You are here

Pápán vagy a környékén keresnék valakit, aki egy 24V-os vezérlődobozba bele tudna nézni

31 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Egy teherautón lévő betonpumpa vezérlődobozába kellene belenézni, valahol elakadt a vezérlése. A betonpumpa gémjét lehet vezérelni egy csatlakozón keresztül, mágnesszelepekkel. Ehhez két eszközt lehet kapcsolni, az egyik egy távirányító vevő, a másik egy kábeles megoldás. Jelenleg egyikkel sem csinál semmit,  vélhetőleg 24V-ot nem kapja meg, esetleg egy vészkapcsoló nem zár. 
Ha akadna valaki, aki rá tudna nézni a hétvégén, kérem mielőbb jelezze! Nekem ehhez 80km-t kellene autóznom, és vélhetően az út tovább tartana, mint a javítás.

Üdv: Jácint

Comments
kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Van ilyen képesítésed?
-Emelőgép karbantartó.

47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet
4. pont. (A karbantartó kötelezettségei)

5.pont

5.2. Emelőgép karbantartó

Emelőgép karbantartását önállóan az a személy végezheti, aki

- a feladat elvégzésére a vonatkozó jogszabály *  szerint előzetes és időszakos munkaköri orvosi vizsgálat alapján alkalmas,

- szakirányú szakmai képzettséggel (pl. lakatos vagy erősáramú végzettségű szakmunkás bizonyítvánnyal),

- legalább 2 éves szakmai gyakorlattal,

- az általa karbantartott emelőgéphez szükséges kategóriájú emelőgép kezelői jogosítvánnyal rendelkezik, ha az emelőgépet egyedül kezelő távollétében kell javítania.

Szerintem ezt inkább engedd el.

Üdv,

KN

0

sanyesz5
sanyesz5 picture

Én ezt nem értem:

- szakirányú szakmai képzettséggel (pl. lakatos vagy erősáramú végzettségű szakmunkás bizonyítvánnyal),

Hogy vág a két szakma egymásba?  Ez kb olyan mint a hentes, meg a fodrász.

1

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
Úgy, hogy a gémszerkezetet lakatos végzettségű
A saját áramfejlesztéses daruk/plKRAZ/ vezérlését meg az a bizonyos végzettségű villanyszerelő csinálhatja

1

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

De ha valaki már látott ilyen dobozt belülről, azt tudhatná, hogy a pék is belenyúlt már.

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Még mindig nem érted. Nem csak a szakmai hozzáértésen van a hangsúly. 
A felelősségi határok is számítanak.

Pl , beírta valaki az emelőgép naplóba a javítást?

KN

0

proba
proba picture

Bocsánat, ha pontosan elovasod amit kiemeltél szabályt, abban az szerepel, akinek nincs a gép kezeléséhez végzettsége EGYEDÜL nem javíthatja. Ennek gondolom masszív balesetvédelmi oka van. ( pl elindítod a gépet "véletlenül" teszt céllal - amit már nem tehetsz meg mert ahhoz végzettség kell - , és ki tudja hol áll meg...) .
Amúgy persze igazad van, ha mindenki javítja, könnyen 100-as szög lesz a biztosíték, és rövidzár a végálláskapcsoló....  

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Pontosan elolvastam, és ne csak egy pontot ragadj ki a rendeletből. Minden feltételnek teljesülnie kell, mivel a rendelet egyértelműen meghatározza az emelőgép karbantartó feladatkört és ahhoz szükséges végzettségeket, egyaránt.

Nos tovább nem kukacoskodom, mert mindenki azt csinál amit akar, csak aztán a balhét is vigye el, ha úgy adódik.
​​​​​
Üdv,
​​​​​
KN

 

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem ismerem a jogszabályokat megmondom őszintén, de a gép rendeltetésszerű karbantartása biztos, hogy ugyanaz, mint a vezérlésének szervízelése? Szerintem van különbség a között, hogy a hibás elektronikai vezérlést valaki javítja, aki kompetens ebben, vagy az üzemeltető a zsírzógombokon töltögeti a kenőanyagot a mozgóalkatrészekre, ha már elemőről van szó. :) Előbbi a vezérlő áramkörök hibájának javítása, utóbbi a a karbantartás és szerintme ez két külön dolog.

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Akkor légy szíves olvasd el, és nem kell találgatni..
4.2 első mondata.

​​​​​​Abban igazad van, hogy a mechanikus és villamos javítást vagy karbantartást nem feltétlenül ua. az ember végzi.

De pl lifteknél gyakran van, hogy ua. az ember végzi a kötelek karbantartását, illetve végzi a villamos munkát. Ez képesítés kérdése.

A másik, hogy az üzemeltető és kezelő nem ua. feltétlen.

