You are here

Panel lakás elektromos vezetékek bekötési hibái.

65 posts / 0 new
Last post
csakyt
csakyt picture

Sziasztok.
Nem vagyok egyáltalán jártas abban, hogy a panel épületekben hogy vannak a vezetékelések negoldva, és bevallom, nem is igazán akarok ezzel foglalkozni, mert nem akarok meghalni. Viszont most találkoztam egy elég fúrcsa dologgal a lakásomban. Vettem minden helyiségben új led lámpákat és ezeket gondoltam feltudom magam is rakni. A villanyórát szépen lekapcsóltam és kicseréltem mindenhol a lámpákat. Az egyik éjjel mentem ki a wc-re és azt vettem észre, hogy két helyen a lekapcsolt lámpák gyenge fényerővel világítanak. Világosban észrevehetetlen. Nem tudtam az okát, így elkezdtem méricskélni. Az lett az eredmény, hogy azon a két helyen, ahol így világít a lámpa, (úgy mint egy fázisceruza) a nulla vezetéken 110V. ot mértem. Mind a két lámpánál.Nem értem, értettem, hogy honnan kerül rá ezekre a vezetékekre valami fázis, és ebben szeretném a segítségeteket kérni. A biztosíték  táblához kintről az órától három vezeték jön be és kapcsolódik a biztosíték táblához. A nulla, a fázis és egy külön piros vezeték, ami a régi porcelán biztosítékos táblánál a vázra volt kötve, mint földelés. Ezt most nem kötöttem be, mert mivel nem értek az erősáramhoz, nem mertem rákötni a nulla vezetékre, így csak külön van. Ami még furcsaság, hogy a csengőnél ha teljesen lekötöm a két szálat és feszültséget mérek rajta, akkor üres állásban 6V váltóáram van rajta, és ha megnyomom a csengő gombját, akkor megszűnik ez a mini feszültség rajta.
 Mi lehet az ok, hogy a két helyen ami földeletlen kábel, azon a nulla vezetéken 110V.-van és a csengőn, hogy lehet üresben 6V feszültség.

Tibi

Itt az ideje a zárásnak. Célszerű lenne szakemberre bízni a megoldást!

Comments
bimre
bimre picture

Amennyiben ezen változtatni szeretnél és rendbe tenni akkor vezetékcsatornában kellene az egész lakásban körbevezetni a hálózatot.
20-30X10-20 as fő gerinc végig a lakáson és abból leágazások.bárhova tehetsz kapcsolót vagy dugaljat.A régi dugaljak fölé 4-es 6-os falonkívűli aljazatok tiplivel felrakva.Így mindenhova szabványosan -biztonságosan eljut a földelés-nulla fázis.arra kell figyelned,hogy a falban menő vezetékbe ne fúrj bele.Kellenek még csatornához való kötő dobozok és WAGO-k.Csatlakozhatsz a régi sűllyesztett kapcsolókhoz vékony csatornával.
Ezt részletekben is meg tudod csinálni.Mennyezetre is fúrni mert a ragasztós leszakad.Máshova is fúrni mert a sok kábel leszedi a ragacsot.
Így mindenhova külön hálózati részt építhetsz és kismegszakítóval szakaszolhatod.(konyha dugaljak,külön világítás,és így tovább minden helyiségben)Zöldsárgából 1 szál végig kékből fele a feketének.Így lehet PL bolyler ,elektromos tűzhely,mosógép2,5 kábel a többi 1.5.
Ha magának csinálja akkor ez tökéletes működő rendszer lehet.A 1.5-es zöldsárgán minden hibaáram leoldja a kismegszakítót.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az egymás mellett futó vezetékek a kapacitív csatolás miatt generálnak ilyen fura feszültségeket. Az ilyen mérésekhez célszerű megterhelni egy 220k Ohm fél Wattos ellenállással.
A FI relé és a védőföldelés hiányáról csak anyit, hogy abban a panellakásban, ahol felnőttem, már szinte az összes nyugdíjas néni és bácsi meghalt. Nem ez miatt, hanem mert nagyon öregek voltak már akkor is. 
Ha jól olvastam, akkor bennmaradt az összes eredeti vezeték a biztosítéktáblától a konnektorokig. Villanytűzhelyed van 3 fázisú? A fürdőszobában sincs földelt konnektor?

