibás alkatrészt idáig nem találtam, lehet a trafó a bűnös.

0

city217
city217 picture

Szia.
Megmondom őszintén, én annak örülök a tv-nél ha sekép-sehang. Igaz ritkán vállalok mert nehezek. Akkor még bízhatok abban hogy csak egy bizti a hibás. Ha nem akkor irány a táp, és utána a nagyfesz. A mai tv-k ezeket lövik, és garanciát is nehéz vállalni. Minden tv egyforma, max a szerelhetősége ami megkülönbözteti őket.
A helyettesítésekről csak annyit, hogy lehet de nem éri meg.
Üdv

0

demi0515
demi0515 picture

Szia. Hát igen, ezt én is tapasztalom, pedig én nem vagyok szerelő csak szeretek beléjük piszkálni és ezért sokan megkeresnek a lomjaikkal, én meg itt próbálok segítséget kérni. Most is rámsóztzak egy igazán nehezet valószinű erről is lesz egy-két "buta" kérdésem.

0

Gabor2
Gabor2 picture

Üdv.
Azon készülékek esetében ahol a sormeghajtó fokozat trafós kialakitásu,beépithető az eredetivel azonos paraméterü védődiodás meghajtó tranzisztor.
:villa:

0

purke
purke picture

Szia!
Ehez egyenlore en csak anyit szolnak hozza.hogy (fulesmester szepen megirta) a BU2508 egy gyors tranzisztor marmint a BU508 hoz viszonyitva, es ne kiserletezz hanem bu2508 vagy ennek megfelelo helyetesito tranyot tegyel bele (sajat tapasztalat(fulesmester ezert lehet hogy belemkot de az nem baj, ettol szines a vilag)) , bu508 semikepen,amit meg leellenoriznek mielott az uj tranyoval beinditod: inpulzuskondi ,tapfesz(izzoval).drajver jel bar szerintem nem valoszinu hogy a jel nem megfelelo ,es az FBT,minimum az elso kettot.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Purke! :)

Eszem ágában sincs belédkötni! :bow:
Talán tudod, hogy a munkám során sok kollégával tartom a kapcsolatot, és ennek alapján írtam le ezt a többéves tapasztalatot. :yes:
A saját javításoknál soha nem követek el ilyen "bakit", mert mindig megnézem a katalóguslapokat.
Sajnálom, ha neked nem ez jött le abból amit leírtam. :(

Üdv:
Fülesmester

0

purke
purke picture

Szia Fulesmester!

Látható, hogy az eredeti BU2508AX nem tartalmaz a B-E között ellenállást (és diódát sem). Ebben a tekintetben a BU508 "jobb helyette", mint a BU2508DX, de csillámmal kell szerelni, viszont így jóval többet tud disszipálni. A dinamikus paraméterek tekintetében a BU2508 lényegesen gyorsabb, mint a BU508, ezért ez utóbbi jobban fog melegedni

Bocsi hogy a leirt szoveget felreertelmeztem,de nekem a kis magyar tudasommal az jott le hogy tehet bele bu508 csak jobban fog melegedni,haat lehet de ...vagy-vagy,es ha megse,megis egy panasonicrol van szo,es ha 10mp mulva tonkremegy akkor nem tudja hogy most mi van,a bu508 nem birja vagy a trafo rossz,de ha bu2508 tesz bele es akkor megy 10mp mulva tonkre akkor valoszinu hogy a trafo,nem veletlenul van benne bu2508 eredetileg (kivetel ha mar cserelve van,es bu508 helyett tette valaki bele a bu2508,pl en is bu2508 rakok a bu508 helyett,de azert van a rajz es azt tessek megnezni aki nem biztos benne),nem az a baj ha valaki nem tudja hogy mi van benne eredetileg,hanem az ha nem tudja hogy hol kell azt megnezni
bu2508(0.4µS)
bu508(0.7us)
Lenyeg az hogy nem szeretnelek megserteni, de szerintem lehet hogy egy ici-picit neha tulmagyarazod,lehet hogy egy kicsit egyszerubben kellene hozzaszolni a temahoz(csak a lenyeget),es meg ha a tema ennyire egyszeru,mert nem az volt a kerdes hogy miert ment tonkre hanem az hogy mit tegyen bele(ovodas kerdes),ahoz a meg kommentarom sincs hogy D-s vagy nem. Minden adat megvan a netten csak egy kicsit keresni kell.
(de lehet hogy egyszerubb ha valaki megmondja.Szeket is kell melegiteni nem csak a konnyu penz,AZT A HIBAT AMIT SAJAT MAGAD KERESEL MEG,EGESZ ELETEDBEN FOGSZ RA EMLEKEZNI DE HA MAS OLDJA MEG ARRA MAX 3 NAP)
Ez az utolso par sor a temaadohoz szolt.
Hu ha mar ennyit irtam akkor meg ezt a par sort is ideirom,elore annyit hogy akinek nem inge ne vegye magara.
Nagyon sokan eloszor "kerdes" is csak utanna veszi le a tv hatuljat,az en velemenyem:tv hat.le,meres,alkatreszcsere,megint meres,elkok atnezve,tap rendebeteve (70% hiba onnan ered)), es ha akkor sem megy,na akkor mehet a kerdes,a kerdes kellene hogy tartalmazza :tipust,modelt,shasse-t (ha nem tudjuk akkor az alkatreszeket leirva), hibajelenseg,es azt hogy csereltem ezt es ezt,mertem ezt es ezt,
rengeteg idot es felesleges kerdest meg lehet sporolni.
egyenlore ennyit,lehet hogy van hiba a irasban vagy a megfogalmazasban,azokert elnezest kerek de en ezt at nem olvasom,inkabb megyek aludni. sziasztok

