You are here

Panelház szellőztető ventilátor zajos, hangos

16 posts / 0 new
Last post
apostrophes
apostrophes picture

Sziasztok !

A képen látható ventillátorral volt már valakinek dolga? Annyira be van zajosodva mint egy repülőgép helikopter, öt utcányira elhallatszik. Egyszerűen nem értem a másik ugyanilyen meg normálisan susog azzal nincs gond. Mi lehet a baja? Közös-kv-nak szóltam többször de sztem őt csak akkor érdekelné ha leállna teljesen vagy ha felszállna mint egy helikopter és az ő házára zuhanna rá. Kábé ez a hozzáállása mivel nem itt lakik és őt nem zavarja. Mi lehet ezzel a ventillátorral van valakinek ilyen tapasztalata ??? mit lehetne tenni ??? utálok vitatkozni bárkivel is szóval még lakógyűlésen sem voltam soha, de valamit lépni kellene, de mit ???
adjatok tanácsot !!!

File attachment: 
Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Fogjon össze a közösség. Általában már itt szokott elakadni a dolog, pedig enélkül nem megy.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem Mindenkinek!

Végigolvasva a topikot és az arra történt hozzászólásokat úgy vélem, hogy a saját szempontjai és saját tapasztalatai szerint mindenkinek igaza van, de csak a saját körülményei figyelembevételével, mivel nem gondolom, hogy egy épületben lakik a topik indítójával. Sajnos a ’60-s, ’70-s, ’80-s években, vagy bármikor épült közösségi, többségében panelházak, népszerűbb nevükön „kolhoz dobozok” eredeti lakóközössége sajnos megszűnőben van. A lakások jogutódjai a lakásokat inkább hasznosítják, mint lakják, tehát a lakásokkal történő problémákból a lakbér beszedése a legfontosabb érdekük. Lakógyűlésre csak néhány még, vagy már ott élő tulajdonos, vagy még az sem megy el, mint a topik indító ezt le is írja, hogy ő is ezek közé sorolja magát. Ezért elő is fordul olyan, hogy mondjuk, ha a felső szinten lakó és a mennyország közötti lapostető beázik, akkor a lejjebb lakókat ez nem érinti és nem is érdekli, de ezen az alapon a szellőző ventilátor hangja sem biztos, hogy minden lakásban zavarólag hallatszik! A közös képviselők többsége megélhetésből tölti be a tisztséget és abból a lehetőségből, amit a különféle haveri munkákból, vagy egyéb lehetőségekből zsebre tehet. Szakembert találni ilyen jellegű munkára elég korlátozottnak tűnik. Na nemcsak azért, mert a szakemberek máshol keresik a boldogulásukat, hanem azért is, mert már nem a vállalkozók állnak sorba munkalehetőségért, hanem a leendő megrendelők hosszú sora várja a kegyet, hogy sorra kerüljön, ha talál olyan valakit, aki képes a problémát megoldani.
Itt az igazi segítség véleményem szerint az, mikor valakinél már előfordult hasonló gond, akkor leírja, hogy kivel, mikor, mennyiért sikerült az állítólagos javítást,  cserét elvégeztetni.
Én sajnos nem rendelkezem ilyen ismeretséggel, igaz ilyen problémával sem, de ötletelni, sztorizgatni én is tudok, de abból nem lesz megoldás!
Kérem senki ne vegye rossznéven, de lehet hogy csapágyas, lehet a ventilátor lapátja belever, lehet, hogy kilazult, lehet, hogy hiányzik fázis, "lehet, hogy szép nem vagyok” ötletekkel nem gondolom, hogy a topikindító DIY kivitelezésben akarja megoldani a problémát, tehát konkrét szakember(ek) elérhetősége lenne szükséges, akiknek a névsorát megadja a közös képviselőnek és elindít egy folyamatot, aminek teljesítetlensége esetén lehet indokoltan jogi és egyéb eljárásokat indítani.
Ha bárkit bántana az itteni kissé hosszú hozzászólásom, annak elnézését kérem, de én ebben az esetben így gondolom a megoldást és nem rosszindulatból írtam!

üdv
RTZ

Módosítás: miután hazaértem beírtam a Google Chrome keresőjébe "panelház szellőztető ventilátor javítás, csere" és íme:
https://www.google.com/search?q=panelh%C3%A1z+szell%C5%91ztet%C5%91+vent...

Talán itt lesz néhány válasz a lehetséges megoldásra!

2

bencsi01
bencsi01 picture

Szervusz!
A "közös képviselő" titulus magában hordozza az adott feladatot, kötelezettséget. Részéről nem lehet vita vagy mérlegelés tárgya a közösség kívánalma. Nem az ő feladata (nem is képes rá) szakmai oldalon dönteni, az viszont igen, hogy a szükséges vizsgálat, javítás ügyében eljárjon. Az a dolga, azért (is) fizeti a közösség.
Helyénvaló nyomatékosan felhívni a kk. figyelmét egy esetleges tűz lehetőségére, de ne ábrándozzunk, ebben az esetben amíg nem történik baj a kat.véd-nek (tűzoltóság) nincs feladata.