1

torokj
torokj picture

Most látom csak

A nulla, a fázis és egy külön piros vezeték, ami a régi porcelán biztosítékos táblánál a vázra volt kötve, mint földelés. Ezt most nem kötöttem be,

Hát vissza kellene ám kötni a régi szabvány piros földelést,míg nem lesz nagyobb baj...A bejövő PEN (védőföld+nulla) a kapcsolótáblán van szétválasztva mint PE védőföld és N nulla vezető.Rossz esetben egy zárlatos kenyérpirító kiviszi a  füdőszobai mosógép földelésre a fázist,gondolom nem kell tovább ecsetelnem.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Visszakötném ha tudnám hova kössem. A régi biztosíték tábla az egy fém keretes vas volt. Arra volt rákötve úgy, hogy a három bejövő vezeték közűl a fázis párhuzamosan a porcelán biztosítékokhoz ment, a nulla vezeték az szintén párhuzamosan leválasztva a tábla keretétől külön voilt bekötve ami össze volt kötve az elmenő  nulla vezetékekkel, és a piros vezeték, meg külön a tábla keretéhez. Elmenőnek nem volt külön földelés vezetéke. Elmenő vezetékként, csak a három fázis és a három nulla kábelek vannak. Mivel nem vagyok villanyszerelő és nem tudom, hogy össze lehet-e a pirosat kötni a nulla vezetékekkel, így ezt kihagytam.. Szóval nem tudtam hova kötni, mert az új doboz az nem fém, hanem műanyag ház. Van ugyan a házban két sin és itt az egyik sínt a nullának van használva, a másik sínre meg egyedül csak a piros vezeték van rákötve egymagában. Kössem ezt össze a nulla sínnel?
Tibi

0

bimre
bimre picture

Szia!
Azt írod új tábla lett feltéve.A bejővő színek =fekete(fázis) kék(nulla) piros(földelés)
(hogy ezt mostanában minek hívják avval neked nem kell foglalkoznod)
A fekete van elosztva a biztosítékokra.
A kéket bekötöd az egyik sínre(lehet jelölve van (N)).
Az összes többi kéket ugyan erre a sínre kötöd.
Gyárilag vagy van a dobozban egy vastag átkötés a (N=nulla )és a földelés között,ha nincs be kell tenni.6mm es merev Z/S(zöldsárga) vagy kék vezeték ez a másik sín..
10-es kéne de szerintem az nem fér be.
A piros bejövő vezetéket pedig bekötöd a másik sínre,lesz azon egy földelés jelzés,ha nincs az sem érdekes.
Mivel a fürdőt és a konyhát valamilyen módon földelték,kell ott lenni még piros vagy Z/S(zöldsárga )vezetéknek.Azokat is kösd oda ahova a piros vezetéket kötötted.
Amennyiben nincs elképzelhető,hogy kékből volt sok az építésnél,vagy ki is hagyták.
Ellenőrizd le a fürdő és konyhai dugaljban a földelés színét-meglétét!
Senkivel nem szeretnék vitába szállni a PEN-NEFH -ról.

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Nincsenek szinek. Ez még régi aluminium vezetékeléses. A fűrdőhöz és a hűtőhöz jön be valahonnan két vastagabb fehér vezeték, és az van födre kötve.Ezeken a helyeken ahol mérek. jó minden. Nem itt van a gond, hanem a plafohban lévő vezetékeknél. Oda valahonnan  a nulla vezetékre rákerül valahonnan 110V.  Ez a baj. és ezt a led lámpák felszerelésénél vettem észre, mert csak ez a két led lámpa világít éjjel alig láthatóan. Megjegyzem, több ilyen led lámpa van a lakásban, de csak kettőnél van ez a gond a 6 közűl. Szóval nincsenek szinek. Van egy t5elkem ahova felépítettem egy házat és a háznak az egész vezetékelését én csináltam. Ott minden rendben van. Gondoltam ezt is átnézem, de vannak olyan vezetékek amiket nem tudom honnan jönnek (vastag fehér föld) és azt nem tudom, hogy ehhez a két plafonon lévő lámpához, hogy kerül a nulla vezetékre 110V.
Tibi

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Írd már le légyszives hogy hogyan, mivel és mihez méred a nullán a 110V ot!!!

