You are here

PC tap inditasa alaplapon keresztul.

7 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. A minap belefutottam egy olyan dologba, amitol azt hittem, hogy a maradek hajam is kihull. Az alaplap Gigabyte GA-F2A88X-D3H, proci A10-7700k, memoria 2x4Gb ballistix 1866MHz. Ez a konfig tobbszor is el lett inditva, legutobb a minap, amikor egy frissen vasarolt tapot probaltam ki. Az alaplap ekkor mar a dobozban volt, a sikeres teszt utan tettem a tapot a dobozba, huzalozas utan jott a procihuto beszerelese es a videokartyae. Mikor minden keszre van szerelve, nem indul a rendszer. De nem ugy, hogy nem indul az alaplap, hanem egyszeruen nem indul el a tap. Sem gombnyomasra, sem az alaplapi tuskek osszeerintesere. 3 kulombozo tappal is ugyanaz a helyzet. Alaplapot kiveve a dobozbol, az asztalon probalva sem inditja a tapot. Tudja valaki, hogy az alaplapon milyen aramkorokon keresztul tortenik a tap inditasa?

Comments
imrus101
imrus101 picture

Hali!
Nekem egyszer egy ugyanilyen problémám volt, de egy jóval régebbi alaplapon. A BIOS elem lemerülése okozta. Kivett elemmel már indult. Egy próbát megér.
imrus101

0

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
A procihűtő és videokártya beszerelése közben nem történt valami gixer? Esetleg rövidzár valamelyik tápvonalon? Stby 5V-ot a táp kiadja az alaplapnak?

0

pika75
pika75 picture

Szia. Elsore en is erre gyanakodtam, ezert szereltem ki az alaplapot a hazbol, kivettem a videokartyat es leszereltem a hutot is, ugymond csoren probaltam inditani a rendszert, de nem akarta. A probalt tapok kozt van egy Delta 600w-os is, ami jelen pillanatban a legmegbizhatobb tap ami nalam van.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Az alaplap az ATX csatlakozó 16-os pinjét (Zöld vezeték a szabvány szerint) lehúzza földre. Ezt általában a Superio chip végzi a modern alaplapokon. Ez végez mindenféle védelmi funkciót, energiatakarékosságot stb., gyakran benne van a bios is. Ez az IC a +5V stadbyból kapja a táplálást, ha a standby hiányzik nem lehet bekapcsolni a tápot.
Első lépésben érdemes manuálisan a zöld vezetéket a feketével összezárni és kézzel bekapcsolni a tápot, ha ezt rendben a standby 5V ot ellenőrizni az alaplapon. Néha megesik hogy a házba szerelésnél testzárlat alakul ki.

0

pika75
pika75 picture

szia. Megvan a stby 5 v.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Akkor lehet, hogy kimozdult a processzor a foglalatból, sajnos AMD-nél előfordul a hűtőfelhelyezésénél. Érdemes kivenni majd visszatenni a processzort.
Teszteléshez érdemes mindent kivenni az alaplapból még a ramot is, egy hangszórót csatalakoztatva ha megjelennek a hibakódok akkor lehet visszatenni a ramot videókártyát stb.
Így be lehet azonosítani ha valami hibás.

Üdv,
             Oszi

0