You are here

Philips 33ML8905/42

5 posts / 0 new
Last post
pihe
pihe picture
*****

Sziasztok!

Fateroméknak van egy Philips 33ML8905/42 típusú TV-jük. Elég régi darab már (15 éves körül lehet), de az öreg ragaszkodik hozzá, mert annak idején 400eFT-jába került. Soha nem volt komolyabb baja, de tegnap vizsgálgattam és a következő két dolgot vettem észre:
- A képe el van csúszva függőlegesen felfelé, mert a legtöbb csatornán a képcső látható részének aljától kb 3-4cm-re van a tényleges kép alja, ami alul egy fényes csíkkal kezdődik..
- A bal oldali hangszóró stereo adásoknál nem szól, csak akkor ha monóba kapcsolom a hangot a távirányítón.

Létezik szervíz menü ilyen öreg készülékeken? Ha igen, hogy tudnám előcsalogatni? Esetleg valami tipp a hibák okára?

Köszönöm előre is!
Üdv,
Gabi

Comments
Ebihal
Ebihal picture

BigTom és stomi!

Köszönöm szépen a gyors válaszokat!

Azt hiszem hallgatok a bölcsebbekre és nem nyúlok hozzá. Bár már szereztem is service manual-t, de nincs kedvem bűvészkedni, mert nem vagyok TV szerelő csak egy egyszerű villamos mérnök. Amikor négy éve +vettem a Samu WS-32Z068P TV-m akkor kapásból a szervíz menüvel kezdtem, mert nagyon szarul volt beállítva a képgeomatriája. 3-4 délutánt eljátszottam vele mire azt mondtam, hogy most már jó. Gondoltam faterékén is állítgatok kicsit, mert szépen elmászott a képe, de a service manualt nézegetve nincsenek is ilyen menüpontok. Csak potikkal lehetne állítani, de akkor ez is függ az elkók állapotától ahogy írjátok, + ahhoz különben is szét kellene kapni rendesen...

Tényleg a Samumon is van egy idegesítő dolog: amikor valami világító fehér téma jön be a képre akkor láthatóan elsötétedik minden más. Feliratos filmeknél igazán zavaró ez, hogy a világító fehér felirat megjelenéssel/eltűnéssel állandóan luminál a kép... Van erre vmi service menü trükk, v. ez is hardver téma? Gondolom vmi fényáram korlátozó elektronika miatt lehet, de nemtom, hogy ez service menüből állítható-e.

BÚÉK Nektek is!

0

delon1
delon1 picture

Hali!

A Samudon ellenőrizd le a kontrasztbeállítást.Lehet hogy nagyon rá van állítva?!
A Philipsnél pedig ellenörizd le a balnszbeállítást is a hangnál! Elvileg ha monoban van hang lenni kellene aztereóban is.
A kép alja pedig kiszáradt elkó miatt van a képeltérítő körben szerintem.
Ha gyakorlott vagy valamennyire akkor megtalálod.

0

BigTom
BigTom picture

Szia Ebihal!
A legokosabb tanácsom: ha az Öregedet nem zavarja, akkor hagyd!
Ez a készülék egyébként sem könnyen javítható és ebben a korban - pláne érintetlenül - tele van alattomos, mozgatásra aktiválódó kontakthibával. Mire kicsomagolod és felállítod a panelt, már annak is örülnél, ha ennyire működne. Talán kihúzza addig, míg érdemes lesz "lapos " TV-t venni.

Az eltérítés hibáját feltehetően a TDA3654 kicsatoló elkója okozza, de lehet, hogy a környéken a többi is cserére érett.
A tápfezültség megnövekedése is okozhat hasonló hibát.

A hanghibát célszerű lenne több adón is tesztelni. Arra figyelj, hogy a I/II. ikonnal jelzett nyelvválasztás ne legyen aktív.
A magyar adók többsége Nicam rendszerben kódolt sztereo jelet sugároz, amit ez a készülék nem tud feldolgozni. Ez a TV A2 sztereot tud, de ezt azért ellenőrizd a kezelési utasításában.
B.Ú.É.K.
BigTom

0

stomi
stomi picture

Szia!
Ezek a hibák szervizmenüben nem orvosolhatók.
A függ. linhibát valószínűleg elkók kiszáradása okozza, a másik hibára nincs tippem, meg kell keresni az okát!
Ha szétállítod a szervizmenüt, akár odáig is fajulhat a dolog, hogy el sem indul többet a gép.

0