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Megmondom őszintén, a fene se tud nektek eleget tenni!

Ha direktbe megmondom a választ, akkor az a baj, hogy a kérdező nem tanul belőle semmit, ahogy Purke is írja.

Ha körülírom, adatokat mellékelek hozzá, és nyitva hagyom a kérdést, hogy a kérdező maga jöhessen rá a helyes válaszra (mert abból tanul), akkor a hozzáértők belémkötnek, hogy miért nem adok egyértelmű választ erre az egyszerű kérdésre, és miért magyarázom túl a dolgokat.

Talán nincs helyem ebben a tanyasi csapatban!

Üdv:
Fülesmester

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Fülesmester!

Nehogy megsértődj már és itt hagyd a Tanyát, mert nagy szükség van itt Rád! :yes:
Én is szakoktattam (igaz más területen), de ezt itt szerintem úgy kell felfogni mint a régi "népiskolát", ahol az elemibe egy teremben voltak az elsősök és a nyolcadikosok. Van aki még az ABC-vel ismerkedik, és van aki folyékonyan olvas!
Itt csak az a baj, hogy nem lehet "körmöst" adni a nagy T vonalzóval a "nagyoknak" ha zavarják a kicsik oktatását! ;) :rohog:
Ne foglalkozz a beszólásokkal és ezentúl is magyarázz részletesen! :oke:
Akit ez zavar, annak nem kell elolvasni! Nem kötelező olvasmány! :p
Bár szerintem mindenki talál a hozzászólásaidban új, eddig számára ismeretlen adatot, tippet! Hiszen az elektronika naponta új dolgokat produkál. :beer:

Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Ja! :oke: Pont ezt akartam mondani! :taps:
Fülesmester! El ne menj!! :king:
Üdv! Kalex

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Fülesmester!
Már többször is szóba került, itt a Tanysi élet során, hogy miként is történjen, a segítségadás.
Abban szinte mindenki egyetért, hogy ez a fórum, és a többi sem alkalmas arra, hogy a RTV műszerész szakmát elsajátítsa bárki is ezen, ezeken keresztűl.
A nehézséget, az okozza, hogy a válaszadók igen nehezen tudják feltérképezni a kérdező szakmai hozzáértését, felszereltségét, műszerezettségét, rajzértelmezési készségét. Mint láttuk, holland, belga oldalakon a belépési,-nem túl nehéz kérdésekre is- van puska, ami a netes világban a népszerűség jele, bár higítja a szaktudósok táborát.
Ezért tartom a kérdésedet, "hogy van-e helyed itt", marhaságnak, mert, a válaszaid, pont a lényegre törekszenek, nevezetesen : MEGÉRTETNI a működés elvét. A hibakeresési kérdések igen nagy százaléka pont eről szól! Személy szerint én igen nagy élvezettel olvasom, válaszaidat, tehát kitartás!
Gratulálok, a jól rendszerezett adatbázisodhoz, nem kevés munkád lehet benne.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok! :D

Köszönöm a bíztatást, és az elismerést, még maradok! :bow:

A van-e itt helyem kérdést úgy értettem, hogy mint ex (villamosmérnököket képző) főiskolai adjunktusnak, aki soha nem űzte ezt a javító-szerelő szakmát megélhetési céllal, van-e itt a kőkemény szakik között keresni valóm. :hmmm:

Ami az adatbázist illeti a saját "játszóteremen" évek alatt hoztam létre, mert csak így tudok hatékonyan konzultálni a szóbeli módszerrel (ha nem keresgélek túlzottan sokáig).

