You are here

PCF8583 oszcilátor állitás

7 posts / 0 new
Last post
deccser

Az utolsó munkákhoz, készitettünk digitalis órat PCF8583-as, digitális óra ic-vel. A quarc (32,768kHz) oszcilátor körbe 18pF kondenzatort kötöttünk (mellékelt rajz alapján), utólag ez rossznak bizonyult ugyanis a digitális órank másfél hónap alatt 4percet sietett. Valószinű a kvarcoszcilátor rezgőszámát kell allitani, hogy kiküszöböljük a "sietséget", de hogyan? Kerem ha valakinek volt tapasztalata segitsen?
 

File attachment: 
Comments
Guest
Guest's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

Ha jobbat akarsz, akkor a ds3231 vagy társai IC vel próbálkozz. Azokban beépített kvarc (és hőmérő) van, valamint szoftverből állítható a pontossága. Kicsi kínai modul, ahogy hozták, óraállítástól óraállításig tudta a 2-3 percet. A külső kvarcosokkal szerintem az a baj, mint a karórámmal is, ha a kezemen volt félnapot, félnapot az asztalon, akkor hajszálpontos , ha az asztalon volt többet akkor már késett. Akármilyen alkatrészeket teszel bele, ha a kvarcnak nem is, de a hozzá kapcsolódó alkatrészeknek tetemes a hőfokfüggése,  ebből a szempontból a trimmer kondenzátor még lehet rosszabb, mint a jófajta fix, így azt csak beállításhoz használnám. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: a kondenzátor helyett  tegyél egy 22 pF kerámia vagy légtrimmert, azzal próbáld beállítani, ha nem sikerül, kvarccsere lesz

Bálint

1

Vote up!

You voted ‘up’

deccser

Köszi a segitséget, megpróbáljuk.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Dehat a nyitoban, a rajzodon, eddig is trimmer lathato surprise...
Tudsz frekit merni-nem kezi müszerrel- igencsak megkönnyitene a munkad?
Kari

1

Vote up!

You voted ‘up’

deccser

Igen, azota vettünk egy frekvencia számlálót amivel kimérhető a 1,000001 Hz tehát az 1ppm.
Köszi a segitséget.
Üdv

1

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content