1

csakyt
csakyt picture

Szia
A szobában úgy van megoldva a menyezeti lámpa, hogy a fali kapcsoló amenyezetre úgy megy fel, hogy az oldalfalon fent van egy konnektor. A konnektorból kihúzom a lámpát és a fali kapcsolót lekapcsolom, akkor a falon lávő konnektort (fázis-nulla) egy multiméterrel AC állásban megmérem. Így lekapcsolva 110V  mérhető.
Tibi

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A kapcsoló a fázist, vagy a nullát szakítja meg?

0

csakyt
csakyt picture

Szia. A fázist szakítja meg.
Tibi
 

0

Jaca
Jaca picture
****

A kapcsolóban nincs visszajelző lámpa? Amit még érdemes lenne megmérni egy hosszú drót segítségével, hogy a hűtőnél lévő védőföldhöz képest mit mérsz. De simán lehet, hogy csak megszórja a mellette futó másik kábel, és azt tudod mérni. Ami még érdekes lehet, hogy lekapcsolt állapotban mérsz egy áramot a konnektor két pólusa közt. Ha nem mered bedugni a két drótot, egy hagyományos izzón keresztül mérj. 

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Jó ott is. 237V a nulla és a fázis között. és a föld és a nulla között nem mérek semmit. A fázis és a föld között szintén 237V
Tibi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A műszered belső ellenállása 20MOhm. A kapcsoló szintén átvezet 20MOhm -mal. Így a műszer a fele feszültséget mutatja. Dugj a konnektorba lekapcsolt lámpámál egy 100k 470k közötti ellenállást, amit találsz otthon. Mérd meg rajta a feszültséget.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

A nulla és a föld érintkező között mérj ellenállást.Multiméterrel nem a leg korrektebb de beszédes ez is. 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Akkor amit erre írtam érvényes.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Akik értik a rendszer lényegét és működését soha nem vitatkoznak, csak megbeszélik. 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia! Sehol nincs 2+f dugalj azaz földelt dugalj a lakásban? Mert ha van akkor oda menni kellene piros vezetéknek. 

0

csakyt
csakyt picture

Szia. De van két földelt konnektor a lakásban. Egy a fürdőszobánál és egy az előszobában a hűtőnek. De oda sem piros plusz föld vezeték megy, hanem egy plusz vastagabb fehér vezeték. Na de ezt nem tudom honnan. Nincs nyoma.
Tibi

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Sehova nem megy piros vezeték. Sőt. Az elosztótól az elmenő vezetékek között sint harmadik vezeték! Elmenőként 3X 2 vezeték van. A fázisnak és a nullának. 3 biztosíték van.
Tibi

0

torokj
torokj picture

Nem válaszoltál még a FI relével kapcsolatban.Be lett kötve? (gyanítom ,nem)
Ezek szerint a földelt dugaljakban a nulla (kék elvileg...) össze van kötve a konektor földjével? (rémálom...)Vagy nincs bekötve a föld?
A régi elosztódobozról csak nulla (kék) és fázis (fekete ) elmenő vezeték van?Azt se tartom kizártnak,hogy nem volt piros vezeték,és bekötötték a földet is kékkel (brrr)
Mérd már meg ezek után,hogy a bejövő piros és bejövő kék között mérsz e valamit,ennek egy potenciálon illene lenni.(pár tized  Ohm körül)
(vagy piros és fekete közt 230 V)

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Végül is nem lett bekötve a FI relé. Amúgy sajnos ez olyan öreg lakás, hogy itt még nincsenek szinek. Minden kábel fehér aluminium. Egyedül a bejövő föld kábel az ami piros, de a rédi biztosíték táblán csak a házra volt kötve egymagában. Az elmenő vezetékek is fehérek és nincs külön föld vezeték az elmenő résznél. Csak  vonalanként egy fázis és egy nulla. Semmi több. Viszont a fűrdőszobánál a konnektornál három vezeték van. Két egyforma vastagságú fehér vezeték, amiből az egyik a fázis, a másik gondolom a nulla lenne. A harmadik vezeték az külön van és az egy vastagabb fehér kábel amit nem tudom honnan jön.  Nincs ilyen vastag kábel sem a bejövő részen, sem az elmenő résznél. De a fűrdőszobában minden jó, mert a fázis és a nulla mérésnél megvan a 230V, és a fázis és a vastag föld kábelnál is 230V.-van. A nulla és a vastag föld kábelnél nincs feszültség ha ezt a két kábelt mérem csak. Szóval nem értem. Magas ez nekem.
Tibi

