You are here

Philips 25PT7106 nagyképernyős TV egy idő után elveszti a külső Scart jelforrást

16 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Kedves kollégák, egy kérdésem lenne. Van egy gyönyörű és megkímélt Philips 25PT7106 tévém, ami meghibásodott. Ennek a hibának a felderítésében kérek segítséget, mivel megjavítanám. Nagyon szeretem ezt a tévét és eddig semmi baja nem volt, nem akarom kidobni.

A tévét, mikor bekapcsolom, külső jelforrás nélkül szépen bekapcsol és ad egy kék színű képernyőt. Ha a Scart1-re vagy a Scart2-re (mindkettő be van kötve) jelet adok, akkor az éppen aktuális Scart csatlakozón megjelenik a jel. Jön a szép videó és a tiszta hang hozzá. Eltelik kábé 3-5 perc és aztán azt látom, hogy a kép az egyik oldalról vékony szürke-fekete vonalakkal elkezd beszűrődni, picit megrogyik és eltűnik (ez a jelenség kábé egy másodperc alatt lejátszódik). Elmegy a kép is és a hang is. Visszakapom azt a kék képernyőt, amit a tévé normálisan akkor mutat, amikor nincs neki semmilyen bemenő jele. Ezután már semmilyen zsonglőrködésre nem tudom a Scart jeleket visszakapni, hiába működik a Scart csatlakozókon jelforrás. Hiába váltogatom manuálisan a távirányítóval a csatornákat, a Scartok csatornáira (Ext 1 és Ext 2) odaáll a gép, de semmilyen képet és hangot nem kapok. Úgy tűnik, mintha a Scart csatlakozó "lekapcsolna". Ha ezután kikapcsolom a főkapcsolóval a gépet, majd visszakapcsolom, akkor megint látom a Scartokon a videót és kapok hangot is addig a 3-5 percig, amíg a gép nem kezd el szabotálni. Ezt egy pár napja csinálhatja, de csak ma vettem észre.

A külső Scart jelforrások jól működnek, azokkal baj nincs. Annál is inkább, mivel két különböző típusú gép adja a jeleket (set top box és DVD lejátszó), amiknél igen furcsa lenne, ha tökugyanúgy hibásodnának meg és tökugyanazokat a hibákat produkálnák. Egyébként sima AV jelforrások.

Biztos vagyok abban, hogy valami sz@r, egyszerű, piszlicsáré hibája van a tévének, csak sajnos nem tudom, hogy mi lehet. Ennek a felderítésében várok hasznos ötleteket. Köszönöm. Ahogy tudok jövök és reagálok a válaszokra.

Comments
zus
zus picture

Kedves Kollégák ! Köszönöm a hozzászólásokat. Ha nem változik emberünk viselkedése, akkor végigcsinálok mindent, amit javasoltatok.

A poén ugyanis az, hogy kikapcsoltam a gépet a főkapcsolójával. Néhány órát ki volt kapcsolva. Aztán még aznap késő este, amikor ezt a postot indítottam, visszakapcsoltam a tévét. A tévé szépen működött, de nem 3-5 percig, hanem legalább negyed órát és aztán én kapcsoltam ki hajnali negyed egykor.

Tehát újra kikapcsoltam a főkapcsolójával. Hadd pihenjen. Egyértelműen a Scart rendszer valamelyik elemét gyanúsítottam a problémával, mivel se AV kép, se AV hang nem volt, mikor a gép átkapcsolt a kék üres standby képernyőre. Ha aztán a távirányítóval az AV csatornákra ráléptem, akkor se volt, se kép, se hang. Mindkét Scart pedig biztosan nem sz...k be egyszerre és tökugyanúgy ! Két különálló csatornáról beszélünk ! Képtelenség. Mindegy.

Ezután egy egész napig ki volt kapcsolva a gép. Aztán ma bekapcsoltam és már bekapcsoláskor se volt AV jel, csak a kék színű standby képernyő. Aztán azt vettem észre, hogy egyszer-egyszer bevillant a kép, majd megint eltűnt és ebben semmi rendszer sem volt. Feldühödtem és megmozgattam a Scart kábelek csatlakozóit a gép hátában. Erre visszajött a kép és azóta is szépen működik a gépmadár !

Hát rohadjon meg, ez valami kontakthibának tűnik most. Ami annál is inkább furcsa, mivel a gép egy akkora bazinagy tévé, hogy azóta meg sem mozdítottam, mióta a helyére került. Ennek meg már több éve. Tehát álltában hogyan lesz a Scart csatlakozó úgy kontakthibás, hogy se a tévét, se a kábelt nem mozgatom ? Jó, a kábel az nem egy méregdrága aranyozott akármi, de mégis ? Mert, még ha rendszeresen ki-bedugdosnám a Scart kábeleket ! De évek óta nem mozdult meg se a tévé, se a Scart kábelek ! Az átmeneti ellenállás megnőtt a csatlakozók között egy száraz szobában, vagy mi ?

Egyelőre itt tartok, tovább kínzom a gépmadarat. Ha megint elszáll a kép, akkor megint megmozgatom a csatlakozókat. Aztán meglátom. Elképesztő !

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Elsőre azt írtam volna, hogy a csatlakozót mozgasd meg, de a rendszeres 3-5 percenként való elmenetel elbizonytalanított. A SCART csatlakozó egy "műremek", borzasztó egy valami. A legjobb, amikor egy durung kemény és vastag sokeres kábelt kap és mindent akar, csak a helyén maradni nem. Elég, ha 1mm töredékét  mozdul ki, jellemzően ferdén. Ettől függetlenül maga az aljzat is lehet repedt forrasztású, vagy akár maguk az érintkezők is lehetnek bizonytalanok, de simán ki tud rázódni magától annyira, hogy vagy megy, vagy nem. Talán nálad a bekapcsolás utáni melegedés okozta ezt az időzített hibát.
Ha bedugva megmozgatod a csatlakozót és nem megy el, akkor csak ez a kicsúszás volt. Ha ilyenkor is el-el megy, akkor marad az egyéb kontakt hiba.

