You are here

Philips 26PFL5322 (CHASSIS LC7.1A LA) áramkimaradás után nem kapcsol be

Az előlapi piros LED néha világít néha nem, de a készülék nem kapcsol be.
A TV Delta DPS-182bp-a-205 táppal rendelkezik. A tápban a készenléti +5V rendben van. Amikor bekapcsoltam, a főtáp feszültségei megjelentek egy pillanatra.
 

Szkóppal nézve, amikor a tápfeszültségek megközelítették a névleges értéket a táp leállt.

Természetesen végigmértem az egyenirányító diódákat de mindegyik jó volt.
Ezután elkezdtem kicserélgetni az elkókat, bár mindegyiket jónak mértem. Ezt követően a helyzet változatlan.

Akkor gondolkodjunk.
A rajzot áttanulmányozva, a főtáp táp akkor tilt le, ha túlfeszültséget érzékel a G, VPG, C, 12V pontokon, vagy túláramot érzékel az A-A’, B-B’, C-C’ pontokon, vagy a trafó egyik kimenetén (H ponton) túl nagy impulzusok vannak vagy magas a hőmérséklet (TH601).
Ha valamelyik feltétel teljesül, akkor begyújt a Q605 tirisztor és a D602-R608 közös pontját földre húzza. Ekkor a PC901 optocsatolóban levő LED lezár az optotranzisztor is lezár. Ezzel lekapcsolja a főtáp vezérlő IC (IC301) tápfeszültségét a Q903 tranzisztor.

Túlfeszültséget és nagy áramfelvételt egyik kimeneten sem mértem.
Az invertert lehúzva is letiltott. Az inverter külső 24V-ról rendben működött. Hosszas méricskélés után kiderült, hogy a D611 és a DZ603 közös pontján közel 30V mérhető. (Normál működés esetén 0V-nak kell lennie.)  
Nosza megvan a letiltás oka. Egyesével leválasztottam az ágakat, mert nem tudtam, hogy honnan jön az a 30V. Persze mérni nem olyan egyszerű, mert az SMD oldalhoz nem lehet hozzáférni, ha be van kábelezve. Mit kiderült a 30V a D611 Felől jött.
DMM-mel mérve a D611 jónak tűnt, de kivéve megmértem zenner mérővel is. Nyitó irányban diódaként viselkedett, de záróban 7,8V-os zennerként. Mivel nem zenner örültem, hogy végre találtam egy hibás alkatrészt a védelemben. A típusát nem tudom, de 1n4148 került bele.
Innentől már nem tiltott le és látszólag stabilan működött, viszont minden kimenő feszültség kb. 15%-al kisebb volt a névlegesnél. Az inverter tápja +24V helyett +20,4V ezért az el sem indult. Szinte az összes THT alkatrészt kivettem és megmértem, de hibát nem találtam.
A puffer elkón megvolt a +400V is. Végül arra jutottam, hogy már csak a táp IC (IC301 DLA001D) lehet a ludas. Gyakorlatilag a visszacsatoló optó (PC301) LED-en csak 26mV-ot mértem és a tranzisztorán 1,2V-ot. Persze, hogy nincs szabályozás, hisz alacsonyak a kimeneti feszültségek.

De miért? Teszi fel a kérdést Ábel.

Mivel már nem volt több ötletem, rendeltem DLA001D IC-t az Ali-ról, mert itthon nem kapható. Meg is jött mind az 5 darab. Elsővel el sem indult a táp. A másodikkal sem. A többit már ki sem próbáltam gyanítom, hogy az összes kuka, vagy csak üres tok.
Rengeteg féle TV tápot átnéztem és találtam egy Sony-t amelynek a Delta tápja kísértetiesen hasonlít.
Abban L6598D IC volt de a környezete nagyon hasonló. Áttanulmányozva az L6598 adatlapját azonosnak tűnt.
Szerencsére a HQ-ban kapható és vettem is egyet. Azzal pöccre indul a táp, minden feszültség a helyén és azóta stabilan működik a TV.

A kapcsolási rajzról csatolok fotókat, beírtam a helyes feszültségeket. Eléggé nehézkes átlátni ezért kiszíneztem és beírtam a főbb alkatrész típusokat is, mert ez eredeti rajzon csak a pozíció számok szerepelnek.

  

Megszenvedtem vele de ciki lett volna, ha egy táp kifog rajtam. Remélem másnak is segít ez a cikk.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Comments
proci gyilok
proci gyilok picture

Szia! Csak gratulálni tudok, mások a felénél feladták volna. Ügyesen levezeted a megoldásig. Ezek szerint DLA001D amit vettél az kuka volt. Köszönjük, hogy megosztottad a tapasztalatodat.

0

tamilaci59
tamilaci59 picture
*****

Minden elismeresem,gratulalok!Ez a javitas mar alkotas,vegigmenni a rajzon,megerteni a mukodeset!!!26 eve szervizelek.Az elejen en is rahajtottam,h oldjam meg alkatresz szinten a hibat.De hidd el,vagy 5 eve nincs mar turelmem.62 evesen nem hajt mar az ambicio,amit tudtam megmutattam annak idejen.Ami a szomoru!!!! hogy nincs kinek atadjuk a tudasunk!Te be tudnal tanitani egy gyereket szervizelni.....bocsi,lenne gyerek ki raharapjon?
Megegyszzer!!!!Gratulalok,minden elismeresem,ugyesen vegigvezetted a jelenseget!Igy tovabb,meg ha nem is fogsz meg sokat egy ilyen javitason,de tudod,h megoldottad!

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , egyetértek nagyon szép iskola példa a következetes hiba keresés és alkatrész szintű javításnak , csak az a kérdés , hogy van erre szükség , vagy piacképes kereslet . Azért nagyon jó érzés olvasni , hogy vannak még szakik akik bele tudnak mélyedni egy ilyen szintű javításba . Ambíció meg türelem is pénz kérdése , mert ha több nekifutássál fél napot is el kel dolgozni a megoldásért , hol éri már meg , siker élményből meg nem lehet megélni .

0

kekestv
kekestv picture

Szia!
Újra megkérdezem: Ez a gyönyörü jelalak felvétel,sima digiszkóppal,vagy(esetleg a szkópban lévő)tranziens recorderrel készült.
Nagyon kíváncsi vagyok!
üdv.

0

Tardi Lajos
Tardi Lajos picture

Remek leiras, korrekt hibafeltárás. Csak gratulálni tudok!

0

kekestv
kekestv picture

Szia!
Ez aztán az igényes (feltálalás) szisztematikus,jól dokumentált munka. Az átdolgozott rajz,csak hab a tortán..Gratulálok!!!
Köszönjük,hogy megosztottad.
Nekem csak egy kérdésem van: Mivel rögzítetted a (bekapcsolási) hulámformákat. Tranziens rekorderrel?

üdv.
 

3

varga jano
varga jano picture
*****

Szisztok !
Gratulálok!
Köszönöm a cikket . Nekem,aki nem ért a tv-hez,érthető volt és hasznos információt adott . Köszönöm. Üdv Varga Jano

2

peti1
peti1 picture

Gratula!
Már csak egy ilyen igényes cikk megírása sem egyszerű kétperces munka.
Jó,hogy valaki időt és energiát szán ,hogy másokkal megosztja tapasztalatait egy ilyen munka után.
Nekem hasznos volt.
Köszönjük.

7

laciba
laciba picture

Nagyon alapos leirasa a vedelemnek es csak kitarto munkaval  lehetunk sikeresek .GRATULALOK!
 

1

Sponsored links