0

bimre
bimre picture

Amennyiben nem megy ki a bizti táblához akkor lehet a vízhálózatra van kötve.
Azt javasolnám,hogy legyen egy nap mikor minden fogyasztót kikapcsolsz kitekersz se lámpa semmi más és a biztosíték táblától jelöld meg az egyik vezetéket minden dugaljban lámpatestben kapcsolóban.Az egyik legyen a 0-a a másik a fázis.
Kék és fekete szigetelőszalaggal jelöld meg mind a 2 végét.Egyiket kék,másikat feketével.
Ezt egy ohmérő állásban meg tudod tenni.Fázisceruza felejtős.A bizosítéktáblánál összekötsz egy hosszú vastag vezetéket a kiálló fehér szálakkal és azt minden fogyasztó helyen ellenőrzöd.
Persze sok helyen nem jelez semmit,akkor tovább másikhoz.két vég két azonos szín.

0

torokj
torokj picture

Amennyiben nem megy ki a bizti táblához akkor lehet a vízhálózatra van kötve.

Panelházban ez már szándékos emberölés kategória.Akkor már inkább a panelházban végigfutó földelősín.

0

bimre
bimre picture

Ja nem laktál ilyenben.
A WC mögötti strang vezetéken,biza oda voltak kötve.
Én laktam.

0

torokj
torokj picture

Alakul ez Tibi.
Ki kellene csengetni a fürdőszobai és a konyhai földelt konektorok földelővezetékét ezek szerint fehér MM kábeleit (amúgy a fehér szigetelés alatt van másik szin,fekete v kék.Nálad a föld is ilyen MM kábellel lett bekötve a lakáselosztóhoz,nem akkori szabvány szerinti pirossal (most zöld-sárga)
Aztán folyt köv

0

vacisa
vacisa picture

A te problémád nem a ledröl szòl, annál sokkal nagyobb alapvetö hibák vannak abban a hálòzatban.
Keress egy villanyszerelöt minnél hamarabb mert amit itt leirtàl az önmagàban pusztitò.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Én is azt gondolom, hogy valami nagyon nincs rendben, de sajnos nincs most pénzem villanyszerelőre és ezért gondoltam itt talán van valaki aki érti azt amit leírtam.
Tibi

0

torokj
torokj picture

Akkor kösd össze külön földsínen a bejövő pirosat (remélhetőleg az a földelővezeték) és a konyhai ,fürdőszobai földet.
Külön nulla sínen a nullavezetőket.(Ha későbbbiekben Fi relét szeretnél a rendszerbe) 
A 101 Voltos indukált feszültséget meg engedd el,már kitárgyaltuk,ha nagyon zavar akkor egy féncsőkondenzátorral ki lehet söntölni.

0

bimre
bimre picture

Évtizedekig éltek ilyen hálózatok alatt emberek tömegei.És még élnek ma is.
Még jó,hogy nem kötelező több százezerért átépíteni.(millió)

0

vacisa
vacisa picture

Én is egy lakotelepi lakásban nöttem fel, pontosan tudom mi volt.
De amit itt leirt az már valami belealakitásos történet, amibe se te se én nem látunk bele.
Én nem tudok jò szivvel mást tanàcsolni a leirtak alapján, csak azt hogy mutassa meg egy szakembernek.

Ez nem 12V DC ha tévedsz legfeljebb szikrázik egyet.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Értem! Akkor itt lesz munka bőven. 

0

torokj
torokj picture

Régen a panelokban csak a fürdőszobában és konyhákban volt földelt konektor,a szobákban nem,lámpatestek sehol nem voltak földelve.Újra kell(ene) vezetékelni az egészet ha mai szabványnak meg szeretnénk feleltetni,nem is beszélve a vacak sodrott kötésekről alu MM kábelellel.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen ezt tudom. Azért kérdeztem rá mert a topicindító azt írja hogy 1 szál piros vezetéket talált. Legalább a fürdőbe és a konyhába indulnia kellene a bejövő pirosról.

