You are here

Parkside PABSS 3,6Li akkus csavarhúzó S-8261 Li-ion akku felügyelő IC helyettesítése diszkrét alkatrészekkelA Parkside PABSS 3,6Li akkus csavarhúzóban alkalmazott S-8261 IC meghibásodott.
A nehézkes beszerzése miatt -a gyártó jelenleg nem teszi lehetővé számunkra, hogy eladja a terméket az Ön régiójában-, úgy döntöttem hogy készítek egy kapcsolást, amely az eredeti IC fontosabb funkcióit kiváltja.
Első lépésként a gyári kapcsolásról rajzott készítettem. Az alkatrészek azonosítása után a működését próbáltam kibogozni. Végül a G3PM smd felügyelő (S-8261) IC -t (Li-ion battery protection IC for single-cell pack) -mint már említettem- találtam defektesnek.

Az IC két felügyelő feladatott lát el:
- az egyik a terhelés lekapcsoló vezérlése a megengedettnél kisebb cellafeszültségnél (ez esetben min.2,8V)
- a másik a töltőfeszültség lekapcsoló vezérlése egy megengedettnél nagyobb cella feszültségnél (ez esetben max.4,2V) lekapcsolja a töltést.

Két egyforma komparátorral helyettesítettem az említett IC-t.
A komparátornak kis tápfeszültséggel is működnie kell, és a teljes tápfeszültség tartományban tudjon összehasonlítást végezni (rail-to-rail üzemmód).
Kis nyugalmi áramú (2,7µA) és referencia feszültséggel (1,21V) rendelkezzen és persze beszerezhetö is legyen.
Így eset a választás az MCP65R41T-1202 típusra.
A komparátor kimenete CMOS igy alkalmas a kimeneten lévö kapcsoló FET meghajtására. Az egyik komparátor ézékeli a min.2,8V-ot és a másik a max.4,2v -ot.
Kis fogyasztásuk miatt az IC-k folyamatosan vannak táplálva az akkuról.

Ha az akku feszültsége 2,8V felett van, a 2,8V-os komparátor kimenetén magas szint van, a vezérelt FET (IR37097C) vezetésben van, a bekapcsoló gombót megnyomva a motor áramot kap és működik.
Amennyiben az akku lemerült 2,8V-ra, úgy a komparátor kimenete alacsony szintre vált a vezérelt FET is megszűnik vezetni.
Ez azt jelenti hogy a motor nem kap áramot, az akku nem lesz tovább terhelhető.
Eltérve a 2,8V-os komparátortól, a 4,2V-os komparátornál az összehasonlítandó feszültség az invertáló bemenetre kerül, így a 4,2V feszültség elérésekor a kimenetet alacsony szintre kerül, a vezérelt kis FET (12W smd) megszűnik vezetni, a piros kis led kialszik, a két soros pnp tranzisztor lekapcsolja a töltö áramot.
A komparátoroknál pozitív visszacsatolást alkalmaztam.
A referencia feszültség az 1,21V az IC 5-ös kivezetésén. A feszültségosztót ablak komparátorhoz hasonlóan oldottam meg. Egyszerre oszt mind a két komparátor részére.
Meglepetésemre az osztó többi ellenállásai is 47k-ból kialakítható lett. A valóságban nem adódott számottevő eltérés. 4,2V helyett 4,23V és 2,8V helyet 2,84V.

A kapcsolást egy 21,5x18,5mm nagyságú 1mm vastag, két oldalt fóliázott nyákra készítettem, smd alkatrészekkel.
Így elfért az eredeti nyák mellé a csavarhúzó nyelébe.

Tisztelettel Jóska

Comments
hcs

Gratulálok a megoldáshoz. De tudok egy gyorsabb lehetőséget: mobiltelefon akkuk szinte mindig el vannak látva ilyen védelmi elektronikával, csak a fet-et kell kicserélni egy combosabb példányra és OK...

