You are here

Párhuzamos ledeknél, hogyan lehet kiszűrni a rosszat?

27 posts / 0 new
Last post
gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok!
Ledes lámpában 6 led van párhuzamosan és ezek a csoportok vannak sorba kötve. Összesen 102 led van. Két hatos csoportban van hibás led, ezért nem világít a lámpa. Le kell forrasztani egyenként, vagy van más módszer a hibás kiszűrésére? Nem látni nagyítóval sem, hogy melyik lehet rossz. Nem teljesen zárlatos egyik rossz csoport sem.
Köszi.

Comments
vacisa
vacisa picture

Ha 6os csoportok vannak párhuzamosan sorba, akkor kellene a lámpának világitani.
Nálad nem pár led nem világit hanem komplett 6os csoport.

0

lacoka
lacoka picture

Ha 3V-os ledek vannak benne multiméterrel dióda vizsgáló állásban polaritás helyesen teszed rá a ledre a műszerzsinór 2 végét akkor világítanak a jó ledek 

0

gyimi1
gyimi1 picture

Így van, bármelyik ledre teszem a műszert világít mind a 6 led abban a csoportban, kivéve a rossz csoportokat.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

A két hatos csoportot leválasztod és egy egyenfeszültségmérőt csatlakoztatsz a közösített lábak két pólusára. Ezt követően a LED-eket egyesével megvilágítod közelről és amelyik LED-nél nincs mérhető feszültség, akkor az a rossz ugyanis ha a LED fényt kap, akkor fotodiódaként funkcionál és feszültséget ad le. Most próbáltam ki és egy db fehér LED közvetlen közelről megvilágítva 0,5 V feszültséget adott le.
De az is lehet, hogy le sem kell választani a hatos csoportot, mert a vázolt módszerrel még úgyis mérhető a feszültség megléte a jó LED megvilágításakor.
Ha nincs olyan lámpád, aminél a fókusz LED méretűre állítható, akkor lyukassz ki egy kartonpapírt , hogy csak egy LED érzékelje a fényt.
Ha netán zárlatba ment át a LED, akkor is jó ez a megoldás, csak akkor a hat darabot világítsd meg és egyesével az egyik lábát forraszd le és amelyik rossz annál megjön a feszültség.

üdv
RTZ

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Soros ledeknél sinán csak rövidre kell zárni egyesével a ledeket, hogy kiderüljön, melyik szakadt.
 

2

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Én elolvastam, hogy mit írt a topikindító! :-)
Te is?

Ledes lámpában 6 led van párhuzamosan és ezek a csoportok vannak sorba kötve. Összesen 102 led van. Két hatos csoportban van hibás led

üdv
RTZ

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igazad van, megérte mégegyszer elolvasni a topiknyitót. Ha a 6 párhuzamos ledből csak egy is zárlatos lenne, világítana a többi hatos csoport. Ha a 6-os csoportból egy megszakadt, akkor a maradék 5-nek világítania kellene. 
És itt jön, amiért érdemes volt átolvasni: kiégett egy, 5 világított, bár azok nagyobb áramot kaptak kiesett testvérük miatt. Aztán már csak 4, aztán 3, és végül egy sem (az utolsó kettő már akkora túláramot kapott, hogy egyszerre távoztak.) És ekkor aludt ki a lámpa. Vagyis a nem világító csoportokban mind a 6 led hibás. 
Köszi, hogy felhívtad a figyelmem, és gondolkodásra sarkalltál!

Jáicint

1

gyimi1
gyimi1 picture

Szia!
Igen, valószínűleg így történhetett, de hogyan mehetett tönkre egyszerre két hatos csoport? Ha egyik csoport teljesen megszakad, nem folyik már áram a ledeken. A két rossz csoportnak rövid idő alatt szinte egyszerre kellett megszakadnia. Érdekesség, hogy egyik led sem lett zárlatos és egyik leden sem látni vizuálisan hibát, tehát nincs megfeketedve a közepe.
Ez már csak elmélkedés részemről, a lényegen nem változtat, lehet venni egy másik lámpát, ez pedig jó lesz donornak.
Kellemes hétvégét mindenkinek!