0

torokj
torokj picture

Gondolom a Fi relét is beépítetted,
ITT egy cikk hogyan csináld.És hogyan NE.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia : az újabb fázisceruzák fetes-ledes   megoldásúak
Ha megfogod a két két végét,  akkor is világít !
Ha UNIVO-val méred, vagy digi műszerrel, más értéket kapsz, a digi műszernek sokszoros a belső ellenállása, ugyancsak, mint a fetes-ledes fázisceruzának

Bálint

0

bimre
bimre picture

Szia!
A 6V központilag megy végig,független a te hálózatodtól.Amikor még panelban laktam engem is meglepett.
Üdv!  Bimre

0

bimre
bimre picture

Ez a 6V a kapucsengőről is működtette a lakás csengőjét.
Azóta sok minden változhatott.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Csak ebben a 6V-ban az a furcsa, hogy üresen van 6V rajta úgy, hogy nincs a csengő gomb megnyomva. Amint megnyomom a csengő gombot, akkor nem lehet semmit mérni rajta. Ezért nem értem.
Tibi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egyszerű, analóg műszerrel mérj mindenhol

Bálint

0

Digitalfish
Digitalfish picture

A csengő törpefeszről működik jelen esetben 6V a rendszer feszültség. Nyitott nyomógombon a csengön visszatérő tápfeszt méred. Ha megnyomod a gombot akkor a gomb mindkét pontja azonos potenciálra kerül (összezáródik) és nyilván nem mérhető rajta feszültség.

0

rpisti
rpisti picture

Szia Tibi!

A lámpák kapcsolói nem világítósak? A abban levő glimmlámpán keresztül a LED tápja kaphat villanyt.

0

csakyt
csakyt picture

Szia. 
Egyik kapcsoló sem világítós. Sima villanykapcsoló.
Tibi

0

feco99
feco99 picture

Szia,
A lámpák maradék fényével már foglalkoztak itt a tanyán:
https://elektrotanya.com/content/led-ego-kikapcsolas-utan-vilagit

Egy fénycső armatúrákban használatos 33nF 275VAC  kondenzátorral javítható a dolog.
 

1

vacisa
vacisa picture

Semmi hiba nincs.
forditsd meg a làmpa bekötését és jò lesz 99%. Ha nem akkor sincs probléma. Mérhetö fogyasztàs nincs.

0

torokj
torokj picture

Szia,
Terhelve mérd,kapacitíve csatolt feszültség szivat.
Egyes ledlámpák már képesek halványan világítani ,ha nem a fázis van megszakítva a kapcsolóval,valamint a ledlámpa táp szűrőkondija is tud meghökkentő dolgokat.
Nézd meg a biztosítéktáblánál a bejövő PEN vezeték csatlakozását,öreg paneleknél elég sok bizonytalan kötés lehetséges.

 

0

csakyt
csakyt picture

Szia Ezek fali menyezeti lámpák. És úgy mértem a nulla helyett 101V-ot, hogy mindent kihúztam, lekötöttem, így sehonnan nem tud visszafolyni rajta áram. Teljesen üres volt a hálózat. Na meg a csengő ami elvileg csak a kapcsolótól bejövő két szál, azon sem értem a 6V váltófeszültséget. De amúgy működnek a lámpák, csak ez a két lámpa ha lekapcsolom, akkor egy kicsit nagyon halványan működnek. Felkapcsolva jók.
Tibi

0

vacisa
vacisa picture

Nem kell pànikba esni, olyan dologgal talàlkoztàl ami a ledes világitással meg az energiatakarékos izzòkkal egy idös.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 De pánikba estem, mert hiába van lekapcsolva a fali kapcsoló, a plafonon lévő nulla vezetéken ott a 110V. Ez nem normális.
Tibi

0

vacisa
vacisa picture

Vedd ki a ledes izzò és nem lesz ott.
 

0

torokj
torokj picture

A (szintén betiltott) fázisceruzán is ott a 230 V,mégse "üt agyon"smiley

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Elnézést kérek, de mikor és ki tiltotta meg a fázisceruza használatát ?! Ez meglep , de lehet, hogy nem követem napi szinten a változásokat. 