~
2.2. Üzemeltető

Aki az emelőgép tulajdonosa vagy bérlője és az emelőgép üzemeltetését kiszolgáló személyek - emelőgép-kezelő, kötöző - munkáltatója vagy megbízója.
~

~
4. A karbantartó kötelezettségei

Az emelőgép karbantartója köteles:

4.1. az emelőgép eredeti (dokumentáció szerinti) vagy azzal egyenértékű biztonsági állapotát fenntartani. Vita esetén az egyenértékű biztonság megítélésére emelőgép szakértő jogosult;

4.2. a karbantartás vagy a javítás közben, vagy a megbontás eredményeként az általa felfedezett, az eddig rejtett olyan hibákról, amelyek az emelőgép biztonságos működését veszélyeztetik, haladéktalanul az üzemeltetőt írásban tájékoztatni;
~

KN

0

agressiv
agressiv picture
*

Nálunk cégnél, a gyártógépek üzemeltetését és karbantartását a gépkezelők végzik, én programozom, meg javítom az elektromos hibákat és nem fordul meg a kettő. Ha kész vagyok egy javítással mondjuk, szólok a gépkezelőnek, hogy üzemelje be és egyáltalán nem feltétel, hogy képezve legyek a gép kezelésére ahhoz, hogy javítsam az elektromos hibát és a fentiek alapján az emelőnél sincs másképpen.

2

kovacsna
kovacsna picture

Óriási tévedésben vagy.

Nem ismerem a jogszabályokat megmondom őszintén,

Ezek után, bármit is írsz a témával kapcsolatba nem releváns. De tudod, a jogyzsabály nem ismerete...

Egyébként, más egy gyártógép (fogalmam nincs milyenről van szó) és más egy emelőgép! Ne keverd ide. Az utóbbi egy minősített gép/berendezés.
Szerinted az Emelőgép Biztonsági Szabályzatot jó kedvéből írta valaki?

Nem akarod érteni. Kár bármit is magyarázni...

Részemről ennyi. 

KN

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Vagy jól kell megcsinálni, vagy papírnak is kell lenni. Vannak dolgok, amikhez hozzá nem nyúlnék. Meg vannak dolgok, amiket csak a gyári alkatrészekkel javítanék.
Ha valamihez nem tudom, hogy hogy nyúljak hozzá, azt nem piszkálom. De van, akiket ez sem tart vissza, na miattuk kell a papír.

0

agressiv
agressiv picture
*

Mert baromság az egész hisztériád! Te magad is azt írtad az első hozzászólásban, hogy vagy legyen kezelői jogsi, vagy ott kell lennie a kezelőnek. Utóbbi megvolt és tudtommal képesítése is van, felesleges ez a műpánikkeltés.

mod: Ez a stílus nem fér bele! A következőt honorálom. - pihe
 

0

Kari
Kari picture
*****

Hello Pihe!
Van igazsagod, de man enyhen szolva is tul lihegték ezt a témat...
Kari

0

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
Egy biztosíték nem állásában szok eldurranni

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Oda lett csípve egy vezeték az ajtóval.

1

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
Így már egészen más az leányzó fekvése

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Kicseréltem a tönkrement biztosítékot, és jó lett. Persze jól el volt dugva, meg vissza kellett rajzolni, hogy megtaláljam, honnan jön. És elsőre megszívatott, mert ott volt mindkét oldalán a 24V, csak másik állásban volt a váltókapcsoló, és onnan jött vissza. 

2

dsanyi
dsanyi picture

Szia!
Helyetted én elgondolkoznék ezen, a gépen különbféle reteszfeltételek vannak (vész kapcsoló stb), melyeknek a megfelelő múködésere innentől te vállalsz felelősséget (még ha a hibát előtted más is követte el). Egy esetleges baleset kivizsgálásánál meg fognak találni.
Godolkozz el rajta, hogy megéri-e?
Üdv: dsanyi

2

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
Igazad van rajz nélkül csak beleberhelni lehet, ráadásul emelőgépnek minősül, ha valami baj lesz, akkor ott nagy felelősségrevonások lesznek.
Volt cégemnél kétfajta ilyen gép is volt, nem olyan egyszerű ahogy a kolléga gondolja, hogy csak két perc és 500 forint

1

agressiv
agressiv picture
*

Én nem értem ezt a rajzmániát. 8 évig javítottam kapcsolóüzemű tápokat is többek között és az esetek 98%-ban rajz nélkül, mert a rajz ott volt a panelen. Egy dobozkába összedobott ipari vezérlő az esetek 90%-ban olyan egyszerű, hogy a rajz effektíve csak összezavar, mert tovább tart mire a szekrényben megkeresed a rajz megfelelőjét, mint ha egyszerűen belenézel. Sokkol, hogy látatlanban mondja itt az emberek többsége, hogy "áhh rajz nélkül úristenkatasztrófa van"