1

zus
zus picture

Szia ! Az az érdekes, hogy eddig sosem volt bajom Scart csatlakozókkal, pedig azóta videózok, amióta a VHS rendszer idehaza megjelent, és kapható vállalható áron. Se csatlakozókkal, se elosztókkal, se kábelekkel, se ilyen-olyan Scart adapterekkel nem volt még bajom, sőt HDMI-Scart átalakítóval sem !

Nem tudom, hogy ez a KH mitől van ? Délelőtt elmentem a dolgomra és a páromnak bekapcsoltam a tévét. Annyi kérésem volt hozzá, hogy néha nézzen rá, hogy mit művel a tévé. Nem rég jöttem haza és a tévé tökéletesen és szépen működött, én kapcsoltam ki. Az jó 6-7 óra folyamatos működést jelentett. Kép és hang is mindig volt. Ez azért biztos, mert a páromnak háttérzajként ment a tévé és ő folyamatosan hallotta a tévében a műsorok hangját. Már pedig, amikor a Scart AV elment, mindig szigorúan a kép ÉS A HANG IS együtt mentek el !

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Már pedig, amikor a Scart AV elment, mindig szigorúan a kép ÉS A HANG IS együtt mentek el !
A nem az őskorban gyártott TV-knél már figyelik, hogy ha nincs videó jel, akkor hang sincs. Tehát nem tud hang lenni kép nélkül.
Az évek során 2 tejesládányi videó csatlakozóm gyűlt össze, amiből már egyre kevesebbet lehet használni, SCART, RCA, TUCHEL... Sok különböző helyen és sokszor volt ilyen kontakt hibám. Azok a készülékek voltak a legbosszantóbbak, ahol tervezési hiba miatt vagy nem fért el a SCART, vagy csak befeszítve. Bár ez utóbbi legalább nem csúszott ki. Az egyiken így rakták, a másikon meg amúgy, mondjuk ezt elkövetik manapság is az USB-nél, HDMI-nél, tápcsatlakozónál, VGA-nál, soros/párhuzamos csatlakozásnál, stb...is.

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia!
Évek óta küzdök ezzel a hibával, nagyon bosszantó. A készülékeim SCART-os kábelekkel vannak összekötve fixen.
A jelenség az, hogy egy-két hónap után a kép életlenné válik, a színek megváltoznak, fényerő csökken, a hang halkul és brummosodik.
Ilyenkor megmozgatom a csatlakozókat az összes készülékben, ekkor úgy-ahogy helyreáll, de egyre nehezebb olyan pozíciót találni, ami kielégítő kép és hangminőséget ad.
Nem tudom ezt mi okozhatja: Korrózió? Az ónozott réteg hidegfolyása? A rugós érintkezők gyengülése?
Valószínű, hogy az újonnan gyártott csatlakozók és foglalatok talán rosszabb minőségűek mint a régiek.
Szerintem az lehet a megoldás, ha valamilyen kontakt javító spray-el időnként befújjuk a csatlakozót és a foglalatot is.
Üdv
Tamás

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia_az anya részen 1 mm-es ,órás csavarhúzóval összébb lehet  nyomni a villát   magától is elgyengül

Bálint

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Köszönöm a tanácsot, megpróbálom.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
TDA9321-t hűtsd meg és ha az használ, akkor ellenőrizd a két tápfeszét.

Üdv:

0

zus
zus picture

Szia ! Ha le kell szednem ezt a bazinagy tévét, akkor felnyitom majd és megnézem az IC-t. De akkor a tápban levő elkókat is kicserélem. Biztos, ami biztos.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A videójel útjában egy elkó döglődik, ezért veszted el a képet. Ez valami kisebb, 10-100uF-os kondi lesz.

0

zus
zus picture

Szia Jaca ! Szerencsére úgy tűnik, hogy nem ez a gond. De ha ki kell bontanom egyszer a gépet, akkor ennek is utánajárok.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Vagy kapcsoló feszültség tűnik el.....

1

zus
zus picture

Szia ! Ha a kapcsolófeszültség önmagában eltűnik, akkor szerintem még az AV csatornákra rálépve, kellene AV jelnek lennie. De a kapcsolójellel együtt az AV jel is eltűnik. Aztán most, mikor megmozgattam a csatlakozókat, visszajött minden. A kapcsolójel, az AV jelek, minden.

Ez most nagyon is kontakthibának tűnik. Remélem, hogy az és nem valami nagyobb baj. A tévé még a jó minőségű kategóriába tartozik, relatíve kevés diszkrét alkatrésszel. Nincs széthajtva, mit fentebb véstem. Jó, ha egy héten átalgosan napi két órát működik, de ezt a fos, műsornak titulált szemetet nézve, még annyit se. És korábban sem ment többet.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!  A felsorolt hibák mindegyik esetében megmarad az AV felirat. Ha maga felirat is eltűnik inkább eepromra gyanakodnék.......azért a forrasztásokat átnézném.

0

zus
zus picture

Szia ! Nem, szerencsére ez nem ennyire kompoly hiba. A feliratok azok látszanak. Ha lenne földi adás, akkor menne az óra is. Nem, nem ez a baj. KH. Egyelőre.

0

Sponsored links