0

agressiv
agressiv picture
*

Áramgenerátor hajtja a ledeket szerencsés esetben. Ha elkezd szakadozni egy led, vagy ledcsoport., akkor fel-felugrik a feszültség, amikor is vezetni kezdenek megint a ledek és egy nagyobb áramlökés nyírja ki a többit is egészen addig, amíg teljesen meg nem szakad a lánc.

0

lacoka
lacoka picture

A led panelt cseréni a lámpában ?
nem láttunk képet róla

0

gyimi1
gyimi1 picture

120 cm-es mennyezeti armatúra két led csíkkal. Képem nincs róla.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Ez szinte 100%, hogy így történt ahogy írod, de valószínű, hogy a másodikként nevezett csoporttal egyidőben mondta be az unalmast a lámpa LED sora.

üdv
RTZ

0

vacisa
vacisa picture

Akkor ha a 6 -os csoportban van van 2db rossz led, akkor a maradék 4 ugyan miért nem világit ?
Még jobban is kell világítania :)

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Nem értem a kérdést. Hol írtam, hogy a hatos párhuzamosan kötött LED-ből, ha van két rossz, akkor 4db nem világít? Sehol.
Viszont, ha a két rossz zárlatos, vagy bármennyi, akkor egy sem világít, ha már itt tartunk.:-)

üdv
RTZ

1

vacisa
vacisa picture

Én sem értem,

Ha létezik zárlatos led, ha és ezt nagyon zárójelbe mondom :)

egy egyenfeszültségmérőt csatlakoztatsz a közösített lábak két pólusára. Ezt követően a LED-eket egyesével megvilágítod közelről és amelyik LED-nél nincs mérhető feszültség,

A zárlatos led miatt nem lesz, nem lehet, világithatsz bármivel mert a közösitett lábak két vége egy drót lesz.
Ha már tényleg itt tartunk.

0

RTZ
RTZ picture

Akkor figyelmesebben olvasd el, amit az elején írtam a lehetséges megoldásokra, mert látom a neked kedvezőt már tudod belőle idézni! :-)

Ha netán zárlatba ment át a LED, akkor is jó ez a megoldás, csak akkor a hat darabot világítsd meg és egyesével az egyik lábát forraszd le és amelyik rossz annál megjön a feszültség.

Így már remélem jó. :-)

üdv
RTZ

0

vacisa
vacisa picture

Persze ez igy már jó...
Az az igazság a lyukassz papir tájékán elvesztettem a fonalat, mert a hat párhuzamos ledből ha kettő szakadt akkor vizuálisan talán nem gond megsacolni melyik a rossz, ha meg zárlatos egy műszer dioda  vizsgálóban hatszor érint mind a hat led két lábához, és ami sipol az zárlatos.
Lehet se papírt, se olló nem kell, maximum több fény az alagút végén. wink

Az egyszer egyet nem kell gyök alatt integrálni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Péntek vanik erősen. Ha hat párhuzamos ledből egy zárlatos, akkor amelyiken sípol a műszer az lehet a zárlatos, vagy a másik öt... De mindegyiken sípolni fog, az tuti.

3

proba
proba picture

Egyikre pár volt, jó nagy árammal, azt negatívhoz képest feszültségmérés az összes led negatív ágán. Az gyorsan kideríthető merre folyik az áram... 
Másrészről meg ha tönkrement, nyugodjon békében, jó eséllyel nincs hozzá tartalék led, és a többi is hasonló állapotú. Elég macera cserélgetni, főleg ha rendes hűtőbordán vannak. Azért hogy utána 1-2 hónap múlva lehet ismét le, és felszerelni a lámpát.. Saját részre esetleg ( de miért szívatnám magam) másnak meg jobb a békesség, oldja meg másképp. Esetleg ha egy két hónapos, de akkor meg tervezési hiba, esetleg garancia. Egyik esetben sem érdemes foglalkozni vele. Ha meg nem teljesen zárlatos, akkor pici feszültséggel indul, folyamatosan növelve, látszik, melyik viselkedik másként...

