You are here

Philips 32PW 9528 EM5.1E sasszé, furcsa képhiba

15 posts / 0 new
Last post
prasek
prasek picture

Szervusztok
A TV úgy kaptam, döglődéséről a következő szóbeli infoval: A kép elkenődőtt, elsötétült, a sarkok felől elindulva. G2 fókusz osztó hibára, szakadásra gyanakodtam, mert volt képcsőfűtés, nagyfesz. G2 potmétert maxra állítva, mozgatva sem volt semmi fény. A képcső első bekapcsolákor a hangszóró föld felé egy 3cm-es szikrával áthúzott.
Cseréltem a nagyfesz trafót, lett kép (csatolva) ami hibás. A service menü nem jelez hibás egységet. Seemi gyanús melegedés nincs. Hang tökéletes. A kezdeti kép, amely fekete sávokkal (amelyek nem vándorolnak, hanem inkább csak remegnek egyhelyben és mindig ugyanott)tördelt 2-3 perc után nagylából eltűnnek és a kép teljesen összetördelődik, elmosódik.
Gyanú: mivel a nagyfesz a képcsőről valami miatt áthúzott a hang föld felé, áthúzhatott a digitális vezérlő panel felé is, tönkretéve a noninterlace vezérlést- memóriát? A képhiba digitális jellegű, a vezérlőegységből, vagy lehetséges ilyen soreltérítési hiba, amely nem folytonos?
Köszönöm előre is a véleményeket, ötleteket, tapasztalatokat

File attachment: 
Comments
prasek
prasek picture

Sziasztok
A protection circuitot végül nem kötöttem le: az EW korrekciós fokozat lekötése nem küldte le standbyba, ezek szerint ez csak üzemközbeni szakadásnál jelentjező impulzusnál tilt le? Az eredmény ahogy már írtam: a hiba maradt, kis torz méretben.
Egy Panasonic topicban itt a tanyán találtam egy hasonló hibát, ahol a SCAVEM panelt (a képcső nyaknál) lekötve a hiba megszűnt. Ezen a nyomon indultam el, próbáltam lekötni az auto scavem-et, de ez a Philipsnél a CRT panelen van. A SCAVEM fokozat végtranzisztoraihoz vezető 150V-ot kötöttem le (VSVM)a 1424 csatlakozó 7-es lábánál, az induktivitások előtt. Más feszültséget nem kötöttem le. Nos ez hülyeség volt, mert azt értem el, hogy a 3341 47 ohmos ellenállás elfüstölt. Az okozott jelenség: a fényesség megnőtt, a színek eltűntek, RGB véfgokok nem működtek, persze a hiba is eltűnt, nagy szürke homály fényeskedett (bár a csíkok sejlettek továbbra is szürkén). Kicserélve az ellenállást, újra a meglévő hiba visszajött, szóval nagy kárt szerencsére nem okoztam. Kérdésem, érdemes piszkálni ezt a SCAVEM áramkört, okozhat ez ilyen hibát? Ha igen, hogyan kössem ki ezt az autoscavem áramkört? Ha csak a tekercs csatlakozót húzom ki, semmi változás nincs a képben. Nem kellene, hogy legyen?

0

prasek
prasek picture

Megtörtént a próba, a hiba, csökkent képmérettel, de változatlanul megmaradt. Ezek szerint sorvégfokozatban, vagy annak vezérlő fokozatában van a hiba?

0

prasek
prasek picture

Köszönöm, Fülesmester, kezd a kuszaságba rend lenni. A 6480-at kötöm ki, az egyszerűbb. Viszont még valami nyugtalanít: mint említettem, a gnd-sup fólia szakadása (ami a 3537 15 ohmos ellenállását izzását okozta) ezen ellenállás kiiktatása után amikor még a fólia szakadás is egyidejűleg fennállt műkődésbe léptette (volna) az arc protection védelmi áramkört. "Volna" írom, mert annak kapcsoló tranzisztora 7443 valahogy tönkrement a terheléstől (azóta cserélve lett), tehát az áramkör nem látta el feladatát, hogy a sub-enable feszültséget megszakítva standby-ba kapcsolja a tápot. A konkrét kérdésem:
1.Kikössem-e az arc protection védelmet egyidejűleg a 6480 kiiktatásával (a 3497 kiiktatásával, az SM szerint)? Hisz a 6480 kiiktása szakadást jelent és bekapcsolhatja, értelmezésem szerint a védelmet (vagy kifüstöli megint).
2. Okozhat ez a kiiktatás káros mértékű sugáráramot a képcsövön (5.8.8. rész nem világos számomra)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez a védelmi áramkör (PROTECTION CIRCUIT) látja el az EW fokozat védelmét is (és a függőleges végfokozat védelmét is), ezért az EW fokozat hatástalanításakor ezt ki kell iktatnod, különben lekapcsol a készülék.

