You are here

Philips 26PFL5322 (CHASSIS LC7.1A LA) áramkimaradás után nem kapcsol be

Az előlapi piros LED néha világít néha nem, de a készülék nem kapcsol be.
A TV Delta DPS-182bp-a-205 táppal rendelkezik. A tápban a készenléti +5V rendben van. Amikor bekapcsoltam, a főtáp feszültségei megjelentek egy pillanatra.
 

Szkóppal nézve, amikor a tápfeszültségek megközelítették a névleges értéket a táp leállt.

Természetesen végigmértem az egyenirányító diódákat de mindegyik jó volt.
Ezután elkezdtem kicserélgetni az elkókat, bár mindegyiket jónak mértem. Ezt követően a helyzet változatlan.

Akkor gondolkodjunk.
A rajzot áttanulmányozva, a főtáp táp akkor tilt le, ha túlfeszültséget érzékel a G, VPG, C, 12V pontokon, vagy túláramot érzékel az A-A’, B-B’, C-C’ pontokon, vagy a trafó egyik kimenetén (H ponton) túl nagy impulzusok vannak vagy magas a hőmérséklet (TH601).
Ha valamelyik feltétel teljesül, akkor begyújt a Q605 tirisztor és a D602-R608 közös pontját földre húzza. Ekkor a PC901 optocsatolóban levő LED lezár az optotranzisztor is lezár. Ezzel lekapcsolja a főtáp vezérlő IC (IC301) tápfeszültségét a Q903 tranzisztor.

Túlfeszültséget és nagy áramfelvételt egyik kimeneten sem mértem.
Az invertert lehúzva is letiltott. Az inverter külső 24V-ról rendben működött. Hosszas méricskélés után kiderült, hogy a D611 és a DZ603 közös pontján közel 30V mérhető. (Normál működés esetén 0V-nak kell lennie.)  
Nosza megvan a letiltás oka. Egyesével leválasztottam az ágakat, mert nem tudtam, hogy honnan jön az a 30V. Persze mérni nem olyan egyszerű, mert az SMD oldalhoz nem lehet hozzáférni, ha be van kábelezve. Mit kiderült a 30V a D611 Felől jött.
DMM-mel mérve a D611 jónak tűnt, de kivéve megmértem zenner mérővel is. Nyitó irányban diódaként viselkedett, de záróban 7,8V-os zennerként. Mivel nem zenner örültem, hogy végre találtam egy hibás alkatrészt a védelemben. A típusát nem tudom, de 1n4148 került bele.
Innentől már nem tiltott le és látszólag stabilan működött, viszont minden kimenő feszültség kb. 15%-al kisebb volt a névlegesnél. Az inverter tápja +24V helyett +20,4V ezért az el sem indult. Szinte az összes THT alkatrészt kivettem és megmértem, de hibát nem találtam.
A puffer elkón megvolt a +400V is. Végül arra jutottam, hogy már csak a táp IC (IC301 DLA001D) lehet a ludas. Gyakorlatilag a visszacsatoló optó (PC301) LED-en csak 26mV-ot mértem és a tranzisztorán 1,2V-ot. Persze, hogy nincs szabályozás, hisz alacsonyak a kimeneti feszültségek.

De miért? Teszi fel a kérdést Ábel.

Mivel már nem volt több ötletem, rendeltem DLA001D IC-t az Ali-ról, mert itthon nem kapható. Meg is jött mind az 5 darab. Elsővel el sem indult a táp. A másodikkal sem. A többit már ki sem próbáltam gyanítom, hogy az összes kuka, vagy csak üres tok.
Rengeteg féle TV tápot átnéztem és találtam egy Sony-t amelynek a Delta tápja kísértetiesen hasonlít.
Abban L6598D IC volt de a környezete nagyon hasonló. Áttanulmányozva az L6598 adatlapját azonosnak tűnt.
Szerencsére a HQ-ban kapható és vettem is egyet. Azzal pöccre indul a táp, minden feszültség a helyén és azóta stabilan működik a TV.

A kapcsolási rajzról csatolok fotókat, beírtam a helyes feszültségeket. Eléggé nehézkes átlátni ezért kiszíneztem és beírtam a főbb alkatrész típusokat is, mert ez eredeti rajzon csak a pozíció számok szerepelnek.

  

Megszenvedtem vele de ciki lett volna, ha egy táp kifog rajtam. Remélem másnak is segít ez a cikk.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Comments
kekestv
kekestv picture

Szia!
Ez aztán az igényes (feltálalás) szisztematikus,jól dokumentált munka. Az átdolgozott rajz,csak hab a tortán..Gratulálok!!!
Köszönjük,hogy megosztottad.
Nekem csak egy kérdésem van: Mivel rögzítetted a (bekapcsolási) hulámformákat. Tranziens rekorderrel?

üdv.
 

2

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
***

Szisztok !
Gratulálok!
Köszönöm a cikket . Nekem,aki nem ért a tv-hez,érthető volt és hasznos információt adott . Köszönöm. Üdv Varga Jano

1

Vote up!

You voted ‘up’

peti1
peti1 picture
*****

Gratula!
Már csak egy ilyen igényes cikk megírása sem egyszerű kétperces munka.
Jó,hogy valaki időt és energiát szán ,hogy másokkal megosztja tapasztalatait egy ilyen munka után.
Nekem hasznos volt.
Köszönjük.

6

Vote up!

You voted ‘up’

laciba
laciba picture
*

Nagyon alapos leirasa a vedelemnek es csak kitarto munkaval  lehetunk sikeresek .GRATULALOK!
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content