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Én már javítottam ilyen ledes paneleket szívás az egész nem nagyon éri meg 
a ledek egy alu lapon vannak a hőelvezetés miatt levenni 2 féleképpen is lehet az egyik ha alúlról megmelegítem erre van egy led remover nevű melegítő ettől megolvad a forrasztó ón és csipesszel levehető a led 
visszaforrasztásra egy kis mákszemnyi forrasztó paszta led vissza és újra melegítés 
vagy lekaparom a led sárga műanyag részét telenyomom forrasztó ónnal és letolom a led fém részeit visszaforrasztás megegyezik az előzővel
csak meleglevegős fújóka nem jó ide az alu lap elviszi a hőt a led már barnul de az alacsony olvadású forrasztó paszta még mindig nem olvad
legnagyobb gond ezzel legalább is nálam ha lecserélek pl 3 hibás ledet a teszteléskor lehet hogy másik 6 nem világít ami eddig jó volt
a ledek nem bírják ezt a kétszeri melegítéssel járó hőterhelést a forrasztási hőmérsékletet csak másodpercekig bírják 
azt nem lehet megoldani hogy egy ilyen alu nyákon csak azt az 1 ledet melegítsem a le és a visszaforrasztás idejére
meg ha sikerülne is a javítás nem lehet tudni mikor fog bedögleni a következő led  minden led egy hibalehetőség legtöbbször talán a nem megfelelő hűtés túlmelegedés okozza a hibákat
tervezett elavulás dobd el vegyél másikat
 

File csatolás: 

0

torokj
torokj picture

Szia,
Mivel lehet egyáltalán ezeket a COB ledeket leforrasztani az alu hordozóról?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Vasalóval, villanyrezsóval. Alulról kell telibe melegíteni, de ügyelni kell, hogy épp csak annyira, hogy megolvadjon az ón. Aztán míg meleg, addig levenni, és fel az újat a helyére némi fluxgél kíséretében. Ha az ón fekete, akkor finoman le kell dörzsölni, és új ónt rakni rá. Egyik jellemző hiba, hogy a forrasztóón oxiddá alakul a nagy melegtől. A LED-nek ilyenkor semmi baja, csak forraszthatóvá kell tenni.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Hát nem is tudom, hogy a COB LED-eknél az említett szerelési mód létezhet-e. Pont ma reggel álltam neki az asztali lámpámban lévő, már három éve világító 12V 5W LED lámpa hiba feltárásának, mivel elkezdett minden felszólítás nélkül villogni. Nem volt egyszerű, de szétszedtem és csodák-csodájára COB LED van benne, valamint a foglalat részében a hozzátartozó elektronika amiről kiderült, hogy a hibát az okozta mivel a graetz híd egyik diódája sztrájkba kezdett és elengedte a forrasztást.
Szerencsére a COB, ami egy kerámia alaplemezen van gyárilag, szerencsémre hibátlan volt. 
Mellékelem a fotóját, mivel kételkedem magának a LED chip cserélhetőségében, mert szvsz. ezeket már nem forraszthatóra, javíthatóra készítik még akkor sem, ha aluminium alaplemezre építik a közös házban elhelyezett LED chipeket. Feltételezem, hogy inkább a megfelelő fém, vagy kerámialapra szerelt kivitel a jellemző a forgalmazásában a cserélhetőséget figyelembevéve..

üdv
RTZ

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezer féle led van, ez a kerámiára szerelt nem hinném, hogy cserélhető, de alu lapos nyákon lévők mind cserélhetőek. És ott is van tokon belül 1-től 4-ig led-dióda. Találkoztam már 3, 6, 8, 12, 16V nyitófeszú leddel, a 3V-osakban 1 dióda van, aztán 2, 3, 4, stb. Sokfélével találkozok, mert autókba gyártunk fényszóróba való paneleket. 

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Tényleg nagyon sokféle LED létezik. Biztos, hogy a nagyteljesítményű és komoly fényt produkáló és tisztességgel hűtött áramgenerátorral üzemeltetett LED-ek cserélhetőek, de amivel ma foglalkoztam azt nem gondolom, hogy lehetne, vagy érdemes lenne nem a hordozójával együtt cserélni. Vagy a COB LED szalagos lámpát javítani is érdekes lenne, habár azt is lehet toldani, vagy kurtítani. Amit írtam az inkább a közszférában, háztartásban inkább előforduló kommersz eszközökre vonatkozik.

üdv

RTZ

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

1V, 1-3 A-rel meghajtani, aztán tapogatással megnézni, melyik melegszik. Vagy infra hőmérővel, vagy lefújni fagyasztósprével, és ahol előszőr tűnik el a deresedés.

1

Sponsored links