Ha a 3505 ellenállás felizzott, akkor a 2505 kondenzátor is gyanús!

Üdv:
Fülesmester

0

prasek
prasek picture

Szervusztok,
Próbálom innen onnan (főleg angolul vannak) összeszedni a tudást. Néhány kérdés merült fel bennem: Az EW eltérítő fokozat és soreltérítés közötti szükséges szinkront az "EW frame" fokozat biztosítja? Ez megfelel magyarul a "szinkron fokozatnak"? Ez végzi a sorazanosítást? Lehet, hogy ebben van a hiba, mégpedig a két félkép bizonyos soroknál nem egyezik (bemelegedve meg már sehol sem), hanem átcsúsznak sorok? Ha jól értem ezt okozhatja a soreltérítés gerjedése, ezért kell cserélni az impulzus kondikat. Ezt megtettem, de ugyanaz a hiba. Akkor folytassam az EW frame-mel? Ott pl van egy térvezérelt tranzisztor, 7480 STP3NB60. Már említettem, hogy a fokozatnak földelési hibája (szakadás a gnd sup-ban) volt és máshol olvastam, hogy ezek érzékenyek a feszültség változásra. Bocs, ha hülyeségeket írok, mozaikokból rakom össze a dolgokat.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az EW fokozat végzi a soreltérítés Kelet-Nyugat irányú korrigálását.
A FRAME (DEFLECTION) fokozat állítja elő a képeltérítő és képkioltó jelet, a függ eltérítő tekercs számára.
Azért írták föl középre, hogy EW-FRAME, mert ezt a két fokozatot (és a védelmi áramköreiket) tartalmazza a rajzrészlet.

Előfordulhat az EW fokozat gerjedése is.
Úgy tudod legegyszerűbben eldönteni, hogy ténylegesen az EW fokozatban, vagy a sorvégfokban van-e a hiba, hogy leválasztod az EW fokozatot (pl. a 6480 dióda, vagy a 7840 PMOSFET kiemelésével).
Ha ekkor (lecsökkent sorméret és párnatorzítás mellett) a hibajelenség megszűnik, akkor az okát az EW fokozatban kell keresni. Ha nem, akkor a sorvégfokban.
Az EW fokozaton belül a gerjedés okát oszcilloszkópos jelalak vizsgálattal lehet megtalálni (A45,46,47,48).

Üdv:
Fülesmester

0

prasek
prasek picture

Szevusztok, Fülesmester, cserélve 2418, 2420, 2421, 2422, 2423 kondenzátorok. Semmi változás.