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia Hcs ! Minden Li akku felügyelve van,ha nincs benne az akku dobozában ,akkor kivül melette(egy cellás).A több cellásaknál mindég a dobozában van a cellák melett.Sajnos a Li akukkuk paraméterei eltéröek ,ezért az ic gyártó gyárt felsö határral 3,9v és 4,4v között töltésnél és kisütésnél alsó határral 2,0v és 3,0v között.Abban igazat adok hogy kivehetsz egy akku dobozába beépitett hasonló ic-t.A probléma csak az hogy megfelel e a két határérték .Ha elolvasod figyelmesen a cikket ,zárójelbe tettem ( ez esetben 4,2v és 2,8v )mert ezek az értékek tartoznak ehez az akkuhoz. Az eredeti ic S-8261ABPMD-G3P-T2 paramétereit megtaláltam , az S-8261 egy sorozat amely a már emlitett határadatok között vannak legyártva.Ezért választottam hogy inkább készitek egy áramkört mint hogy akkukat (de honnan )bontogassak , idöt töltsek az ic azonositással és végül elég ha egy határértéke nem talál.Köszönöm a hozzászolásod és a többiek hozzászolását is. Üdv Jóska

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.
A masina típusát sem ártana kiírni, mert a "gugli" így nem csap le erre a lapra...
http://www.lidl-service.com/static/5644821/49365_PL_HU_SL_CS_SK_HR.pdf http://www.lidl-service.com/static/5644821/49365_EN.pdf
Üdv.: uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

pihe
pihe's picture

Köszönöm a kiegészítő infót! Kiegészítettem vele a címet.

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia Pihe ! A kapcslási rajzon szerepel nagy betükkel a csavarhúzó pontos tipusa.Én ugy gondoltam elég egyszer feltüntettni a tipust.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello Josef.
A kapcsolási rajzod csak egy fotó (kép-bild)...a "gugli" a képből még nem tanulta meg a szavakat kiolvasni...
Így viszont már 3. találatnak hozza is, ami biztos jó a Tanya "hírének": http://www.google.hu/search?q=Parkside+PABSS+3%2C6Li&sugexp=chrome,mod=1...
Üdv.: uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

pihe
pihe's picture

Szia Jóska,

Semmi gond! Én is elmulasztottam beleírni, amikor kiraktam a cikked. Ezért jó, hogy többen vagyunk. ;)

Egyébként azért érdemes a címbe (is) beleírni ezt az infó-t (készülék neve/típusa), mert így juthat el majd mind több emberhez az írásod, a segítséged.
Ugyanis a gyakorlatban a köv.képpen történik ez: tegyük fel van valakinek egy ilyen csavarhúzója, és az pl. jól bedöglik.
Ekkor -ha kicsit is járatos az informatika/internet világában-, beírja a kedvenc keresőjébe (a példa kedvéért legyen ez most a google) a készüléke nevét típusát, esetleg egyéb kereső szavakat is társít hozzá (pl. töltés nem megy, rajz, xy alkatrész neve stb..), majd a kereső kidobja neki a találatokat.
Ha szerencséje van és jól választotta meg a keresőszavakat, akkor nagy az esélye, hogy sikerül rátalálnia a keresett infóra.
Ehhez azonban az kell, hogy a keresők korábban már beindexeljék az adott tartalmat.
Sajnos a kapcsolási rajzokban, képekben nem tudnak a keresők keresni, így az oda beírt szöveg nem fog létezni a keresők (pl. google) adatbázisaiban. Ezért történik majd az, hogy az írásodat a jóember sajnos nem fogja meglelni, mert hiányzott a készülék pontos neve típusa a cikk nevéből, törzséből.

0

Vote up!

You voted ‘up’

jancsika

Egyetértek,szép munka,csillagos ötös,kár hogy nem minden esetben megoldható,helyszüke miatt,vagy néha a hely ahol lakunk hátrány jelent különböző alkatrész beszerzése szempontjából...kivánom a legjobbakat...üdv...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Szia!
Szép munka! Az IC-jüket, meg dugják fel.

Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

józsef

Szia Jóska!

A megoldásod csillagos ötös.
Sok ilyen ötletgazdag emberre lenne szűksége a tanyának ,ezt mind szerény és öregedő tanyalakó mondám.
Kívánom,hogy még sokszor lássuk a hasonló jó megoldásaidat.

Űdv.József

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content