Üdv. Welding alt 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

A fedzültség kémlelésnek vannak tárgyi és műszaki feltételei. Ugyanígy a folytonosság ellenőrzésnek. Szabványok írják le. A fázisceruza nem felel meg ezeknek! A működésmódja miatt. Pár mikroampertől már jelez. Ez miatt minden értő! és mérni tudó szakember nem alkalmazza mert csak szivatja magát  a fázisceruza gyengeségei, hibái miatt.
Nagyon egyszerű pèlda a szigetelésen belül eltört, agyonhajlítgatott alu vezeték. Ha ez fázisra van kötve a fáziscerka jelez, holott nem terhelhető az áramkör. Laikus ekkor kamillázik, szakember bele se kezd efféle indikációkba. Szakember alatt nem a végzettséget értem hanem azt , hogy tanulta és érti ezt a szakmát. 

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
évekkel ezelőtt én már írtam véleményt itt a Tanyán ezzel kapcsolatban. Tisztában vagyok vele. A betiltást illetően tettem fel a kérdést. Részemről a kérdés lezárva.

Üdv. Welding alt 

0

vacisa
vacisa picture

Söt, egy 20m mt kàbem egyik vezetékére fàzist kapcsolsz, fázis ceruzával minden mellette levö vezetéken is világitani fog halványan.
Ez a jelenség miatt világit a ledes làmpa is.

0

torokj
torokj picture

Mivel mérted?Földeléshez  képest van 101 Volt a nulla vezetőn? Írtad a múltkor hogy kicseréled a régi biztosítéktáblát.Sikerült?
 

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Nincs földelés a csatlakozóban. Sem a kapcsolónál.
Tibi

0

torokj
torokj picture

Akkor kapacitív szivárgóáramot mérsz,nincs jelentősége ahogy írták mások is.Ha (már betiltott) próbalámpát teszel rá,semmi feszültség nem lesz .Ezek a ledes cuccok mikroamperre képesek pislákolni.A kapcsoló fázist szakít?

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Igen, fázist szakí. Minden kapcsoló a lakásban fázist szakít! De a lényeg, hogy kerül a nulla vezetékre 110V ha az egész lakásban minden konnektor, évő ki van húzva és tekerve. A led lámpák meg kihúzva a konnektorból. Elméletileg üres a hálózat, sehol nincs fogyasztó rákötve és a plafonon a nulla vezetéken, lekapcsolt kapcsolóval a két szál között 110V-ot mérek. Ez, hogy lehet?
Tibi

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Mihez képest méred a 110V ot a nulla vezetőn? 
Szerintem mérési hiba lesz. 
Azt gondolom a kapcsoló által megszakított lámpánál lévő fázisvetetőhöz mérsz.
Ekkor helyesen ugy fogalmaznék, hogy a megszakított fázisvezetőn méred a 110V ot a nullához képest. 
Leírták többen is, hogy a megszakított fázisvezetőbe kapacitíve csatolódik a mért fesz. Ennek oka, hogy ez a megszakított fázisvezető párhuzamosan halad feszültség alatt lévő vezetékkel és kvázi, kondenzátort alkot, a két vezető mint fegyverzet, ķöztük a vezetékek szigetelése a dielektrikum. 
A mért feszültség nagysága arányos a műszer belső ellenállásával . 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Már kérdezték, de nem válaszoltál. Mihez képest mérsz 110V-ot a nulla vezetőn? A műszer másik vezetéke hova van kötve?

0

pluto63
pluto63 picture

Sziasztok!
Tulajdonképpen mindegy mihez mér, íja, hogy a védőföld is lóg a lavegőben
Üdv

0

Sakos2
Sakos2 picture

Már hogy lenne mindegy? Pörög itt rajta sok ember, jönnek a mindenféle megoldási ötletek anélkül, hogy a kiindulási pont tisztázva lenne.

0

pluto63
pluto63 picture

Miért nem mindegy, ha a védelem is szakadt meg a kapcsoló szál is

0

bimre
bimre picture

Ez egy nagyon régi lakás,vannak ennél rosszabbak is .
Mi van abban a házban ahol földpadló van és semmi földelés?
Leírtam a házilagos megoldást.Egyszerű és viszonylag olcsó.
 

0

Sponsored links