A szóbeli módszer egyébként alkalmas a kérdező szakmai kompetenciájának föltérképezésére is, és így személyre szabott válaszok adására is.

Üdv:
Fülesmester

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Fülesmester,


Ne vedd a szívedre ezeket a szakikat! Szeretnek rutinból javítani, ami nem baj hiszen egy gyors megoldás, de nem mindig vezet célhoz. Néha zavar történik az erőben, és ilyenkor jön Fülesmester és megmutatja a padavanoknak hogyan kerüljék el a sötétoldalt! :super:
Nincs ezzel semmi baj, akit zavarnak ezek a "hosszabb leírások" még nem érezte a sötétoldal erejét! :fun:

Üdv,
Oszi

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Fülesmester!
"Talán nincs helyem ebben a tanyasi csapatban! "
Ezt a gondolatodat sürgősen hessegesd el!!!
Üdv Tibi.

0

city217
city217 picture

..nemá
Nagyon is helyed van, és ne mondj ilyet. :oke:
Most min akadtál ki? Netán megjött a vérzésed. :rohog:
Csak így tovább, én örömmel olvaslak. :beer:
Üdv.

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Fülesmester!
Szerintem helyed van a csapatban nagyon is.
A hozzáértésed szerintem csak az irígyek nem értékelik !
Az optimizmusod talán ExGelkásé-hoz lehet hasonlítani.
Azt hiszem neki is és neked is sokan mondhatnak köszönetet,
meg a többi segítőkész "tanyalakónak " is a segítségért!!
De köszönet mindenki nevében akinek segítettél és remélem még fogsz is.
Talán a hangnem egy kicsit a segítő készségtől a lekezelő
mód felé tolódott el. :jajj: /Birálóid!!/
De hát az életben minden változik.
Lehet , hogy mos lesznek akik nem értenek egyet az általam
leírtakkal. De kívánom nekik ,hogy soha ne szoruljanak, sem
anyagi ,sem ismeret hiány miatt mások segítségére .
Ha nem így történne, akkor majd jusson eszükbe ,hogy egyszer de
jó lenne ha valaki segítene ! :falfej:

Szép napot kívánok mindenkinek !
Padra Sándor
Alias :sasa11

0

demi0515
demi0515 picture

Szia! Ebből rendelés lesz,kösz.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok! :)

A vita eldöntéséhez segítség képpen csatoltam mindhárom tranyó adatlapját.
:hmmm:
Látható, hogy az eredeti BU2508AX nem tartalmaz a B-E között ellenállást (és diódát sem). Ebben a tekintetben a BU508 jobb helyette, mint a BU2508DX, de csillámmal kell szerelni, viszont így jóval többet tud disszipálni. A dinamikus paraméterek tekintetében a BU2508 lényegesen gyorsabb, mint a BU508, ezért ez utóbbi jobban fog melegedni.

Az egy másik kérdés, hogy a gyakorlatban ezeket válogatás nélkül rakja be mindenki egymás helyett. (legföljebb hamarabb visszahozzák) :izom:

Azután pedig a kiváltó okot is meg kellene keresni, amitől az eredeti tönkrement, mert anélkül könnyen tranyótemetővé válhat.

Üdv:
Fülesmester

0

purke
purke picture

Szia!
Az egy másik kérdés, hogy a gyakorlatban ezeket válogatás nélkül rakja be mindenki egymás helyett. (legföljebb hamarabb visszahozzák)
VAGY EL SEM VISZIK ha bu2508 helyett bu508 kerul bele,a cimbe adott keszulekre ertettem most. (forditva ok):rohog:
Azert jovok egy sorrel ha feled jarok. :beer:

0

demi0515
demi0515 picture

Köszönöm, holnap meglátom mi lesz.

0

city217
city217 picture

Mikor tanulsz már ........?!
..ennyi, mert a többi szavaim se lennének hízelgőek.
Pá...
Ja és a kérdésre a válasz. IGEN!
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/bu2508ax.html
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/bu2508dx.html

0

demi0515
demi0515 picture

Azért kösz!

0

hlaci
hlaci picture

De at kel nezni a BU kornyeket , condenzator cinezesek sorkimeno...A BU nem szal el csak mert megunja.

0

hlaci
hlaci picture

508ast igen csak kel egy 47ohm elenalas a B-E re

0

Sponsored links