0

prasek
prasek picture

Szervusztok, köszönöm a sok tanácsot, nagyon tanulságosak. Sajnos ez bazi nagy tévé, így csak garázsban tudom szereleni, nehéz körülmények mellett. Emiatt fesz mérésre nincs igazán módom. "Történetileg" a következőket végeztem, plusz néhány kiegészítés:
1. eredeti hiba fókusz-Vg2 oszto szakadás lehetett, mert volt nagyfesz, képcsőfűtés stb, mégsem volt kép, hiába tekergettem a potit. Kicseréltem, mert olyan nyilvánvaló volt a hiba, egy új trafóra. A sorkimenőt is cseréltem, biztos ami biztos. Nos az "expensive lesson" után, valóban lett is kép, teljesen normális geometriával. Tehát a nagyfesz áthúzás az új trafóval már nem fordult elő, hogy az előzőleg mit okozhatott, nem tudom, mert ugye az előéletét alig ismerem a tévének. Eddig mondjuk a "pech" kategória. De most jön az "igenám" azaz a "hanyagság".
2. A csere közben, elkövettem azt a hibát, hogy a nagyfesz trafó föld kivezetésénél, ahol a fólia erezés 3 felé ágazik el, az egyik ág, nevezetesen a sorkimenő tranyó lába felé vezető elszakadt és ezt nem vettem észre (ugyanis egy 15 Ohm (3531, A 1 séma), 0.5W ellenállás még így is párhuzamba kapcsolva van, ugyan nem értem minek) és ezért csippantott a rövidzár jelző, azaz, tévesen azt hittem, minden OK a forrasztással. Bekapcsolva ez az ellenállás felizzott, úgyhogy azonnal kikapcsoltam. Először, nem igazán értettem a hibát, ezért az ellenállást kikötöttem. Ekkor, újra indítva egy teljesen máshol levő ellenállás, ami az "arc protection" valami tűzvédelmi (szakadás esetén bekacsolódó) áramkör eleme 100 ohm, 3403 és ezt az áramkört kapcsoló tranzisztor, 7443 készült ki (ahelyett, hogy standbyba vágta volna a készüléket). Az elrontott elemeket kicseréltem. Aztán pesze megtaláltam a hiba okát és a szakadást megszüntetve elindult a készülék normál módon és semmi gyanús melegedés nincs, se defektív áramkör a service menü szerint.
3. A trafó csere és a fólia szakadás megszüntetése után igaz, hogy elindult a készülék, de a VG2-őt hirtelen túl nagyra tekertem és ettől rendkívül világos lett a kép, színek eltűntek és furcsa csattogást halottam a képcső, trafó környékéről.Azonnal levettem a fényt és minden teljesen normális lett. Semmi maradandó nyom, ismét feltekerve, megint ez az akadozó csattogás van.Nem tudom, ez hiba, vagy csak túlterhelődik a trafó?
4.Ezek után jutottam ide, hogy lett kép de az diffúz, mintha vastag pamutgombolyagokból állna és van egyfajta rángása-remegése a soroknak. Első jelentkezésem óta kicseréltem a vertikális sorkimenőt, ettől egy egész kicsit más lett a hiba, de nem szűnt meg, nem jobb, mondjuk úgy máshol vannak a sávok és hamarabb lesz diffúz az egész kép. Ellenőriztem a képcsőn levő tekercseket forraszokat, kicsit, nagyon óvatosan mozgattam, de nincs hatása. A horizontális eltérítésnél megmértem, (kikötve persze) a 2426, 2418, 2420, 2421, 2422, 2423 kondikat, teljesen normális értéket mutatnak.Teljesen elakadtam.Hát még bennetek bízom, mert hiába olvasok utána, valahogy ez a készülék meghaladja képességeimet/lehetőségeiemet.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Már sokszor leírtam, de úgy látszik Te még egyszer sem olvastad:

A sorvégfok impulzus kondenzátorai olyan módon képesek meghibásodni, ami csak üzemi körülmények között jelentkezik, és amikor a műszereddel megméred, teljesen jónak látszik. (A műszered nem üzemi körülmények között mér!)
Ezért ezeket hibakereséskor cserekondival helyettesíteni szokás!

Üdv:
Fülesmester

0

isti13
isti13 picture

Szia! Csattogás lehetett képcső foglalatnál vagy képcsövön belül is! Foglalat cserével próbálkozhatsz, ha a csattogás megmarad nagy g2-nél képcső a hunyó(persze normál sortáp beállítva)! István

0

rakocziferi
rakocziferi picture

Szia!Ha jol ertem trafo csere utan jelentkezett ez a hibas kep.Fugg.elterites gyanus,lehet hogy a csattogas valtotta ki meg elso fazisban.Nekem Schneider-ban volt hasonlo jelensegem(jo trafoval),abban egy 47nf szakadt kondi okozta a jelenseget(persze par TDA8177F csere utan).
Udv:Feri

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ellenőrizd a képcső eltérítő tekercseinek kivezetéseit is! (A képcső nyakán lévő panel alján a forrasztásokat is!)

Az EW fokozat gerjedése is okozhat hasonló hibajelenséget, pl. ha szakadt a modulátor diódával párhuzamos 2426 (27nF/630V) kondenzátor.

Cseréld a 2418, 2420, 2421, 2422, 2423 kondenzátorokat is!

Üdv:
Fülesmester

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Ha a képcső test a valódi testtel nincs össze kötve, akkor biza az ott csattogni fog. Ha mindez még akkor történt, amikor nem másztál bele "pech" Ha már bele másztál és akkor, no akkor hanyagság!

Tápokat ellenőrizd! Zajra, gerjedésre. Képeltérítést is!

Ha a digit cuccok behaltak, akkor szívás.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Először ellenőrizd a képcső külső maszkolásának földelését, mert arról nem indulhat nagyfesz ív a test felé - ha a testelése rendben van.
A képen látható jelenség vertikális eltérítés hiba. Próbálj a vertikális tekercshez párhuzamba kötni 20 ohm körüli ellenállást, egyszer láttam ettől megjavulni hasonló hibát. De szerintem elko vagy vertikál ic hiba lesz.

Joco

0

Sponsored links