2

proba
proba picture

A rajz nem azért kell, mert a dobozt nem látod át, hanem azért, hogy a járművön merre keresd a többi részét. ( egyáltalán mit ) A dobozban X  tokozott zárt relé aminek kimegy az érintője a csatlakozóra, és onnét másik ponton kap áramot nincs rajta mit átlátni.  A kábelköteg bemegy a kaszni mögé, elágazik a hátlap mögött 20 felé aztán  kijön valahol. Ha nem működik valami a dobozban, jó esetben senki meg nem mondja melyik relének kellene húznia hozzá. Azt sem mondta senki, hogy a dobozban van a hiba. Max ha szerencséd van, egy teljesítményfokozat érintője beég. ( jellemzően csatlakozó kapcsoló, kábelezés). Ha ezt helyismeret/rajz nélkül elkezded keresni, arra befizetek. A  szomszéd traktora leverte a biztosítékot néha. Ott a hátsó kereket kellett kiszerelni, mert mögötte a kábelt kidörgölte valami. Elhiheted, nagyon kellett győzködnöm , mire kiszerelte. ( 1 napos munka) Ezeken a gépeken nem csak az a kihívás, hogy átlásd a működést, amit sokszor váratlan biztonsági érzékelők tarkítanak, üzem alatt  mérhetetlen csatlakozópontokkal,  hanem hogy a tulajt minél kevesebb szereléssel kiszolgáld. Egyik ismerősöm szokott hívni mezőgazdasági gépekhez, hacsak tehetem lerázom. Párszor megtapasztaltam helyismeret nélkül milyen nehéz. Meg kell gondolni, mit bontatok le vele. Ha egy pillanat alatt átlátsz egy telefonközpontot, itt az a tudás nem elég.

2

agressiv
agressiv picture
*

Értem én, csak nálam fordítva működik ez. Előbb megnézem, kizárom az egyértelmű egyszerű problémákat és akkor keresek rajzot, vagy rajzolok, ha rajz nélkül nem jutok vele dűlőre. Viszont ez a fórum és a hobbielektronika is tele van olyan topikkal, amiben rajzot keresnek már a készülék szétszerelése előtt és hozzá sem nyúlnak amíg nincs rajz, pedig esélyes, hogy akár szemmel is látható a probléma..

0

proba
proba picture

No itt válik szét a hozzáértő, meg a kezdő. Amíg nincs tapasztalat addig azt gondolja az ember, azt a rajz pótolja. Ha komolyan veszi, és megtanul rajzot olvasni, akkor azért sokszor használ is. Azzal a részével viszont egyetértek, ha rajzot kapok, attól még nem javult meg semmi.   Alapban sok mindenhez én sem gyűjtök rajzot, de sok berendezés kellett mire idáig eljut az ember. Ha valami ismeretlen területre tévedek, ott én is igyekszem rajzzal kezdeni, nem az ügyfél előtt szerencsétlenkedni, többször fordulni.

0

Kari
Kari picture
*****

Igazad van! _DE: ahhoz kell tudni latni/észlelni is (nem a szerzöre értem)...

0

ty
ty picture

Szia,
Számlázz ki munkadíjra 80.000 Ft-ot. Ennyiért meg kell érje az a kis autózás.
Ha van ismerősöd aki rendelt már pumpás betont, akkor tudni fogod, hogy egyáltalán nem kértél sokat.
Üdv

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akkor is megfizetne, ha nem tudom megcsinálni, csak a telefonban volt egy kis félreértés. Mikor kérdezte, hogy megnézem-e, mondtam, hogy persze, csak egyeztetek a családdal, hogy mikor. És mivel szar volt a vonal, Pátkát értettem. Aztán mikor visszahívtam, akkor derült ki, hogy Pápa. Így meg már hosszabb az út. Mindegy, betolom a rákendrólt az autómagnóba, aztán usgyi.De hihetetlen, hogy ennyire nincs, akihez fordulni tudnak, vagy mernek.
Üdv: Jácint

0

schmiditv
schmiditv picture

Sziasztok, régebben szereltem pneumatikus gépeket, hát, azért nem árt ha tudja a dolgozó mi merre van, magyarán kell a gép ismeret, nem elég az elektronikai tudás, de ez a közhely mindenre igaz. Üdv.: Imre U.i.: 80 km autózás kb. 1 óra, azért nem vagyok biztos, hogy ezt ugyanennyi idő alatt meg lehet javítani.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hát, rajz az nincs a géphez. De nem is szokták túlbonyolítani, a mágnesszelepek ki vannak vezetve egy csatlakozóra, és a távirányító kapcsolgatja neki a 24V-ot. A vezetékes ugye közvetlenül, a rádiós meg egy relékártyán keresztül.
Üdv: Jácint

2

Joe
Joe picture

Szia!

Akár lehet mind a kettő is. :)
 

0

Sponsored links