Elégtelen, kifogásolható munkavégzés esetén kk. javadalmazását megszüntetni, elzavarni. De felvethetném itt a közösség felelősségét is, egy olyan közösségét aminek a tagjai nem erősítik jelenlétükkel azt, s akár vita árán sem védik vagy érvényesítik érdekeiket.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Majdnem minden igaz. Kivéve a katvéd rész. A katvédes rendszeres bejárás során felderítésre kerülő tűzbiztonsági szemppntból aggályos esetek megszűntetésére történő, határidővel megjelölt határozatot nyomnak a közös képviselő kezébe. Ezen bármi lehet, a menekülési útvonalon levő muskátlitól kezdve a láthatóan megégett kábel, kismegszakító, elektromos berendezés is. Bármi, ami melegszik, vagy adott esetben tűzeset során mentéshez rlengedhetetlen.. márpedig egy szellőztető önmagában is gond, ha nem jó, nem hogy egy melegedő, ordító motoros elszívó...

Erre van az OTSZ, amit érdemes lapozgatni. Jó hosszú, és részletes ;)

A közös képviselő szinte mindig csókos. Valaki valakije, vagy annak hiszi magát. Le kell törni a szarvát.. ;)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy 40-50 éves motort meg lehet javítani, de ki ad rá garanciát, hogy a
különböző  (új) szabványoknak megfelelően fog működni?

Bálint

1

vacisa
vacisa picture

üdvözlet

Csapágyas, ehhez nem kell jósnak lenni. 40.000Ft körül meg van a javítás.
A leggyorsabb ha akit/ akiket zavar javítattják és számláztatják a közös költségre.
A k.képviselőt meg menesztitek.

:vs

3

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nálunk ugyanez volt. Már nem talált a kv vállalkozót, aki megcsinálta volna 
Az egész házban lecseréltük a Grox kft gyártmányával. A BLDC motoros verzió állandóan megy. Ha van szél, az hajtja, ha nincs, akkor a motor.
Azóta nem penészednek a műa ablakos lakások sem. Ja, és nagyon csendes.

Gábor 

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Sajna nem sok mindent lehet tenni. Mivel 50-30 éves is lehet  kikopott a csapágy helye , s surlódik a forgó-- állórész.
Már nincs meg a légrés. 
Ujat venni ebből a méretből nem lehet, marad a kikapcsolás. Szoktak helyette feltenni ezt a forgó turbinát;

De mivel pénz,sok pénz  ---mire lehet számitani?

 

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Szemét dolog, de bejelented neki, hogy csapágyas, tűz lehet... Akár ajánlott tértis levélben...  Ha nem intézkedik, bejelented a tűzoltóságnak.. akik kimennek, és úgy megbüntetik a házat, jobb esetben a közös képviselőt, hogy a füle ketté fog állni...

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jól írta az egyik kolléga, hogy  így tűzveszélyes lehet, ha beáll a csapágy,
tudatosítani kell írásban a közös képviselővel

Bálint

0

Vattila
Vattila picture

Szia!
Csapágyas a motor javítható vagy csere, ilyenek vannak a munkahelyemen is.

1

zsugori
zsugori picture
***

gyártási év 1975-1990
önszorgalomból kicseréled a csapágyat

2

KGL
KGL picture

Szia!
Jó lenne hallani mert így csak tippelni tudok, szerintem csapágyas a motor, mivel általában fémből van a ventilátorlapát így mint egy hangszóró membrán üvölti a messzeségbe ezt az állapotot. Meg kell csapágyazni ha ez a baja, mást nem nagyon lehet tenni. Akkor is moroghat ha a három fázis közül egy kiesik és motorvédő híján tovább forog, van olyan motor ami ezt az állapotot évekig elviseli és évekig morogva forog. Mindenképp szakit kell hozzá hívni, hisz ez nem normális üzemállapot. 

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Szerintem . Csak az én véleményem !
Kérd rendkivüli lakógyülés összehivását !
Mivel csapágyas lett a ventilátor . Melegszik a rossz csapágy . Így tűzveszélyes !
Ha van elég pénz a számlátokon akkor a közösség szavazza meg a javítását/cseréjét .
Mert igy magatokra és másokra veszélyes .
Üdv vj
UI
Egy két hete adott hírt az RTL esti hiradó egy olyan panelház tűzról ahol a tető ventilátor hibája miatt kigyulladt a ház .

1

attila.p
attila.p picture

Én a következőt tenném első lépésben:
1./ helyi kikapcsolás után figyelni mikorra áll le
2./ közben hallgatni a leállás során fellépő hangokat (elég valószínű a csapágy hiba, de nem lehet kizárni a terelő lapátok deformitásából keletkező rezgést sem)
3./ pár csepp olaj és/vagy lapátok "hajlítása"
4./ mennyi idős a szerkezet /gondolom 0-24-ben megy (....azaz a legvégén csere)

üdv attila.p
u.i: a közös képviselő általában nem műszaki ember, neki kevés információ az hogy "zajos", filmezd le hanggal mindkettőt és mutasd meg neki a JÓ és ROSSZ állapotokat

1

Sponsored links